Bajta Kšajtni Knjiga Tatjana Kokalj - Zajec Emil na počitnicah (2009)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Tatjana Kokalj - Zajec Emil na počitnicah (2009) PDF natisni E-pošta
Prispeval Ana Pisar   
Ponedeljek, 03 Maj 2010 16:00

Tatjana Kokalj - Zajec Emil na počitnicah (2009)Tatjana Kokalj, pisateljica in profesorica razrednega pouka, je avtorica številnih del za otroke in mladino: Abeceda na potepu, Danes nastopamo, V Kužkovi vasi, Cvetkova gmajnica, Počasni pes Muf, Polžki na počitnicah, Zajec Dojo, Anja in Matej ...

Knjiga Zajec Emil na počitnicah že s svojim naslovom razkrije rdečo nit zgodbe. Kokaljeva pripoveduje o prijetnem zajcu Emilu, ki pripotuje na počitnice sester Neže in Gaje ter njunih staršev. Le-ta deklicam ne pustita imeti domače živali, zato je veselje majhnih sester toliko večje, ko se jim zajec pridruži kar sam. Druženja z Nežo in Gajo mu starša dobrega srca seveda ne moreta odreči. In od tu naprej se prigode in veselja kar vrstijo.

Neža in Gaja z Emilom odkrivata nove kotičke, spoznavata nove prijatelje. Morje, jadrnica, kanu, živali na kmetiji jim vedrijo počitniške dni, ki so prav zaradi tega razburljivi in nepozabni. Ko očka in mamica odideta v službo, sestri ostaneta ne samo sami, ampak tudi osamljeni. Zaradi starosti  sta nesamostojni in neiznajdljivi. Toda seveda imajo zapleti svojo rešitev na dlani, saj zajec Emil takoj priskoči na pomoč in se v vlogi varuške odlično izkaže.

Sklepno poglavje Piknik zaključi zgodbo, ki delno spominja na basen, saj imajo živali človeške lastnosti, vendar na koncu nisem zasledila moralnega nauka, ki je sicer še ena izmed značilnosti basni. Vsekakor pa zajec Emil igra vlogo moralnega lika, ki ve, kako pomagati zapostavljenim, kako rešiti zapleteno situacijo, hkrati pa je tudi prisrčen in humoren. Zagotovo zajec, kakršnega bi si želeli otroci ob sebi.

Besedilu dodane ilustracije Daše Simčič so barvite in dobro ilustrirajo začudenost obrazov, prestrašenost živali, skratka slikovno odlično uprizorijo pisane besede.

Knjiga je izšla pri založbi Sodobnost International v zbirki Spominčice.
Zajec Emil na počitnicah je še ena izmed knjig v zbirki Spominčice (poleg Preglovih lutk - recenzija TUKAJ), ki pa me je navdušila manj kot Preglova. Knjigi manjka določena živost, otroška navihanost. Besedišče je zelo preprosto, le malo kje je moč zaslediti izrazno močne besedne zveze ali stavke. Vendar temu ni oporekati v primeru, da je avtorica besede izbirala premišljeno in namenoma preprosto, da bi zgodbo približala najmlajšemu občinstvu.

Pomankljivost je tudi sama zgradba zgodbe, ki na določenih delih učinkuje pretgrano. Enajst poglavij si sledi dokaj nepovezano, v razmerje jih postavlja najbrž le kronološka urejenost. Sicer pa menim, da bi jih lahko poljubno razvrstili, pa zgodba ne bi imela drugačnega pomena. A, spet je možno, da je bila to avtoričina namena. Omeniti pa je potrebno še angleško različico zgodbe, ki se začenja z drugo platnico, kar knjigo vsekakor naredi bolj zanimivo in poučno. 


OCENA: 6.5/10


 

Naključno iz Kšajtnih

Gino Strada - Zeleni Papagaji, Kronika Vojnega Kirurga (2008)
Rubrika: Knjiga
»Zeleni papagaji« ni knjiga za otroke, kot bi naslov lahko koga zavedel. Je pa na žalost knjiga tudi in predvsem o...
Mesec v sliki, april 2009
Rubrika: Ostalo
Aprila kislega je konec, pred vami pa je nekaj najboljših fotografij zbranih dogodkov pri nas.NSi (http://nsi.si/volilni-program-2008-2012.html). (Foto: Jan Küzma)Against the gravity...
Carlos María Domínguez: Hiša iz papirja (2011)
Rubrika: Knjiga
Hiša iz papirja nosi v slovenskem prevodu Tine Malič letnico izdaje 2011. Družba Piano, ki je knjigo izdala, je urejanje prepustila...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti