Bajta Kšajtni Ostalo Preostalo iz Kšajtnih Kšajtni: Izdelava adventnih venčkov

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Kšajtni: Izdelava adventnih venčkov PDF natisni E-pošta
Prispeval Mateja Mazgan   
Petek, 02 December 2011 20:12

V Sloveniji so se prvi adventni venčki pojavili v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Prevzeli smo jih od severnih sosedov, pri katerih so adventni venčki že prej krasili vrata ali mize mnogih domov. Prvotni adventni venček, katerega smo prejeli od sosedov je bil okrogle oblike, enakomerno porazdeljene adventne sveče, katere so bile vijoličaste barve ter seveda tudi štiri pentlje. Venček za na vrata pa je bil okrašen z pentljo ter nekaj storžeki ali enostavnimi okraski. Za zelenje se je v večini uporabljalo smrekove veje, za obod pa so si mnogi doma pripravili kar osnovo iz žice, mahu, slame itd., dokler ni to prišlo tudi v ponudbno mnogih prodajaln. Seveda pa za vse znano, se štiri nedelje pred božičem začno ena za drugo prižigati adventne sveče.

adventni venček

Danes je velika izbira adventnih venčkov v ponudbi v raznih trgovinah, cvetličarnah itd., na voljo je tudi precej različnega materiala za samo izdelavo. Zadnjih par let so adventi venčki nepogrešljivi okras v naših domovih. Prepričana sem, da so doma narejeni adventni venčki lahko prav tako lepi in izvirni, kakor kupljeni v cvetličarni.

Predstavila bom enostavno izdelavo različnih adventnih venčkov oz vizualno za mnoge bolj aranžmajev s štirimi svečami, kateri imajo enak pomen kakor venčki. Sama za osnovo za okroglo ali podolgovato obliko izberem debelejšo žico, katero neto ovijem s senom ali slamo. Tako si obod, katerega se da kupiti v cvetličarnah ter tudi mnogih ostalih trgovinah, tudi na tržnici naredim kar sama. Za to seveda potrebujem tanko žico s katero se da lepo ovijati seno, slamo itd. Na to osnovo nato ovijem samo zelenje, samo brezove veje ali pa kombiniram zelenje ter brezove veje. Brezove veje uporabim le mehkejše, ker se dajo lepo oblikovati, za zelenje pa predvsem zelenje, kateremu iglice ali listi ne odpadejo kmalu po tem, ko pridejo na toploto.

Torej ne uporabljam smrekovih vej, ker najprej odpadejo. Največ uporabljam borove veje, ker so iglice dolge in se jih da poviti z žico, tako da ne odpadajo, pušpan, lovorikovec, več vrst cipres, prunus, cedro, tiso, lonicero, mahagonij itd. Za dekoracijo uporabljam cvetove hydrangeje, ostanki popkov vrtnic, šipek, okrasno lubje (od razne drevnine, ki ima okrasno lubje), storži raznih dreves (večih vrst smrek, borov, macesnov, cedre,  itd.), veje javorjev, prunusov, cornusov,  plodove jerebike, leske, dateljeve plodove, želode, orehe, lešnike, plodovi sorbusa, plodovi pyracantha, makove glavice, morske školjke, veje ter korenine vinske trte, veje borovnic, gobe, ki rastejo na drevesih, mah, plodove bodik, palčke cimeta, cele arašide, posušene narezane limone ali pomaranče, suhe jabolčne krhlje, palčke vanilije, dodam seveda tudi trakove ter še kakšne kupljene okraske zamo za poživitev. Plodove posprejam z raznobarvnimi spreji.

Venčke oz aranžmaje delam na že zgoraj omenjene obode, krožnike, korenine, debelejše veje ter lubje. Za lepljenje uporabljam silikonske pištole, katere se da kupiti že skoraj v vseh večjih trgovskih centrih. Na fotografijah vam predstavljam nekaj izdelanih adventnih venčkov za na mizo ter vrata.
 

Naključno iz Kšajtnih

Bajtin TV napovednik (od 22. do 27. marca)
Rubrika: Bajtin TV napovednik
Pred vami je nov Bajtin TV napovednik, tokrat od nedelje do petka. Naslednji teden, kot ponavadi, ni  nabit z dobrimi filmi,...
Uroš Zavodnik, filmski režiser in scenarist
Rubrika: Kulturniški profili
TUKAJ (/images/stories/ksajtni/profil_kulturniki/Zavodnik Uros - Tolažnik - synopsis.doc).
Potopis - Dagova razmišljanja iz Daljnega vzhoda (2.del)
Rubrika: Potopis
V pričujočem potopisnem dnevniku/razmišljanjih bomo sledili Dagu Klevi, ki se je pred skorajda šestimi meseci odločil, da zapusti rodno grudo in...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti