Bajta PR' NAS Osrednje novice Rimski vrelec le prodan
Rimski vrelec le prodan PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Sobota, 17 Maj 2008 00:13

Danes je končno bil prodan hotelski kompleks Rimski vrelec v Kotljah, ki je bil v zadnjih letih prepuščen propadanju. Bivši turistični biser Koroške, kakor ga starejši radi imenujejo, je le še ena izmed številnih denacionalizacijskih zgodb, ki so ubrale mukotrpno in dolgotrajno pot s številnimi žrtvami.

Slovenska tiskovna agencija danes, 16. maja, piše, da je Rimski vrelec dokončno prodan. Novodobna agonija hotelskega kompleksa, ki je bil v lasti Železarne Ravne, se je začela že leta 1992, ko so se začenjali prvi denacionalizacijski postopki. Železarna je takrat premoženje začela prenašati na druge pravne subjekte med lastnino tega podjetja (oz. družbe De Profundis) pa je kasneje ostal skoraj samo še hotel Rimski vrelec.


Dve leti kasneje je
Nevenka Brezigar (hči bivše lastnice, Ane Nesič) vložila denacionalizacijski postopek za vrnitev hotela v naravi, prav zaradi denacionalizacijskih postopkov pa je kompleks bil prepuščen v milost in nemilost zobu časa. V letu 2000 je Železarna razglasila stečaj, kar je situacijo za sam objekt samo še poslabšalo, ker je koncem istega leta prišlo do razdora najemne pogodbe.

Stečajni upravitelj Železarne
Tone Kozelj je že pred več kot petimi leti (okrog 2002) predlagal prodajo hotelskega kompleksa, saj je za nakup obstajal interesent, za najem pa ga po strani niso uspeli najti. Zaradi vloženega denacionalizacijskega postopka pa kompleksa ni bilo mogoče prodati brez soglasja vlagatelja (denar bi se za čas odločanja o denacionalizaciji lahko deponiral na banko), do česar pa več kot očitno od takrat pa vse do lani ni prišlo.

Koncem lanskega oktobra (2007), torej po skoraj šestnajstih mučnih letih, je zgodba očitno začela dobivati prve zaključke. Upravno sodišče je namreč izdalo pravnomočno sodbo, da je
zahtevek po vrnitvi Rimskega vrelca zavrnjen. Marca letos je Večer pisal, da je za Upravno enoto Ravne na Koroškem po besedah načelnice enote in predsednice denacionalizacijske komisije Vlaste Božnik, postopek pravnomočno končan.

Danes je hotelski kompleks po
izklicni ceni 501.000€ torej kupila Občina Ravne na Koroškem, formalno od Železarne Ravne, d.o.o., v stečaju.

Vinko Merkač
, pooblaščenec pravne naslednice Nevenke Brezigar, je sicer že pred dvema mesecema napovedal, da zanj zgodba nikakor še ni končana. Sprva je vložil revizijo postopka na Vrhovno sodišče, po pisanju Večera pa je pripravljen peljati zadevo tudi pred evropske sodne ustanove. Takšna izredna pravna sredstva pa niso mogla (oz. ne morejo) zadržati prodaje.

Ali je denacionalizacijska zgodba z današnjo prodajo že končana tako še ni čisto jasno, prav tako pa ni znano, kaj namerava z objektom kupec - občina Ravne na Koroškem.

Fotografije Rimskega vrelca lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti