Bajta PR' NAS Osrednje novice Kako smo pustovali na Koroškem?
Kako smo pustovali na Koroškem? PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc   
Ponedeljek, 23 Februar 2009 18:42
Tako. Jutri se s pustnim torkom poleg morebitnega referenduma o vstopu Hrvaške v zvezo Nato končuje najbolj norčavo obdobje letošnjega leta. Kot kaže so pusti, maškare ali če ste bolj pedantne sorte, kurenti, zimo kar dobro prestrašili, saj se nam v prihodnjih dneh obetajo malenkost višje temperature. Seveda le v primeru, če je za vas +5 stopinj Celzija višja temperatura.

Kolaž pustnih fotografij.

Bajta oziroma množica Bajtinih poročevalcev iz terena je za vas obeležila nekaj pustnega dogajanja na Koroškem. Za vas in se-ve, tudi za Bajto, smo namreč obiskali kar tretjino ducata pustnih karnevalov in eno pustno zabavo.

V soboto smo bili v Mežici ter v Kotljah. Kotlje so se po besedah domačinov po lanski slabši udeležbi vrnile v čas, ko je na karnevalu mrgolelo maškar. Letos se je karnevala po naših podatkih udeležilo kar 26 vozov oziroma skupinskih mask. Obiskovalci so lahko videli vse - divje živali, ki so ubile lovca; nezemljane, ki so prišli rešit hrvaško-slovenski mejni spor; državni cirkus in druge zanimive "recesijske motive", manjkala ni niti staro-mlada posadka kurentov. Godbeniki: Pihalni orkester ravenskih železarjev.


Fotografije iz pustnega karnevala v Kotljah.


V Mežici so zimo preganjali kurenti iz Dornave, glavno dogajanje pa se je odvijalo pred Narodnim domom. Kot je praksa na tovrstnih dogodkih so tudi v Mežici nagradili najboljše maske, za zvočno kuliso pa je poskrbel Pihalni orkester Rudnika Mežica. Kurenti so po Mežici plesali tudi v nedeljo.

Klik inu klik za fotografije pustov iz Mežice.


V soboto zvečer se je po lokalih širom Koroške trlo maškar. Za vas smo po-slikali pustno zabavo v Preši na Ravnah, kjer sta prisotne zabavala duo Luka & Tomaž. Dobro zabavo je kronal izbor najboljše posamezne in skupinske maske.


Fotogalerija pustovanja v Preši.


Nekateri so v nedeljo zdravili mačka, drugi, med njimi tudi dva Bajtina fotografa, pa so se odpravili na nedeljske pustne karnevale. Na Prevaljah se je glavno rajanje letos odvijalo pri nogometnem igrišču, kot vsako leto pa so se tudi letos izkazale skupinske maske iz vrtcev in osnovne šole.

Tako je bilo na karnevalu na Prevaljah.


Drug pustni karneval se je odvijal v Slovenj Gradcu, kjer je program povezoval Gašper Koruzni, kot dan poprej v Mežici pa je tudi v Slovenj Gradcu kljub intenzivnemu preganjanju zime naletaval sneg. Tudi na tem karnevalu je igrala godba na pihala - Policijski orkester, po besedah našega fotografa pa so bili kurenti na tem karnevalu še posebej jezni, morda celo sitni.


Tudi v Slovenj Gradcu se je pustovalo.

 
Za tiste, ki si želite dodatno napasti možgane in predvsem oči:

Janez Bogataj, etnolog o pustu za Žurnal24.
Kaj je kurent?, opis najbolj znane slovenske maškare na Gei.
Za oči: Letošnji karneval v Benetkah na Flickru.
Za oči: Rio de Janeiro, Welt.de (2009) in uradna stran festivala.
 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti