Bajta PR' NAS Osrednje novice Proslava ob 64. letnici zadnjih bojev na Poljani
Proslava ob 64. letnici zadnjih bojev na Poljani PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Küzma, foto: Igor Ranc   
Nedelja, 17 Maj 2009 17:18

16. 5. 2009 je minilo že 64 let od zadnjih bojev 2. svetovne vojne na evropskih tleh. Kot tradicionalno se je tudi letos na Poljani zbralo lepo število ljudi v poklon borcem, ki so se leta 1945 in prej borili proti nacistom, fašistom, hrvaškim ustašem ter kolaborantom.

Na proslavi ni manjkala častna straža Slovenske vojske, prav tako pa so se ob Spomeniku svobodi in miru na Poljani zbrali praporščaki Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Mežiške doline, Združenja  veteranov vojne za Slovenijo Mežiške doline, Policijskega veteranskega društva Sever za Koroško ter 17. pohoda svobodi in miru v čast, ki ga organizira Krajevna skupnost Holmec.

Proslava

Slavnostni govornik letošnje proslave na Poljani je bil akademik dr. Anton Vratuša, ki je s svojim govorom opozoril na velik pomen narodnoosvobodilne vojske na Slovenskem, ki je pomembno vplivala na boj proti fašizmu. Prav tako je apeliral na pristojne, da bi zagotovili nemško-italjansko-hrvaško-slovensko komisijo pod mednarodnim nadzorom, ki bi dokončno razrešila vprašanje fojb v Julijski krajini in na območju Istre, ter tako dokončno ustavil »krakanje krokarjev sosednjih držav«. Vse v korist dobrih medsosedskih odnosov, ki si jih vsi želimo.  Opozorjal je tudi na veliko vlogo XIV. divizije, ki je prav na Poljani morala tudi po kapitulaciji Nemčije še vedno voditi boje s predstavniki nemške vojske, ustašev in kolaborantov, ki niso želeli spustiti orožja.

Dr. Anton Vratuša med govorom

Na proslavi je spregovoril tudi Janez Stanovnik, predsednik Zveze združenja borcev za vrednote NOB in izkazal navdušenje nad dejstvom, da so nekatere vrednote, za katere so se borili pred 64 leti, še vedno močno žive. Prav tako je nekaj pozdravnih besed zbranim namenil tudi župan Občine Prevalje, Matic Tasič, ki ga je Janez Stanovnik v svojem govrou šaljivo označil za »prvega »ajznponarja« Slovenije«.

Proslavo so organizirali ZB NOB Mežiške doline, Policijsko veteransko društvo Sever, Združenje veteranov vojnme za Slovenijo Mežiške doline ter koroške občine, na njem pa so sodelovali še Pihalni orkester Občine Prevalje, pevski zbor MPZ Mato iz Črne, Kvintet Ajda in kulturno društvo Prevalje.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti