Bajta PR' NAS Osrednje novice Občina bo reševala Rimski vrelec
Občina bo reševala Rimski vrelec PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Sobota, 14 Junij 2008 00:36
Z majhno zamudo, a zato toliko večjim veseljem potrjujemo, da je občina Ravne na Koroškem tudi formalno postala nova lastnica Rimskega vrelca. Pred njo je sedaj zelo odgovorna naloga kako propadajoči objekt, ki je včasih bil ponos teh krajev, ponovno vpisati na turistični zemljevid.

O problematiki Rimskega vrelca smo do sedaj objavili že v dve novici: ''Rimski vrelec le prodan'' in ''Kaj se dogaja z Rimskim vrelcem?'', kjer smo obsežneje poročali o zgodovinskem ozadju problematike tega hotelskega kompleksa in napovedali, da morajo za dokončno potrditev posla nakup potrditi še ravenski občinski svetniki.

Svetniki so se na seji sestali koncem maja, z manjšo zamudo pa lahko še mi poročamo, da je Rimski vrelec sedaj tudi dokončno v lasti občine Ravne. Svetniki so nakup pozdravili z velikim odobravanjem, veliko pa pove že  dejstvo, da proti nakupu ni bil nihče izmed prisotnih.

Po pisanju Petre Lesjak Tušek (Večer), gre za eno najpomembnejših strateških odločitev občine na področju razvoja turizma. Župan Tomaž Rožen je na seji izpostavil ključne argumente za nakup, predvsem pa dejstvo, da bo občina s tem v prvi vrsti sledila javnemu interesu. Zato so tudi sodelovali na prvi dražbi, čeprav bi morda naslednja omogočila nakup po nižji ceni. Tako se niso držali le podjetniških načel.

Županu Raven na Koroškem smo zastavili nekaj vprašanj glede nadaljnjih korakov občine. Po njegovih  besedah jih najprej čaka preučitev dosedanjih analiz (ekonomski in arhitekturni načrti) in nato sprejetje celovite strategije razvoja turizma v občini.

Od strategije razvoja turizma bo nato odvisno, v kakšno smer usmeriti razvoj Rimskega vrelca, ki bo postal del Parka Uršlja Gora. Potrebno bo definirati, kakšen tip turizma na tem območju sploh izvajati. Možnih je več tipov, na primer zdraviliški, zdravniški, kongresni, igralniški, množični, družinski ali kombinacija navedenih. Z javnim razpisom se bo v naslednjem koraku iskalo investitorja za izbran tip turizma.

V zadnji točki, ki jo napoveduje župan Rožen, je prodaja Rimskega vrelca kupcu, ki se bo z ustreznimi garancijami izkazal za resnega in sposobnega izvajalca turistične dejavnosti. Šlo bo torej za dolg in zapleten proces, rezultati pa skoraj zagotovo ne bodo vidni čez noč. Vprašanje pa je tudi, koliko bi v danem trenutku koristilo polovičarstvo (če sploh kdaj).

Omenjene korake bo izvajala posebna delovna skupina, v kateri bodo zunanji strokovni izvajalci. Dokončne odločitve bo, kot v primeru nakupa, sprejemal občinski svet. Posebna dilema ostajajo nove vrtine za znano zdravilno vodo, saj samo študija stane 15.000 evrov, posamezna vrtina pa kar 200.000 evrov. Treba se bo torej odločiti kdo bo nosil stroške in ali bi v ta projekt šla občina sama.

Župana smo zaprosili tudi za komentar besed Jožeta Graha, ki je malo po dražbi dejal, da naj občina ne razmišlja, da bi kompleks kasneje prodajala nad (na dražbi) plačano ceno. Odgovoril nam je, da posebnega komentarja nima in da so nameni občine jasni ter transparentni. Vrelec bo namreč prodan ponudniku po vnaprej zapisanih kriterijih, kupnina pa zagotovo ne bo edini kriterij. Po njegovem mnenju občina predstavlja javni interes, medtem ko ga posamezni investitorji ne. Morebitne grožnje pa so po njegovem nesprejemljive in ne spadajo v njihov kontekst razmišljanja.

Morda najpomembnejši stavek na svetniški seji, kjer so odločili o nakupu, je izrekel Vilko Černovšek: "Do zdaj Rimski vrelec ni bil madež občine, če se ne bo kaj spremenilo, pa bo. Odgovornost je toliko večja, saj vidimo, kaj se dogaja s hoteloma v Črni in Mežici." (citat je iz časnika Večer)

Dejstvo je, da je občina z nakupom na svoja pleča prevzela zelo pomemben del odgovornosti za prihodnji razvoj Rimskega vrelca. Nedvomno gre zato za pogumno dejanje, prav vsi Korošci pa si najbrž želimo, da ji uspe razrešiti pat pozicijo, v kateri se je kompleks v zadnjih letih znašel.
 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti