Bajta PR' NAS Osrednje novice Vedno več jih pleza
Vedno več jih pleza PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik, Foto: M. Čas, J. Prodnik   
Sobota, 30 Maj 2009 19:00
Srečanje malce prismuknjenih ljubiteljev adrenalinskega plezanja v naravni skali je zadnja leta že stalnica v dolini Tople. Tudi letos so plezali tako stari kot mladiLetos ni bilo nič drugače in neokrnjena narava je na Cahn Climbing Competition Topla (CCCT) privabila kar trikrat več plezalcev kot lansko leto. Šestdeset plezalcev, ki so bili razvrščeni v tri kategorije, je tako lahko plezalo v dvanajstih smereh, prvič pa tudi na dvanajst balvanov, ki so posejani pod veličastnimi Burjakovimi pečmi, kjer se je plezalo že zadnji dve leti.

Balvani so manjše skale, na katere se praviloma pleza brez zaščite, pod njimi pa so le blazine, ki ublažijo morebiten padec na hrbet ali trtico. Prav zato deluje plezanje po njih skoraj tako nevarno kot po impozantnih skalah, ki se v mnogih primerih pri plezalcih raztezajo na vse strani kamor lahko vidi oko. Ni kaj, malce so res prismuknjeni ti plezalci, si najbrž kar nehote reče človek, ki ima težave že s plezanjem po hribu na zgor.

Organizatorji, med katerimi je vodilno vlogo letos prevzel predvsem Nejc Čuješ, so na obešanje po kamninah znova privabili tako amaterje kot profesionalce, slednje z nagradami, s katerimi so si lahko prislužili do 1200 evrov, če bi zastavljene smeri izpolnili edini. Vseeno pa gre po besedah Čuješa pri CCCT predvsem za druženje, kar so izpostavljali tudi ostali prisotni, ki so si v vročem in soparnem dnevu zaradi napora prazne trebuhe polnili z domačim golažom. »Tukaj z denarnimi nagradami privabimo najboljše, s praktičnimi pa tudi amaterje. V ospredju je vsekakor druženje, seveda pa ne bi šlo brez pomoči vseh sponzorjev in ljudi, ki pri dogodku pomagajo,« je povedal Čuješ.


Med plezalci je bil znova tudi Robi Jamnik, mnogim najbrž še precej bolj poznan kot organizator tradicionalnih jazz večerov. Poleg številnih drugih je pomagal pri organizaciji, vendar je vsaj polovico dela pripisal Čuješu, brez katerega sedaj že največjega plezalnega spektakla v Sloveniji skoraj zagotovo ne bi bilo. »Preostale polovice, ki smo jo prispevali vsi ostali, brez njega zagotovo ne bi bilo,« je vlogo mladega ljubitelja plezanja poudaril Jamnik.


Prisotne je med drugimi pozdravil župan občine Črna, Janez Švab, ki je zadovoljen, da plezalni festival iz leta v leto raste, v njem pa vidi tudi dobro priložnost za nadaljni turistični razvoj kraja. Pozdravlja predvsem ekološko primernost turizma, saj je po njegovem mnenju prelepo pokrajino potrebno ohraniti nedotaknjeno. Črna ima sicer urejene tri naravne stene, denar za opremo pa so pridobili preko evropskih projektov. Trenutno raste plezalna stena še v šolski telovadnici, ki jo pravkar prenavljajo, torej bodo pogoji za to športno disciplino še bolj ugodni kot do sedaj. Kot pretekla leta pa je za gostoljubje zaslužen predvsem lastnik zemljišč Ciril Golob, ki je vesel sobivanja med človekom in naravo, ponovno pa ni šlo niti brez muzike, za katero je pri plezanju skrbel Maks, in šaljivega napovedovanja Luke Kotnika.

Letos se je na CCCT prvič plezalo po balvanih.
Letos se je na CCCT prvič plezalo po balvanih.


Dan pred plezanjem, ki se je odvilo v soboto, 23. maja, je v črnjanskem Kulturnem domu potekalo še predavanje ameriškega plezalca Codyja Rotha, druženje pa se je sklenilo s koncertom Big Foot Mame in Naleen v istih prostorih. Kot so povedali prisotni na obeh dogodkih ni bilo slabo, zato poskrbite, da CCCTja naslednje leto ne zamudite.


Več fotografij lahko najdete v Albumu.


Op. a.: Zaradi neljubih zapletov objavljamo poročilo iz letošnjega CCCT z zamudo, za kar se vam opravičujemo.
 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti