Bajta PR' NAS Osrednje novice 46 dni gladovne stavke
46 dni gladovne stavke PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc, Foto: Jan Küzma   
Četrtek, 10 Julij 2008 22:55
Dravograjčan Franc Pristovnik, ki gladovno stavka že 46 dni, se na sodiščih pravda že slabih dvajset let. S svojo gladovno stavko pred Okrajnim sodiščem v Slovenj Gradcu želi doseči revizijo dveh postopkov, v katera je bil vpleten.

Po besedah Ljubice Jančič, predsednice območnega odbora Iniciativnega združenja za nadzor institucij, sta oba postopka že pravnomočna, s tem da je prvi postopek obnovljen, drugi pa zaradi velike napake njegovega takratnega odvetnika Bojana Gruberja iz Maribora ostaja pravnomočen. Jančičeva pojasni, da je Gruber kar sedem mesecev sklep višjega sodišča zadrževal v predalu, kasneje pa je Pristovnik proti Gruberju sprožil kazenski postopek, saj se zaradi odvetnikove napake na sklep ni mogel pritožiti. Sodišče mu je, poleg tega, da je Pristovnik s sklepom izgubil del svoje nepremičnine, zemljišče, na katerem je sosed postavil garažo, naložilo še plačilo sodnih stroškov. Sodišče se je strinjalo s tem, da lahko banka sosedovo hipotekarno obremenjeno garažo na Pristovnikovem zemljišču proda tretji osebi, s čimer je Pristovnik izgubil del zemljišča, kar po besedah Jančičeve predstavlja krajo.

Njegova edina zahteva je revizija postopka, ki jo lahko vloži le odvetnik, le-tem pa zaradi izredno slabih izkušenj ne zaupa več. Trenutno iščejo primernega odvetnika, obenem pa upajo, da bo sodišče revizijo dopustilo.

V vseh teh letih je v obeh postopkih po oceni Jančičeve prihajalo do velikih napak, Pristovniku naj bi bile kršene tudi ustavne pravice, na nekaterih obravnavah sploh ni bil zaslišan kot oškodovanec in podobno. Pristovnik namerava gladovno stavko prekinil takoj, ko se bo začela revizija, sicer namerava vztrajati do konca. Njegov edini cilj je, da ustrezni organi preverijo ustreznost vseh procedur v njegovih postopkih, saj dvomi, da so bili izpeljani v skladu z zakonodajo.

 

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti