Bajta PR' NAS Osrednje novice Praznik dela na Ivarčkem
Praznik dela na Ivarčkem PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik, foto: Jan Küzma   
Sobota, 02 Maj 2009 10:18
V nasprotju s četrtkovimi kresovanji, se je vreme v petek usmililo obiskovalcev in organizatorjev tradicionalnih shodov na prvi maj, mednarodni delavski praznik. Del Bajtinega uredništva se je to leto podal na prizorišče najbrž najštevilčnejšega praznovanja delavcev na Koroškem, ki ga na Ivarčkem jezeru nad Kotljami tradicionalno pripravlja SKEI (Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije).

1. maj na Ivarčkem jezeru

Že pot do prizorišča je razkrivala, da bo zaradi sončnega vremena obisk zelo velik. Kolone pohodnikov so se vile čez cel Šrotnek, polna pa so bila tudi parkirišča in bankine ob cestah, ki so vodile do kraja shoda. Prometna ureditev je bila krožno-enosmerna, lastnike motoriziranih vozil so usmerjali gasilci, ki pa so s svojim prehitrim odhodom/pavzo povzročili nekaj zmede ob vračanju prvih obiskovalcev proti svojim domovom.

Nekaj čez napovedano uro (prireditev naj bi se uradno začela ob 12:00, čeprav so, jasno, pijačo in jedačo nudili že prej) so gromko zadonela glasbila  ravenskih »pleh banditov«, ki so na Ivarčko prispeli po jutranjem bujenju meščanov na Ravnah.

Po zaigrani himni so zbranim spregovorili Valentin Česnik, predsednik SKEI – Konference Ravne ter župana iz Mežiške doline, Tomaž Rožen in Matic Tasič. Njihovi (na)govori so bili solidni, presežkov pa tako ali tako ni bilo za pričakovati, saj tudi zaradi manjšega zanimanja množic takšni govori ponavadi ne (po)segajo dlje od površinskega obravnavanja tem. Kljub temu bi v teh časih kakšna dodatna kritična misel bila več kot dobrodošla.

Mnenja nekaterih prisotnih o prazniku dela in praznovanju na Ivarčkem si lahko preberete TUKAJ!
Kot večina prisotnih sva se tudi člana Bajtine ekipe po koncu uradnega dela prireditve s kuponi v žepih odpravila do stojnic s hrano in pijačo (mimogrede, klobasa je bila odlična!), po krogu ali dveh okoli jezera in nekaj pogovorih z znanci, pa sva se odpravila domov.

Praznik zdajšnjih ter tudi tistih bodočih in nekdanjih delavcev se je tako odvil v sproščenem vzdušju, ob katerem so prisotni vsaj za dan lahko pozabili na Damoklejev meč, ki v obliki krize gospodarstva in vrednot vedno bolj grozeče visi nad družbo.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti