Bajta Kšajtni Muzika Hesus Attor - Sonic Gastronomy Volume 1 (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Hesus Attor - Sonic Gastronomy Volume 1 (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Papotnik   
Sreda, 01 Oktober 2008 09:00
Hesus Attor - Sonic Gastronomy Volume 1(2008)Friedrich Wilhelm Nietzsche je nekoč izjavil, da bi življenje brez glasbe bilo napaka. Na svojem najnovejšem izdeleku hrvaška skupina Hesus Attor predstavlja svojo nekonvencionalno avtorsko godbo, s katero vsekakor dokazuje, da še ostaja up za svežino v glasbenih vodah, kot tudi to, da se Nietzsche ni motil.
 
Brez novih glasbenih smernic in skupin, ki se s svojo nekonformistično držo še vedno zavedajo, da je na trgu prostor tudi za njih, bi življenje res bilo bolj kislo. Urednik rubrike Kšajtni me je pred nekaj tedni vprašal, če bom recenziral album skupine Hesus Attor in preden sem posegel po mačku v žaklju, sem povprašal: »Kaj je to?« Odgovor: »T'k ko Fantômas.«


Ker mi je bilo takoj jasno, kaj s tem misli, sem glasbeni plošček prvič zagnal z delno radovednostjo, a hkrati sem imel resne pomisleke, da me bo vse skupaj razočaralo. Zakaj, povprašate tisti, ki se vam že malenkost svita, o čem govorim, tisti, ki ste še vedno v popolni temi, počakajte še malo. Bil sem v dvomih, ker sem pričakoval plagiatorsko zmešnjavo in »šlepanje« na zvoku, ki ga je lansiral Mike Patton, a temu ni bilo tako, kar sem lahko potrdil že po nekaj komadih. Hesus Attor sicer res ne skrivajo, po kom se zgledujejo, ampak se od svojih vzornikov toliko razlikujejo, da bi jih težko obtožili plagiatorstva.

Kdo je Mike Patton in kdo ali kaj je Fantômas in kaj je na njih tako posebnega in zakaj blebetam o tem? No, razjasnimo.

Mike Patton, ki je se kalil v skupinah Faith no More, Mr. Bungle in kasneje deloval še v mnogih ostalih, je pred desetletjem s svojim umotvorom Fantômas ubil glasbo. Razsekal jo je na delčke in jo še danes s pomočjo mnogih ostalih skupin sestavlja nazaj. Seveda se delčki vedno ne ujemajo in poslušalci dobimo na pladnju servirano pravo zvočno mineštro, kar nekatere »jedce« nepopisno veseli, ostali pa svojega gnusa ne morejo prikriti in zeleni v obraz odvreščijo do prve školjke.


Kot Fantômas so se tudi Hesus Attor, ki prihajajo iz hrvaške Reke, kot že mnogo slikarjev, pisateljev in arhitektov pred njimi, odločili, da se odmaknejo od tradicionalne forme in poskusijo poslušalca, vajenega ustaljenega glasbenega reda, šokirati oziroma fascinirati s svojo drugačnostjo. S svojim najnovejšim izdelkom, poimenovanim Sonic Gastronomy Volume 1, ki so ga izdali pri slovenski založbi Moonlee Records, nam postrežejo s trinajstimi skladbami oziroma z zvočnimi gastronomskimi priboljški.

Njihova glasba vas bo popeljala v svet, v katerem vlada nered in na prvi pogled totalno brezvladje, v katerem ste prepuščeni na milost in nemilost jeznih množic, ki se skrivajo za vsakim vogalom in prežijo za prišleki. Glasbeni labirint shizofreničnih bolnikov, ki slikajo groteskne podobe na ogromna platna in na majhnem tranzistorju navijajo melodije iz risank, zraven pa vas občasno ošvrknejo s pogledom. Peklenska godba obsedenih duš, ki v katerem drugem svetu ni našla zatočišča in svoje vokale brusi ob breznu brez dna, v katerega vas člani godbe mimogrede porinejo, če jim le pustite.

In padali boste, padali ...

… Dokler se v vas ne prebudi tisti nekdo, ki vso to zmedo razume in pričeli boste uživati v nečem, za kar si mogoče niti mislili niste, da je lahko prijetno.

Dadaistični mathcore, kot Hesus Attor imenujejo žanr v katerem tičijo, je morda res najboljši opis za to, kar se v njihovi glasbi dogaja. Surealistična abstraknost, povezana z dobršno mero matematične preciznosti ob menjavanju ritma in anti-glasbeni preskoki, v katerih se skriva ves čar te zvrsti. Glasba, polna raznih »semplov« in čudaških zvokov, ki ravno ob pravem času prebijejo enoličnost in poslušalcu privabijo nasmeh na usta.

Naj poudarim, da gre pri Sonic Gastronomy Volume 1 v bistvu še vedno za zelo oster Hardcore oziroma »metal«, in to vsekakor ni glasba za sproščanje ob čaju in od poslušalca zahteva dobršno mero zbranosti ter odprtega duha.

Če ravno ne spadate med najbolj zavrte glasbene desničarje, ki prisegajo le na iz strani splošnega občestva odobreno godbo, je ta album pravi za vas. V nekaj manj kot 40 minutah vas čaka mnogo presenečenj in morda vam prav Hesus Attor pomagajo razumeti, zakaj se vam včasih zazdi, da obstaja nekaj več, kot lahko zaznamo z našimi čuti. Vaši demoni bodo vsekakor zadovoljni.


Ocena: 8/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Bajtin TV napovednik (od 25.4 do 1.5)
Rubrika: Bajtin TV napovednik
Nov teden nov Bajtin TV napovednik, kakor je že ustaljena praksa. Ta teden dobrih vsebin ne manjka, katere si bomo v...
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla (10. del)
Rubrika: Leposlovne objave
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmislaMnogo zgodb se tako trudi opredeliti čas, prostor dogajanja, natančno navesti...
Majda Koren - Lojza Iz Vesolja (2008)
Rubrika: Knjiga
Pisateljica Majda Koren, katero poznamo predvsem po njenih zgodbah, objavljenih v Cicibanu (o mali pošasti Mici ter Evi in kozlu), tokrat...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti