Bajta Kšajtni Ostalo Leposlovne objave Milčin kotiček - Menstruacija

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Milčin kotiček - Menstruacija PDF natisni E-pošta
Prispeval Milča   
Ponedeljek, 14 Julij 2008 00:00

Milčin kotiček Milčin kotiček - Menstruacija


Moje današnje razmišljanje je biološko ali - lahko bi rekla - po zakonu narave.Nič ne morem storiti, da bi bilo drugače. Meni pa je vseeno leglo na dušo in tam leži.

Draga Tevža,

veš, kaj me je danes zbodlo, danes po dobrih (ali slabih, kakor hočeš) 27 letih? No, sicer me je že večkrat, a sem se potem vedno potolažila. Danes pa imam očitno slab dan. Pa saj ne boš verjela. Danes me je zmotila dobra, stara in za nekatere nič hudega sluteča spremljevalka,  spoštovana gospa MENSTRUACIJA. Ali si že mogoče kdaj razmišljala, da bi bila lahko tale zadeva speljana veliko bolj elegantno, če bi o njej odločale me, ženske?  Pa nas je mogoče sploh kdo vprašal, če se strinjamo, če smo za in zakaj nismo celo uvedli v naši državi vedno priljubljenega  Referenduma, katerega izid bi jasno pokazal, kakšnega mnenja smo!

No, seveda samo v primeru, ko bi se ga udeležile le ženske, ker moškim je itak vseeno. Ali pa tudi ne, saj bi tako pridobili dobrih 4-7 dni več na mesec, da bi  nas lahko »snubili« in gnjavili in nagovarjali, me pa bi spet potrebovale nekaj novih, bolj atraktivnih in modernih izgovorov.

Torej greva od začetka. Če izpustim vse biološke  namene in koristi (ki bi mogoče lahko bile tudi drugače izpeljane), kaj pa imamo od nje? Si mogoče imela kdaj toliko časa, ko si za mizo čisto uničena srebala težko zasluženo kavico, da bi si izračunala in ugotovila, da je to kar velik poseg v finančno stanje  nekega povprečnega gospodinjstva? Nisi? Saj se mi je kar zdelo. Zdaj boš pa debelo  gledala in se mogoče celo upirala, kaj za vraga danes težim s tem mesečnim ciklusom, ki je itak neizbežen. Glej in se čudi. Statistično. Po Milčino, seveda. Ampak nisem daleč stran od pravih izračunov.

Povprečno zdrava oseba z venerinim gričkom, iz katerega globin pritekajo tile nebodigatreba tokovi, ima zgoraj omenjeno spremljevalko v nekakšni simbiozi s seboj povprečno 33-36 let, to je, draga moja, povprečno 396-432 mesecev in to je povprečno 792-864 paketkov vložkov, kateri pač odvisno od proizvajalca (samo glede na to, kako naivno nasedamo reklamam, veš  katere skoraj vse kupujemo) stanejo (spet povprečno) okoli 2 evra. Računam enojne, čeprav vem, da se da sedaj kupiti celega hudiča, od ekonomskih do ne vem kaj še vse. Sedaj pa zmnožiš.  Koliko si dobila?

1584-1728 evrov.  To je tam nekje okoli  400 starih jurčkov. Ta denar bi človek pa ja veliko bolje lahko porabil. Za sebe. Končno enkrat samo za sebe. Ta denar je vendar tvoj in prosim ne reci, da otroka potrebujeta kolo.

No, če pa pustiva denar ob strani, kajti konec koncev teh nekih 1600 evrov skozi celo rodno dobo pa že nekako preboliš, je še nekaj bolj pomembno. Imele bi ljubi mir in večno  sproščenost … Nikoli se ne bi bilo treba sekirati v nedeljo zvečer, kam boš skočila po zavojček, ker te je spet presenetilo. Potem pa kličeš naokoli in nobena ti ne more pomagati: tale je noseča, ne rabi,  pri drugi je ravno mimo in jih še ni kupila , tretjo je enako presenetilo in tako naprej. Pa še  dopusta ne bi bilo treba prilagajati in računati, kdaj je najbolj primerno, da odrinete in da ne boš spet 8 dni od 14. ležala v senci, v kratkih hlačah in se delala brezbrižno, ko boš opazovala druge, uživajoč v hladnem morju. O, morje. Saj res, Tevža, sploh mi še nisi povedala, kdaj greste na dopust? Sedaj pa ti bo tole moje razglabljanje prišlo ravno prav, da se ne boš uštela in da bodo » tisti« dnevi kdaj drugič. Saj obe dobro veva, da res ne gre drugače. Uživaj! Z ali brez MENSTRUACIJE.  Včasih  so ji rekli »perioda«, ha, si vedela?

Rada te ima, Milča 
 

Naključno iz Kšajtnih

John Frankenheimer - The Manchurian Candidate (1962)
Rubrika: Film
Manchurian candidate režiserja Jonathana Demmeja smo lahko gledali 4 leta nazaj, tokrat pa ne bomo govorili o njegovem, sicer povprečnem filmu,...
Maja Visinki - Izbrane pesmi
Rubrika: Leposlovne objave
Maja Visinski - Izbrane pesmiMOJ MOŠKI Za pol trenutka me je zažgalo v himenu.Moški me je ogrel, moj moški.V dialogu...
Mesec v sliki, junij 2009
Rubrika: Ostalo
Šesti mesec julijanskega koledarja je za nami, pred vami pa nekaj najlepših trenutkov, ki so jih "za vsema" v objektiv uspeli...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti