Bajta PR' NAS KULtura Uradni začetek rajanja po mestu Ravne
Uradni začetek rajanja po mestu Ravne PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik   
Četrtek, 28 Avgust 2008 14:00
Pa smo dočakali. S krajšim govorom Damjana Ziha, predsednika Turističnega društva Ravne, so se na terasi pred nekdanjo kavarno tudi uradno začeli sedmi Ravenski dnevi, ki sicer potekajo že od ponedeljka. Kmalu zatem je v ravenskem gradu ob avdienci poslanca Mira Petka, nekaterih pomembnih občanov ter manjšega občinstva potekala še otvoritev razstave ob 760. obletnici omembe Guštanja.

Ljudje so se na Čečovju zbrali v kar zavidljivem številu. Toliko jih verjetno ni bilo tam niti v najboljših časih bivše trgovine Žagar. In prav vsi so se zabavali. Tisti, ki jih niso pritegnile melodije iz ust pogumnežev, ki so stopili na oder v tekmovanju karaok, so uteho našli v brezplačnem pasulju in pečenem krompirju. Oboje je prispeval lastnik Floride bara, Ilija Vidović, ki je teraso pred barom odstopil nastopajočim. Na improviziranem odru se je zvrstilo šestnajst mladih in nekaj manj mladih, bolj ali manj nadarjenih pevk in pevcev, prav vsi pa so pokazali zvrhano mero samozavesti. Ob nastopu zmagovalke v mlajši konkurenci Gaje Mlakar ni mogel nihče ostati hladen, še posebej pa ne ob poslušanje zmagovalne skladbe v izvedbi Julije Merkač.

Ko se je uradni program na Čečovju bližal h koncu, se je na Gradu začel odvijati formalnejši del otvoritve Ravenskih dni. Na začetku je zbranim nekaj besed namenil župan občine Ravne, Tomaž Rožen. Poudaril je, da imamo na Ravnah zgodovino ter gospodarsko tradicijo, na katero smo lahko ponosni in ki nam mora pomagati izoblikovati lastno identiteto, hkrati pa je ključno, da se neobremenjeno ozremo v prihodnost. Za njim sta besedo prevzeli predstavnici koroške osrednje knjižnice ter koroškega muzeja, ki sta povedali še nekaj besed o samih eksponatih ter o nastanku razstave, ki se vrti okrog častitljive obletnice prve omembe Guttensteina. Slednja bo na ogled  naslednjih štirinajst dni, v isti stavbi pa si lahko ogledate še odlično razstavo o razvoju železarstva na Koroškem in v Sloveniji, ki bo na Ravnah gostovala do četrtega oktobra. Med obiskom si lahko ogledate stare delavske knjižice, varovalne čelade, fotografije in druge muzealije.

 

 

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti