Bajta PR' NAS KULtura V finalu tudi Korošica
V finalu tudi Korošica PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc   
Ponedeljek, 06 April 2009 22:08
V soboto se je v Knjižnici Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu odvil polfinale pesniškega turnirja 2009, na katerem se je v finale, ki bo v Mariboru, uvrstilo 6 tkalcev besed in (ne)rimajočih se struktur.

Turnir v organizaciji Založbe Pivec iz Maribora se bo z nastopom vseh dvanajstih finalistov zaključil v soboto, 18. aprila v Mariboru. Natečaj za neobjavljeno izvirno pesem in naslov »Vitez/vitezinja pesniškega turnirja« letos poteka že devetič, zmagovalka ali zmagovalec pa bo prejel denarno nagrado v vrednosti 500 evrov, naziv Vitez/vitezinja pesniške turnirja in kovano vrtnico.

V času, ko bo Maribor v sodelovanju še z nekaterimi drugimi mesti, med njimi tudi Slovenj Gradcem, evropska kulturna prestolnica pa nameravajo organizatorji na pesniški turnir povabiti pesnice in pesnike iz vse Evrope. Čez meje Slovenije se bodo prvič podali že prihodnje leto.

Polfinale pesniškega turnirja v Slovenj Gradcu
Na levi solastnica založbe Pivec, Milena Pivec, sledijo pesnice: Simona Kopinšek, Ana Pisar, Tanja Ahlin in Ana Balantič.

Na natečaj je prispelo preko 130 različnih del, izmed katerih je strokovna žirija izbrala 24 polfinalistov, ki so se med sabo pomerili na dveh turnirjih – prvi je potekal na Ptuju, drugi pa v Slovenj Gradcu. Na Koroškem sta se predstavila dva pesnika in devet pesnic.

Nekateri sodelujoči so do sedaj izdali že več pesniških zbirk ali drugih publikacij, vsi pa so v tekmovanje vstopili z eno pesmijo, ki jo bodo predstavili tudi v finalu. Na podlagi ocene žirije iz vsakega polfinala v finale potujejo štirje, po dva iz vsakega turnirja pa po izboru občinstva.

Na turnirju so se polfinalistke in polfinalista predstavili z interpretacijo svoje pesmi, ter z voditeljema na kratko pokramljali. Organizatorji so se odločili tudi za glasbeno popestritev s harmoniko, v času štetja glasov publike pa je potekal še pogovor s pesnikom in pisateljem Ivom Stropnikom.

V finale iz Slovenj Gradca uvrstili: Tatjana Pregl Kobe, Jože Sevljak, Simona Kopinšek, Mateja Jevšnikar Hočevar in Željko Perović.

Bogato koroško pesniško »sceno« bo v finalu zastopala Ana Pisar, sicer tudi sodelavka spletnega časopisa Bajta. Čestitke!

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti