Bajta PR' NAS KULtura Marflakova "Ta pot - Ta slika"
Marflakova "Ta pot - Ta slika" PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Sobota, 13 Junij 2009 12:40
V Mežici je bila včeraj otvoritev razstave Koroškega likovnika Štefana Marflaka, enega izmed najpomembnejših slikarjev tega prostora. Marflak, ki je otroštvo preživel v Mežici, danes pa živi na Ravnah, je že od nekdaj zavezan naravi ter predvsem Koroški, ki mu daje nenehen navdih za ustvarjanje. Kljub temu, da je velik del življenja preživel v Ljubljani in Celju, pravi, da je njegova umetnost zares postala zrela šele z vnovičnim prihodom na Koroško grudo.

Štefan Marflak in Tatjana Pregl Kobe
Likovna kritičarka Tatjana Pregl Kobe skrbi za razstave zadnjega cikla Marflakovih slik.

Pred galerijo Štiblc, v kateri bo razstava na ogled vsak dan med 18. in 20. uro do 30. junija, je uvod k Marflakovim slikam podala likovna kritičarka in umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe.
Ena izmed Marflakovih razstavljenih slik iz zadnjega ciklaPo njenih besedah se avtor s slikami vrača k ustvarjanju v naravi in abstraktnemu upodabljanju dreves z umirjenimi barvami. Preko celotnega vtisa (tudi z navzven obrnjenimi  ne toliko opaznimi okvirji) sporoča svoje intimne pripovedi. Z izborom barv oblikuje prostor za razmislek, velik vpliv na zadnji cikel pa je imel tudi odnos s spremljevalko Miro.

Na razstavi so na ogled tudi unikatne knjige, za katere Marflak meni, da vzbujajo več radovednosti že zato, ker so zaprte; slike so po drugi strani odprte, vsem na očeh. Z listanjem človeka vleče, da bi nadaljeval branje zgodbe.
V nekaterih Marflakovih slikah se sicer lahko prebere tudi verze poezije, ki jo je začel pisati v zadnjem času, mnoge pa imajo vključene tudi različne predmete, kot so naprimer manjše veje. »Največkrat jih poberem, ko hodim, in jih opazim čisto po naključju, veliko pa jih dobi pomen šele čez čas,« je povedal na otvoritvi.

Marko Košan, direktor Koroške galerije likovnih umetnosti, ki je prav tako spregovoril nekaj besed, je izpostavil Marflaka kot enega izmed pomembnejših likovnikov Koroške. Na to območje ga je tesno vezal že prvi cikel slik naslovljen »Kaj so ljudje ko lesovi«, ki ga je navdahnil Prežihov Voranc oziroma stavek Prežihove mame.

Štefan Marflak in Marko Košan
Štefan Marflak in Marko Košan, direktor Koroške galerije likovnih umetnosti.

Ob tem je Košan dodal, da bo v jeseni naslednjega leta v galeriji večja pregledna razstava zadnjih del tega akademskega slikarja, ki je diplomiral pri Mežičanu Gustavu Gnamušu. Takrat naj bi bil že končan njegov zadnji cikel, Ta pot – ta slika, ki je predstavljen tudi v galeriji Štiblc.


Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti