Bajta PR' NAS KULtura Hladno pivo v KompleKSu
Hladno pivo v KompleKSu PDF natisni E-pošta
Prispeval Robert Marin, Igor Papotnik in Jernej Prodnik   
Sobota, 15 Marec 2008 17:42

Hrvaški pankerji Hladno pivo so razmontirali gala-halo Ravenskega KompleKSa do zadnjega koščka. In pili topu pir. Za vas smo pripravili obsežno foto-reportažo s pol stotnije slik in zapisali, kaj ste v primeru neudeležbe zamudili. Ni da ni! V petek, 14. marca, je v koroškem mladinskem kulturnem centru KompleKS na Ravnah na Koroškem nastopila zagrebška punk-rock zasedba Hladno pivo.

Vokalist Mile ni zapel pesmi "Don't Cry for me Argentina"

Ljudstvo je bilo več kot očitno željno koncerta, saj se jih je v koncertnem prostoru zbralo okoli 250, na koncu pa je celo zmanjkalo kart. Okoli desete ure zvečer so končno prišli na svoj račun, saj legende hrvaškega panka na odru nikakor niso lenobno pogledovale na uro, ampak so kar pokale od energije. Videli pa smo lahko tudi, da KompleKS ne privabi ljudi iz celotne Koroške (bili so iz praktično vseh krajev), ampak tudi širše.

Skupina Hladno pivo je svojo pot začela pred dvajsetimi leti in v svojem času delovanja izdala šest studijskih albumov. Pisalo se je leto 1987 in razgrajali so v predmestju Zagreba. Ob začetnem preigravanju Ramonesov in njim podobnih so hitro zbrali dovolj materiala za prvi koncert, ki je bil leta 1988 v Kumrovcu, rojstnem kraju bivšega voÄ‘e Josipa Broza Tita.Stipe ni (so)pihal kot Miles Davis.

Viri pravijo, da se je prvi koncert zaključil s pretepom, kar je samo utrdilo (ne ravno pozitiven) sloves takrat še mlade in neznane skupine.  Leta 1993 so izdali svoj prvenec, danes že legendarni Džinovski.


Ljudstvo se je veselilo, ampak ne v zvokih nekdaj mlade zvezdnice Hajdi.

Bend, ki trenutno deluje v postavi Mile (vokal), Zoki (kitara), Šoky (bas), Suba (bobni), Stipe (trobenta, back-vokal) in Deda (klaviature) je znana po svojem rahlo zajebantskem pristopu pri pisanju besedil (Mile je poudaril, da se radi dotaknejo tudi tabu tem, kot je moška impotenca), enegičnem nastopu v živo ter ljubezni do hladnega piva. V KompleKSu so naleteli na toplega, kar jih ni ravno vzradostilo in lahko smo slišali pikro pripombo na ta račun. Ne(dovoljšnjo) ohlajenost piva lahko potrdijo tudi pisci tegale raporta.


Zagrebčani so tudi tokrat uspeli dokazati, da še niso za med staro šaro, ampak da so z leti kvečjemu dozoreli in izpilili svoj zvok. K izvrstnemu doživljanju koncerta je prispevalo kvalitetno ozvočenje, za katerega so glasbeniki deloma poskrbeli tudi sami, z lastno mešalno mizo. Le-ta je zapolnila večino majhne tonske sobice, zmanjkalo je celo prostora za kamero. Nabito polna dvorana obiskovalcev, ki so s svojim komuniciranjem s skupino pokazali, da ob zvokih Hladnega piva zares uživajo, je ta dogodek naredila res nepozaben.


Če ste ga zaradi obveznosti ali lenobe zamudili, lahko torej koncert presneto objokujete; a nič za to, kar je bilo, je bilo, v kratkem tako prihajajo v KompleKS še ene legende punk-rock scene - znova oživljeni Pankrti, z Gnusom na čelu.


Več fotografij lahko najdete v Albumu.
 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti