Bajta Kšajtni Film Rob Reiner - The Bucket List (2007)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Rob Reiner - The Bucket List (2007) PDF natisni E-pošta
Prispeval Tadej Jelen   
Sreda, 09 Julij 2008 11:00

Rob Reiner - The Bucket List (2007)Jack Nicholson kot Edward Cole in Morgan Freeman kot Carter Chambers sta osrednja lika v tej komični drami. Pred kamero ju je zvabil režiser Rob Reiner, ki se ga bo večina spomnila po filmu A Few Good Men. Obeh glavnih igralcev najbrž ni potrebno predstavljati, saj sta tako rekoč živi legendi Hollywooda. Ampak gotovo ne bo odveč, če malo obudimo spomine na vloge Jacka (Batman, As Good As It Gets, Anger Management, …) in Morgana (Gone Baby Gone, Shawshank Redemption, Se7en, Robin Hood: Prince Of Thieves, …). Odlično igralsko zasedbo v nekakšen trikotnik združuje Sean Hayes kot Thomas, ki se nam je lahko najbolj vtisnil v spomin s svojo vlogo v nadaljevanki Will & Grace.

V zgodbi spoznamo dva povsem nasprotna si človeka. Edward Cole (Nicholson) je bogataš, lastnik podjetij in privatnih bolnišnic. Njegova najbolj znana trditev, ki jo bo sprva še obžaloval, je, da mora vsaka soba imeti dve bolniški postelji. Nikoli ni imel časa uresničevati svojih sanj, imel je le čas za širjenje bogastva in za odkup še kakšnega podjetja, ki bi mu seveda prineslo dodatne zelence.

Carter Chambers (Freeman) je njegovo nasprotje. Je skromen avtomehanik, srečno poročen in živi družinsko življenje. Preden je zapustil fakulteto in se zaposlil, da bi lahko preživljal družino, je izvedel, da si mora vsak človek ustvariti svoj Bucket List oz. seznam stvari, ki si jih v življenju želi. Njemu ta seznam ni bil usojen, saj se mu je življenje odvilo pod pokrovi motorjev v njegovi delavnici. Povedano z drugimi besedami, ni imel dovolj denarja, da bi si lahko privoščil počitek in se odmaknil od pokvarjenih avtomobilov ter uresničil vsaj delček svojih sanj.

Izkaže se, da lahko še tako nasprotna si človeka združi in poveže kruta usoda – diagnoza: rak. Oba pristaneta v isti bolnišnici, še natančneje, v isti sobi! Lastnik bolnišnice je seveda nihče drug kot Edward, ki zahteva svojo sobo, ampak mu to idejo njegov osebni asistent Thomas odsvetuje, saj sam zagovarja dva bolnika v eni sobi. Tako se je izjemno trmoglavi Edward prisiljen spoznati in celo zaživeti skupaj s Carterjem. Po napovedih zdravnikov bolnikoma po neuspelih operacijah ostane še samo okrog 6 mesecev življenja. Namesto da bi ležala in čakala kruto usodo, ki je neizbežna, se odločita na polno zaživeti življenje. S skupnimi močmi ustvarita The Bucket List – seznam neizpolnjenih želja.

Ne da bi se zmenila za priporočila zdravnikov, svojcev, družine in zdrave pameti, jo mahneta izpolnjevanju seznama želja nasproti. Njun seznam vključuje skakanje s padalom, potovanje po Evropi, obiske najdražjih restavracij, vožnjo z motorjem po Kitajskem zidu ter tudi bolj življenjske stvari, kot je pomagati prijatelju in osrečiti nekoga, ki ga imaš rad. Preden s skupnimi močmi dopolnita seznam, nas režiser na krut način opomni na usodo, ki ju je pravzaprav združila. Rak je pri Carterju tako napredoval, da pusti Edwarda samega z nedokončanim seznamom. In šele sedaj Edward spozna, kako dobra prijatelja sta postala v teh nekaj mesecih s Carterjem ter da je njegovo na hitro zapolnjeno življenje še hitreje postalo zopet prazno.

Režiser Reiner je uspel v tem filmu združiti izjemno igralsko zasedbo z ne tako zelo značilno »hollywoodsko« zgodbo. Film me je navdušil z odlično igro obeh veteranov Hollywooda ter  dobrimi, pristnimi dialogi, v katerih ni manjkalo humorja. Nekoliko se mi je zameril konec filma, ki je značilno moralno-ameriški, ampak glede na celotno zgodbo in njeno odvijanje kaj drugega pravzaprav ni bilo pričakovati. Je pa res, da me film ni razočaral, daleč od tega.

 

Ocena: 7.5/10

 

 

Naključno iz Kšajtnih

Potopis: Fiji, rajski otok krute zgodovine
Rubrika: Potopis
Za mnoge je rajsko otočje v Tihem oceanu uresničitev življenjskih sanj. Med 322 otoki, med katerimi je le 109 civiliziranih oz...
Fotozgodba: Mallorca - Stran 2
Rubrika: Potopis
Stran 2 od 2Kamniti stolpi, ki jih lahko vidimo vzdolž obale, so bili zgrajeni za zaščito pred napadi piratov iz Severne...
Amy Berg - Deliver Us from Evil (2006)
Rubrika: Film
Dobitnik nagrade za najboljši dokumentarec leta 2006 na filmskem festivalu v Los Angelesu. Ena bolj pretresljivih in šokantnih zgodb našega časa,...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti