Bajta

Razstavno okno

Pasica

Naključno iz Albuma

Niet v Kompleksu, Ravne (10. april) PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Sreda, 07 April 2010 09:12

Niet!Januarja 1984 je skupina pod taktirko Boruta Činča posnela prve skladbe, in sicer "Umiranje", "Srečna mladina", "Zastave" in "Melanholija". Borut Činč je producent ostal tudi na večini ostalih posnetkov Nieta.

Skupina je prvič nastopila na novoletni zabavi leta 1984 v MC Zgornja Šiška. Aprila istega leta so posneli svoj prvi hit, "Depresija". En mesec kasneje se je skupini priključila tudi pevka Tanja Ukmar. Septembra leta 1984 Niet nastopijo na Novem Rocku. Nastop je velik uspeh in označuje prelom v razvoju skupine. Še pred koncem leta izide prva kaseta, "Srečna mladina", posnamejo pa tudi skladbo, ki bo postala njihova največja uspešnica, "Lep dan za smrt".

Pozimi pride do sprememb v zasedbi. Skupino zapustita Tanja Ukmar in Tomaž Dimnik, priključita pa se novi bobnar Tomaž Bergant in drugi kitarist Robert Likar. Februarja in marca so bili Niet na turneji po Franciji, kamor so se vrnili še maja istega leta, ko so odigrali dva koncerta v Parizu. Aprila na nastopu na pomembnem festival YURM v Zagrebu pridejo v finale. Septembra 1985 ponovno nastopijo na Novem Rocku, tokrat kot gostje. Po Novem Rocku sledi "Jadranska turneja pobjednika YURM-a". Januarja 1986 Niet nastopijo na treh koncertih v Beogradu. En mesec kasneje priredijo poslednji koncert v Ljubljani, v študentskem naselju v Rožni dolini.

Po dveh letih, ki jih člani preživijo na služenju vojaškega roka, se skupina spet združi marca leta 1988. Poleti nastanejo zadnji posnetki s pevcem Primožem Habičem ("Sam", "Tvoje oči"). Jeseni 1988 skupina Niet preneha delovati, "predvsem zaradi pomanjkanja volje, žensk in heroina!" (Dernovšek).

Maja 1991 umre Primož Habič za posledicami prevelikega odmerka heroina. Leta 1993 večinski avtor skupine Igor Dernovšek formira novo zasedbo, v kateri (poleg kitare) prevzame tudi vlogo pevca. Poleg njega v skupini delujejo še Kolbezen (kitara) in Vobovnik (bas) ter bobnar Pankrtov Slavc Colnarič. Konec istega leta Niet posnamejo zadnje skladbe: "Sick of you", "Pure and devine", "Till we fall", "Queen of snakes", "Bil je maj" in "Ruski vohun". Izide še istoimenski prvenec na CD-ju ter promocijska turneja po Sloveniji. Zatem skupina dokončno razpade.

2008 - Vrnitev Nietov

31. marca Nieti ponovno nastopijo v Orto baru. Nieti, skoraj v celoti nastopajo v stari postavi - Igor Dernovšek (kitara), Aleš Češnovar (bas), Tomaž Bergant (bobni) in Robert Likar (druga kitara). Namesto legendarnega Primoža Habiča za mikrofon postavijo Boruta Marolta (Prisluhnimo tišini).

Zasedba (2008 - naprej)

* Igor Dernovšek (kitara)
* Aleš Češnovar (bas)
* Tomaž Bergant (bobni)
* Robert Likar (druga kitara)
* Borut Marolt (vokal)

Diskografija


* Srečna mladina (FV založba, 1984)
* Niet (Kif Kif 1993)
* Live (Vinilmanija 1995)
* Lep dan za smrt (Vinilmanija 1996)
* Bil je maj (1983 - 2008) (Menart Records 2008)


VSTOPNINA: 12€ v predprodaji, 15€ na dan koncerta.

Štart ob 22.15!

 

Izpostavljen dogodek

Pokrovitelj sekcije
Dodaj dogodek!

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti