Bajta PR' NAS Zgodilo se je Delavnica za in proti na Gimnaziji Ravne
Delavnica za in proti na Gimnaziji Ravne PDF natisni E-pošta
Prispeval Zavod Nefiks   
Sobota, 06 Junij 2015 09:39

Zavod Nefiks je v okviru projekta »50 odtenkov sive ekonomije« organiziral debatno delavnico ZA in PROTI, ki se je odvijala na Gimnaziji Ravne. Mladi so se na delavnici razdelili v dve skupini. Ena skupina je bila ZA vključevanje v sivo ekonomijo, druga pa PROTI. Argumenti obeh skupin so bili zelo zanimivi.


Skupina, ki je bila ZA vključevanje v sivo ekonomijo, je svoje prepričanje argumentirala tako: »Denar je bolj varen v rokah ljudi kot v rokah države«. Kasneje je nadaljevala: »Ljudje delajo na črno, ker nimajo za preživetje. Država samo jemlje in znižuje plače, zato morajo nekateri dodatni zaslužek pridobiti na nelegalen način, saj jim drugega ne preostane«. Skupina je zaključila debato z naslednjim argumentom: »Prebivalci ne zaupajo več v sistem, zato se tudi ne počutijo dolžni plačevati davkov. Ko bodo dobili občutek, da imajo od države koristi, bodo tudi pripravljeni plačevati dajatve«.

Druga skupina, ki je bila PROTI vključevanju v sivo ekonomijo, je na vse argumente podala tudi svoja mnenja. »Pojav sive ekonomije močno vpliva na javne finance, na trg delovne sile, na višino in distribucijo dohodka. Siva ekonomija pomeni neenakomerno porazdelitev denarja. Tisti, ki so vanju vključeni ne plačujejo davkov in prispevkov za socialno varnost, kar povzroča velike izgube v državnem proračunu, hkrati pa se zaradi tega še poveča obremenitev javnega sektorja z davki in prispevki«. Skupina je svojo debato zaključila z mislijo: »Zaradi sive ekonomije izgublja država, vsak posameznik in celotna družba«.

Na Zavodu Nefiks so se za izvedbo projekta odločili zaradi zavedanja, da siva ekonomija na eni strani mladim odžira zaposlitvene priložnosti, po drugi strani pa so mladi včasih zato, da sploh lahko preizkusijo svojo podjetno idejo 'prisiljeni' delovati v teh okvirjih. Nefiks želi javnost še naprej osveščati o negativnih učinkih sive ekonomije in hrakti iskati tudi rešitve za nastalo situacijo.

 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti