Bajta PR' NAS Zgodilo se je Žalna komemoracija v spomin na padle v obeh vojnah
Žalna komemoracija v spomin na padle v obeh vojnah PDF natisni E-pošta
Prispeval Aleš Moličnik, foto: Janez Moličnik   
Petek, 06 November 2009 13:06

V nedeljo, 1.11 2009, je bila izvedena že tradicionalna žalna komemoracija za padle v 1. in  2. svetovni vojni. Pod pokroviteljstvom Občinskega odbora Zveze borcev Črna na Koroškem so v komemoraciji sodelovali: Pihalni orkester Rudnika Mežica, Mešani pevski zbor MATO, praporščaki vseh društev v občini Črna na Koroškem, župan občine Črna Janez Švab, Gvido Jančar s hčerko Mojco in Drago Repnik.

Komemoracija v Črni na Koroškem

Komemoracija se je pričela v središču Črne na Koroškem, kjer se je zbrala množica ljudi in ob zvokih pihalnega orkestra je župan občine Črna položil žalni venec pred Plečnikov spomenik posvečen padlim v 1. in 2. svetovni vojni. Po minuti molka se je formirala kolona, z vsemi nastopajočimi in obiskovalci prireditve, ter se v počasnem sprevodu napotila na občinsko pokopališče do spomenika padlim v 1. svetovni vojni. Praporščaki so izvedli žalni pozdrav, zbor MATO pa je zapel pesem Doberdob. Nadaljevanje komemoracije je bilo pri grobovih padlih partizanov v 2. svetovni vojni z recitalom Mojce Jančar, govorom Gvida Jančarja, pesmimi MePz MATO in glasbo pihalnega orkestra Rudnika Mežica.

Omeniti velja, da komemoracija v tej obliki poteka že od osvoboditve naprej neprekinjeno, kljub željam nekaterih, takoj po osamosvojitvi Slovenije,da to ni več aktualno in se takšne žalne komemoracije v novi Sloveniji ne bodo več odvijale. Trmasti kulturniki in Občinski odbor zveze borcev Črna pa se tej pobudi ni uklonil in tako se spomin na padle v obeh vojnah še danes obeležuje na takšen način.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti