Bajta PR' NAS Zgodilo se je V Slovenj Gradcu drugi krog volitev?
V Slovenj Gradcu drugi krog volitev? PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Nedelja, 11 Marec 2012 19:00

Nadomestne volitve za župana Slovenj Gradca po neuradnih in zaenkrat še zelo nepopolnih rezultatih prinašajo drugi krog. Volivke in volivci bi po začetnih rezultatih, preštetih je nekaj več kot pet odstotkov glasovnic (vključno s predčasnimi volitvami, ki so potekale do četrtka) vnovič volili 25. marca, ko bo potekal tudi referendum o družinskem zakoniku. Kot kažejo trenutni rezultati bi lahko izbirali med Jurijem Šumečnikom in še enim kandidatom, največ glasov poleg Šumečnika, ki se približuje tridesetim odstotkom prejetih glasov, imata Andrej Čas in Ksandi Javornik, ostali kandidati imajo po trenutno preštetih glasovih približno deset ali manj odstotkov prejetih glasov, največ možnosti pa ima še Bojan Mestek. Poleg omenjenih so na volitvah sodelovali še trije kandidati, volivke in volivci so lahko izbirali še med Vinkom Vrčkovnikom, Petrom Pungartnikom, Andrejem Časom, in Borisom Rajem. Od izključno moške zasedbe so štirje kandidati bili strankarsko nevezani, pet pa jih sedi v občinskem svetu.

Slovenj Gradec je bil ena izmed slovenskih občin, kjer so na lokalnih volitvah občani izbirali novega župana. V Slovenj Gradcu zaradi odhoda dosedanjega župana Matjaža Zanoškarja v poslanske vrste in spremenjene zakonodaje, ki po novem ne omogoča več opravljanja dvojne funkcije poslanca in župana.

Nadomestne volitve 2012

Volilna udeležba do 16. ure je bila 30,66-odstotna, kar pomeni, da je volilo nekaj več kot 4300 volivk in volivcev od 14.115 volilnih upravičencev. Do zaprtja volišč se je udeležba dvignila na 46.19% odstotka, kar je še vedno precej nižja udeležba od tiste leta 2010, ko je bila udeležba 59,46-odstotna. Kandidat, ki bo izvoljen za župana, bo mestno občino vodil le dve leti in pol, ko bodo nove redne lokalne volitve.

 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti