Svetovni teden dojenja natisni
Prispeval Uredništvo Bajte, ZZV Ravne na Koroškem   
Sreda, 29 Julij 2009 12:11

Svetovni teden dojenja (1. do 7. avgust 2009) je namenjen spodbujanju dojenja in izboljšanju zdravja otrok, saj je dojenje najboljši način, da novorojenčke preskrbimo s hranili, ki jih potrebujejo za rast in razvoj. Svetovna zdravstvena organizacija zato do šestega meseca starosti priporoča izključno dojenje, ki spodbuja zdravje in pomaga preprečevati bolezni.

Slogan letošnjega svetovnega tedna dojenja je "Dojenje, ključen odziv v izrednih razmerah. Ste pripravljeni?"

Svetovni teden dojenja (1. do 7. avgust 2009)Izredne razmere so vedno pogostejše in silovitejše (kot so suše, poplave, potresi, cunamiji, epidemije in vojne). Zanje je značilno preseljevanje populacije (zapuščanje domov, namestitve v zasilna bivališča,…) ter vprašljivost prehrane (pomanjkanje, slaba kakovost ipd.). Katastrofe vsako leto prizadenejo milijone ljudi širom po svetu, med najbolj ranljivimi pa so otroci, mlajši od pet let. Nega in prehrana dojenčkov ter majhnih otrok v izrednih razmerah sta pogosto ogroženi, kar prispeva k visoki stopnji obolevnosti in smrtnosti v tej skupini. Ne glede na okoliščine, še posebej pa v kriznih situacijah, mora biti poudarek na zaščiti, promociji in podpori dojenja ter zagotavljanju pravočasnega, varnega in primernega dopolnilnega hranjenja.

Cilji tedna dojenja v letu 2009:

•    Pritegniti pozornost k pomembni vlogi, ki jo ima dojenje v kriznih situacijah po vsem svetu;
•    Poudariti potrebo po aktivni zaščiti in podpori dojenja pred in med  krizno situacijo;
•    Informirati matere, zagovornike dojenja, skupnosti, zdravstvene delavce, vlade, donatorje in medije o tem, kako pomagati pri aktivni podpori dojenja pred in med  krizno situacijo;
•    Mobilizirati akcijsko in vzgojno mreženje ter sodelovanje med tistimi, ki premorejo veščine za uspešno dojenje ter tistimi, ki so vpleteni v odziv na krizno situacijo.

Temeljna izhodišča:

•    Otroci so v kriznih situacijah najbolj ranljiva skupina prebivalstva – stopnja smrtnosti je lahko tudi od 2 do 70 krat višja kot povprečna smrtnost zaradi diareje, bolezni dihal in podhranjenosti;
•    Dojenje rešuje življenja in predstavlja najboljšo zaščito za najmlajše dojenčke. Tudi v okoljih, kjer ne gre za krizno situacijo, je umrljivost med nedojenimi otroki, mlajšimi od dveh mesecev, tudi do šestkrat večja;
•    Izredne razmere ali krizne situacije se lahko zgodijo kjerkoli na svetu in uničijo tisto, kar se nam zdi »normalno« in samoumevno, s čimer se skrbniki težko spoprimejo, dojenčki pa so izpostavljeni boleznim in posledično večji umrljivosti;
•    Med kriznimi situacijami potrebujejo matere aktivno podporo, da lahko nadaljujejo ali ponovno vzpostavijo dojenje;
•    Pripravljenost na izredne razmere je ključnega pomena. Spodbujanje in podpiranje dojenja v obdobjih brez izrednih razmer, krepi sposobnosti mater, da se bodo lažje spoprijele s potencialnimi kriznimi situacijami.

Povzeto po: http://www.worldbreastfeedingweek.org/

Podatki o dojenju za Koroško

Po podatkih Oddelka za ginekologijo in porodništvo SB Slovenj Gradec je bilo v letu 2008  porodov 993, novorojenčkov pa je bilo 1004 (11 dvojčkov) in sicer 489 dečkov in 515 deklic. Začetno dojenje je bilo zelo visoko, kar 81.7%, delno dojenih pa še 15.1%. Nedojenih je bilo le 3.2% otrok.
V sklopu tega tedna bo Zavod za zdravstveno varstvo Ravne v porodnišnico Splošne bolnišnice Slovenj Gradec posredoval  knjižico »Dojenje«, ki jo je izdal Inštitut za varovanje zdravja RS. Poleg velikega pomena materinega mleka in dojenja, je bistvena tudi izvedba oz. tehnika samega dojenja, kar je v knjižici tudi natančno opisano.