Bajta
Zgodilo se je


Gremo na splavarjenje PDF natisni E-pošta
Prispeval Lucija Lauko   
Ponedeljek, 30 April 2012 13:28

Gremo na splavarjenje - slika je simbolična"Na Koroškem je fajn", pravijo mnogi, ki so nas že obiskali na splavarski rajži. Tudi za vas imamo idejo za lepo preživet dan, doma na Koroškem. Lahko se nam pridružite v soboto, 12. maja na že 6. tradicionalni prireditvi.

Ob otvoritvi splavarske sezone tudi v tem letu organiziramo tokrat že šesto tradicionalno prireditev »Na Koroškem je fajn!« . Za vas smo pripravili pester program izleta.

Program enodnevnega izleta se bo začel v splavarskem pristanu na Gortini, v občini Muta, kjer bodo Koroški flosarji sprejeli vse obiskovalce. Kot je bilo včasih v navadi, jim bodo za dobrodošlico postregli s šilcem žganja, rženim kruhom in soljo. Med dovurnim splavarjenjem pa bo za zabavo poskrbel najstarejši flosar, ki bo povedal nekaj o zgodovini splavarjenja. Flos bo obiskal tudi flosarski župnik, krstil dva novopečena flosarja in očistil njuni grehov polni duši. Flosarske frajle bodo nato postregle s pravo flosarko malico - golažem, z grumpi zabeljeno polento in rženim kruhom. Po odličnem golažu bodo vsi dobili še flosarsko kavico.

V okviru izleta, v soboto, 12. maja, bo v program vključen tudi obisk turistične kmetije Klančnik, kjer bo organizirana vožnja s pravim turističnim vlakcem do lovske koče, ogled lovskega muzeja in pokušnja domačih salam in mošta- jabolčnika. Z malo sreče bo kmetijo obiskala tudi mlada košuta, ki se rada poigra predvsem z najmlajšimi. Prav tako, enodnevno potepanje po Koroškem, vključuje pokušino dobrot s podeželja in ogled rokodelskih del medičarstva in svečarstva v Slovenj Gradcu. Za tem pa sledi še najzabavnejši del izleta - prava flosarka veselica pod šotorom ob Dravi.

Zaključek in veselica pod šotorom

Zaključna veselica se bo odvijala od 18.00 ure dalje. Poskrbeli smo za pester glasbeni, zabavni in animacijski program, predstavitev koroških običajev, zabavne igre in nagrade za udeležence. Z nami bo narodno zabavni ansambel Vihar, Štirje kovači in glavna gostja večera, Manca Špik. Za še boljše vzdušje pa bo poskrbel priljubljen koroški komedijant, Gašper Koruzni.


Koroški splavarji na Dravi in ponudniki turističnih storitev na Koroškem se iz leta v leto trudimo, da bi Koroška postala prepoznavna turistična destinacija, ki slovi po odprtih in gostoljubnih ljudeh, zanimivih produktih in poučno-zabavnih vsebinah. Poletno turistično sezono odpiramo s šesto tradicionalno prireditvijo »Na Koroškem je fajn! – Prosta pot turizmu 2012«. Vabimo vas, da tudi vi preživite lep dan tu, kjer smo doma.

Promocijska cena ob otvoritvi sezone (za izlet po programu: sobota, 12. maj) znaša 24,50€ na osebo. V ceno izleta je  vključeno: avtobusni prevoz po Koroškem, splavarjenje, splavarska malica s kavo, ogled kmetije Klančnik s pokušino domačih salam in jabolčnika, vožnja s turističnim vlakcem in  ogled lovskega muzeja, pokušina dobrot s podeželja, ogled  rokodelskih del medičarstva in svečarstva, flosarska veselica in lokalno vodenje.

Splavarska sezona poteka vse od meseca maja pa do oktobra. Vožnje so vsako soboto. V  kolikor nimate časa za odhod na splavarjenje v soboto, 12. maja, vas vabimo, da se nam pridružite ob drugi priložnosti. Pokličite in z veseljem vam posredujemo informacije o odprtih terminih splavarskih voženj.  

Pridite in doživite nepozaben izlet v objemu Koroške!

Veselimo se druženja z vami!

Kontaktne informacije:
Koroški splavarji
Telefon: 02 87 23 333 ali 040 186 508

 
Lokostrelstvo po taborniško PDF natisni E-pošta
Prispeval Taborniški rod Koroških jeklarjev   
Sobota, 28 April 2012 07:27

Pri ravenskih tabornikih je bila vedno tradicija, da smo dobri lokostrelci...tradicija se nadaljuje! Zahvaljujoč Klubu Koroških Študentov, ki je nam pomagal kupiti novo lokostrelsko opremo, in Lokostrelskega društva Koroška, katerega sta pred natanko 20 leti ustanovila dva ravenska tabornika, smo preživeli odličen lokostrelski dan, kjer se je v tej disciplini preizkusilo 50 tabornikov in članov Kluba Koroških Študentov. Lokostrelski učitelji so nam pripravili zanimiv in poučen program tako, da smo hitro osvojili osnovno znanje, ki nam bo kmalu prišlo prav, saj se bomo v mesecu juniju udeležili taborniškega mnogoboja, kjer bo ena od disciplin tudi lokostrelstvo.

Skupinska slika tabornikov roda Koroških jeklarjev in njihovih učiteljev lokostrelstva. 
Matej Pečnikar: Slike PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Kožar, foto: Danica Hudrap   
Sreda, 25 April 2012 14:02

V Galeriji kulturnega centra Ravne na Koroškem je potekalo odprtje razstave Mateja Pečnikarja, slikarja mlajše generacije. Mateju Pečnikarju zakoni slikarstva omogočajo, da upodobi tudi najbolj tanko in globoko misel, ki se mu je mogoče nekoč porodila na tistem potovanju, takrat ko je slikal še abstraktne slike. Kajti Matej Pečnikar je začel svojo umetniško pot v globinah modernističnega ikonoklazma, v temnem svetu nedojemljivih asociacij, katerih pomen mnogi iščejo v človeški duši in katerih zemljevid lahko nariše le psihoanaliza. Po letih iskanja in potovanj se je znašel v svetu podob, križev, zvezd, jelenov in konj.

Ena izmed kreacij Mateja Pečnikarja.

Nekateri simboli na slikah Mateja Pečnikarja nas bodo spomnili na grafite, ki smo jih videli na nekem zidu v nekem tujem mestu pred leti, spet drugi na tetovirano telo nogometaša. Slikar simbole sestavlja po neki notranji logiki in se ne prilagaja nobenim ustaljenim vzorcem razmišljanja, pušča domišljiji, da ga vodi. Kot pri risankah in njihovem ploskovitem simbolizmu ali pri nekaterih detajlih religiozne preteklosti, ki pozorno oko spremljajo na vsakem koraku, pa vse tja do vsakdanjih stvari s ceste ali televizije.

Leteči krožniki v obliki roza meduz pristajajo nad rjavimi vejami dreves, katerih odsevi v jezeru so se spremenili v enakomerne valove, ki odganjajo s slike vse druge asociacije. Preprosta sestavljanka s tremi elementi in ozadjem se nam vtisne v spomin in pridobi na kompleksnosti, ko postanejo povezave med posameznimi polji slike pomembnejše kot je surrealističen nesmisel srečanja šivalnega stroja in dežnika na secirni mizi.

Konj, ki se vzpenja na zadnje noge je jahalna figura iztrgana iz okolja, v katerem slikar ustvarja – saj je Lipica blizu. Slava konj je poudarjena s kar tremi zvezdami repaticami, ki spremljajo konjev boj, podobno, kot komet spremlja Williama Osvajalca leta 1066 na njegovi poti v Anglijo, kjer bo v bitki pri Hastingsu porazil Angle in Sase, kot to vidimo na tapiseriji iz Bayeuxa. Zvezde repatice spomnijo tudi na ubogega papeža Janeza Pavla II., ki ga je v interpretaciji Maurizia Catellana zadel meteorit (Deveta ura) – kamen iz nebes, kar je hkrati dokaz, da nebesa so, kot verjamejo muslimani, ki vsako leto romajo v Meko in krožijo okoli enega teh meteoritov skritega v črni stavbi – kaabi. Roza ozadje odvzame resnost celotni kompoziciji in ji doda pridih trivialnega, vsekakor nečesa manj resnega kot je joga.

Razstava bo na ogled do 20.5.2012 v Galeriji kulturnega centra Ravne na Koroškem.

Pečnikarjev likovni jezik je zreduciran: tu so le kvadraten format slike in velike ploskve enakomernih nanosov barv, oropane vseh impresionističnih efektov ali celo opevanega sfumata. To so kolaži mentalnih podob, ki v svojem formalizmu spominjajo na preprosto barvno shemo Daniela Burena ali celo Julije Kniferja. In čeprav na slikah prepoznamo podobe, ki bi lahko bile simboli s pomeni, so to predvsem likovni znaki, katerih vsebinski pomen se je raztopil v ozadju. Pomembne so predvsem in zgolj kot likovni znaki, katerih naloga je oblikovati kompozicijo in pustiti sliki, da obstaja sama kot taka. Tudi zato so te slike dejansko še bolj abstraktne kot tiste zgodnje, kjer je slikarjeva poteza in pastozen nanos barve vsiljujeta gledalcu preveč asociacij.

Srce se pojavi večkrat, in sicer v dveh oblikah, enkrat v obliki srčka, drugič skoraj anatomsko pravilno, le da je takrat črno in belo in se spreminja v nek drug človeški organ – v možgane, ki grozijo, da bodo vse racionalizirali in osmislili. Prebodeno srce spominja na pri katolikih zelo razširjeno čaščenje srca Jezusovega in Marijinega. Toda te podobe so že dolgo tega našle pot v popularno kulturo in tako tudi izgubile stik s prvotnim pomenom. Danes so religiozni pomeni prevrednoteni in se uporabljajo predvsem v likovnem smislu in ne več toliko v vsebinskem. Njihov likovno oblikovni pomen je daleč presegel vsebinskega, saj se kot znaki uporabljajo vse od grafitov do tetovaž.

Vedno znova se na slikah znajde tudi pročelje neke triladijske bazilike, na omenjenem monohromem ozadju. Cerkev spremlja enkrat veliko prevelik golob – na ta način slikar namenoma uniči vsako perspektivo in s tem iluzijo, drugič prav tako prevelika roza kača, ki se ovija okoli skale, možganov, srca, na kateri stoji cerkev. Na ta način se slikar izogne vsaki realistični dilemi in tudi zato te slike ne moremo enostavno šteti med surrealistične.


 
Črnjanska prometna signalizacija (dilema) PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Torek, 17 April 2012 12:54

Kako že rečejo gospoda? "Če ni novic, jih je pač potrebno ustvariti." Nekaj v tem stilu. Se mi zdi. No, če smo že ravno pri tej vrsti nakladanja, vas moramo spomniti, da je nekoč in nekega dne na Bajti dokaj solidno deloval forum. V najboljših časih je človek resnično imel kaj prebrati. Še več, forum je registriranim uporabnikom zagotovo prinašal neko mero veselja in zadovoljstva, dokler ga ni povsem povozil Facebook (in drugi). Od takrat je ostal le še spomenik. Stari časi. Dobri časi.

Črna

Med številnimi temami se je našla tudi sledeča: "Fail slike in videi". Če bi bil forum še aktiven, bi zgornjo sliko prilepil tja. Morda pa tudi ne, saj gre za "fail" v Črni na Koroškem, kjer so se pristojni za prometno signalizacijo (ne vem, kateri ljudje so to) malenkost ušteli s postavitvijo dveh znakov, ki ne gresta ravno skupaj. Če niste iz Črne, boste v primeru, da želite parkirati na parkirišču pri pokapališču, morali storiti prometni prekršek, saj vas smerokaz vodi v enosmerno ulico. Če vas bodo vmes ustavili možje v modrem, jim pošteno povejte, da niste imeli druge možnosti. Lahko ste šli parkirat, lahko pa bi se cel dan vozili po kraju. Tako je pač označeno. Če pa prihajate iz Črne, boste na parkirišče brez težav pravilno in po predpisih zapeljali za cerkvijo mimo Pumpasa. No, lahko pa tudi po enosmerni. Kolikokrat smo že ...

*Post scriptum. Vedi: če nimaš novic, je včasih bolje, da si jih ne izmišljuješ.
 
Robobum na SŠ Ravne PDF natisni E-pošta
Prispeval Danica Hudrap   
Nedelja, 15 April 2012 20:34

V okviru državnega tekmovanja ROBObum, ki ga organizira Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko iz Maribora, so na SŠ Ravne  tudi letos organizirali regijsko tekmovanje učencev osnovnih šol v konstrukciji in sledenju črne črte z LEGO mobilnimi roboti LEGObum-8, tekmovanje z LEGO mobilnimi roboti, ki potiskajo predmete z mize LEGObum-9 ter tekmovanje Robo Cup Junior Rescue A (prirejena pravila).

Roboti Lego.

Kot novost tekmovanja v letošnjem letu je bila tudi nova disciplina RoboCupJunior Reševalec (reševanje ponesrečenca iz potresnega območja). Predvsem pa gre za tekmovanje učencev osnovnih šol v konstrukciji in sledenju črne črte z LEGO mobilnimi roboti, potiskanja predmetov z mize in v premagovanju različnih ovir.

Učenci sami sestavijo mobilnega robota iz LEGO kock in ga sprogramirajo tako, da sledi črni črti. Roboti pri tem uporabljajo svetlobni senzor. Programi so del posebne programske opreme, ki je namenjena izključno LEGO mobilnim robotom. Program napišejo s posebno programsko opremo in ta se nato prek IR povezave (starejša verzija mobilnih robotov) in prek USB kabla ali preko Bluetooth povezave (novejša izvedba LEGO mobilnega robota) prenese v robota.

Robot je sestavljen iz računalnika (kamor se prenese program) ter LEGO kock s servo-motorji, ki poganjajo robota. Roboti morajo prevoziti progo od starta do cilja. Progo označuje črna črta debeline približno 3 cm.

Srednja šola Ravne na Koroškem je organizator regijskega tekmovanja osnovnih šol z roboti že od leta 2008, tako da je tekmovanje letos potekalo že peto leto zapored. Letos so še posebej ponosni, ker so pridobili vse OŠ, ki se nahajajo v naši širši regiji. Tekmovanja ROBObum Ravne se je udeležilo 16 osnovnih šol, tako da se je število tekmovalcev z njihovimi mentorji povzpelo na število 100. Posebej veseli so bili tudi večjega števila deklet, ki so se pridružila številnim fantom na tekmovanju.
V tekmovanju sta se preizkusili tudi ravenska OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Koroških jeklarjev.

Tekmovanje je  medijsko podprto s strani lokalnih medijev, sponzor je Mladinska knjiga Slovenije. Poteka pa kot izbirno tekmovanje za državno tekmovanje  RoboCup 2012, ki bo 15.5.2012 na FERI Maribor, je povedal koordinator regijskega tekmovanja ROBObum Ravne 2012 Peter Čepin iz SŠ Ravne.


Tekmovanja ROBObum RAVNE so se udeležile:
- OŠ Črna
- OŠ Mežica
- OŠ Prevalje
- OŠ Ravne Prežihov Voranc
- OŠ Ravne Koroški  jeklarji
- OŠ Dravograd
- OŠ Muta
- OŠ Vuzenica
- OŠ Radlje
- OŠ Brezno
- OŠ Šentjanž
- OŠ Slovenj Gradec I.
- OŠ Slovenj Gradec II.
- OŠ Šmartno
- OŠ Podgorje
- OŠ Mislinja

Tri najbolje uvrščene ekipe v  posameznih kategorijah:

LEGObum 8            
1. OŠ Dravograd (3.ekipa)
2. OŠ Šentjanž
3. OŠ Brezno Podvelka

LEGObum 9                                
1. OŠ Slovenj Gradec  II.
2. OŠ Prevalje
3. OŠ Ravne  Prežihov Voranc

RoboCupJunior Reševalec      
1. OŠ Ravne  Prežihov Voranc

Spletna stran tekmovanja Robobum, kjer lahko najdete še več informacij, tudi o preteklih izvedbah tega tekmovanja.

 
<< Začetek < Prejšnja 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Naslednja > Konec >>

Stran 18 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti