Bajta
Zgodilo se je


Mega povezava za čist park PDF natisni E-pošta
Prispeval rod Koroških Jeklarjev Ravne na Koroškem   
Torek, 26 Junij 2012 21:09

Ravenski taborniki pred rekordnim šotorom.

Taborniki že vrsto let opozarjamo na problematiko onesnaževanja ravenskega parka. Resnično nam ni vseeno, da se tako lep in urejen park čez noč prelevi v navadno smetišče, katerega smo priča tudi sami, saj ponavadi naše akcije potekajo v njem ravno ob sobotah zjutraj. Na žalost beseda posameznika ne najde ušes množice, katere povezanost pa bi edina lahko pripeljala do pozitivnih sprememb.

Odločili smo se, da na taborniški način zavarujemo park pred smetenjem z mega šotorom. Mega šotor, ki smo ga postavili iz 118 šotorskih kril, je meril kar 103,25m in predstavlja simboliko varovanja ravenskega parka. Povezana šotorska krila, simbolizirajo povezane ljudi, so na zadnji dan šolskega leta obvarovala park pred smetenjem ter obiskovalcem prenašala sporočilo, da lahko le skupaj dosegamo boljši svet.

Pri ustvarjanju čistejšega parka Ravne smo se povezali društvo tabornikov roda Koroških jeklarjev Ravne na Koroškem, rod Severni kurir Slovenj Gradec, skavti stega Koroška 2, rod Mrzli studenec Mislinja, rod Jezerski zmaj Velenje, rod Pusti grad Šoštanj, Zmajev rod Ljubljana ter rod Dobre volje Ljubljana. Vsem se najlepše zahvaljujemo za pomoč pri zbiranju opreme za šotor. Upamo, da je mega šotor pritegnil oči in »ušesa« množice ter da za njihovo povezovanje za dobro delo naslednjič ne bomo več potrebovali vrvi.

 
Plesalci KPK Devžej ponovno uspešni PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Nedelja, 10 Junij 2012 20:39

Slika je simboličnaV soboto, 10. 5. 2012, je v organizaciji ljubljanskega Plesnega kluba Urška potekal kvalifikacijski in raitng turnir v standardnih in latinskoameriških plesih. Na tekmi so se pomerili plesni pari iz vseh slovenskih plesnih klubov in pari iz sosednje Hrvaške. V močni konkurenci so se dobro odrezali tudi pari Koroškega plesnega kluba Devžej.

V popoldanskem kvalifikacijskem turnirju sta si Timotej Šlaher in Blažka Vranaričić med mlajšim mladinci B priplesala peto mesto v standardnih in sedmo mesto v latinskoameriških plesih. Njuna kolega Žan in Erika Glinik sta bila v kategoriji starejših mladincev  B druga v standardnih plesih in šesta v latinskoameriških plesih.

V večernem delu so se najboljši slovenski plesni pari pomerili še za raiting točke. Med mlajšimi mladinci sta bila Alen Štaleker in Suzana Krevh druga v standardnih in četrta v latinskoameriških plesih, Lovro Jakopec in Gaja Šimič pa sta bila v isti skupini peta tako v latinskoameriških kot tudi v standardnih plesih.

V večernem delu sta med mlajšim mladinci za raiting točke plesala tudi Timotej Šlaher in Blažka Vranaričić , ki se v finale uvrstila v standardnih plesih, kjer sta bila na koncu šesta.

Naslednjo soboto koroške plesalce čaka še zadnja tekma pred poletnimi počitnicami - mednarodno plesno tekmovanje Krško open 2012. Jesenski del sezone pa se bo za plesalce standardnih in latinsko ameriški plesov začel septembra v Slovenj Gradcu, na kvalifikacijskem turnirju, ki ga organizira Koroški plesni klub Devžej.

 
Kadeti: Korošci bodo tudi v sezoni 2012/13 igrali v I. SKL PDF natisni E-pošta
Prispeval KK Dravograd, foto: Jan Mak Bevcl   
Torek, 22 Maj 2012 19:30

Drugi krog kadetskih kvalifikacij v Dravogradu je to soboto A ekipi Dravograd Koroške zopet prinesel zanesljivo udeležbo med prvoligaši. Poleg Korošcev, ki so slavili na obeh srečanjih, so med elito vstopili še košarkarji mariborskega Branika.

Kadeti KK Dravograd tudi drugo sezono v 1.SKL

Korošci so bili najboljša ekipa na turnirju, prepričljivo so slavili na obeh tekmah. Na prvi proti Konjicam so iz minute v minuto sistematično poviševali svojo prednost, v 32. vodili že s +31 (64:33), nato pa tekmo mirno zaključili. Konjičani so bili na drugem obračunu favoriti, a so se opekli, saj so proti gostiteljem predolgo vztrajali z najboljšo postavo, proti Braniku pa so jim v drugem polčasu povsem pošle moči. Še v prvi četrtini so visoko vodili (23:11). Tretja tekma je bila zgolj še formalnost, oba trenerja pa sta minuto ponudila mlajšim in tistim, ki so prvi tekmi igrali manj.

Miha Čop, trener Dravograd Koroške A: »Za nami je, kot vsako leto, krajše obdobje priprav na kvalifikacije. Na novo formirana ekipa, priključili smo devet fantov letnika 1997, je skupaj z mladinci trenirala od 2. aprila letos. Dobro smo trenirali, kar smo danes potrdili z dvema suverenima zmagama. Mislim, da je ekipa zelo perspektivna, seveda pa nas čaka še veliko dela. Pred tem prihodnjo nedeljo še mladinske kvalifikacije v Šoštanju, v juniju pa piljenje tehnike. Pri fantih, ki najboljše trenirajo, je napredek že očiten. Tokrat sta manjkala Dejan Navodnik (zaključni izlet) Rok Verčko (poškodba), a so ostali dokazali, da imamo dolgo klop. Še enkrat čestitke vsem!«

Organizacija turnirja je več kot uspela, za kar gredo zasluge Tadeju Korošaku in Damjanu Ilievskemu.Kadetske kvalifikacije za uvrstitev v I. SKL, Dravograd, 19.5.

Dravograd Koroška – Konjice Zreče 74 : 53 (19:9, 26:16, 17:8, 12:20)
Koroška
: Tomažič 23 (4:7), Kupljen, Haber, Vravnik 16 (6:6), Lampret 11 (4:4), Kos, Ban 2, Mrdavšič, Račel 8, Bricman, Jernejc, Vezonik 13 (1:5).
Konjice
: Leva 2 (2:4), Grah 8 (0:2), Plankl 9 (1:2), Klančnik 8 (0:1), Poklič, Šrot 11 (3:5), Mlinšek 2, Kolar Brusl 2, Kavc 7, Pongračič, Vinkovič 2, Meglič 2 (2:2).

Konjice Zreče – Primorac Branik 70 : 78 (23:11, 18:25, 18:16, 11:26)
Konjice
: Leva 9 (1:1), Grah 5, Plankl 8 (2:4), Klančnik 6, Poklič 7 (1:2), Šrot 24 (1:4), Mlinšek 2, Kolar Brusl, Kavc 7, Pongračič, Vinkovič, Meglič 2.
Primorac
: Lednik 4, Varda 20 (0:4), Horvat Zorič, Matijevič 42 (8:11), Lebar Lasbaher, Ketiš, Tomažič, Weingerl 2, Meglič, Ajanović, Kozar 3 (1:3), Leban 7.

Dravograd Koroška A – Primorac Branik 100 : 71 (31:23, 19:9, 21:15, 29:24)
Koroška
: Tomažič 11, Kupljen, Haber, Vravnik 7 (3:5), Lampret 11 (2:4), Kos 11 (1:2), Ban 26 (8:11), Mrdavšič 11 (2:3), Račel 8 (4:6), Bricman 2, Jernejc 9, Vezonik 4.
Primorac
: Varda 8 (3:4), Horvat Zorič 5 (1:2), Matijevič 20 (5:9), Lebar Lasbaher 4, Ketiš, Tomažič 7 (2:4), Weingerl 5 (1:2), Meglič 7 (0:2), Ajanović 2, Kozar, Leban 13.

 
Prvomajsko praznovanje na Ivarčkem jezeru (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Danica Hudrap, foto: Matevž Hudrap   
Torek, 08 Maj 2012 19:03

Prvi maj je mednarodni praznik delavstva, ki se ga vsako leto v večini držav sveta, praznuje v spomin na krvave demonstracije v Chicagu leta 1886, ko so delavci zahtevali osemurni delovni čas. Za delavski praznik je bil razglašen leta 1889, na zasedanju Druge internacionale v spomin na žrtve med delavci, ki so leta 1886 v Chicagu med splošno stavko zahtevali več pravic, v prvi vrsti uzakonitev osemurnega delavnika. Pravzaprav je eksplozija bombe na trgu Haymarket, kjer so se zbrali, najprej ubila osem policistov, v vsesplošnem streljanju, ki je sledilo, pa je umrlo šest delavcev, na obeh straneh pa je bilo še veliko ranjenih. Pozneje se je krvavo končalo še mnogo praznovanj 1. maja po svetu. Najhuje je bilo leta 1929 v Berlinu, ko je socialdemokratska vlada nad komunistično povorko poslala policijo, ki je ubila 36 in ranila 80 delavcev.

Utrip prvega maja letos na Ivarčkem jezeru.

V današnjem času je obeleževanje prvega maja še vedno močno povezano z velikimi zborovanji in tradicionalnimi shodi po mnogih mestih celotnega sveta, navadno pa jih organizirajo delavske organizacije, kakršne so sindikati. Tudi letos je tradicionalno prvomajsko praznovanje na Ravnah na Koroškem, kot že dolga leta do sedaj, potekalo pod mogočno Uršljo goro, ob Ivarčkem jezeru nad Kotljami.

Že v zgodnjih jutranjih urah pa so nas prebudili zvoki Pihalnega orkestra ravenskih železarjev z igranjem budnic. Pri Ivarčkem jezeru se je slovesnost začela točno opoldne. Številni pohodniki iz Raven na Koroškem, kot tudi iz Prevalj in širše okolice, so se že v jutranjih urah podali peš proti jezeru. Na praznovanje prvega maja jih je prišlo okoli pet tisoč.  

Voditelji sindikata SKEI so vlogo slavnostnega govornika na prireditvi ob praznovanju 1. Maja, kot delavskega praznika, podelili Zlatku Haliloviču, občinskemu svetniku in predsedniku združenja veteranov vojne za Slovenijo. V svojem govoru je med drugim povedal:»Danes 1. maj praznujemo tisti, ki se zavedamo, da delavski boj ni bil končan z boji industrijskega delavstva, da se je treba danes boriti za brezposelne, za začasno ali delno zaposlene, predvsem mlade, ki skorajda ne morejo računati na redno zaposlitev ter za tiste, ki so odrinjeni v bedo svojega socialnega okolja, v katerem so se rodili.«

Zbrane pohodnike sta na prizorišču najštevilnejšega praznovanja na Koroškem ob Ivarčkem jezeru nagovorila tudi podžupan Občine Ravne na Koroškem Peter Oder in župan Prevalj dr. Matic Tasič. Tradicionalna mednarodna slovesnost delavskega praznika ob Ivarčkem jezeru je tudi letos potekala v organizaciji Sindikata kovinske in elektroindustrije (SKEI).

Za zabavo, dobro razpoloženje in ples je poskrbel ansambel Koroški kvintet, za hrano in pijačo pa je poskrbelo podjetje Peca Commerce. Kulturni program so sooblikovali moderatorka programa Janja Širnik in mežiški »Movžnarji«, ki so po starem običaju streljali z »movžnarji«. Slavje ob jezeru pa je s svojimi koračnicami popestril tudi Pihalni orkester železarjev Ravne.


 
Pred rotavirusi nismo varni niti spomladi PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: Shutterstock   
Četrtek, 03 Maj 2012 19:03

V Sloveniji so okužbe z rotavirusi zelo pogoste, saj se pojavljajo preko celega leta. Najbolj ogrožena skupina so otroci do 5. leta starosti, pri katerih lahko rotavirusne okužbe povzročijo celo dehidracijo in zahtevajo bolnišnično oskrbo otrok.

Okužbe z rotavirusi se pojavljajo tudi v toplejšem obdobju in so za otroke zelo nevarne, predvsem pa močno neprijetne. Po podatkih Statistične pisarne Inštituta za varovanje zdravja RS, se je število prijavljenih primerov rotavirusnih okužb v letu 2011 povečalo za kar 52 odstotkov. Ravno tako se je povečal odstotek hospitaliziranih otrok, mlajših od petih let, in sicer za kar 9,5 odstotka več.

Znaki rotavirusnih okužb in njihovo prenašanje

Okužba z rotavirusi povzroča drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino, lahko pa se pojavijo tudi prehladni znaki. Najbolj dovzetni in ogroženi so zelo majhni otroci, predvsem mlajši od 3 let. Nekako velja, da vsak otrok do 5. leta vsaj enkrat preboli okužbo z rotavirusi. Veliko število okužb je posledica tega, da so rotavirusi zelo kužni in lahko prenosljivi, saj se izločajo z blatom okuženih ljudi, z rokami pa se prenašajo na različne predmete, s predmetov pa zopet v usta. Pogosto se rotavirusi prenesejo tudi na družinske člane. Pri otrocih rotavirusne okužbe sicer težko preprečimo, lahko pa jih omejimo z izvajanjem strogih higienskih ukrepov.

Rotavirus - slika je simbolična
Okužba z rotavirusi je za malčke zelo neprijetna, zato je ustrezna higiena bistvenega pomena.

Zdravljenje rotavirusnih okužb

Otroci spadajo v najbolj ogroženo skupino, saj je izguba tekočine zaradi bruhanja in driske za njih življenjsko nevarna, ker zelo hitro povzroči izsušitev. Obolenje se lahko pojavi večkrat, ker obstaja več različnih tipov rotavirusov. Mogoče so tudi ponovne okužbe, ki pa niso tako resne kot prva. Pri akutni okužbi z rotavirusi je pomembno nadomeščanje tekočin in elektrolitov. Zaradi driske in bruhanja lahko majhni otroci hitro dehidrirajo, zato je v tem primeru izgubljeno telesno tekočino potrebno nadomeščati z infuzijo, za kar pa je potrebna hospitalizacija.

Preprečevanje okužb z rotavirusi

Prenos okužbe z rotavirusi najbolje preprečujemo s higieno rok, torej s pogostim in pravilnim umivanjem rok. Če oboleli bruha, izbruhanino čim prej odstranimo, prostor dobro prezračimo, površine pa temeljito očistimo z vročo vodo in detergentom. Za najučinkovitejši način zaščite velja cepljenje, ki ga priporočajo tudi pediatri. Cepljenje se lahko prične pri dopolnjenih šestih tednih starosti in mora biti zaključeno do šestega meseca starosti, med posameznimi odmerki cepiva pa morajo preteči štirje tedni. Do otroka je izjemno prijazno in neboleče, saj cepivo otrok popije.

 
<< Začetek < Prejšnja 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Naslednja > Konec >>

Stran 17 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti