Bajta
Zgodilo se je


Jaz lahko berem! Pa ti? ali Kaj je lahko branje PDF natisni E-pošta
Prispeval Barbara Žvirc, Zavod Risa, foto: spletna stran Zavoda Risa   
Sreda, 28 November 2012 20:03

Zavod RISA je neprofitni zavod iz Slovenj Gradca. V njem se prostovoljci, strokovnjaki na svojih področjih, trudimo za to, da bi imeli v Sloveniji čim več lahkega branja. V Zavodu RISA delamo veliko stvari. Predvsem pa NAS ZANIMA LAHKO BRANJE. Da si boste lažje predstavljali, kako zgleda lahko branje, na vprašanji kaj lahko branje je in komu je namenjeno, odgovarjamo, hm, lahko:

KAJ JE LAHKO BRANJE?

Lahko branje rečemo tistim knjigam in časopisom,

ki jih lažje beremo in razumemo.

Novice in kultura so namenjene vsem ljudem.

Predstavljene morajo biti tako,

da jih razumemo vsi.

Razumeti jih morajo tudi ljudje, ki težko berejo.

ZA KOGA JE LAHKO BRANJE?

Veliko ljudje težje bere.

Nekateri se težje učijo.

Drugi ne poznajo dobro jezika.

Ljudje navadno težje beremo,

ko se postaramo.

Čisto vsem pa lahko branje koristi.

Iz zgornjih opisov ste najbrž razbrali, da je lahko branje prirejeno tako, da so stavki kratki, uporabljene pa so razumljive besede. Črke so večje, črne na beli podlagi, da se lažje preberejo, običajno so za dodatno razlago dodane še slike. Obstajajo tudi navodila za pripravo besedil za lahko branje, saj je PRAVICA naših uporabnikov do lahkega branja opredeljena s Konvencijo o pravicah invalidov: Zakon o ratifikaciji Konvencije o pravicah invalidov in Izbirnim protokolom h Konvenciji o pravicah invalidov (MKPI)/objavljen v Ur. l. RS- MP, št. 10/2008, glej 2., 9., 21., 24., 29. in 30. člen.

Na RISI trenutno, poleg vseh ostalih aktivnosti, izvajamo naslednje projekte:

- izdajamo časopis 20 MINUT, ki ga financiramo sami ali z donacijami prijaznih ljudi,

- skrbimo za spletno stran www.ostanizdrav.com, kjer najdete podatke s področja skrbi za zdravje v lahko berljivi obliki, sofinancer Ministrstvo za zdravje,

- zaključili smo projekt Kultura in literatura za vse (izdali smo knjigi Romeo in Julija, Visoška kronika, ki sta prvi priredbi klasičnih del za lahko branje v slo jeziku), EPK Maribor 2012, MOSG.

Zavod Risa
Časopis za lahko branje.

Ker država, kljub pravici naših uporabnikov do lahkega branja opredeljeni s Konvencijo o pravicah invalidov, za nas nima denarja, sama pa na tem področju ni dejavna, si, če le gre, pomagamo sami. Zato, in ker želimo, da bi bralci dobili še več knjig za lahko branje, že drugo leto zapovrstjo prirejamo spletno licitacijo Unikati 2012 za pridobivanja sredstev za tisk brezplačnega časopisa 20 MINUT. Licitacija poteka od petka, 16. novembra, zaključila pa se bo v petek, 30. novembra.

Zavod Risa
Pošastko z licitacije Unikati 2012.

Tako imate še nekaj časa, da pokukate na http://www.risa.si/licitacija/ in si med 176 unikati, ki so nam jih podarili dobri ljudje, izberete tistega, za katerega boste licitirali. Navodila za licitacijo se nahajajo pred seznamom vseh unikatov. Dajemo vam priložnost, da poleg pomoči lahkemu branju letos poskrbite tudi za to, da bodo vaša decembrska darila proizvod slovenskega znanja, izkušenj in ustvarjalnosti. Tako boste dobrodelni dvakrat!

Poleg vseh unikatov, zbranih na licitaciji, so nam malo drugačne unikate podarili še:

- SiTeam, Boštjan Gorenšek: podaljšanje naše spletne domene,

Jasna Janež: dve pesmi, darovani za časopis 20 MINUT, prebrani bosta tudi na zaključni čajanki,

- PGD Slovenj GRADEC: prostor za čajanko,

- Prijatelji in domači: pecivo in čaj ter pridne roke v pomoč,

- Vesna Ozimic, dekoracija prostora čajanke,

- Boža Potočnik: glasbeni nastop na čajanki (kitara & vokal),

- Peter Rudl: glasbeni nastop na čajanki (lajna).

Lahko se nam pridružite tudi na čajanki in tortanki ob zaključku licitacije, v soboto, 1. decembra 2012, ob 17. uri v prostorih PGD Slovenj Gradec, ali pa nas obiščete v soboto, 22. decembra 2012, na božično novoletnem sejmu, ki bo potekal na Trgu svobode v Slovenj Gradcu. Naša stojnica bo polna presenečenj, tako kot se za praznični decembrski čas spodobi.

Zavod Risa
Lanska čajanka ob zaključku licitacije.

Ker smo rise in risi srčni ljudje, smo zmeraj pripravljeni na dobre ideje in morebitno sodelovanje. Če bi nas radi spoznali in/ali z nami sodelovali, najdete na naši spletni strani naše kontaktne podatke. Poiščete pa nas, seveda, lahko tudi Facebooku (Zavod RISA) in na Twitterju (@zavodrisa).

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam podarili svoje unikate, vsem, ki ste/boste zanje licitirali, vsem, ki nas tako ali drugače spodbujate ter vsem skriti palčkom in dobrim vilam, ki občasno poskrbite, da nivo našega entuziazma ostaja varno nad gladino. Berite (lahko)! 

(klik za povečavo)

 
2. letna konferenca koroških NVO PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Ponedeljek, 29 Oktober 2012 20:30

Danes, v ponedeljek, 29. oktobra, se je odvila druga letna konferenca koroških nevladnih organizacij. V prostorih Kulturnega centra Ravne na Koroškem so v okviru projekta "Korociv.si" - Koroško regionalno stičišče nevladnih organizacij predstavili strateški načrt delovanja stičišča v prihodnosti. 

Korociv

Konferenco je otvoril vodja projekta Janko Pešl (na fotografiji levo), uvodnemu nagovoru so sledile misli ravenskega podžupana Milana Škafarja, ki je predvsem poudaril, kako pomembno je sodelovanje med politiko oziroma oblastjo in civilno družbo. V osrednjem delu dogodka je spregovorila Julija Marošek, sicer zunanja sodelovka pri projektu, ki je ponudila nekaj osnovnih informacij o samem stičišču nevladnih organizacij, prav tako pa je izpostavila tudi pomen civilne sfere in njenega delovnja; sploh prek različnih koroških društev, ki v kooperaciji z občinami odpirajo civilni dialog, nujno potreben sestavni del razvoja in napredovanja pri mnogih lokalnih in regionalnih projektih.

Korociv bo v prihodnje (strategija razvoja) največ poudarka namenil krepitvi lastnih zmogljivosti in povezovanju NVO v koroški regiji. Glavni cilji so tako sledeči: povečati usposobljenost in ekonomski položaj NVO v koroški regiji ter okrepiti vlogo in prepoznavnost nevladnega sektorja na lokalni in regionalni ravni, pri čemer so v prioritnem položaju trajnosti razvoj zmogljivosti NVO, spodbujanje civilnega dialoga in zagovorništva, krepitev prepozvanosti vloge NVO v regiji in razvoj podpornega okolja za NVO. 

Na današnji konferenci so otvorili tudi foto razstavo "Živalski svet v Afriki", pod katero se je podpisal Janez Žalig. Razstava je na ogled v Kulturnem centru Ravne, spodaj pa prilagamo nekaj fotografij.


 
K-24 in izvire reke Meže v novi podobi PDF natisni E-pošta
Prispeval Občina Črna   
Sobota, 29 September 2012 21:19

Občina Črna na Koroškem je zaključila projekt Označitev in promocija poti K-24 in uredila izvir reke Meže. Oba projekta sta sofinancirana iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja sredstva LEADER.

Projekt K 24 (največji hribovski izziv): Klub K-24 združuje vse, ki so planinsko pot iz Črne na Koroškem in vzpone na Uršljo goro, Smrekovec, Raduho, Olševo in Peco prehodili v manj kot 24 urah. Klub 24 se je ustanovil z namenom promocije koroškega planinstva in turizma, z realizacijo projekta pa ga v občini nameravajo predstaviti še širše po Sloveniji in tudi v tujini, saj bo promocijski film tudi v nemškem jeziku. V okviru projekta so bile postavljene označevalne table, posnet je bil petnajst minutni promocijski film, izdane so bile zloženke.

K-24

Izvir reke Meže: V okviru projekta je bila urejena izletniška točka ob izviru, izdane so bile zloženke, ki bodo na voljo v turistični pisarni v Črni na Koroškem. Lepo urejen dostop do izvira reke Meže bo poleg čudovitega razgleda nudil počitek planincem, osnovnošolcem pa tudi ostalim obiskovalcem. Ureditev izvira reke Meže hkrati promovira tudi zaselek Koprivna in njene znamenitosti kot sta cerkvi Sv. Ane s črno Marijo in cerkev Sv. Jakoba ter turistična kmetija Kumer.

Izvir reke Meže

Oba projekta sta (skupaj s še nekaterimi obnovitvenimi točkami v kraju) vredna 26.000 eur, razmerje sofinanciranja pa je LAS 60% in občina Črna na Koroškem 40%.

Pasica

 
Do KKŠ Summer festa samo še par dni PDF natisni E-pošta
Prispeval Domen Bogataj   
Sreda, 29 Avgust 2012 09:01

Klub koroških študentov je na Ivarčkem jezeru za predstavnike sedme sile priredil tiskovno konferenco. Ne sicer klasična, protokolno nastrojena tiskovka, pa vendar toliko bolj sproščena (kafetkali smo in se pogovarjali, tu pa tam pa je padlo še kakšno vprašanje). Kot je že kar nekaj časa znano bo vikend, ki prihaja, povsem koroški. KKŠ-jevci na Ivarčkem jezeru v sodelovanju s podjetjem Peca Commerce pripravljajo pester celodnevni glasbeni, športni in animacijski program, ki bo tekom dveh dni poskrbel tudi za tiste še tako zahtevne obiskovalce.

KKŠ tiskovna

Vsako leto do zdaj so na KKŠ-ju organizirali sklop treh dogodkov (vsaka koroška dolina je gostila po en glasbeno-športno-animacijski dogodek), nakar je letos padla odločitev, da vse to združijo pod enim dogodkom, imenovanim KKŠ Summer fest. Tej odločitvi je poleg drugih dejavnikov po besedah predsednika KKŠ Nika Črešnika botrovala tudi racionalizacija stroškov: »Stroški pri izvedbi enega festivala zelo narastejo, od postavljanja prizorišča do ozvočenj, skratka vsega kar moremo pokriti. Tako smo se odločili, da bomo z izvedbo večje zadeve skušali zmanjšati stroške in privabiti več ljudi.« Želje organizatorjev so, da bi v dveh dneh prireditev obiskalo okoli tri tisoč ljudi. Da ne gre za prazno govoričenje, priča tudi podatek o prodanih vstopnicah – v treh predprodajnih ciklih je bilo teh do sedaj prodanih prek tisoč petsto. Povpraševanje po vstopnicah je več kot zadovoljivo, sam projekt pa je (in bo) tudi odlično medijsko podprt. Tako je o koroškem festivalu slišati na različnih radijskih postajah po Sloveniji, manjka ne niti jumbo plakatov, svojo udeležbo na dogodku pa so prav tako potrdile nekatere večje medijske hiše. Obiskovalci bodo prišli iz vsepovsod, med nami bodo novomeški študentje, študentje iz Laškega, Ilirske Bistrice, Ruš, Gornje Radgone. Urh Lednik, eden izmed glavnih organizatorjev festivala sporoča, da so kakršnekoli skrbi glede prenočitve povsem odveč: »Prostor za kampiranje brez problema sprejme okoli tisoč ljudi. V primeru, da jih bo hotelo prenočiti več, pa imamo pripravljene druge alternative.«

KKŠ Summer fest sicer zaključuje prireditveno dogajanje (vsaj kar se tiče velikih koncertov) na Ivarčkem jezeru, ki je po dolgem času stagnacije, letos zopet zaživelo. KKŠ-jevci so projekt vzeli sila resno, v namen festivala so organizirali več delovnih akcij, kjer so člani pomagali v večini očistiti notranjost jezera in urediti okolico. Za vse je poskrbljeno. Tudi vreme je naročeno (mogoče zna z neba prileteti kakšna dežna kaplja), tako da ni dvomiti, da Ivarčkega jezera ne bi napolnili.

 
Odmev: Po srečanju državnikov pri Najevski lipi PDF natisni E-pošta
Prispeval Aleš Moličnik, foto: Marinka Petrič in Aleš Moličnik   
Nedelja, 29 Julij 2012 19:24

Mešani pevski zbor MATO na 22. srečanju državnikov pri Najevski lipi.

Letošnje srečanje državnikov Slovenije pri Najevski lipi je bilo eno najmizernejših odkar se ta prireditev prireja na Ludranskem vrhu pod največjo lipo v Sloveniji. Razočarana je bila tudi županja Črne na Koroškem, mag. Romana Lesjak, ki je za 500 poslanih vabil pričakovala nekaj več političnih veljakov.

Srečanje pod največjo lipo ima en sam namen, to je združevanje različnih političnih pogledov ljudi, ki bi lahko uskladili svoje različne poglede na tem kulturno družabnem srečanju, in si vsaj tu podali roke, če se že v parlamentu obsipavajo z zmerljivkami in raznimi pritlehnimi besedami. To, da se ne udeležijo srečanja, kjer bi se srečali z navadnimi državljani, in z njimi tudi kaj spregovorili, je lep odraz, kako malo mar jim je za navadno ljudstvo, čeprav jih je to ljudstvo izvolilo, da so lahko predstavniki v vodenju države Slovenije.

Mešani pevski zbor MATO na 22. srečanju državnikov pri Najevski lipi

To je tudi znak, kako daleč od prestolnice je dežela Koroška, ki je za nekatere politike v Ljubljani Bogu za hrbtom, saj še marsikateri misli, da smo na avstrijskem Koroškem. Poleg tega pa je do lipe potrebno prepeljati kar velik kos poti po makadamu, po takih prašnih cestah se pa politikom ne spodobi voziti.

Razočarana ni le naša županja, ampak vsi prebivalci Koroške, ki radi zahajajo na to tradicionalno srečanje, ki je bilo letos že 22., kjer lahko iz prve roke izvedo od naših politikov, kako bo rešljiv določen problem, ki jih teži. Saj ni potrebno, da bi prišla vsa vlada, ki sedaj itak hodi le na Štajersko, dovolj bi bil vsaj kakšen minister. Koroška, ki je bila priključena po I.svetovni vojni Kraljevini SHS s pomočjo vojske generala Maistra, leta 1991 pa obranjena od Jugo-vojske s pomočjo policije in TO, je pa za to vlado neznanka.

Vsa čast slavnostnemu govorniku predsedniku državnega zbora gospodu dr. Gregorju Virantu, da se je odzval vabilu, in se predstavil z govorom, ki je kritično spregovoril o razdvajanju Slovencev in o današnji vladi, ki za svoje potrebe odpira ideološke teme, z namenom, da bi lahko prikrila sprejemanje zakonov in spreminjanje ustave po hitrem postopku.

Prav je, da je politična podoba dežele pestra, saj to daje družbi pestrost, bogastvo in dinamiko. Toda ne smemo se izključevati, ne smemo se zaničevati zaradi različnih političnih stališč, je dejal Virant in dodal, da naj se krešejo mnenja, ampak kresati se morajo kulturno in dostojno.

Za kulturni program na prireditvi je poskrbel MepZ MATO DPD svoboda Črna, ki je moral program pesmi predhodno prijaviti, da ne bi prišlo do kakšne nerodnosti in bi slučajno zapeli kakšno partizansko pesem, čeprav ima zbor ime po padlem partizanu in je le streljaj od lipe domačija, ki je bila v II. Svetovni vojni požgana od nacističnih vojakov, ker so v hiši našli ranjenega partizana, ki so ga domači skrili, da bi zacelil rane.

Srčno upam, da se ne ponovi zgodovina, da bi morali spremeniti ime našega zbora, tako kot se je moralo naše društvo v stari Jugoslaviji preimenovati, ker je bilo ime SVOBODA takrat prepovedano.


 
<< Začetek < Prejšnja 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Naslednja > Konec >>

Stran 16 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti