Bajta
Zgodilo se je


Iz obiska na Koroškem radiu PDF natisni E-pošta
Prispeval Tadej Jelen in ekipa Bajte   
Nedelja, 04 Maj 2008 00:19

Bajta, najnovejši internetni objekt na Koroškem, je dobila povabilo, da v okviru Večernega kluba gostuje na osrednjem informativnem mediju na Koroškem. Če povemo po domače, Bajta je bila gost Koroškega radia. Vsi tisti, ki ste pogovor zamudili, ga lahko poslušate kar preko Bajte.

Voditeljica oddaje, Tjaša Razdevšek, se je pogovarjala s trojico, ki je bila pri začetkih »puvanja« Bajte, to so: Jernej Prodnik, Jan Klančnik in Igor Ranc. S skupnimi močmi so skušali poslušalcem kar najbolje opisati in predstaviti kaj spletni portal www.bajta.si pravzaprav je in čemu služi. 

Igor Ranc je poudaril, da je Bajta nastala z namenom, da lahko bralci na enem mestu najdejo vse (informacije, dogodke, intervjuje, recenzije,…), kar je vsaj malo povezano s Koroško in njenimi prebivalci. Izvedeli ste lahko, da je bila prvotna ideja končne Bajte v osnovi forum, ki je kasneje »končal« kot eden glavnih temeljev, ki podpirajo Bajto. Kot ostale temelje lahko zapišemo kar rubrike, ki Bajto sestavljajo danes: Pr'nas, Kšajtni, T'k prajijo, Dogodkovnik, Album, (Info)teka in že prej omenjeni forum.

Jernej in Jan nista pozabila na zunanje sodelavce, ki so in še vedno veliko energije vlagajo v to, da se Bajta pridna »puva« naprej. Ob tej »priliki« so gostje Tjaši zaupali tudi, da je Bajta čisto »neodvisna«, torej zaenkrat se je oz. se še »puva« brez sponzorskih sredstev, bi bili pa zelo veseli, če bi se v prihodnje to spremenilo (a Bajta zato ne bi žrtvovala svoje poročevalne neodvisnosti in kredibilnosti). To je bila tudi zaključna tema oddaje, ki se je končala (namerno?) s pesmijo Dnarja ni, koroškega kantavtorja Adija Smolarja.

Bajto puvajo »uredniki in vse ostalo«:  Mitja Gruber, Jan Klančnik, Jan Küzma, Jure Lesjak, Igor Papotnik, Jernej Prodnik, Igor Ranc  ter »neumorni sodelavci«: Barbara Žvirc, Tadej Breznik, Robert Marin, Luka Pernek, Vesna Paradiž, Savo Radjenovič, Matej Golob, Primož Fajmut, Tadej Jelen, Vesna Amon, Petra Lesjak-Tušek, Maja Visinski, Luka Sešel, Tina Peruš, Marko Djordjević, Bogdan Tušek, Samo Strel, Ivo Mlakar, Patricija Zbičajnik, Tomaž Hostinger, Ana Pisar, Vanja Amon, Tit Borstner, Uroš Prosen, Zala Ranc, Roman Novak, Jure Zih.


Ste zamudili pogovor?
Poslušajte posnetek oddaje na Bajti ...


 
Proslava ob dnevu upora proti okupatorju PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Torek, 22 April 2008 02:56

V Slovenj Gradcu so v nedeljo, 20. aprila, obeležili dan upora proti okupatorju. Slavnostni govornik na prireditvi, ki se je zgodila v Športni hali, je bil bivši predsednik Republike Slovenije, Milan Kučan.

Milan Kučan

Za kulturni del prireditve je poskrbel Pihalni orkester Slovenj Gradec pod vodstvom Petra Valtla. Nekaj sto zbranim so zaigrali Pomladni koncert. 

Občina se je odločila za obeležitev že teden pred samim praznikom, prireditev pa je zagotovo najbolj zaznamoval bivši predsednik. Slavnostni govornik je prišel v spremstvu žene Štefke Kučan, sicer častne občanke občine Slovenj Gradec, in župana Matjaža Zanoškarja.

Kučan je na prireditvi, ki so jo spremljali lokalni in tudi nekateri nacionalni mediji, spregovoril o pomenu boja proti okupatorju, govor pa je spretno navezal tudi na prihajajoče volitve. Na RTV Slovenija so dali poudarek predvsem na Kučanovo pozivanje k ravnotežju med gospodarsko rastjo in socialno pravičnostjo ter njegovo skrb za socialni dialog. Slovenci po njegovih besedah tudi nismo nikoli sprejemali želja tistih, ki so nas hoteli podrediti, izpostavil pa je še vrednote kot so svoboda, človekove pravice, čast in delo. Več v video-posnetku tukaj.

Bivši predsednik republike in ustanovitelj Foruma 21 ima še danes neizmerno simbolno moč ter ogromen političen kapital. Kot že večkrat ga je tudi tokrat porabil za precej očitno agitacijo za odločanje na prihajajočih parlamentarnih volitvah.


Značilno za slovensko družbeno-politično srenjo je naslikal črno-belo podobo Slovenije in njenega stanja. Če smo malce cinični, bi človek ob nekaterih besedah pomislil, da je iz raja na zemlji, kjer ni bilo družbenih krivic, v pičlih treh letih sestopil v drugi Irak.

Notranje in zunanje sovražnike v folklornih obredih zabavno iščeta obe strani, prav tako pa imata obe pomembne apologete, ki pomagajo zmanjševati pomen storjenih traparij na eni strani ter hektično napihujejo bedarije storjene na drugem polu. S tem še dodatno lajšajo odločitev že odločenim volivcem ... In najbrž tudi nevolivcem.

 

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
Prva Bajtina nagradna igra PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Ponedeljek, 21 April 2008 02:19

Danes, devet dni po prvi Bajtini gavdi, začenjamo še s prvo Bajtino nagradno igro. Glavna nagrada je zaenkrat iPod Shuffle, podelili pa bomo še več nagrad. Sodelujete lahko vsi obiskovalci Bajte, žrebanje pa bo 31. maja nekje na Koroškem.

Nagradna igra ni klasična izpolni-in-se-poteguj-za-nagrado, temveč si lahko s sodelovanjem na forumu bistveno povečate možnost, da boste izžrebani (navodila).

V bobnu za žrebanje ste vsi, ki ste na Bajtini gavdi izpolnili formular. V nagradnem fondu se zaenkrat nahaja iPod Shuffle in deset filmov. Vendar obljubljamo, da bo nagrad še več. Naj se igra prične.

Najpomembnejše: kako sodelovati?


(izvleček iz pravil)
V nagradno žrebanje se lahko uvrstite na sledeče načine:
- s sodelovanjem na Bajtinem forumu
- če izpolnite spletni formular (v prihodnjih dneh)
- če na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript pošljete e-mail z naslovom Nagradna igra, skupaj z imenom, priimkom 

Možnost, da ste izžrebani, si lahko bistveno povečate s sodelovanjem na Bajtinem forumu.

Podrobnejši opis pravil se nahaja tukaj.

Tukaj pa še neposredna povezava do izbe, odprte na forumu.

 
Prvo žegnanje na Ravnah PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc, Foto: deejay   
Ponedeljek, 14 April 2008 02:41

Pred daleč najbolj priljubljeno teraso v Mežiški dolini – govora je o Havani – se je v nedeljo nekaj čez poldne odvilo prvo »žegnanje« motociklistične sezone. Že na prvem blagoslavljanju sezone so motoristi na ogled postavili preko 110 motorjev. K sreči je aprilsko vreme zdržalo.

Žegnanje motoristične sezone

Po besedah enega izmed soorganizatorjev, Ljuba Javornika, ki je sicer tudi lastnik Havane, bo »žegnanje« najverjetneje postalo tradicionalno. Dogodek je sicer potekal v soorganizaciji Občine Ravne na Koroškem, TIC Ravne na Koroškem in Havane.

Motoristi so se zbirali med enajsto in dvanajsto, nato pa so se odpravili na panoramsko vožnjo do Pliberka, pa potem po avstrijski Koroški do Dravograda in nazaj na Ravne. Po prihodu nazaj je sezono »požegnal«
kaplan Lenart.

Manjkalo ni niti jedače niti pijače. Motoristom in številnim radovednežem, ki so si ogledovali motorje, je bilo na voljo 100 litrov brezplačnega piva in pa »grumpi« s čebulo in tapravim rženim kruhom. Za kulturni program sta znova več kot uspešno poskrbela
Luka in Tomaž.

Brez dvoma lepa popestritev nedeljskega popoldneva. Vsem motoristom želimo čimveč sončnih dni in srečno vožnjo.

 

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
Končano je ... ali o tem, zakaj se bomo gotovo še družili! PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik   
Nedelja, 13 April 2008 17:02

Bolj ko se je dan bližal 18. uri, bolj sem živčno pogledoval skozi okno avtomobila. Prva Bajtina gavda, jaz pa 5 minut pred začetkom sprejema v zastoju pred trojanskim predorom. Na dan, ko se mi je najbolj mudilo domov, smo postavljali  rekord v vožnji na 130km. Na mojo žalost je bil delovni naslov šampionske vožnje »kako stati v koloni-večkrat«.

Bajtina Gavda

A nič ne de. Na koncu se je izkazalo, da tudi enourna zamuda ni bila katastrofalna, saj sem ob prihodu v Kompleks bil priča začetku mini glasbenega vložka, za katerega je poskrbel Luka Pernek in ki je v bistvu naznanjal začetek uradnega dela naše gavde. Po glasbi in kratkem nagovoru smo vsem dosedanjim sodelavcem (tistim, ki so se pač prikazali) podelili majhno darilo kot zahvalo za njihovo ustvarjalno sodelovanje, nato pa jih prepustili kulinaričnim užitkom (beri – napadli smo narezke).

Kmalu so se začetni družbi pridružili še ostali obiskovalci in zatem, ko je v Kompleks prispela odprava s plamenico ter smo prižgali olimpijski kres, so se igre lahko pričele.


No ja, čisto tako ni bilo, igre so se pa res začele.


Naključni mimoidoči/bajtarji/kelnarji/sodelavci/fantje/dekleta so lahko preizkusili svojo natančnost v več igrah, v zameno za uspešnost pa tudi dobili kakšno malenkost. Hit večera je bila igra
strupi okno, kjer je svojo talentiranost izkazoval tudi član Bajtine ekipe Igor (zahvaljujoč izkušnjam iz mladosti), ki na noben način ni želel predati zlate olimpijs..., eeeeem, titule najuspešnejšega razbijalca oken na Ravnah.

Bajtice

Sprva le za kratek čas načrtovano igranje Nintendove konzole Wiiii se je zaradi izredne priljubljenosti zavleklo vse do konca, predtem pa smo lahko videli telovadenje (za igranje moraš izvajati enake gibe kot v realnosti) igralcev ob golfu, tenisu ter bowlingu.

Vmes slišimo tudi pohvale, da so se ljudje nazadnje tako domače počutili na praznovanju 12. rojstnega dne. Mi pravimo, da kdor izgubi otroka v sebi, si dela medvedjo uslugo in nadaljujemo s fotošutingom, katerega rezultate si lahko ogledate v naši galeriji. Tisti, ki želite posneto fotografijo na svoji domači steni, se prijavite na forum in potrebne podatke javite na \n ta naslov E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript . Z Bajtino gavdo smo otvorili tudi prvo Bajtino nagradno igro. Pravila in pogoje sodelovanja v nagradni igri pa lahko pričakujete v naslednjih dneh. Dve stvari sta že znani - nagrad bo veliko, žrebanje pa bo 31. maja!

Bajtina Gavda 2

 Skoraj bi pozabil! Dogajanje je popestrila tudi prava pravcata hodeča bajta, ki so jo nekateri mimoidoči sicer zamenjali za ptičjo hišico, a je dovolj dobro predstavila svoje poslanstvo. Ki je ... promoviranje bajt, ki lahko hkrati hodijo? No, kakorkoli, bila je dovolj zabavna in tudi opažena, da je, če ne drugega, poskrbela za par nasmeškov. :)

Pod črto – gavda je odlično uspela, zato ni dvakrat za reči, da zadeve slejkoprej ne ponovimo.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
<< Začetek < Prejšnja 131 132 133 134 135 136 137 Naslednja > Konec >>

Stran 135 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti