Bajta
Zgodilo se je


Reportaža: NK Peca - NK Šentilj-Jarenina PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, Foto: Bogdan Tušek.   
Petek, 23 Maj 2008 00:41

PECA TUDI V PRIHODNJI SEZONI V ŠTAJERSKI NOGOMETNI LIGI!  

Stadion NK Peca, Črna na Koroškem, 17.5.2008. Gledalcev: 150 (največ v letošnji sezoni)


NK Peca : NK Šentilj Jarenina 3-0 (0-0)

Piko 61', 74', Kreuh 77'.
 

Retrospektiva

Sprva najprej osvežimo dogajanje zadnjih nekaj krogov, ki so bili v Štajerski nogometni ligi vse prej kot nezanimivi. Še posebej kar se tiče predstav
NK Pece. Zgodilo se je praktično vse možno. Po eni strani nepričakovano, po drugi pač ne. Peca je pred tremi tekmami na domačem terenu premagala takrat še drugouvrščeno Gerečjo vas z izidom 2-1. V bistvu velika zmaga, toda že na naslednji tekmi pravi polom. Poraz proti Železničarju iz Maribora, ki že lep čas zaseda predzadnje mesto na lestvici. Slabša je samo še Oplotnica, ki je v sezoni uspela zbrati bore malo točk. Za tem smo prejšnjo nedeljo odpotovali v Celje, kjer smo se pomerili z vodilnim moštvom Simer Šampijon, s katerimi imamo še vedno neporavnane račune. Več o tem v kratkem. Lahko bi rekli, da smo doživeli spodoben poraz z rezultatom 4-2. Nekje do 75. minute je bilo še izenačeno. Ne morem reči, da je škoda teh točk, saj je vendar vsakih, še posebej z relativno slabšimi nasprotniki, toda mislim, da bi lahko prvourščene tudi presenetili. Kakor koli že, tri točke na zadnjih treh prvenstvenih tekmah je edini smiseln zaključek, ki ga lahko izpeljem, pa naj še tako premlevam zamujene priložnosti tu in tam.

Zamenjava trenerja


Po tekmi s Šampijonom, oziroma že na zadnjem treningu pred odhodom v Celje, smo izgubili glavnega trenerja. Zaradi operacije tetive je moral Roman Plesec predčasno končati svoj mandat na trenerski klopi NK Pece. Ta dogodek je vsekakor prišel v najmanj želenem in primernem trenutku, ampak tako pač je v nogometu. Spremembe se dogajajo zelo hitro in treba jim je slediti, kolikor hitro je mogoče. Kot kapetan ekipe na tem mestu čutim dolžnost, da se v imenu igralcev NK Pece Nusanu zahvalim za vsa dobra dela pri našem klubu. Ni jih bilo malo. Upam in verjamem, da bomo še kdaj sodelovali.

A kot že rečeno, čas gre dalje. Prejšnji ponedeljek je mesto glavnega trenerja prevzel Matej Vidovič, tako imenovani Tajks, ki je pred slabima dvema letoma za kratek čas že vodil črnjanske nogometaše. Večje spremembe v dosedanjem delu ne gre pričakovati, saj bo ekipo (zaenkrat) vodil samo na zadnjih treh tekmah, torej do konca sezone v Štajerski ligi. Ob dobrem delu in nedvomnem smislu za vodenje moštva se ga spomnimo še posebej po njegovih značilnih, rahlo pikrih in ciničnih izjavah, ki se v večini primerov začnejo z besedami »kaj štjga pa še nism vido«. Le nekaj primerov za najbolj radovedne: »kaj štajga pa še nism vido, da bi kdo sam sbe Genaro Gatuso klico« (Tomšič Jan), »kaj štjga pa še nism vido, da bi si kdo na bovno nogo žogo nastavlo (Piko Andrej), »kaj štajga pa še nism vido, da bi kdo tk spreminjo barve. Zelen, rdeč, vijolčn, bled…« (Pavli Pumpas). Okej, bodi dovolj, to so samo obstranske zadeve, drugače je, kot že povedano, Matej dober trener. Če povzamemo bistveno za nogomet v Črni, na naslednji tekmi proti ekipi Šentilj-Jarenina bomo igralci Pece s novim trenerjem Matejem Vidovičem iskali nove tri točke na domačih tleh, ki bi v tem primeru že prinesle zanesljiv obstanek v ligi.

Peca : Šentilj-Jarenina

Že na petkovem treningu, ki ga je vodil golmanski trener Mani, se je dalo slutiti, da bo na tekmo prišlo največ igralcev doslej. Nazadnje se je izkazalo, da bo temu res tako. Peca bo nastopila praktično s popolno postavo. Zaradi kartonov bo manjkal libero Klemen Pušnik, ki je v Celju prejel četrti rumeni karton v sezoni. Če se zlažem, bom rekel »vse zaradi jezika«, če pa se ne bi zlagal, to ne bi bilo zanimivo. Malo krivde gre tudi na račun tehničnega vodje Damjana Šteharnika, ki bi lahko Klemena opozoril, da ima že tri kartone na zalogi. Resnici na ljubo, tega ni bilo pričakovati. Skoraj bi pozabil, zaradi študijskih obveznosti bo manjkal tudi Martin Slekovec, kolokvij iz »Značilnosti dinarskega sveta« je bojda izjemno zahteven, ter Robert Ploj, na pol mrtev na pikniku.

V soboto je šlo zares. Zmaga je nujna, kot je nujen tudi obstanek. Če se dobro spomnim, nas je bilo na spisku trenerja Vidoviča osemnajst. Kasneje se je pojavil še
Boštjan Delalut, kar pomeni, da nas je bilo devetnajst? Ne vem, če je možno prijaviti toliko igralcev v postavo. Zgleda v Črni to gre.

Martin Slekovec
Martin Slekovec je na tekmi manjkal zaradi kolokvija iz "Značilnosti Dinarskega sveta".


Pol ure pred tekmo

 Sestanek pred začetkom je v sporočal le eno: vse drugo, razen zmage, ne pride v poštev. Matej Vidovič se je odločil za postavitev 3 – 5 – 2. Postava je bila naslednja: Klavž; Kaker – Vertačnik – Oprešnik; Lesnik – Rebernik – Gluhovič – Plaznik; Lesjak; Brdnik – Piko. Na klopi za rezervne igralce: Kreuh, Fajmut, Terbovšek, Lupša, Božiček, Pumpas, Delalut. Napotki trenerja so bili, da moramo gostujoče igralce prijeti že zelo visoko. To bi jih znalo presenetiti, kot tudi streli od daleč, »saj so golmani v štah ligah bol burni… razn nažga«, tako pravi Matej. V »bakrenih časih« smo si rekli, da igrajmo svojo igro, tokrat smo se tega vzdržali.

Prvi polčas


Ni trajalo dolgo do prve priložnosti na tekmi. Gostje so izvajali s sredine igrišča, vendar jim je že po dveh podajah
Boka prestregel žogo in krenil naravnost proti vratom. Dva »drigblinga« in podaja (tokrat z desnico) do moje malenkosti, ki sem se kar naenkrat znašel sam pred vrati. Strel po tleh je zletel mimo desne vratnice. Preteklo je vsega trideset sekund. Do nove priložnosti smo čakali samo dobro minuto. Tokrat so zapretili gostje. Po nevarnem pobegu po levi strani je napadalec Šentilj-Jarenine zgrešil nemogoče. Zdelo se je, da bo tekma zanimiva in polna priložnosti. Ni bilo tako, vsaj v prvem polčasu ne. Peca je imela nekaj priložnosti, vendar nič kaj konkretnega. Najbližje je bil morda Brdnik, ki je nekje blizu dvajsete minute poizkušal z roba kazenskega prostora. Tudi gostje si niso pripravili omembe vrednih priložnosti. S tribune smo zaradi slabe predstave slišali kar precej negodovanj, navijač Rajko Lesjak, drugače znan po zmerjanju sodnikov z besedami »baraba pokvarjena«, je celo dejal, »da igramo brez koncepta«. Bolj kot se skušam spomniti, kdaj je nazadnje kateri koli navijač kričal ta stavek na igrišče, dlje sem od odgovora. Skratka, prvi polčas bi bilo treba čim prej pozabiti, treba pa je pripomniti, da tako slab, kot se je skušalo prikazati, pa le ni bil.

Boštjan Oprešnik in Boštjan Brdnik
Boštjan Oprešnik in Boštjan Brdnik. Prvi je igral vseh 90. minut, drugega je zamenjal še tretji Boštjan (Lupša).


Drugi polčas

V drugem delu se slika iz prvega polčasa ni ponovila. Tekma je bila veliko bolj zanimiva, priložnosti ni manjkalo. Prvo res lepo priložnost so imeli gostje, ki so po prodoru po levem boku ter kasnejšemu predložku prišli do idealne situacije za zadetek, vendar je strel z glavo s kakšnih petih metrov domači vratar Simon Klavž fenomenalno obranil. Zna biti, da je v tem trenutku tekla kakšna 55. minuta. Kot da bi ta trenutek bil odločilen, saj se je Peca potem pobrala in odigrala najboljše minute na celotni tekmi, ki smo jih kronali s tremi zadetki. Lepo po vrsti. Po navidez nenevarnem prekršku na sredini igrišča sem na hitro podal do Pikija, ki je odigral dvojno podajo s Sergejem Gluhovičem in se znašel sam pred gostujočim vratarjem. Golgeter kot je Andrej Piko s takšnih situacij ne zgreši. S strelom v daljši vratarjev kot je Peco povedel z 1-0. Po vodstvu je trener Matej Vidovič opravil drugo menjavo (že v polčasu je Dejana Rebernika zamenjal David Božiček). Namesto vse preveč živčnega Bokana je v igro prišel Boštjan Lupša, ki je dobrih deset minut po prvem zadetku po moji podaji v prostor s strani izjemno našel koga drugega kot še enkrat Pikija, kateremu ni bilo težko zadeti na prazen gol gostov. Ob golu je dejal: »vsi šrajajo prva, prva…zaka pa? Lpo si jo štopaš, pa pol nt potisneš, saj na štmo igriščo nikol ne neveš, kam skoči.« Peca je tako v 74. minuti vodila že z 2-0. Sledila je zadnja menjava. V igro je vstopil predstavnik igralcev, vedno bolj elegantni Aleš Kreuh. Gostje so v tem trenutku jalovo napadali našo dobro postavljeno obrambno vrsto v sestavi Kaker – Vertačnik – Oprešnik. Prvi je zopet odigral na reprezentančnem nivoju, ostala dva tudi dobra, pravzaprav vedno boljša. V 77. minuti je v protinapadu Andrej Piko prejel žogo na kakšnih 30 metrov na naši polovici, s tribune so še preden je sploh lahko kaj naredil kričali »daj, daj«, saj sem v protinapad, ne bom rekel drvel, ker še nisem kdaj, letel mimo razredčene obrambe gostov. Znašel sem se čisto sam, pogledal naokoli, še vedno sem bil sam, kar naenkrat pa z desne v polnem šprintu Lekš. Takoj sem mu podal. Aleševemu prvemu kontaktu z žogo je sledil strel po tleh mimo gostujočega vratarja. Zadetek v mreži Šentilj-Jarenine. Vodstvo s tremi zadetki prednosti je pomenilo gladko zmago NK Pece. Do konca tekme bi lahko bil rezultat še višji, vendar je 3-0 več kot dovolj. Zmaga je ostala v Črni, Peca se veseli obstanka, ki si ga je iskreno rečeno tudi zaslužila.

Spoštovani, tako to gre

 
Pa smo tam, kjer smo si vsi najbolj želeli. Pri novi zmagi. V garderobi je po treh tednih zopet odmevalo »cige cage, cige cage, hej, hej, hej. Hasta la vista, Peca«. Prvi gajbi pira, ki sem jo častil za nedavni rojstni dan (hvala za čestitke), je sledila druga, tokrat Klemenova (tudi za rojstni dan in tudi on se zahvaljuje za čestitke), in zatem še tretja, ki jo za obstanek v ligi kupil Pepi. Spet smo v garderobi ostali zelo dolgo. Verjamem, da je bil Lubo malo jezen. Kisla juha ne ostane dolgo topla. Pridružili sta se tudi predsednica Romana Lesjak, ki ji je Piki zaupal, da je takrat, ko jo je videl samo čepeti na tribuni in kričati »Dajmo, Peca«, dobil še dodatni zagon in si mislil, da mora tokrat dati res vse od sebe, in Lidija, ki sta z nami nazdravili ob zmagi. V slačilnici nista manjkala tudi nekdanji član NK Pece Tomaž Grešovnik in legenda Korotana Kristijan Švab, ki je bil že pošteno pod dozo. Po skoraj dveh urah smo se prestavili za par metrov navzgor v gostilno. Kisla juha je še vedno čakala. Ni bila slaba, res pa je, da je Aleš Tomšič v njej dobil daleč največji »knedl«, kar jih svet premore. Takrat Lubona ni bilo več na stadionu, bil pa je njegov sin, nekdanji kapetan Pece, Tomaž Šteharnik, ki je po številnih »rundah« rešil naša življenja z dvema družinskima picama. Ker mi tukaj že malo peša spomin, se mi zdi, da smo govorili »kk doro, kk doro«. Za šankom sta odlično delo opravili Melita in Danijela, ki je v nadaljevanju večera bila glavna zvezda na »tancpodnu«. Če se dobro spomnim, jih je dobro »suko« tudi Boštjan Oprešnik. Naslednja postaja je bila gostilna pri Janezu, kjer je bila gneča in pol, saj so tam naredili neke vrste teraso, čeprav sem se sprva šalil, da gre za kar lep kozolec. Nad avtomehanično delavnico smo videli skoraj vse Črnjane. Vsi so bili veseli obstanka in z vsemi smo nazdravljali na zmago. Nekateri verjetno tega sploh niso vedeli. Ohoho, še ena smešna situacija, ki bi skoraj zbežala mimo tipkovnice mojega prenosnika. V Črni se je pojavil naš (lahko, da tudi vaš) poslanec v državnem zboru Miro Petek, ki pa je storil usodno napako, ko je Gamsu iz glasbene skupine Duo Play vzel mikrofon ter pozdravil vse prisotne. Napaka, gospod Petek, napaka. Zbrani so ga s kričanjem in očitnim negodovanjem namreč tako rekoč pregnali od mikrofona. Nekdo je z njim hotel celo fizično obračunati. Imena zaradi policijske preiskave ne bom izdal. Lahko pa izdam, da je iz Črne. Naslednja dejanja so zopet rahlo spolzela iz območja zdravega razuma, a tako pač je, ko zmaga NK Peca. Skoraj nujno bi bilo, da bi spregovoril še o občutkih, pametnih analizah obstanka, a bom ta del raje prihranil za zadnji krog, ko bo po tekmi s Šoštanjem celotna sezona končana. Še pred tem pa bo treba v Rogatec. V uvodu sem govoril še o neporavnanih računih z ekipo Simer Šampijon. To boste izvedeli v samostojen članku. Bodi dovolj, malo sem še izmučen od sobote, tako kot vi, ki to berete, mislim, kolegi iz najboljše ekipe na svetu. Ostali lahko to mirno ignorirate in si mislite svoje, a pazite, da vas ne sliši kakšen Črnjan. Sedaj sem pa čisto zakompliciral in končujem: »Peca, Peca«. Decit.

 
Kanibalistični kapitalizem s čistkami na Večeru PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Sreda, 21 Maj 2008 12:11
Na uredništvo spletnega portala Bajta smo prejeli protestno izjavo Izvršilnih odborov zastopstva uredništva časnika Večer in Večerovega aktiva društva novinarjev Slovenije. Z njo ostro nasprotujejo  vdoru lastnikov družbe v  uredniško politiko časnika Večer, ki je eden izmed redkih dnevnikov z vsakodnevnim poročanjem s Koroške.

Skupščina mariborske časopisne hiše Večer je v ponedeljek, 19.5.2008, sprejela predlog spremembe statuta, s katerim združuje funkciji direktorja in odgovornega urednika v eni osebi. To naj bi po novem, po potrditvi nadzornega odbora družbe, postal Uroš Skuhala. Dosedanji odgovorni urednik dnevnika Večer Tomaž Ranc naj bi postal namestnik direktorja.


Lastniki družbe, med katerimi ima največji delež podjetje Delo s skoraj 20-odstotki, sledijo Fimes in TVM z 19,93% in družba za investiranje Rig z 19,38%, so predlog spremembe statuta izglasovali, ker želijo slediti trendom nekaterih zasebnih družb, ki izdajajo medije, kjer je direktor hkrati odgovorni urednik medija.


Na sprejete odločitve ponedeljkove skupščine so se ostro odzvali v Izvršilnih odborih zastopstva uredništva časnika Večer in Večerovega aktiva društva novinarjev Slovenije, saj gre po njihovem mnenju za "poskus neposrednega vpliva lastnikov na uredniško politiko in vsebino časopisa". Dodajajo še, da se s takšnimi potezami očitno krči novinarska avtonomija ter da gre za »novo obliko obvladovanja medijev in to v času, ko sta kapital in politika že tako načela integriteto novinarskega poklica«.


Prilagamo celotno izjavo Izvršilnih odborov zastopstva uredništva časnika Večer in Večerovega aktiva društva novinarjev Slovenije:

Izjava!

Izvršilna odbora zastopstva uredništva časnika Večer in Večerovega aktiva društva novinarjev Slovenije odločno nasprotujeta spremembi statuta, sprejeti na ponedeljkovi skupščini družbe ČZP Večer, ki združuje funkciji direktorja ČZP Večer in odgovornega urednika vseh Večerovih edicij. Potezo razumemo kot poskus neposrednega vpliva lastnikov na uredniško politiko in vsebino časopisa; krči se novinarska avtonomija, z njo pa tudi neodvisno novinarstvo.

Odločitev skupščine sicer ni v nasprotju z veljavno medijsko zakonodajo, je pa po našem prepričanju moralno in etično sporna, saj je dosedanja ločitev poslovne in uredniške funkcije v veliko večji meri omogočala zaščito uredniške avtonomije in novinarskih standardov.

Združevanje poslovne in uredniške funkcije tudi v našem prostoru ni novo, je pa zelo neobičajno, da direktor prevzame ob poslovni še uredniško funkcijo in ne obratno.

Pojasnila lastnikov, da gre zgolj za poslovno potezo, nas niso prepričala, saj gre vrednota neodvisnosti medijev daleč preko finančnih interesov medijskih podjetij. Zaskrbljeni smo, da gre pri vsem le za novo metodo v obvladovanju medijev, in to v času, ko sta kapital in politika že tako načela integriteto novinarskega poklica.

Novinarji ČZP Večer ostajamo zavezani bralcem, interesom javnosti in standardom novinarskega poklica, zapisanim v mednarodnih dokumentih, slovenski ustavi in medijski zakonodaji. Na vsak poskus onemogočanja profesionalnega dela se bomo javno odzvali.

Izvršilna odbora zastopstva uredništva časnika Večer in Večerovega aktiva društva novinarjev Slovenije.

 

 
Socialni demokrati na volitve zelo optimistično PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Torek, 20 Maj 2008 00:05

Na množičnem zborovanju opozicijskih Socialnih Demokratov v Slovenj Gradcu je strankin prvak Borut Pahor optimistično napovedal dobro uvrstitev na bližajočih se parlamentarnih volitvah. Stranka naj bi bila pripravljena na prevzem oblasti, kjer bo vladala po drugačnih načelih, kot trenutna oblast. Veljake stranke je pričakala množica članov ter simpatizerjev iz vse Koroške.

Borut Pahor na predvolilnem shodu v Slovenj Gradcu

V Slovenj Gradcu se je v soboto zbralo staro in mlado iz vse Koroške, da je pozdravilo bodočega mandatarja slovenske vlade, Boruta Pahorja. V senci prvaka Socialnih demokratov so bili preostali strankini težkokategorniki, tri obskurne stranke, ki jih poznamo le največji politični entuziasti in Klinči, ki na žalost očitno le ni glasbeno mrtev.

Obdobje pred volitvami zna prepoznati še tak politični analfabet. To so slavnostni trenutki odkrivanja novih presežkov v spoliranih govorih, brisanja prahu iz starih obrazov, ki se po nekem »čudnem« naključju znova znajdejo med »ljudstvom« in navidez brezplačnih gostij, ki se jih tako ali drugače plača po volitvah. Pravzaprav mi je tokrat na zborovanju Socialnih demokratov pivo moral plačati prijatelj Marči, čevapi po tri evropske dinarje pa me zavoljo suhe denarnice v kateri trenutno domujejo le molji niso uspeli pritegniti.

Tukaj smo se zbrali

Pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami si je trenutno najbolje rangirana politična stranka privoščila novo spletno skupnost. Poimenovali so jo Red Book, rdeča knjiga. Produkt profesionalnega političnega marketinga, ki bi mu veliko boljše možnosti za uspeh pripisovali v kakšni večji državi, je zgledno narejen portal v stilu FejstBuka (FaceBook) križanega z Mojplacom (MySpace).

Na žalost sta na njem ob objavi dogodka za zborovanje v Slovenj Gradcu umanjkali dve glavni informaciji: prostor in čas dogajanja. Ne le svoji neumnosti se torej lahko zahvalim, da sem zopet zamudil (če ne bi bilo kolega Luke pa bi najbrž videl samo čevape).

Po moji (nestrokovni) oceni je približno petsto ljudi za razliko od mene dobro vedelo čas pričetka dogodka. Pahorja je najbrž kateri izmed njih slišal govoriti že nekaj ur prej na Polani (članek tukaj), brez dvoma pa se je ob šotoru Socialnih demokratov ustavil še kakšen presenečeni mimoidoči. SDjevci so namreč zborovali na nivoju: poleg velikega šotora, v katerem je bila množica stolov in klopi z velikim odrom, so ob strani postavili še en oder, na katerem so igrali muzikanti. Mlada sekcija stranke v Slovenj Gradcu je pripravila turnir v ročnem fuzbalu, še mlajše je pričakalo pravo malo zabavišče s trampolini, vse skupaj pa je opazoval velik zaslon s sporočili stranke. Zabava za vsakogar torej in videti je, da so se v stranki predčasne kampanje lotili resno.


Volili bomo


Kvalitetno pripravljeno osrednjo prireditev je povezovala simpatična Bernarda Žarn, ki je bolj poznana po svojem delu na RTV Slovenija, ob nastopih ostalih govorcev pa je kar nekaj časa namenila tipkanju po mobitelu. Prvi je oder zavzel Jurij Šumečnik, predsednik slovenjegraških Socialnih demokratov. Po zanesljivih virih bo prav on v tem okraju peljal stranko na volitve, česar Borut Pahor v pogovoru za Bajto (glej tukaj) ni hotel potrditi.

Resno vprašanje je ali je Šumečnik s svojim govorom nepristranske poslušalce navdušil. Kot retorik ni ravno najbolje podkovan, tudi z vsebino govora pa ni pretirano navdušil. Poudarjal je socialno pravičnost, ki jo imajo v tem času v železnem repertoarju vsi resni politiki, najbolj pa si gre zapomniti stavek »Mi smo vi in brez vas nas ne bi bilo«. Zaradi zatikanja ni izpadel ravno prepričljivo, kar se je odrazilo tudi na medli reakciji drugače precej aktivnega občinstva. Šumečnika čaka na volitvah peklenska konkurenca, zato je modro poudarjal predvsem katero stranko se izplača voliti in ne samega sebe.

V Slovenj Gradcu naj bi znova kandidiral Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je prav ta dan poleg Pahorja bil viden na Polani in ki ima zaradi ne čisto znanih razlogov v tem mestu nepredstavljivo veliko bazo volivcev. Na listi (po imenih močne) Slovenske ljudske stranke pa naj bi kandidiral aktualni župan, Matjaž Zanoškar.

Rock Partyzani in koroški slavček Sašo Hribar

Prvemu govoru je sledil nastop glasbene skupine Rock Partyzani. Nočem biti nesramen do Aleša Klinarja in njegove kompanije, vendar Klinči tudi po desetletju in več ne zna delati kvalitetne glasbe. Človek pa ob vsem dobi še neprijeten občutek, da gre za strankarski bend, podobno kot gre pri 'Slovenskem tedniku' za ad hoc strankarsko trobilo. Vseeno bi bilo zelo krivično primerjati Partyzane z bednim izgovorom za tiskani medij.

Sledili so nastopi kardinala doktorja Franca Rodeta, Vlada Kreslina, Zorana Predina, Marijana Smodeta, Branka Đurića - Đura, Andreja Šifrerja  in presenetljivo tudi aktualnega premierja Janeza Janše. Tokrat jih je namesto Bernarde Žarn v prireditev uvedel kar Sandi Čolnik.

Kulturni del strankarskega zborovanja je zaključila jazz zasedba Fake Orchestra, ki je bila proti Partyzanom zares prijetna.


Pragmatična predvolilna koalicija


Moram priznati, da sem ob nastopih naslednjih treh govorcev bil pošteno presenečen. Socialni demokrati so namreč pred volitvami sklenili sporazum o sodelovanju s tremi mikro-strankami, kar mi je ob malce površnem spremljanju slovenske strankokracije očitno uspelo uiti. Poleg Krščanskih socialistov, ki so stopili v partnerstvo že praktično takoj, ko so po dolgih letih pravdanja po sodiščih končno dobili pravico za uporabo imena, so se v njem znašli še Slovenski demokrati in Stranka ekoloških gibanj.

Podobno presenetljivo se mi je zdelo, da so vsi trije predsedniki majhnih strank dobili nekaj minut za svoje govore. Najprej je za Demokrate o nujnosti sprememb spregovoril Mihael Jurak, predsednik socialistov Andrej Magajna je tovarišicam in tovarišem spregovoril med drugim o klerikalizmu, na koncu pa je za SEG spregovorila še Marinka Vovk. Ne gre dvomiti, da gre pri obeh straneh za politični pragmatizem, vseeno pa je pozitivno, da so v stranki vsaj na deklarativni ravni vzeli sporazum resno.


Uspeh ali vesoljni potop


Ob bučnem aplavzu je nato na govorniški piedestal stopil še prvak stranke, Borut Pahor. V inspirativnem govoru je govoril o povezovanju, spremembah, alternativi in nujnosti, da ljudje pridejo na volitve ter se borijo proti malodušju, ki je za vse najslabša popotnica. Ni veliko manjkalo, da bi začel govoriti o slovenski inačici ameriških sanj ... Ali pa sem morda samo odplaval v mislih k nekim drugim volitvam.

Pahor je za razliko od Američanov posebno pozornost namenil tudi solidarnosti in blaginji, ki naj bo blaginja za vse, ne le za nekatere. Znova je poudaril strokovnost in sposobnost pred politično pripadnostjo, kar bi znal biti lajtmotiv letošnje kampanje. Odločno je zatrdil, da bodo v stranki zadovoljni le z zmago in da so pripravljeni prevzeti odgovornost za slovensko prihodnost.

Pahor je izvrsten retorik, ki ima potrebno osebnost, karizmo in smisel za javno nastopanje. A v zadnjem času se včasih zdi kot slon v trgovini s porcelanom, kar je dokazal tudi s tokratno izjavo o vesoljnem potopu ... »Tovarišice in tovariši, prijatelji. Zdaj smo sredi maja, volitve pa bodo konec septembra. Če ne bo vesoljnega potopa, potem je danes že mogoče, kot sem rekel, napovedati uspeh na letošnjih parlamentarnih volitvah.« Ko se je nazadnje na glas govorilo o tej nemogoči možnosti vesoljnega potopa je slovenska reprezentanca z igralcem več v nekaj minutah trikrat pobrala žogo iz svoje mreže.

Slaba karma. Disciplinirana Slovenija si je z le nekajminutno dezorientacijo in paniko začela zabijati skoraj avtogole, Igorju Evgenu Bergantu pa mnogi za to izjavo zamerimo še danes. Morski psi so na mreži.

 
Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
Na Bajtinem forumu se splača sodelovati ... PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 08 Maj 2008 19:08

Na našem forumu smo izvedli krajšo nagradno igro, kjer smo podelili dve vstopnici za koncert Vlada Kreslina, ki bo v petek, 9. maja ob 20.00 v Športni dvorani na Prevaljah. Zmagovalca sta uporabnika the Tim in Maddox, ki sta strokovno žirijo prepričala s sledečima odgovoroma na vprašanje »Kaj ima tt smajli na glavi?«: »prevečkrat nošene štumfe« (the Tim) in Maddoxov odgovor »Prepričan sem da ima na glavi velecvetni dimek (rastlina drgač).« Nagrado so prispevali organizatorji koncerta. Ostale odgovore lahko pogledate tukaj.

Sicer vzporedno poteka še Prva Bajtina nagradna igra, kjer je prva nagrada iPod Shuffle. Sodelujete lahko na več načinov – s sodelovanjem na forumu, pošljete lahko elektronsko pošto ali enostavno izpolite spletni formular v desnem stolpcu Bajte. Več informacij o nagradni igri – tukaj. Vabljeni k sodelovanju!

 

 
KKŠ Fest prijetno presenetil PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, Foto: Jernej Prodnik.   
Ponedeljek, 05 Maj 2008 13:44

V petek, 2.5.2008, se je na Ravnah na Koroškem odvijal KKŠ Fest. Celodnevna prireditev je v veliki meri postregla z dobro kombinacijo športa in zabave. Na športnem področju so se udeleženci pomerili v štafetnem teku treh koroških dolin ter na turnirjih v košarki in odbojki. Po končanih tekmovanjih se je prireditev v manj tekmovalnem in rekreativnem duhu nadaljevala v KMKC KompleKS, kjer sta pred številčno publiko nastopili glasbeni skupini Tabu in Piksna

Začelo se je izjemno zgodaj. Vseskozi sem imel občutek oziroma sem bil prepričan, da celo prezgodaj. Nazadnje je bil štart prireditve ob deveti uri zjutraj več kot primeren. Skeptičen sem bil tudi do vremena. Ko se je KKŠ Fest začel je bilo vreme enkratno, pravzaprav daleč najlepše v zadnjem času. Se pravi, pogoji praktično idealni. Manjkala je samo še dobra izvedba. Na koncu sem ugotovil, da se tudi za to ne bi bilo potrebno bati. Vendar ne preskakujmo, raje lepo po vrsti.


Nejc Žagar, vodja prireditve
Nejc Žagar, vodja prireditve KKŠ Fest, z megafonom oznanja začetek prirediteve.


Štafeta treh dolin

Prihod na prizorišče prireditve, Športni park Ravne na Koroškem, je po pričakovanju prestregel vodja KKŠ Festa Nejc Žagar, ki je že navsezgodaj tulil z megafonom, da je ob deveti uri na sporedu prva disciplina na prireditvi. Zbrane, ki jih je takrat bilo zgolj za soliden vzorec, je pozval, da naj se izpred gostinskega lokala Spin (bivši Kroki) preselijo na atletski stadion, kjer se bo odvila štafeta treh koroških dolin. Še prejšnji dan mi je organizator na Ivarčkem jezeru tarnal, da ne ve točno, kako bo s tem, saj niso uspeli najti tekaških zastopnikov Mislinjske doline. Na koncu sta to vlogo prevzela Grega Matavž in Peter Zajc. Ko sem ju zagledal na stadionu, kjer sta si ravnokar zavezovala tekaške čevlje, sem zaradi svoje dokaj slabe forme pomislil, »da menda pa ja ne«. Zatem je vrhunski natakar iz KompleKSa dejal vrhunskemu fotografu iz istega mladinskega centra, če gresta za segrevanje en krog. Rekel sem si »samo, menda pa ja ne!«. Kakor koli že, tekmovanje med Mežiško, Dravsko in Mislinjsko dolino je potekalo tako, da je moral vsak posameznik iz ekipe preteči 400m in predati štafetno palico naslednjemu. Ekipa je štela 4 predstavnike. Torej, 4 x 400m. Najhitrejša ekipa bo zmagala, verjetno. Počen balon je oznanil začetek štafete. Povedla je Dravska dolina z Deanom Vivodom na čelu, ki je pokazal osupljivo formo. Vendar vodstvo ni trajalo več kot slaba dva kroga, ko sta tako Bojan Trost kot tudi Mirči Mavc praktično odločila zmagovalca. Moja malenkost je v zadnjem krogu po »hudih naporih« le še potrdila zmago Mežiške doline. Prvo tekmovanje je tako prineslo dober uvod in zanimivo disciplino pred nadaljevanjem športnih tekmovanj.


Dean Vivod
Dean Vivod je prikazal odlično pripravljenost.


Košarka v znamenju Bajte


Ob deseti uri so se zbrali košarkarji in odbojkarji. Prvih je bilo za pet ekip, drugih za osem. Po žrebu s pomočjo »kinder jajčk« sta se obe tekmovanji lahko začeli. Košarkarji so v rednem delu igrali vsak z vsakim, odbojkarji so igrali sistem »repasaž«, če me spomin ne vara. Naj omenim, da je na košarkarskem turnirju imela svojo ekipo tudi Bajta. Ultimat pred tem je bil jasen – »pobjeda ali nikad više za naš portal!«. S tem je bil seznanjen tudi kapetan Bajte Tit Borstner, kateremu smo obljubili gajbo pira. Ko gre za pir, se ta oseba nikoli ne šali. Na koncu se je izkazalo, da tudi tokrat ni nič prepustil naključju. Vendar ni bilo tako lahko kot bi si mislili, saj je bil turnir, kljub relativno majhnemu številu ekip, na dobri in kvalitetni ravni. Najbolj smo se bali ekipe Europalete, ki je bila že pred začetkom hendikepirana, saj zanjo zaradi težave z očesom ni mogel zaigrati ostrostrelec na »playmakerskem« položaju Andrej Kocen. Ostale ekipe, ki so nastopile na turnirju, so bile naslednje: Dravograd, Mežica ter Ravne-SG banda, ki je po rednem delu morala priznati premoč ostalim štirim ekipam, katere so se uvrstile v naslednji del tekmovanja oziroma že kar v polfinale. Prvi polfinalni obračun med Europaletami in Mežico so dobili prvi z rezultatom 21:8. V drugem polfinalnem paru so bili naši fantje – Bajta – boljši od Dravograda, ki so kasneje v borbi za tretje mesto premagali Mežičarje. V finalu je šlo zares. Trda tekma vse do zadnjega meta, ko je usodo Europalet s Tinetom Pušnikon na čelu zapečatil, hja, kdo drug kot Tit »Deda« Borstner s trojko. Končni rezultat je bil 21:14 za Bajto. V zmagovalni ekipi so se veselili še Adin Kavgič, Toni Drevenšek in Jure Štruc. Vsi našteti so prikazali kvalitetno igro. Nenazadnje smo to od njih tudi pričakovali, v nasprotnem primeru bi se kaj hitro lahko zgodilo, da Igor Ranc zaklene svoj prtljažnik, kjer se je celo popoldne grelo pivo.  
 

Ekipa Bajta.si

Košarkarski turnir je pripadel naši ekipi Bajta.si

  Odbojkarski turnir ekipi Rajserji

 
Priznati moramo, da smo odbojki namenili občutno manj časa kot košarki. Morda gre iskati razlog tudi v tem, da na tem tekmovanju Bajta ni imela svoje ekipe. Vseskozi smo bili ob košarkarskem igrišču. Ne vem, zakaj se ni nihče spomnil, da bi za nekaj časa odšel pogledat, kako poteka tekmovanje pri odbojkarjih. V bistvu beležim večinoma mojemu spominu neznane igralce, med katerimi je bilo zaslediti tudi predstavnice odbojkarske ekipe gimnazije Ravne na Koroškem, ki so nedavno osvojile prvo mesto na ŠKL tekmovanju v odbojki. No, vsaj mislim, da so bile, po majicah sodeč. Morda so imele zgolj te in niso članice gimnazijske ekipe, a dvomim. Občasno smo z odbojkarskega prizorišča slišali javljanje uradnega napovedovalca Petra Buhvalda, ki je svoje delo opravil z odliko. Edino minus točko mu lahko prisodimo zaradi enega in edinega cdja, ki ga je vrtel celo prireditev. Dopuščamo sicer možnost, da krivda ni samo na njegovi strani. Na odbojki je bilo, kot že rečeno, osem ekip, med katerimi si je zmago prislužila ekipa Rajserji. V finalu so premagali ekipo Trijo adijo z 2:1 v nizih. Finalista sta bila v polfinalu boljša od ekip Peč v hrbet (Rajserji so jih premagali z 2:0) in Gnile ptice (z 2:1 so bili boljši Trio adijo). Ostale ekipe, ki so nastopile na turnirju so bile: MSMM, Čufti, Kinder Jajčke in Partizani.

KKŠ piknik, zbiranje zamaškov in zabava v KompleKSu

Za dogajanje ob obeh glavnih tekmovanjih je bilo na KKŠ Festu dobro poskrbljeno. Pijača in jedača za vse udeležence ni bila pod vprašajem. Za dobro »košto« so za roštiljem poskrbeli Peter Grabner, Darko Ilievski in Miha Grudnik, glavni peki na KKŠ pikniku.

Tekom celotne prireditve so organizatorji zbirali tudi plastične zamaške za nakup posebne stopniščne vzpenjače za dijaka Srednje šole Ravne na Koroškem Sama Kunca.

Zvečer se je dogajanje KKŠ Festa preselilo v mladinski center KompleKS, kjer so dobro obiskano prireditev zaključili z glasbeno-zabavnem programom. Publiko so dodobra ogreli vedno boljši koroški rokerji Piksna. Nadaljevanje je pripadlo Tabujem, na katere so zabave željni morali čakati do polnoči, ko je v KompleKS direktno iz patetičnega Big Brotherja prispela pevka omenjene skupine. Prireditev se je končala okoli druge ure zjutraj. Zdelo se je, da so obiskovalci odhajali zadovoljni.

Kot zadnje: KKŠ Fest ima potencial

Kaj poreči o KKŠ Festu? Vsekakor je potrebno poudariti, da takšnih prireditev, kot tudi drugih, manjka. Predvsem pri študentih, ki so jim prireditve študentskih klubov namenjene v prvi vrsti. Dejstvo je, da ima ta prireditev velik potencial. Razvije se lahko v vsaj tako dobro prireditev kot je Koroška gavda, če ne boljšo. Škoda bi bilo, če je drugo leto ne bi bilo na programu KKŠ-ja. Organizatorji, predvsem pa Nejc Žagar, si zaslužijo vse pohvale za izvedbo prireditve. Večjega manjka pri vsem skupaj ne najdem. Morda je škripalo pri oglaševanju dogodka, ki bi s svojo vsebino lahko privabil še večje število tekmovalcev, sploh pa gledalcev, ki jih ni bilo prav veliko. Vendar pa kljub temu lahko zaključimo, da je bila prireditev dobra in lahko je še boljša. Moramo pa vedeti, da je bila letos prvič, zato je časa za izboljšavo in napredovanje še veliko.

Morda je najbolje in najpravičnejše, da zadnje besede reportaže prepustimo vodji prireditve Nejcu Žagarju, ki je za spletni portal Bajta takole povzel dogajanje na KKŠ Festu:

»Na KKŠ-ju smo se lotili projekta z namenom, da mladim ponudimo dvoje različnih vsebin hkrati – šport in zabavo. Sprva smo imeli v mislih še večji projekt, toda na koncu smo se odločili, da izvedemo raje več manjših, ki bodo potekali čez celo poletje. Tako je predviden konec maja podoben projekt v Slovenj Gradcu, v sodelovanju s študenti iz omenjenega kraja. Morda še z dodatnimi tekmovanji, na primer turnir v nogometu ali tenisu. Kar se tiče KKŠ Festa na Ravnah, lahko rečem, da smo s projektom izjemno zadovoljni. Obenem bi se na tem mestu rad zahvalil vsem sodelavcem na prireditvi, tako KKŠ-jevcem kot tudi zunanjim sodelavcem oziroma študentom, ki so pomagali tako ali drugače.«  

 

 

 
<< Začetek < Prejšnja 131 132 133 134 135 136 137 Naslednja > Konec >>

Stran 134 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti