Bajta
Zgodilo se je


Bajtin iPod dobil lastnico PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Sobota, 07 Junij 2008 17:06

Končno je prišel v prave roke. Žrebanje se je odvilo že konec prejšnega tedna, včeraj pa smo dobitnici Lari Piko nagrado končno tudi izročili. Za na vrh smo ji dali še 2 deci džusa.

Včeraj ob pol osmih zvečer smo pred Havano čakali glavno nagrajenko naše nagradne igre. Njena nagrada?
IPod Shuffle. Z njo smo se dogovorili, da jo počakamo za mizo na terasi. Okoli osme pride do naše mize nasmejan deklič : “A sm prav? Bajta?” “Ja itak, itak, prisedi.” Najprej smo seveda opravili s formalnostmi. “Čestitamo Lara, iPod je tvoj. Fajn ga posluši.” Nagrade je bila očitno vesela, morda še toliko bolj, ker do zdaj ni zadela kaj več od dveh eurov na Hitri srečki. Naredili smo še fotko, potem pa pozno v noč kramljali. No, v resnici do pol devetih, ko smo sicer zelo zanimiv pogovor zaključili, ker se je člana Bajte, ki je nudil prevoz, začela lotevali bolezen.

Lara Piko, dobitnica iPoda

 
Jošt Potočnik je svojo nagrado sprejel v svojem domačem kraju, Črni. Bil je navdušen nad filmom Moj ata, socialistični kulak.

Tudi nekaj drugih nagrad je že podeljenih, nekatere pa še čakajo, da se nam nagrajenci javijo in prejmejo nagrade. Zato pohitite preden vam jih poberejo rezerve. Seznam izžrebanih lahko najdete tukaj .

 

 
V Metalu uradni zagon nove stiskalnice PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc, Foto: Matej Golob   
Četrtek, 05 Junij 2008 17:26

Včeraj je na Ravnah v Metalu potekal slovesni uradni zagon nove stiskalnice v težki kovačnici. Dvofazni projekt investicije v novo kovačnico težkih odkovkov je težak skoraj 29 milijonov evrov, slavnostne otvoritve pa so med drugim udeležili - minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, predsednik uprave Slovenske industrije jekla (SIJ) Tibor Šimonka ter predstavnik večinskega lastnika, namestnik direktorja ruskega holdinga IMH, Andrej Zubitski.

Metal Ravne, nova stiskalnica

V Metalu Ravne nameravajo z investicijo v novo kovačnico razširiti proizvodni program kovaškega programa, povečati težo odkovkov iz dosedanjih 24 ton na 45 ton ter povečati proizvodnjo kovanih izdelkov za dodatnih 25.000 ton. Ravno kovaški program je najhitreje rastoč program, saj prodaja izdelkov raste v povprečju za deset odstotkov letno.

V novem obratu bodo zaposlili
29 delavcev, projekt pa se sedaj seli v drugo fazo, vredno slabih sedem milijonov evrov, v kateri bodo dograjene ogrevalne kapacitete, kapacitete za toplotno obdelavo in mehanska obdelava težkih odkovkov.

Gre za
eno izmed devetih podobnih stiskalnic na svetu, stiskalnica pa zaradi svoje kapacitete proizvodnje večjih odkovkov, po katerih je trenutno povpraševanje večje od ponudbe, omogoča Metalu pomembno konkurenčno prednost na trgu, je za Večer povedal Alojz Buhvald, izvršni direktor proizvodnje. Metalu je v zadnjih letih uspelo podvojiti dodano vrednost na zaposlenega, ki je lani znašala 44.940€. Lanska realizacija je znašala preko 163 milijonov evrov, ustvarjenega pa je bilo za slabih 13 milijonov čistega dobička.

Dan prej so na maratonski izredni seji posvečeni problematiki koncentracije kapitala in medijskega lastništva v Državnem zboru poslanci, predvsem iz opozicijskih vrst, med drugim razglabljali tudi o smotrnosti prodaje SIJ, za katerega 55,35% delež je ruski Industrial Metallurgical Holding (IMH) oziroma OAO Koks, ki spada pod IMH, odštel 105 milijonov evrov. Država je sicer v SIJ ohranila 25 odstotni delež. Glavni direktor Metala, Andrej Gradišnik je pričakovano poudaril, da so novi lastniki njihove načrte podprli, ter da jih spodbujajo tako, da nekatere načrtovane cilje celo presegajo. Delno privatizacijo sta podprla tudi minister Vizjak in Tibor Šimonka.

Investicije Metala bodo v triletnem obdobju (2007 do 2009) znašale
111 milijonov evrov. IMH je sicer holding, ki pod sabo združuje 14 večjih ruskih podjetij, v večini rudnike ter SIJ. SIJ je sicer prva naložba IMH v jeklarsko industrijo, po ocenah strokovnjakov pa jih bo v prihodnosti še več, saj želi IMH s pomočjo vertikalne širitve svojo rudo ustrezno predelati in dobavljati svojim jeklarnam.

 

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
Javno stranišče na tržnici ali odprto jamranje občanom SG-ja PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Sreda, 04 Junij 2008 11:29

Na tržnici v Slovenj Gradcu sedaj že nekaj let posluje okrepčevalnica s hitro hrano in brezalkoholnimi pijačami (beri: kebab štant). To pravzaprav ne bi smelo biti moteče, a uporabnika foruma kulpimsa, ki živi v neposredni bližini, so zmotili nočni obiskovalci, ki svojo potrebo opravljajo kar na fasado bližnje stavbe.

Občasno se zgodi, da na dvorišču naleti tudi na kupček izbruhane večerje, ki jo za sabo pustijo vinjeni mimoidoči. Ker njegova opozorila na občini niso zadostovala, se je za pomoč obrnil na dnevnik Večer in šele po objavi članka v časopisu je dobil skop, birokratski odgovor, ki pa je pravzaprav bil slepomišenje, saj je podal le polovične odgovore ter nobene konkretne rešitve.

Celotno zgodbo, skupaj z odgovorom mestne občine in stanovalčevim komentarjem si preberite tukaj.

Če tudi vas tare kakšen problem, nam ga zaupajte na forumu.

 

 
Na pol sodni dan na Ravnah PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc   
Torek, 03 Junij 2008 10:48

Včerajšnje neurje je na Ravnah povzročilo nemalo težav. Poklicni gasilci iz Raven so se včeraj zvečer ob pomoči Prostovoljnega gasilskega društva Ravne skoraj pet ur spopadali z meteorno vodo na več lokacijah.

V Železarni je v kovačnici voda zalila elektromotorje vlečnega voza. Na Čečovju je pred trgovskim centrom Tuš zalilo praktično celotno parkirišče, kar znova opozarja na katastrofalno stanje odtočnih kanalov. Voda je vdrla tudi v več kletnih prostorov – v kletne prostore zdravstvenega doma, v kleti blokov na Prežihovi ulici, najhuje pa so jo skupili prav gasilci, saj se je v kletnih prostorih Gasilskega doma nabralo za dober meter in pol vode. Zaradi udara strela je zagorelo tudi drevo na Navrškem vrhu.

Bližnje srečanje z vodo naj bi imela tudi dva gostinska lokala. Zaenkrat smo uspeli izvedeti, da so imeli manjšo poplavo v KMKC Kompleks, kjer je voda vdrla v dvorano.

 

 
Pomagajmo Metki Sonjak PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc   
Ponedeljek, 02 Junij 2008 01:25

Župnijska Karitas iz Prevalj organizira akcijo zbiranja sredstev za Metko Sonjak, ki živi na Prevaljah. Metka je stara 43 let in je na invalidskem vozičku. Zaradi tega, ker z mamo, ki skrbi zanjo, živita v prvem nadstropju, ji je onemogočen dostop na prosto. Sredstva se zbirajo za posebno dvigalo, ki bi Metki uresničilo največjo željo - izhod iz zaprtih prostorov v naravo, na ulico, med ljudi.

Sredstva lahko posebej za Metko nakažete na TRR SI56 9067 2000 0023 729 - referenca 00 292131 odprt pri Nadškofijski Karitas Maribor, Štrossmayerjeva 15, Maribor.


Prilagamo še pretresljivo zgodbo njenega življenja:

»Metka še ni dokončala drugega razreda osnovne šole, ko jo je zaznamovala bolezen. Odvzem mozga je pokazal diagnozo: akutna paralimfoblastna levkemija. Sledilo je dolgotrajno zdravljenje v obliki obsevanj  in kemoterapij v Ljubljani.  Po petih letih nova strašna diagnoza: hodkinov limfom v trebuhu. Zopet kemoterapije in obsevanja v Ljubljani, jeseni zopet ponovitev levkemije. Ker se je levkemija ponovila, so nastali hudi zapleti. Končno delno izboljšanje ob rednih kontrolah in krajšimi bivanji v bolnici, tako je z boleznijo končala osnovno šolo in  pedagoško gimnazijo. Zaposlila se je na občinskem matičnem uradu, kasneje na Surovini, in si pridelala 12 let delovne dobe. Ustvarila si je družino in ko je bil sin star štiri mesece, se ponovno pojavijo hude zdravstvene težave. Tokrat izvidi pokažejo možganski tumor. Operativni poseg v Mariboru je uspel, a kaj, ko se ji je bolezen še  ponovila. Po tretji operaciji pade v komo zaradi krvavitev v glavi – v komi je bila šest tednov. Ko se je prebudila, je bila leva stran telesa hroma in ni govorila. Zdravljenje je nadaljevala v rehabilitacijskem centru »Soča«, kjer je napredovala do te mere, da je lahko hodila s pomočjo druge osebe in palice. Zopet se pojavi tumor, sledi obsevanje. Po sedmih letih, leta 2004, šesti tumor po vrsti. Lansko leto pa je nesrečno padla po stopnicah, slikanje je pokazalo možgansko krvavitev, in Metka je postala od pasu navzdol hroma in nepokretna.«

 

(avtorji: Odbor za izgradnjo, Župnijska Karitas Prevalje)

 

 
<< Začetek < Prejšnja 131 132 133 134 135 136 137 Naslednja > Konec >>

Stran 132 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti