Bajta
Zgodilo se je


Napadli in oropali župnika iz Kotelj PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Petek, 18 Julij 2008 19:33
V noči iz četrtka na petek so v Kotljah trije neznanci vdrli v stanovanje lokalnega župnika Marjana Plohla, ga napadli ter prisilili, da jim je izročil imetje. Policisti že ves dan iščejo ter zbirajo informacije o treh zamaskiranih osumljencih srednjih postav, visokih med 175 in 180 centimetri.

Marjan Plohl, kotuljski župnik

Sredi noči je močan pok zbudil župnika Marjana Plohla in iz sna se je zdrznil nevedoč kaj se dogaja. Nadaljevalo se je kot prizor v akcijskem filmu. Trije zamaskirani moški srednje postave so v hipu bili v njegovi sobi, ga napadli s palico ter prisilili, da jim ni povzročal preglavic. Po besedah pretresenega župnika so si po njegovem mnenju pomagali celo z električnim paralizatorjem, saj so ga z nekim predmetom močno stresli.


Zaradi lastne varnosti jih je po začetnem uporu nato raje ubogal, povedal je, da se mu je v tistem trenutku šlo predvsem za preživetje. Najprej so ga prisilili, da jim je izročil denar v pritličju, kjer je za železnimi vrati shranjen denar župnišča. Nato so ga zlikovci odvedli nazaj v prvo nadstropje, kjer je župnikovo bivališče in kjer ima tudi železen trezor, v katerega shranjuje dragocenosti. Od njega so tudi v tem primeru zahtevali ves denar, vendar jim ga je nekaj vseeno uspelo spregledati, tako da niso odnesli vsega.

Gospodinja Sonja, ki župniku pomaga pri hišnih opravilih, je razkazala prizorišče, ob tem pa povedala še svojo življensko zgodbo.
 
Dolgoprsti nepridipravi so si prisvojili nekaj tisoč evrov, po besedah predstavnika Policijske uprave Slovenj Gradec, Romana Horvata, pa policisti že vneto zbirajo informacije glede morebitnih storilcev. Morali so namreč biti dobro informirani glede prostorov in kje je shranjen denar, saj je Plohl prepričan, da so delovali po vnaprej zastavljenem scenariju. Točno so vedeli kam morajo iti, pri vdiranju na zadnji strani župnišča, v stanovanje in nato še v župnikovo spalnico pa so si pomagali s posebno napravo, ki jim je olajšala delo.

Plohl sicer ni utrpel hujših poškodb. Predvsem odrgnine ter praske po rokah, malce tudi po obrazu, oskrbeli pa so ga v slovenjegraški bolnišnici. Veliko bolj se bo poznal psihičen šok. Nekaj ur po pretresu je župnik predvsem hvaležen, da je ostal živ, saj je bil prepričan, da ga bodo na koncu umorili, s čimer bi za seboj zabrisali sledi. Takoj po dogodku si sploh ni upal premakniti iz sobe, da ne bi slučajno za njim oprezali kaj bo storil. Sedaj bi predvsem rad, da se zlikovcem pride na sled ter doseže pravica.
 
Koroški gimnazijci odlični na maturi PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Petek, 18 Julij 2008 15:43
Tudi letos sta se obe Koroški gimnaziji na maturi nadpovprečno izkazali. Na ravenski gimnaziji so imeli devet zlatih maturantov, ki so dosegli nad 30 točk od 34 možnih, na slovenjegraški pa tri.

Uspešnost ravenskih gimnazijcev je bila 98.2%, kar pomeni, da bodo popravne izpite od 164 gimnazijcev imeli le trije, kar 94 dijakov pa je maturo opravilo s prav dobrim ali odličnim uspehom. Zlati maturantje so  Meta Hovnik, Tina Javornik, Damijan Knez, Natalija Kremzer, Nejc Piko, Maja Poklinek, Nina Retko in Ivana Tancer. Še prav posebej gre izpostaviti Sabino Ott iz Kotelj, ki je dosegla vse možne točke.

Slovenjgraška gimnazija je pri uspešnosti letos bila še boljša, saj je maturo opravilo vseh 97 dijakov. Zlati maturantje so postali Mojca Juteršek, Davor Pavlovič in Grega Razgoršek.

Vsem novopečenim maturantom čestitamo tudi v uredništvu portala Bajta in jim želimo čim več uspeha pri študiju!
 
Upanje v Dolini smrti Mira Petka PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Sreda, 16 Julij 2008 02:39
Pred nekaj dnevi je izšla prva knjiga Mira Petka poimenovana Upanje v Dolini smrti. Kot nakazuje že sam naslov, se velik del knjige ukvarja z ekološko problematiko Koroške, predvsem Mežiške doline. V njej se Petek posveča še preseku zadnjega državnozborskega mandata, v katerem je po prestopu iz novinarstva v vrste politike bil poslanec, ter medijem, ki so zaznamovali večji del tega mandata vlade Janeza Janše.

Spremno besedo za knjigo, ki je izšla pri mariborski Založbi Pivec, je napisala Večerova urednica Darka Zvonar Predan, ilustriral pa jo je karikaturist istega časnika, Ciril Horjak. Knjiga prihaja v ravno pravem času, da bo poslancu naredila tudi nekaj reklame pred jesenskimi volitvami.

V knjigi so zbrani Petkovi prispevki, ki so bili v zadnjih štirih letih objavljeni v različnih časopisih in revijah, od časnika Večer do tednika Demokracija. Knjiga je tematsko razdeljeva v tri sklope. V prvem se Petek, kot že zapisano, ukvarja s Koroško ter Mežiško dolino, v drugem bodo bralci lahko prebrali o Sovi in slovenskih tajnih službah, v tretji pa o medijih ter novinarjih, ki so v veliki meri zaznamovali čas Janševe vlade. Novinarstvo naj bi ga danes zanimalo še bolj kot včasih, le da najbrž v drugačnih okvirih.

V četrtek, 10. julija, je Petek predstavljal knjigo v mariborski Mestni knjigarni. Pogovor z njim je vodil Zdenko Kodrič, o Petku pa je na dogodku spregovoril še en Večerovec, urednik Tomaž Ranc. Prispevek iz predstavitve si lahko pogledate v spodnjem video-posnetku, ki ga je za portal Štajerc pripravil Marko Pigac.
 
Ženske močno zasenčile moške pri poznavanju nogometa PDF natisni E-pošta
Prispeval Mitja Gruber   
Ponedeljek, 30 Junij 2008 23:49
Ženske moćno zasenčile moške pri poznavanju nogometa

Vsega je konec. Španci se vračajo zmagoslavno v svojo domovino. Na Koroškem pa imamo  še drugačne zmagovalce, namreč zmagovalce Bajtine EURO 20008 stavnice. Glavni in skupni zmagovalec je postal zmagovalka. Da, prav ste prebrali, uporabnica Luss je ukanila vse moške samooklicane strokovnjake in poznavalce nogometa v napovedovanju rezultatov. Poleg tega, da je bila skupna zmagovalka zaradi česar, si je prislužila laserski tiskalnik, majico, USB ključek in žogo je dobila nagrade še za najboljšo napovedovalko skupine D, najboljšo tretjega kroga in najboljšo vseh skupin skupaj. Vsega skupaj kar 4 nagrade. Neverjetno.

Za konec pa še nekaj neprivlačne statistike, v skupnem seštevku Vas je napovedalo kar 139 tekmovalcev in ob tej priliki se Vam Bajtin kolektiv iskreno zahvaljuje za sodelovanje in hkrati napovedujemo, da bomo za vse zainteresirane, tovrstno tekmovanje (spet z nagradami) ponovili že letos v jeseni, ko boste lahko napovedali Premier league ali špansko Primero. Presenetljivo je tudi, da Luss ni bila edina ženska med deseterico, saj so tudi 8, 9 in 10 mesto zasedle pripadnice nežnejšega spola. Čestitke vsem puncam.

Nagrade, ki ste si jih priborili :

Zmagovalec 1.kroga – Ferewuz (majica, obesek, USB ključek)
Zmagovalec 2.kroga – Kosobrinsky (majica, obesek, USB ključek)
Zmagovalec 3.kroga – Luss (majica, obesek, USB ključek)

Zmagovalec skupine A - *beso* (majica, knjiga)
Zmagovalec skupine B – Nymphya (majica, knjiga)
Zmagovalec skupine C – Boka (majica, knjiga)
Zmagovalec skupine D – Luss (majica, knjiga)

Zmagovalec vseh skupin – Luss (majica, USB ključek, računalniška miška)

Zmagovalec četrtfinala – Setničar (USB ključek, majica)

Zmagovalec finala – Shoegal (majica, kapa) *po žrebu*

1.mesto – Luss (majica, tiskalnik, USB ključek, žoga)
2.mesto – Setničar (majica, bon za 50 EUR v trgovini BIT, USB ključek)
3.mesto – simmao81 (majica, USB ključek, zastonj predstava v Narodnem domu v Mežici)
4.mesto – ferewuz (majica, USB ključek, komplet kozarcev)
5.mesto – ranfl (majica, žoga)
6.mesto – Kramp (majica)
7.mesto – Maddox (majica)
8.mesto – Niyala (majica)
9.mesto – Nymphya (majica)
10.mesto – Shoegal (majica)

Najboljši stavec NK Pece – simmao81 (sezonska karta za NK Peco)

Vsi, ki ste dobili kakšno nagrado prosimo, če nam čimprej pošljete elektronsko sporočilo iz (NUJNO) elektronskega naslova s katerim ste bili prijavljeni na mitja.gruber AT gmail.com, da se domenimo glede prevzema nagrad. V primeru, da v določenem času ne boste napisali sporočila bomo nagrado dodelili drugo uvrščenemu.

Za konec še enkrat hvala vsem za sodelovanje, čestitke vsem nagrajencem, tistim, ki ste pa ostali praznih rok pa tolažba, da bo mogoče naslednjič boljše.
 
Lep sobotni dan v znamenju tenisa PDF natisni E-pošta
Prispeval Mitja Gruber, foto: Boris Skudnik   
Torek, 24 Junij 2008 17:00
To soboto se je na tenis igriščih v Mežici odvijal tradicionalni tenis turnir naključno izžrebanih dvojic. Navkljub nerganju nekaterih (predvsem mene), da je pričetek turnirja bil postavljen na občutno prezgodnjo uro (ob osmih), se je to izkazalo za izjemno bistro potezo, saj se je tekmovanje zaključilo šele okrog šeste ure popoldne. Udeležba na turnirju je bila letos najvišja doslej, saj se je prijavilo kar 37 tenisačev iz različnih koncev Koroške.

Vzrok tako številčne udeležbe gre iskati deloma tudi v izjemno lepem, a tudi vročem sončnem dnevu, ko se je nabralo tudi do 70 ljudi, kar je pohvalna številka. Zagotovo pa je glavni razlog takšne udeležbe v tem, da se tovrstni turnirji delajo uspešno že več let in očitno so ljudje z njimi zadovoljni.

Poleg tega, da je vsak prijavljeni igralec odigral tri tekme, je bilo tudi poskrbljeno za hrano in pijačo ob samem igrišču in pa praktične nagrade za vsakega tekmovalca. Tukaj gre pohvaliti izredno dobro urejene prostore in igrišča tenis kluba Mežica, ki nedvomno sodijo v sam kakovostni vrh na Koroškem in tudi drugod po Sloveniji.

V napetih teniških dvobojih, v katerih so sodelovali tako stari kot mladi (resda so prevladovale starejše generacije) je izšel kot zmagovalec Navotnik Robi. Drugo mesto je osvojil Srebot Ernst, tretje pa Gavez Vili. Konec koncev pa, kakor so povedali vsi, ključno ni bilo katero mesto je kdo osvojil, temveč sproščeno in prijetno druženje s prijatelji in ljubitelji tenisa.

Ob tej priliki naj čestitam tekmovalnemu odboru v zasedbi Gavez Tadej, Čepin Samo in Gruber Adi, ki so poskrbeli, da je turnir potekal brez vsakršnih zapletov. Edina mogoča pomanjklivost je bila dokaj neposrečena izbira žogic in malce visoka prijavnina.

Adi Gruber, organizator, je povedal, da je bil s turnirjem izredno zadovoljen in da je šlo za zanimivo druženje med starejšimi in mlajšimi generacijami, ki ga bodo vsekakor še ponovili.

 

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
<< Začetek < Prejšnja 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Naslednja > Konec >>

Stran 130 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti