Bajta
Zgodilo se je


Koroška v gibanju brez tobaka PDF natisni E-pošta
Prispeval ZZV Ravne na Koroškem   
Nedelja, 22 September 2013 21:36

Pred dobrim desetletjem je vzklila ideja o aktivnem obeleženju dveh svetovnih dni, ki nagovarjata eden h gibanju in drugi k nekajenju. Korošci smo tesno povezani z gorami, zato je bilo logično, da se razgibamo prav tja. Pa smo se podali – na Uršljo Goro, da pretegnemo mišice in zajamemo svež zrak. »Koroška v gibanju brez tobaka« prvič, drugič… in potem enostavno ni šlo brez tega, da konec maja en dan posvetimo druženju in aktivnostim na Gori…

Koroška v gibanju brez tobaka 2013

In tako je še danes, majski pohod je postal tradicionalen in še vedno privablja staro in mlado. Letos pomladi nam je pošteno ponagajalo vreme, zato smo v upanju, da bo nekoč nekje bolje, prestavili izvedbo srečanja v septembrske dni, pod vznožje Uršlje gore, ob Ivarčko jezero. Kljub dežju je bila udeležba solidna. Na Ivarčko jezero je prišlo okrog 50 ljudi, ki so si izmerili krvni tlak, krvni sladkor in skupni holesterol, telesno sestavo si je izmerilo 25 obiskovalcev, izvedli pa smo tudi 35 meritev pljučne funkcije.

Očitno pa je, žal, tudi slabo vreme del tradicije tega dogodka, a tudi krivec, da smo na enkrat obeležili kar tri svetovne dni, namenjene zdravju, in sicer: Svetovni dan gibanja, ki spodbuja telesne dejavnosti in zviševanje deleža telesno dejavnega prebivalstva (10. Maj – letošnje geslo: Z REDNO TELESNO DEJAVNOSTJO V ZDRAVA ZRELA LETA) Svetovni dan brez tobaka, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija prvič razglasila že leta 1987 (31. Maj - letošnje geslo: USTAVIMO MARKETING TOBAČNE INDUSTRIJE! Svetovni dan preprečevanja samomora, ki ga letos obeležujemo že 11. zapovrstjo (10. September - letošnje geslo:STIGMA: POMEMBNA OVIRA PRI PREPREČEVANJU SAMOMORA) Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka. Letošnja vodilna tema je bila »USTAVIMO MARKETING TOBAČNE INDUSTRIJE!«, ki je eden pomembnejših vzrokov širjenja rabe tobaka, predvsem pri mladih in ženskah.

Dejstvo je, da kajenje povzroča mnoge težave tako samim kadilcem kot tudi njihovi okolici. Nekoč tako sprejeta nezdrava razvada postaja danes vse bolj nezaželena. Iz stališča želje po čim večjem
zdravju je to sigurno na mestu, vendar včasih postaja vsesplošno obsojanje kadilcev in kajenja nekoliko pretirano. Raziskave namreč kažejo, da bi večina kadilcev želela prenehati s kajenjem. Opuščanje kajenja je predvsem odločitev posameznika, ki pa je dostikrat zelo težka in pomeni šele začetek dolgotrajnega procesa prilagajanja na drugačen življenjski slog. To pa dostikrat ni lahko. Zato bi radi poudarili, da je kadilcem pri opuščanju kajenja na voljo več vrst pomoči.

Koroška v gibanju brez tobaka 2013

Poleg sorodnikov in prijateljev se lahko obrnejo na zdravstveni dom ali pa pokličejo brezplačni svetovalni telefon (080–27–77), kjer nudijo nasvete pri opuščanju kajenja. Naredite prvi korak, opustite kajenje in zadihajte s čistimi pljuči. Poleg problemov, povezanih s kajenjem bi radi izpostavili tudi vedno večji porast duševnih stisk. Koroška spada med regije z največjim številom samomorov. Samomor je pogostejši pri moških in v starosti nad 64. let. Ta žalostna dejstva se trudimo spremeniti, tudi tako, da o tem govorimo! Letošnji svetovni dan preprečevanja samomora, ki smo ga obeležili 10. septembra, je že 11. zapovrstjo in je potekal pod geslom »STIGMA: POMEMBNA OVIRA PRI PREPREČEVANJU SAMOMORA«.

Nerazumevanje, neznanje, strah, mnogi predsodki do duševnih bolezni in samomorilnega vedenja ter slaba dostopnost do ustrezne pomoči vplivajo na to, da mnogi ljudje v stiski ne poiščejo ustrezne pomoči. Posledice so pogosto dokončne in povezane z neizmernim trpljenjem mnogih ljudi. Današnji življenjski ritem zahteva od nas hitre prilagoditve. Občutki nemoči, osamljenosti, ujetosti v razmere iz katerih ne vidimo izhoda, pomembno vplivajo na pojav samomorilnih mislih. Odgovor na vprašanje, ali lahko pri zmanjševanju samomorilnih misli pomagamo tudi ostali, ne le strokovnjaki, je odločni DA. Da, prav vsi lahko pomagamo! Le prepoznati in odzvati se moramo na stiske ljudi. Jim pokazati razumevanje, jih poslušati in ponuditi pomoč. In tako nakazati pot do reševanju težav. Zato naj nas ne bo strah pristopiti k človeku v stiski, vzpostaviti z njim stik, vprašati, jih poslušati, nuditi podporo ali po potrebi poklicati pomoč! Že vprašanje: "Kako ti lahko pomagam?" dobro dene.

Dragoceni trenutki, ki jih resnično namenimo drug drugemu, lahko odženejo črne misli. In ne nazadnje, naj nas ne bo strah spregovoriti, kadar smo sami v stiski! Za razrešitev težav je lažje, če o njih spregovorimo. Pri opuščanju kajenja in kadar smo v stiski vedno pomaga, da smo telesno aktivni. Telesna vadba zdravi in preprečuje vrsto bolezni in stresnih stanj. Med telesno vadbo se sprošča hormon endorfin, znan tudi kot hormon sreče. A sproščati se začne šele po 30 minutah vadbe. To pomeni, da je treba do nastopa prijetnih občutkov nekaj časa tudi "trpeti". In seveda, imamo tudi svetovni dan gibanja in sicer 10. maja. Letos je bilo vodilno geslo namenjeno starejši populaciji in se je glasilo Z REDNO TELESNO DEJAVNOSTJO V ZDRAVA ZRELA LETA!

Koroška v gibanju brez tobaka 2013

Tematsko to obeležje sovpada z mnogimi drugimi. Ravno ta teden se je npr. začel EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI, ki že 12-to leto zapored vabi, da se v prizadevanju za okolju prijaznejši način
mobilnosti, pridružimo desetinam milijonov ljudi po vsej Evropi z geslom VAŠ KORAK ZA ČISTEJŠI ZRAK. Naj vse poslanice strnemo v eno misel: Pokažimo, da nam ni vseeno! Na ZZV Ravne pa ne bi zmogli takšnega obsega organizacije, če nam ne bi priskočili na pomoč: Občina Ravne na Koroškem , GlaxoSmithKline, trgovina Pikapolonica, Relax Turizem d.o.o., Koroške pekarne ter Koroški radio in soorganizatorji, na katere vedno lahko računamo:

  • 1. Reševalna služba Koroške,
  • 2. Društvo diabetikov Mežiške doline,
  • 3. Društvo za zdravje srca in ožilja,
  • 4. Koronarni klub Mežiške doline,
  • 5. Koronarni klub Mislinjske doline,
  • 6. Koroško društvo za osteoporozo,
  • 7. Koroško društvo za boj proti raku,
  • 8. Zdravstveno vzgojni centri zdravstvenih domov Koroške
  • 9. Program Svit

Z njihovimi predstavniki so se obiskovalci lahko pogovorili, poiskali nasvet, izmenjali izkušnje, opravili katero od meritev kot so:
- meritve krvnega tlaka, pljučne funkcije, holesterola in krvnega sladkorja, telesne sestave
- s pomočjo modela dojk in mod so lahko vadili samopregledovanje;
- pod šotorom so študenti medicine obiskovalce popeljali skozi model našega cevastega organa in jim predstavili Državni program Svit
- na voljo je bilo tudi zdravstveno vzgojno gradivo različnih društev in organizacij.

Tudi za otroke je bilo poskrbljeno, z Bojano so se lahko zabavali v »Ustvarjalnem kotičku«, turnir trojk v košarki pa je bil zaradi dežja žal odpovedan.

 
Slovenjgraški Primafoto s pripravami začel 19. avgusta PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 05 September 2013 18:58

Tudi v novem tekmovalnem letu bo ekipa Primafota še bolj prepredena z dobrim sosedskim sodelovanjem med ŠD Superga in KK Dravograd. Korošci bodo v 3. SKL vzhod nastopili s precej spremenjenim moštvom, vrača se Matija Vravnik. Sodelovanje na nivoju mlajših selekcij je že v preteklem letu preraslo tudi na članski nivo, letos pa ga nameravajo na Koroškem le še poglobiti.

KK Primafoto.

»Pretekla sezona je bila najuspešnejša v zgodovini Primafota, zato želimo sodelovanje obeh koroških klubov še razširiti, tako da bo potekalo selekcioniranje igralcev na nivoju celotne Koroške. Organizacijsko smo projekt zastavili odlično, želimo si samo, da bomo tudi v prihodnji sezoni uspeli obdržati naše sponzorje in zagotoviti prepotrebna finančna sredstva za delovanje kluba. Ob tem se zahvaljujem vsem pokroviteljem, seveda na prvem mestu foto studiu Primafoto, ki nas že vsa leta odločno podpira in nam omogoča, da razvijamo košarko med mladimi na koroškem,« je dejal predsednik kluba Ivo Razdevšek.

Fotografi so preteklo sezono zbrali 9 zmag in 13 porazov, ter sezono končali na 7. mestu dvanajstčlanske III. SKL vzhod.

»S preteklo sezono smo lahko zadovoljni, saj smo uresničili večino zastavljenih ciljev. Pri sestavi letošnje ekipe smo bili žal omejeni s številom mest za člane mladinskega pogona, saj sta ŠD Superga in KK Dravograd dve samostojni društvi, zato lahko v članski zasedbi igrajo le štirje mladinci Dravograda. Okostje lanskoletne ekipe je ostalo, vendar smo izgubili oba lanskoletna organizatorja igre in startno četvorko,« je dejal trener ekipe Miha Čop.

Rok Razdevšek odhaja na študij v Ljubljano in je prestopil v drugoligaša Litijo. Z nastopanjem za fotografe so že med preteklo sezono, iz različnih razlogov, zaključili Konič, Doberšek, Markota in Topič. Pred novo sta se poslovila še Tit Borstner in Dušan Špalir. Novinci v ekipi so kadet Nik Lampret, mladinca Tine Vravnik in Mitja Ban, ter povratnika Aljoša Skledar in Matija Vravnik. Od slednjega, leta 2008 člana kadetske reprezentance Slovenije na Evropskem prvenstvu v Sarajevu, si Korošci obetajo veliko, saj ima za seboj, navkljub mladosti, bogato klubski kariero: začel je v Dravogradu, kjer je še kot kadet in mladinec uspešno nastopal tudi za člansko ekipo, se preselil v Grosuplje in tam nastopal v 2. SKL dve sezoni, preteklo sezono pa je v isti ligi igral za Triglav.

»Trenutno smo najtanjši in daleč najmanj izkušeni na mestu organizatorja igre, a ne dvomim, da bodo mladi Vravnik, Lampret in  Ban, pod košem pa tudi Senica, po vzoru najizkušenejših Bartlja, Rigelnika in Penšeka, na parketu naredili vse za ekipo. Primanjkljaj v izkušnjah bodo morali nadomestiti s srcem, inteligenco, borbenostjo in nepopustljivostjo. S starejšim Vravnikom smo dobili potrebno kvaliteto na položaju štirice, zato mislim, da bomo tudi letos povsem konkurenčni. Želim si, da bi poletno in borbeno košarko v Slovenj Gradcu v čim večjem številu hodila gledati tudi publika,« je zaključil Čop.

KK Primafoto.

Ekipo, katere povprečna višina je nekaj manj kot 193 cm, povprečna starost pa nekaj pod 26 let, bodo v sezoni 2013/14 sestavljali:

Organizatorji igre:

Tine Vravnik, 189 cm, 1996
Nik Lampret, 182 cm, 1997

Branilci:

Matjaž Penšek, 186 cm, 1979
Dragan Čivčić, 183 cm, 1986
Rok Resnik, 192 cm, 1986
Mitja Ban, 193 cm, 1996

Krila:

Aleš Čevnik, 192 cm, 1979
Gašper Lužnic, 194 cm, 1991
Aljoša Skledar, 191 cm, 1989
Matija Vravnik, 202 cm, 1992
Gregor Senica, 196 cm, 1995

Centra:

Iztok Bartelj, 205 cm, 1973
Boštjan Rigelnik, 199 cm, 1977

Trener:
Miha Čop

Pomočnik trenerja:
Ivo Razdevšek

Uradni predstavnik:
Samo Januška

 
V prometni nesreči v Mežici huje poškodovana peška PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Petek, 05 Julij 2013 13:45

Črna kronika - simbolična slika (avtor Regolare CC - Flickr)Danes, nekaj po sedmi uri zjutraj, so policisti Policijske uprave Celje v Mežici obravnavali prometno nesrečo, v kateri se je huje poškodovala 72-letna peška doma iz Mežice.

Prometna nesreča se je zgodila v neposredni bližini poslovnega objekta na Partizanski cesti 5 v  Mežici.  33-letni voznik tovornega vozila, doma iz območja Ptuja  je pripeljal iz smeri Raven na Koroškem v naselje Mežica, kjer je z vozilom zavil na Leško cesto in vozilo ustavil.

Pri vzvratni vožnji na dovozno cesto je spregledal peško in z zadnjim delom vozila trčil vanjo. Peška je padla, voznik tovornega vozila pa je z zadnjimi kolesi zapeljal čez njo. Ko je vozilo premaknil naprej jo je prevozil še enkrat.

Voznika tovornega vozila bodo policisti Postaje prometne policije Celje, ki so obravnavali prometno nesrečo, kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja Povzročitev prometne nesreče  iz malomarnosti, so še sporočili iz PU Celje.

 
Izlet na otok Šolto (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Gvido Jančar, Ivanka Šušel   
Sobota, 29 Junij 2013 11:57

Gostovanje MePZ Markovič Kristl - Mato in Klekjarske sekcije iz Črna na Koroškem na Šolti (6. junij - 10. junij)

Zamisel o skupnem obisku MePZ Markovič Kristl – Mato in Klekljarske sekcije na otoku Šolti je predlagal g. Željko Burica, predsednik MePZ Mato, katerega korenine se prepletajo na tem lepem, sončnem otoku. Ideja je bila zelo dobra, predstavitev naše pesmi in ustvarjanje čipk prek meja in promoviranje naše Črne in njene lepote. Občina Črna je namreč pobratena z občino Šolta.


Po dolgi, a umirjeni vožnji se je za klekljarice pričel delovni obisk v Domu kulture v Grohotah, kjer je bilo potrebnega veliko truda in iznajdljivosti, da se je lepa, a za članice klekljarske sekcije in njihove spremljevalce neznana dvorana spremenila v čudovit razstavni prostor. Ob enem pa je bila predvidena tudi degustacija koroških jedi in pijač. Ni manjkalo sladkih pogač, keksov in peciv, domačega črnega in sadnega kruha (v večini primerov so te sladke dobrote spekle klekljarice in pevke ter ga. Burica), suho mesnatih specialitet, skute, raznih namazov, drobnih grumpov ….

Na otvoritvi, ki se je pričela 7. junija ob 19. uri, so lepo zapeli pevci in pevke MePZ Mato, s harmoniko pa nas je razveselila Ana Zoja Dobnik. Bilo je prisrčno in izbrano.

Obiskovalci razstave niso mogli skriti občudovanja nad lepimi izdelki. Veliko zanimanje pa so pokazali tudi ob sami predstavitvi klekljanja. Vse skupaj pa je pozdravila predsednica sekcije ga. Ivanka Sušel. Kulinarični kotiček pa je razvajal s svojo pestrostjo in kljub dolgi vožnji z avtobusom s svojo svežino. Dan se je končal utrujeno, a veselo in ponosno.

Naslednjega dne, v soboto 8. junija so prišle že navsezgodaj zjutraj na obisk članice Slovenskega kulturnega društva Triglav iz Splita in članice njihove klekljarske sekcije. Z velikim veseljem so si ogledale razstavo in hitro so stekle prijateljske vezi. Tudi gostje so se okrepčale s koroško malico, potem pa smo se skupaj s pevci MePZ Mato in ostalimi odpravili na izlet in si ogledali znamenitosti otoka Šolte, kjer se je g. Burica potrudil in nam podrobno razlagal zgodovino otoka in naselij. Med drugim smo obiskali najvišjo točko otoka in se ob toplem in sončnem vremenu sprehodili ob križevem potu, ki ga je oblikovala Slovenka, živeča na otoku ga. Marija Brunsko. Konec dneva je prišel prehitro. Stiski rok, obljube na ponovno snidenje, morda tokrat v Črni.

V nedeljo 9. junija dopoldan so si razstavo klekljaric ogledali tudi učenci OŠ Črna na Koroškem, ki so prispeli s prvim trajektom zgodaj zjutraj na Šolto v spremstvu županje, mag. Romane Lesjak, ravnateljice OŠ Črna prof. Romane Košutnik in učiteljic ga. Kovačič in ga. Pečnik. Učenci in mentorici so sodelovali v projektu z naslovom »Turizmu pomaga lastna glava« in predstavili kulinarično različnost in podobnost občin Črna in Šolta.

V nedeljo, ob 19. uri, je bil vrhunec gostovanja Črnjanov na otoku Šolta. V novi, moderni marini v mestecu Maslenica, v prekrasnem ambijentu ob morju je ubrano zazvenela pesem MePZ Markovič Kristl – Mato in mlade Ane Zoje Dobnik. Svoj projekt pa so zbrani množici predstavili tudi učenci OŠ Črna. Na prireditvi so sodelovali tudi domačini z žensko vokalno skupino in mladinsko folklorno skupino. Vrhunec koncerta pa je bila skupna pesem. Bilo je res lepo in navdušujoče. Bogat večer smo zaključili z domačini, na obali, ob pečenih ribah in pesmi, dalmatinski in koroški.

Naslednji dan je načelnik opčine Šolta sprejel predstavnike občine Črna, ravnateljico OŠ Črna, predsednika MePZ Mato ter predsenico društva kleklaric. Pred odhodom na trajekt so učenci obiskali osnovno šolo na Šolti.

Pesem in bele nitke so znova spletle prijateljske vezi preko meja. Za pesem in čipke meje ne obstajajo, potujejo po širnem svetu in združujejo ljudi. Mladi pa tako govorijo svoj jezik zbliževanja in razumevanja.

Vsi sodelujoči v tej uspešni zgodbi smo ponosni, da smo lahko zastopali svoj kraj, našo Črno na Koroškem in tako veliko prispevali k nadaljnjemu uspešnemu sodelovanju pobratenih občin.

Zapisal Gvido Jančar 

Poročilo Kljekljarske sekcije Črna na obisku na Šolti

Klekljarska sekcija je le eno izmed mnogih društev, ki uspešno delujejo v občini Črna na  Koroškem.

Ker tudi društva sodelujemo med seboj, je nastala zamisel o skupnem obisku MePZ Mato in klekljarsko sekcijo na otok Šolto, kjer je njihova občina pobratena z občino Črna na  Koroškem. Ideja, ki nam jo je predlagal g. Željko Burica, se nam je zdela dobra in takoj smo se odločile za sodelovanje, saj rade pokažemo naše čipke tudi prek meja, promoviramo Črno in njene lepote.Torej čakal nas je delovni obisk Šolte, kjer smo planirale razstavo čipk in srečanje s Slovenskim kultrunim društvom Triglav iz Splita, kjer imajo prav tako klekljarsko sekcijo.


Po naporni vožnji  smo se klekljarice skupaj z možmi lotile postavljanja razstave v Domu kulture v Grohotah, kjer smo imeli otvoritev ob 19.00 uri. Ker se obiska niso mogle  udeležiti vse klekljarice, je bila seveda dobrodošla pomoč moških, ki so dela že vajeni, saj nam morajo na naših razstavah pomagati pri fizičnih in drugih delih. Ker je bila planirana tudi degustacija koroških jedi, smo imele veliko priprav tudi že doma, saj smo skupaj z članicami MePZ in gospo Burica napekle veliko dobrot  (od raznih pogač, keksov, peciv ...) do domačega in sadnega kruha in suhomesnatih izdekov, skute, raznih namazov. Na otvoritvi so nam lepo zapeli člani MePZ Mato, na harmoniko pa nam je zaigrala Ana Zoja iz Glasbene šole Ravne, tako da je bilo prav prisrčno.

Obiskovalci razstave niso mogli skriti občudovanja nad našimi izdelki. Ker smo prikazovale tudi, kako se kleklja, so pokazali precej zanimanja za to vrsto ročnega dela. Na razstavi smo prikazale le delček našega 15-letnega dela oziroma le nekaj novejših izdelkov, saj smo morale zaradi prostorske stiske v avtobusu skrčiti izdelke na minimum.                   .

Naslednji dan, v soboto, smo že zelo zgodaj sprejele na obisk nekaj članic Slovenskega kulturnega društva Triglav iz Splita in članice Kleklarske sekcije. Ni treba posebej poudariti, kako hitro smo navezale prijateljske stike z njimi. Njihova sekcija je bila ustanovljena leta 1996, kjer so pod vodstvom Idrijčanke Anke Šebenik Perak začele z  klekljanjem idrijske čipke. Od leta 2004 pa je njihova mentorica gospa Katica Kaštelan. Bile so začudene nad našimi tehnikami in so zelo pohvalno ocenile našo razstavo. Mi poleg idrijske čipke delamo še po drugih vzorcih iz tujih revij (italijanskim, nemških, lepoglavsko čipko in druge). Veliko obiskujemo tudi razstave čipk po drugih krajih Slovenije in dobimo nove navdihe in ideje, tako da imamo vedno nekaj novega .

Tudi njih smo pogostili z našimi dobrotami, potem pa smo skupaj z MePZ in njimi odšle na ogled Šolte, kjer nam je Željko Burica pričaral lepote Šolte. Povabile so nas tudi, da bi razstavljale pri njih v Splitu, a žal to za nas ni izvedljivo zaradi financ. Možno je le, če bo kdaj prišlo do nastopa MePZ Mato v Splitu in bi zopet naredili skupen obisk.

V nedeljo dopoldan so si našo razstavo ogledali tudi učenci naše Osnovne šole Črna, ki so prišli na Šolto zgodaj zjutraj in predstavili svoj projekt o Šolti, z njimi pa je prišla tudi županja Romana Lesjak, ravnateljica Romana Košutnik in dve učiteljici. Med učenci je bila tudi učenka, ki obiskuje krožek klekljanja na osnovni šoli.  Zvečer pa smo skupno uživali v Maslenici, kjer je imel nastop MePZ Mato, v prekrasnem ambientu ob morju so se predstavljali tudi učenci s svojim projektom.

In če sklenemo naše poslanstvo. Naše bele nitke so zopet spletle prijateljske vezi onstran meje. Za našo čipko meje na obstajajo, saj potuje po širnem svetu, združuje ljudi, ki znajo ceniti naše delo, ga občudovati, ga prenašati na poznejše rodove. Ponosne smo, da smo lahko zastopale Črno in tako doprinesle k nadaljnjemu sodelovanju obeh  pobratenih občin.

Hvala vsem, ki ste nam omogočili ta obisk.

Za klekljarsko sekcijo Črna zapisala Ivanka Šušel

Klekljarska sekcija

Gornje selo

Grohote

Maslenica

Nečujam

Na trajektu in na poti domov

 
Na Koroško prihaja Brane Kastelic PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 27 Junij 2013 10:05

Znana medijska osebnost Brane Kastelic bo na Muti razkrival zakulisje uspešnih kreativnih zgodb

V Mitnici na Muti bodo organizatorji tokrat gostili Braneta Kastelica, ki ga občinstvo pozna predvsem kot dopisnika iz Londona ter žiranta šova X Faktor. Pod okriljem AreneZnanja Klub koroških študentov organizira delavnico kreativnega pisanja, v kateri bo Kastelic z udeleženci spoznaval osnove (kaj kreativno pisanje sploh je, komu je namenjeno, kakšne oblike poznamo …), pa tudi delil nasvete, kako napisati dobro zgodbo, kje najti inspiracijo in podobno. »Ker je Kasteličevo področje delovanja predvsem dopisništvo, pisanje kolumn in erotičnih zgodb, bo temu namenil nekaj več pozornosti. Veseli nas, da gostimo nekoga, ki ima na tem področju že dolgoletne izkušnje in je hkrati zanimiva osebnost, zato ne dvomimo, da bo delavnica kreativnega pisanja zanimiva ter poučna,« o projektu dodaja Ajda Hovnik Plešej. Udeležba je brezplačna, potrebna pa je prijava na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Brane Kastelic

Večer prej pa bo Kastelic pokazal bolj žgečkljivo stran njegovega ustvarjanja, saj se bo ob osmi večerni odvil pogovor, ki ga bo moderiral Jurij Berložnik, dotaknila pa se bosta Kasteličevega ustvarjanja kot erotičnega guruja. Gost je namreč pred kratkim izdal drugo erotično knjigo, v kateri je združil tri strasti – pisanje, slikanje erotike ter erotiko samo. Dogodek se bo odvil ob glasbeni popestritvi klarinet kvarteta Claritet; pričel se bo ob osmi večerni, vstopnina pa znaša 5 EUR.

Iz idilične lokacije Mitnice na Muti za ArenoZnanja in GO turizem – Brane Kastelic!

 
<< Začetek < Prejšnja 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Naslednja > Konec >>

Stran 11 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti