Bajta
Zgodilo se je


Nasilje v družini in nesreča traktorista PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, Foto: CC   
Sreda, 20 Maj 2009 15:50

Policisti PU Radlje ob dravi so morali danes intervenirati zoper 41-letnega občana, ki je grozil svoji dve leti mlajši ženi.

Enainštiridesetletnik je nekaj pred deseto uro dopoldan prišel na dom njenih staršev, kjer jo je pričel žaliti in groziti ter daviti z obema rokama. Ko se je nesrečnica nasilneža rešila, je odšla na policijsko postajo, kjer je podala predlog za pregon kaznivega dejanja ogrožanja varnosti.

Možje v modrem so malopridnežu po prijetju izdali plačilni nalog ter mu izrekli ukrep prepovedi približevanja na razdalji 200 metrov, ki pa ga je še isti dan v zgodnjih večernih urah dva krat prekršil, zato so mu končno odvzeli prostost. Zaradi navedenih kršitev je pokasiral še dve položnici, po opravljeni preiskavi pa bo moral svoja dejanja zagovarjati tudi pred pristojnim preiskovalnim sodnikom.

Ker pa nesreča nikoli ne počiva, je do tragedije danes prišlo še na lokalni cesti izven naselja Libeliče, kjer se je v prometni nesreči hudo telesno poškodoval 60-letni domačin. Zaradi vožnje preblizu desnemu robu cestišča je s traktorjem vred zgrmel po 300 metrov dolgem pobočju ob čemer je utrpel zlom lobanje in stisnjen prsni koš. S pomočjo gasilcev je bil prenešen do reševalnega vozila, s katerim je bil pripeljan na zdravljenje v UKC Maribor.

 

 
Požar in huda telesna poškodba mladostnika PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, Foto: Družbena živav (cc)   
Torek, 19 Maj 2009 12:54

V ponedeljek okoli ene ure popoldan so slovenjgraški policisti dobili obvestilo, da je zagorelo gospodarsko poslopje 61-letnega domačina v Št. Janžu pri Radljah ob Dravi.

Gasilci so iz ognjenih zubljev uspešno rešili vso živino, v celoti pa je pogorel gornji leseni del poslopja, kjer so bili stroji in orodje ter nekaj suhega sena. V manjši meri se je ogenj razširil tudi na hišo, a so jo gasilci pravočasno uspeli obvarovati. Gmotna škoda znaša okoli 20.000 evrov.

Telefon na PU Slovenj Gradec pa je danes zvonil še enkrat. Nekaj čez eno popoldan se je namreč v Podgorju hudo telesno poškodoval 14-letni otrok, ki je na obisku pri prijatelju prislonil lestev na gospodarsko poslopje in zlezel na streho. Nepreviden korak na betonski strešni kritini pa bi ga skoraj stal življenja. Pri padcu pet metrov globoko je nesrečnik utrpel zlom roke, udarnine in lažji pretres možganov, zato je bil z reševalnim vozilom nemudoma pripeljan v splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer ostaja na zdravljenju.

V obeh primerih policija izključuje možnost tuje krivde.
 
Med uriniranjem padel v prepad PDF natisni E-pošta
Prispeval Rudi Rus, Foto: Robert Marin   
Ponedeljek, 18 Maj 2009 16:38

V petek zvečer je v kraju Dobrije pri Ravnah na Koroškem v globoko in strmo gozdno grapo padel 30-letni domačin in se hudo poškodoval.

Moški se je z avtom pripeljal v bližino ene izmed kmetij, stopil iz avta, da bi si raztegnil noge in se olajšal. Pri tem pa je bil nepredviden. Stopil je prek cestnega roba in se kakšnih sto metrov kotalil po zelo strmem gozdnem pobočju.

Ko so priskočili na pomoč reševalci in gasilci, nesrečnež ni čutil nog in rok. Že takrat je bilo jasno, da je utrpel hude poškodbe vratne hrbtenice, kar so potrdili tudi v mariborskem kliničnem centru, kamor so ga pripeljali z reševalnim vozilom.
 
Na Ravnah pa niso plesali PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik, foto: Jernej Prodnik   
Sobota, 16 Maj 2009 13:49
Včeraj ste na Bajti lahko brali o plesu četvork v Slovenj Gradcu, kjer se je vrtelo okoli dvesto maturantov in maturantk, opazovalo pa jih je še precejšnje število gledalcev. Vse skupaj je bilo del večje prireditve, sinhronega plesanja mladih iz cele Slovenije in Evrope, s čimer naj bi obeležili konec srednjega šolanja in se hkrati vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov.

A brez zapletov seveda ne gre in če pustimo vnemar spor med plesno šolo Urška in Plesno zvezo Slovenije, o katerem lahko več preberete v okvirju, je letos precejšnje probleme povzročal za plešoče neposrečeno izbran datum.

To se je poznalo pri obisku prireditve v naših krajih, ko je v Slovenj Gradcu plesalo le polovica toliko udeležencev kot lani, podobno je bilo tudi v Velenju, na Ravnah pa maturantje sploh niso stopali ob zvokih Straussove »Fledermauss - Quadrille«.

ples četvork v Slovenj Gradcu

Pri sinhronem plesu četvork gre pravzaprav za dve hkratni prireditvi, ki ju ločeno organizirata plesna šola Urška in Plesna zveza Slovenije. To botruje sila smešni situaciji, ko ob istem času pleše približno 50 tisoč ljudi v in izven Slovenije, rekorde pa prijavljata vsak organizator posebej. Plesna šola Urška je pri iskanju medijske publicitete in s tem sponzorjev očitno uspešnejša, ravno finančni razlogi in publiciteta pa se najbrž skrivajo v ozadju spora.
Po besedah vodje plesne šole Devžej Aleša Pušnika, sicer organizatorja prireditve v Slovenj Gradcu in Velenju, je do težav prišlo, ker je prireditev potekala pred zaključkom pouka. S strani ravnateljev in plesnih šol predlagani 20. maj očitno ni prišel v poštev in zato so se na marsikateri srednji šoli odločili, da prireditve ne bodo izpeljali. V napetem času pred maturo si marsikateri dijaki namreč še vedno zvišujejo ocene ter se pri pouku intenzivno pripravljajo na t.i. »zrelostni izpit«, zaradi česar se je veliko maturantov samih odpovedalo udeležbi.

Slednje je kot poglavitni razlog za neizpeljavo plesa navedel ravnatelj ravenske gimnazije Dragomir Benko. Hkrati je dejal še, da se mu zdi stvar problematična, predvsem zaradi zakulisnih pripetljajev in izkoriščanja maturantov za samopromocijo. Sicer je izrecno poudaril, da podpira takšna druženja maturantov, ko lahko energijo mladosti in pridobljeno plesno znanje manifestirajo pred širšim občinstvom.

Ravno temu je namenjeno tudi standardno poplesavanje ravenskih gimnazijcev pred šolo v času neposredno po maturantskem plesu, kjer pa zaradi premajhnega zanimanja lokalne skupnosti vse skupaj ni tako množično.

Maturantska parada, kot prireditev imenuje plesna šola Urška je glasbo oddajala prek državne radijske postaje Val 202, medtem ko je Plesna zveza Slovenije k sodelovanju povabila radio Ognjišče.
Za prihodnost bi bilo morda vredno razmisliti o skupni  četvorki vseh koroških maturantov na eni lokaciji in z bogatejšim programom, na kar je kot možnost v pogovoru namignil ravno Aleš Pušnik.

Konec koncev naj bi glavni namen prireditve bil druženje in zabava čimvečjega števila maturantov, ne pa da so slednji trenutno bolj številka na papirju in predmet peripetij med organizatorji. Zato tudi ne čudi, da (vsaj na periferiji) zanimanje sponzorjev, šol in dijakov samih iz leta v leto upada.

Fotografije, ki jih je na prizorišču plesa v Slovenj Gradcu napravil naš posebni poročevalec/fotograf, si lahko ogledate v Albumu.

 
Malgaj je Koroški Maister PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Četrtek, 14 Maj 2009 18:10
V soboto je pred Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika na Ravnah potekala spominska proslava ob 90. letnici smrti borca za Koroško severno mejo, nadporočnika Franja Malgaja. Malgaj je po koncu prve svetovne vojne organiziral skupino prostovoljcev, s katero je osvobodil Mežiško dolino, prebil pa se je dlje od danes avstrijskega Velikovca, vendar je nato po ukazu ljubljanske Narodne vlade moral to mesto zapustiti. Malgaj velja za prvega osvoboditelja Koroške, bil je učenec in dober prijatelj narodnega heroja Rudolfa Maistra. Umrl je star komaj petindvajset let, 6. maja 1919, v še vedno ne povsem razjasnjenih okoliščinah, ko naj bi se mu pri plezanju z drevesa sprožila ročna bomba.

Slavnosna govornica na prireditvi, ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs
Slavnosna govornica na prireditvi, ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs

Slavnostna govornica ob obeležitvi smrti tega heroja in domoljuba na Ravnah je bila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, ki je v pogovoru dejala, da Malgaj ni pomemben le za Koroško, ampak za celotno Slovenijo. »Mežiška dolina je po njegovi in Maistrovi zaslugi ostala v Sloveniji, z njo pa tudi kleni Korošci. Njegovo domoljubje in njegova drža je bila in mora biti vzor vsem nam, moramo biti odločni in pogumni kot on. Sploh v teh časih so nam dejanja vseh borcev za vzor,« meni Pavlinič Krebsova.

Predsednik Koroškega domoljubnega društva Franja Malgaja, Đuro Haramija, pripisuje njegovim dejanjem za Koroško podoben pomen kot Pavlinič Krebsova. Izpostavil je, da je Malgaj za Koroško, kar je Maister za Maribor in Štajersko, ob tem pa je spregovoril še o odnosu med tema borcema za severno mejo, ki sta si bila skoraj kot oče in sin. Predsednik Zveze društev Generala Maistra, Milan Lovrenčič, je v svojem govoru izpostavil predvsem pomen domoljubja, ki ga je v Sloveniji premalo, to pa se po njegovem zrcali tudi skozi problematiko vpeljevanja državljanske vzgoje v šole. Vsi govorci, med njimi tudi podžupan Raven na Koroškem, Peter Oder, so si bili edini o izjemnem pomenu Malgaja za Koroško.

Predsednik Zveze društev Generala Maistra, Milan Lovrenčič, predsednik Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj, Đuro Haramija, in podžupan Raven na Koroškem, Peter Oder
Predsednik Zveze društev Generala Maistra, Milan Lovrenčič, predsednik Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj, Đuro Haramija, in podžupan Raven na Koroškem, Peter Oder

Tri dni pred proslavo je prav tako v Koroški osrednji knjižnici bila premierno predstavljena dokumentirana monografija »Franjo Malgaj: Vojni spomini 1914-1919«. Gre za prvo sistematično predstavitev Malgaja preko arhivskih dokumentov, fotografij, zapisov in dnevnikov. Spremno študijo je napisal Marijan F. Kranjc, generalmajor v pokoju, knjiga pa je nastala s pomočjo Malgajevih sorodnikov. Več o tem dogodku si lahko preberete v novici "Boj za severno mejo s Franjem Malgajem" (tukaj).


Članek je bil prvič objavljen v časniku Večer, 11. maja.


Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
<< Začetek < Prejšnja 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Naslednja > Konec >>

Stran 100 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti