Bajta
Zgodilo se je


"Moj model - moja štipendija" PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Nedelja, 31 Maj 2009 19:51

Prevent Mislinja je ob praznovanju 15-letnice delovanja izvedel natečaj za mlade ustvarjalce "Moj model - moja štipendija 2009", na katerega so se lahko prijavili dijaki (ozioma skupine dijakov) poklicnih in srednjih tekstilnih šol. Z natečajem so v podjetju želeli spodbuditi kreativnost mladih.

Prijavljenci na natečaj so morali snovati šolsko uniformo, pri čemer so morali dokazati svojo ustvarjalnost, kreativnost in izvirnost (poleg naštetih kriterijev so bili pri ocenjevanju v ospredju še izvedljivost kolekcije, možnost uporabe Preventovih materialov, uporabnost kolekcije ...). Kolekcija z največ šestimi kosi oblačil je morala vsebovati kroj, skico in opis materialov. Mladi ustvarjalci so lahko v sklopu svojega ustvarjanja uporabili tudi material iz Preventove proizvodnje v vrednosti petdesetih evrov.

Organizatorji natečaja so do 25. aprila prejeli pet predlogov kolekcij, med katerimi je štiričlanska komisija izbrala najboljše tri kandidate, ki se bodo 12. junija predstavili v okviru modne revije ob 15-letnici Prevent Mislinja (pred sedežem podjetja v Mislinji). Po predstavitvi kreacij z opisom in razlago uporabe materialov, tematike in pomena bo sedemčlanska komisija (z različnih področij - tekstilna, oblikovalska dejavnost, medijske hiše ...) izbrala najboljšo šolsko uniformo za letošnje leto. Zmagovalec ali zmagovalka natečaja bo prejel/a štipendijo za obdobje enega leta v višini 1200 evrov.

Natečaj "Moj model - moja štipendija" se sicer v letošnjem letu izvaja prvič, vendar je njegovo vizija zastavljena dolgoročno, z željo po spodbuditvi ustvarjanja mladih kreatorjev.


 
Začeli z monitoringom zraka v Zgornji Mežiški dolini PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Petek, 29 Maj 2009 10:24

Včeraj se je začel nov enoletni cikel meritev obremenjenosti zraka v Zgornji Mežiški dolini.Izvajale se bodo meritve delcev PM10 v zraku in nato analize delcev na vsebnost kovin. Nosilec naloge, ki se bo izvajala v skladu z Odlokom o območjih največje obremenjenosti okolja in o programu ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini, je Agencija republike Slovenije za okolje, sporoča ZZV Ravne.

Žerjav

Merilniki bodo zaradi primerljivosti meritev postavljeni na istih mestih kot pred dvema letoma in sicer en merilnik na območju Žerjava (nasproti bencinskega servisa), en merilnik v Črni (na Rudarjevem) in en merilnik v Mežici pri vrtcu. Več informacij o poteku sanacije lahko najdete na spletnem naslovu www.sanacija-svinec.si.

Delci PM10 so mešanica organskih in anorganskih snovi, ki se pojavljajo v atmosferi kot tekoči ali trdni delci. Viri nastanka lebdečih delcev so predvsem cestni transport, industrijski procesi, gradbene dejavnosti in ogrevanje. Izvajajo se meritve koncentracij manjših, inhalabilnih delcev, katerih premer je manj kot 10 mm – PM10. 
 
Mega malčkova zabava PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, Foto: Borut Kogelnik   
Četrtek, 28 Maj 2009 18:02

V nedeljo 24. maja je na Relaxovem poligonu v Otiškem vrhu potekala Mega malčkova zabava.

Najmlajše je obiskal in s svojimi norčijami navdušil Spidi, medtem, ko je Gogi iz bog si ga vedi katerega razloga manjkal. Adi Smolar je zabrenkal eno ali dve, harmonikaš Rudi in ostali mladi glasbeniki pa so samo še stopnjevali napetost in pripelali zabavo do vrhunca.

Naši najmlajši so imeli med drugim na voljo številne športne in ustvarjalne delavnice ter karaoke, da so bili na Gospodov dan kar se da čedni pa je s frizerskim kotičkom poskrbel frizerski studio MATEJKOMARHairstyle. Podrobnosti na fotografijah v albumu.
 
Srečanje Prežihovih šol na Ravnah PDF natisni E-pošta
Prispeval Bojana Verdinek, foto: Nives Kasper Mrdavšič   
Četrtek, 28 Maj 2009 14:08
Na Ravnah se je pretekli vikend odvijalo že 31. srečanje šol s Prežihovim imenom, po nekaj letih zopet v naših krajih. Učenci in učitelji Osnovne šole Prežihovega Voranca na Ravnah so gostili šest osnovnih šol, ki nosijo ime Prežihovega Voranca (štiri iz Slovenije: Jesenice, Maribor, Bistrica in Ljubljana in dve iz zamejstva (Doberdob in Dolina – Mačkolje).

Gostitelji so pripravili pester program: za ravnatelje srečanje z županom Občine Ravne in člani uprave Prežihove ustanove; kulturno prireditev v telovadnici ob šoli, za katero je vsaka sodelujoča šola pripravila kulturni program, vezan na Prežiha; objavo rezultatov vseslovenskega nagradnega literarnega natečaja, večerno družabno srečanje za vse učitelje, pohod po Vorančevi poti in piknik na Ivarčkem jezeru.

Srečanje Prežihovih šol

Srečanja potekajo od leta 1970 (s posameznimi prekinitvami) in šole jemljejo to tradicijo kot uspeh. V letih od prvega srečanja se je marsikaj spremenilo in bilo je že veliko vzrokov, da bi se lahko srečanja nehala, izraženih je bilo tudi že nekaj pobud za prenehanje - predvsem zaradi visokih stroškov, povezanih z organizacijo. Vodstva šol so v sodelovanju z občinami in lokalnimi podjetji te težave do sedaj uspele premostiti. Tudi letos so nam pomagali sponzorji Občina Ravne, Metal Ravne, Cablex Mežica in MPI Mežica, del bremena (večerja, prenočitev učencev, zajtrk) pa so prevzeli tudi starši naših učencev.

Tudi tokratno srečanje so učitelji izkoristili za izmenjavo izkušenj in pogovor o šolski problematiki, učenci pa so srečanje namenili spoznavanju okolja in družabnosti.

Bojana Verdinek, članica organizacijskega odbora za srečanje na Ravnah, učiteljica na Osnovni šoli Prežihovega Voranca na Ravnah
 
Obisk medveda PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, Foto: Milan Žaže   
Sreda, 27 Maj 2009 14:33

Le kako so morali pogledati naključni mimoidoči, matere, ki so doma kuhale kosilo, kmetje, ki so pospravljali okoli poslopja, otroci, ki so se brezbrižno igrali ter vsi drugi, ko so na Šmelcu, ob igrišču v Črni na Koroškem zagledali kosmatinca, ki lomasti naokoli.

S PU Slovenj gradec zaenkrat še ne poročajo o kakršni koli škodi, kako ravnati v primeru, da medved zaide na vaše dvorišče, pa si lahko preberete v zloženki Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS).
 
 
<< Začetek < Prejšnja 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Naslednja > Konec >>

Stran 98 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti