Bajta
Zgodilo se je


Na obisku predstavniki avstrijske ljudske stranke PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Ponedeljek, 08 Junij 2009 20:40
To soboto se je župan Slovenj Gradca Matjaž Zanoškar srečal s skupino "Forchtensteiner Kreis". Dvajsetčlanska delegacija iz Avstrije, ki združuje Matjaž Zanoškarpredstavnike avstrijske ljudske stranke, ki so aktivni na področju politike, gospodarstva in avstrijskega javnega življenja, se je ustavila v rojstni hiši Huga Wolfa in si ogledala Koroško galerijo likovnih umetnosti.

Cilj skupine je predvsem navezovanje stikov na področjih politike, kulture in znanstvenega življenja s sosednjimi državami. V Slovenj Gradcu jo je vodil dr. Josef Höchtl, posebni pooblaščenec za bilateralna in multilateralna resorska vprašanja pri avstrijskem zveznem ministrstvu za izobraževanje, znanost in kulturo.

Kot je sporočil Dušan Stojanovič iz Mestne občine Slovenj Gradec, so se Avstrijci v pogovoru z županom "seznanili predvsem z aktivnostmi Slovenj Gradca kot mesta Glasnika miru, saj je ravno prizadevanje za mir in sožitje med različnimi narodi sveta ena glavnih nalog skupine."

"Forchtensteiner Kreis" je sicer primarno gledano krščansko združenje, ki vsako leto obišče eno izmed sosednjih držav, v Sloveniji pa se je v preteklosti ustavilo že večkrat. Med drugim se zavzema za promocijo krščanskih idej v politiki.
 
Sejem na dvorcu Hartenstein PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik   
Sobota, 06 Junij 2009 17:27
Danes od jutranjih ur pa do druge ure popoldan je na prostoru dvorca Hartenstein pri Mislinjski Dobravi prvič potekal sejem, ki naj bi sčasoma postal eden večjih tovrstnih v Sloveniji. Na platoju blizu slovenjegraškega letališča so sejemska srečanja menda potekala že pred mnogimi leti, prireditelj tokratnega sejma pa je tradicijo ponovno obudil.

Načrt ambicioznega organizatorja je Korošcem ponuditi možnost rednega srečevanja ob raznovrstni ponudbi razstavljavcev iz Koroške in Slovenije ter s tem nadgraditi sejemsko ponudbo, ki občasno gosti na različnih prireditvenih prostorih v naših krajih.

Sejem na Hartensteinu

Prvi sejem je potekal ob nekoliko slabšem in predvsem vetrovnem vremenu,  kar je odgnalo nekaj razstavljavcev in obiskovalcev, kljub temu pa je obisk bil kar zavidljiv, veliko ljudi se je gnetlo predvsem ob kuhinji pod kozolcem, kjer so stregli prekmurski bograč. Poleg standardnih "kramarskih štantov" je bilo na prizorišču videti tudi slaščičarje ter vrtnarje in pridelovalce iz biokmetij, ki so dobro dopolnili standardno bero podobnih sejmov.

Sejem na Hartensteinu
Razstavni prostor vrtnarjev iz okolice Maribora

Sejem na Hartensteinu

 
Bomo na Koroškem dobili svoj zavod za zaposlovanje? PDF natisni E-pošta
Prispeval uredništvo Bajte, foto: Clementine Galot@Flickr   
Sreda, 03 Junij 2009 11:05
Na seji regijskega sveta, ki je potekala 1.6.2009 v Vuzenici, so župani Koroških občin podprli predlog RRA Koroška za samostojno službo Zavoda RS za zaposlovanje. Trenutno delujejo na območju Koroške štirje uradi za delo, ki so pod okriljem velenjske službe. Predlog in argumente za ustanovitev nove službe in odcepitev od velenjske, je Regijska razvojna agencija Koroška posredovala na pristojno ministrstvo. Predlagatelji in podporniki verjamejo, da pomeni samostojna služba nižje stroške, krajšo pot informacij, predvsem pa boljše prilagajanje delodajalcem in iskalcem zaposlitve in seveda boljšo podporo kot rezultat boljšega poznavanja razmer.

Fotografija z dogodka Unemployment Olympics v New Yorku

Župani so si večinoma  enotni, da je situacija iskanja zaposlive na Koroškem specifična in se ne more primerjati s situacijo v šaleško-savinjskem območju, obenem pa omenjajo tudi, da v nekaterih regijah delujeta celo dve službi, Koroška pa nima niti ene same samostojne. Direktorica RRA Karmen Sonjak je na regijskem svetu predvsem povdarila tudi, da je takšen predlog zorel že lep čas in da so s pobudo prvič poskusili že leta 2001, takrat so svojo samostojno službo pidobili na Ptuju in v Trbovljah. Župani vseh koroških občin glede tokratne pobude optimističen, saj je Koroška v Ljubljani zdaj veliko bolje zastopana kot je bila leta 2001 in tako je tudi naši regiji dana možnost za močnejše in konstruktivnejše pritiske na pristojne, da se posvetijo regionalnemu razvoju Koroške.
 
S traktorjem vred zgrmel v prepad PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, Foto: PU Slovenj Gradec   
Sreda, 03 Junij 2009 10:33

V ponedeljek nekaj pred deveto zvečer se je na makadamski cesti zunaj naselja Šentjanž nad Dravčami zgodila prometna nesreča, v kateri se je hudo telesno poškodoval 25-letni domačin, ki je s traktorjem v dolgem desnem nepreglednem ovinku zapeljal na rob, ki se je pod težo udrl.

Traktor se je začel prevračati po pobočju, pri čemer je po 25 metrih nesrečnika vrglo iz vozila. Z zlomljeno medenico ter hudimi poškodbami glave in hrbtenice so ga pripeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer ostaja na zdravljenju. Policisti tuje krivde niso ugotovili, zaradi kršitev prometnih predpisov pa bodo vozniku izdali plačilni nalog za plačilo globe.
 
Koroška v gibanju brez tobaka PDF natisni E-pošta
Prispeval ZZV Ravne, Foto: Aleksander Kašnik Janet   
Torek, 02 Junij 2009 12:34
Kot smo že poročali je Zavod za zdravstveno varstvo Ravne v sodelovanju s številnimi organizacijami in društvi preteklo nedeljo, ob dnevu boja proti tobaku, organiziral tradicionalni pohod na Uršljo goro z motom: Koroška v gibanju brez tobaka. Vodja prireditve, Marijana Kašnik Janet je pripravila poročilo o prireditvi:

»Pester program je na goro kljub slabšemu vremenu privabil veliko število ljudi. Dan smo preživeli v skladu z usmeritvami Svetovnega dneva brez tobaka, torej na svežem zraku, brez pasivnega kajenja, v gibanju, peš ali s kolesom.

Koroška v gibanju brez tobaka

Udeleženci so si na gori lahko izmerili krvni pritisk, pljučno funkcijo in krvni sladkor. Opravili smo okoli 90 meritev krvnega pritiska, 83 krvnega sladkorja in 56 meritev pljučne  funkcije. Prikazali smo delovanje polavtomatskega defibrilatorja, ter razgibalne vaje s pomočjo kolebnic, ki so se jih udeležili tako otroci kot tudi odrasli.

Letos smo za udeležence pripravili tudi nagrade, in sicer nagrado za najmlajšega in najstarejšega udeleženca, ter 10 simboličnih nagrad, ki smo jih izžrebali med tistimi, ki so bili na tej prireditvi vsaj 1x. Najstarejša udeleženka je bila stara 81 let, najmlajša pa 3 leta, obe pa sta za nagrado prejeli nahrbtnik. Ob 11. uri je bila sveta maša, padalcem pa je neugodno vreme letos onemogočilo pristanek.

Zelo smo veseli, da nam je uspelo vzpostaviti tradicionalno prireditev, kjer aktivno sodeluje tako veliko število društev in organizacij. Sodelovali so namreč Koroška reševalna služba, Društvo diabetikov Mežiške doline, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije – podružnica za Koroško, Koronarni klub Mežiške doline, Koronarni klub Mislinjske doline, Koroško društvo za osteoporozo, Koroško društvo za boj proti raku, Planinsko društvo Prevalje, Društvo koroških gorskih reševalcev, Regijski sprejemni center Koroške, društva jadralnih padalcev in predstavniki zdravstveno vzgojnih centrov koroških zdravstvenih domov.

Letos je prireditev finančno podprla Občina Ravne, podporo so nam nudil tudi GVO Slovenj Gradec in Koroške pekarne.«

Koroška v gibanju brez tobaka
 
<< Začetek < Prejšnja 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Naslednja > Konec >>

Stran 97 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti