Bajta
Zgodilo se je


Ribiška sobota na Brdinjah PDF natisni E-pošta
Prispeval Mitja Gruber, foto: Mitja Gruber   
Sobota, 13 Junij 2009 21:21
Na današnjo lepo in sončno soboto so ribiči iz vseh vetrov Koroške iz mladega umetnega jezera Brdinje, ki se nahaja v neposredni bližini Raven na Koroškem, povlekli iz vode za okrog 150 kilogramov rib .

Ribiško tekmovanje, ki se ga je udeležilo zavidljivo število ribičev, če sem natančen in natančen sem - bilo jih je 49, se je začelo ob pol devetih zjutraj, trajalo pa do pol enih popoldne. Tekmovalce so na pozicije okoli jezera razporedili z žrebom. Pri tem naj omenim kratko anekdoto: v zgodnjih jutranjih urah mi je kolega, ki se je tudi udeležil tekmovanja, med vožnjo iz Ljubljane potožil, da bi silno rad dobil pozicijo blizu koče, ker tam bojda ribe najbolj prijemljejo. Ko sem se kasneje vrnil na prizorišče, jo je res dobil, vendar je bil njegov končni izkupiček slab, mogoče celo tako slab, da je dobil klobaso. Nauk? Ribe so očitno nepredvidljive.

Z zadnjim naukom se zagotovo ne more strinjati absolutni zmagovalec današnjega tekmovanja, gospod Filač iz Dravograda, ki je suvereno zmagal na tekmovanju. O njegovi več kot upravičeni zmagi naj spregovorijo številke: Filač je ulovil
za kar 21 kilogramov rib, dočim je njegov prvi zasledovalec zmogel uloviti “komaj” 9 kilogramov. Kakšna je gospodova posebna taktika ne vem: sam sem sicer imel čast nekaj časa opazovati tega zmagovalca, vendar se mi je zdelo, da ne počne nič kaj posebnega. Leno je posedal in čakal, da prime riba, tako kot vsi ostali, in ja, tudi on je, tako kot vsi ostali, nosil na glavi čepico. Kasneje sem sicer v pogovoru z gospodom Marjanom Šumahom iz Mežice, ki je član Ribiške družine že od leta 1981, izvedel, da je dosti današnjih tekmovalcev pravih profesionalcev in verjetno je eden od takšnih tudi današnji zmagovalec.

Zmagovalec gospod Filač (v ozadju) in v ospredju Marjan Šumnik
V ozadju je zmagovalec tekmovanja gospod Filač iz Dravograda, v ospredju pa izkušeni ribič iz Mežice Marjan Šumah

Tekmovanje pa je postreglo še z zmagovalcem znotraj Koroške ribiške družine Aktiva Mežica-Črna. Lovoriko je z 4,5 kilogrami rib uplenila Mihaela Brezovnik in s tem dokazala, da so na Koroškem tudi ženske dobre v ribarjenju.

Za konec samo še nekaj besed. Če ste vsi mislili, da je ribarjanje zelo umirjen šport, potem se motite - po videzu in po kretnjah so bili nekateri zelo jezni. Poleg tega je očitno, da ribarjenje pritiska na mehur, saj so na koncu vsi vihravo zdirjali odtočit za prvo primerno (ali ne) smreko.

Treba je priznati, da je ribiško tekmovanje v Brdinjah uspelo. Ribiči so bili v glavnem zadovoljni, ribe pa še bolj, saj so jih vrgli nazaj v vodo.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
Kriminalisti ovadili podjetje Vabo PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Sobota, 13 Junij 2009 00:10
Kriminalisti slovengraške policijske uprave so v mesecu juniju z Davčnim uradom Dravograd zaključili preiskavo storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Preko zbranih obvestil in pregleda poslovne dokumentacije so ugotovili, da je v preteklih letih družba pri poslovanju sodelovala z mirujočimi gospodarskimi subjekti oziroma »missing traderji«.
Podjetje Vabo
Pri poslovanju so izdajali račune za dobavo materiala in izvajanj storiteve, vendar materiala bodisi niso dobili oziroma storitev niso opravili. S tem so omogočili uveljavljanje vstopnega davka na dodano vrednost. V mesečnih davčnih obračunih je tako podjetje uveljavljalo prejete fiktivne račune ter preko njih zahtevalo vračilo davka s strani države v skupni višini prek 55.000 evrov.

Kriminalisti so že podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo. Časnik Večer je včeraj poročal, da gre za podjetje Vabo d.o.o. iz Slovenj Gradca. Po besedah direktorja podjetja Boštjana Paradiža zadeve ne gre napihovati, podjetje pa se je že pritožilo, so še zapisali v Večeru.

Podjetje Vabo, ki je bilo ustanovljeno leta 1996, ima v lasti hotela v Slovenj Gradcu in v Radljah ob Dravi, na Kopah pa Lukov, Grmovškov in Partizanski dom.
 
Tudi med počitnicami ne pozabite na malico PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, foto: Jernej Prodnik   
Petek, 12 Junij 2009 10:32

V torek so na Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje predstavili projekt "Malica otroka v času počitnic", s katerim želijo izvajalci projekta - Zavod za zdravstevno varstvo Ravne in OŠ Franja Goloba Prevalje - pomagati učencem, da si bodo lahko med zasluženimi počitnicami pripravili malico kar sami. Na tak način bodo otroci razvili pozitiven odnos do hrane in se hkrati navadili na samostojnost pri izbiri zdravih živil.

Malica otroka v času počitnic

Projekt je bil zasnovan že dlje časa, saj se je Zavod za zdravstveno varsto Ravne (ZZVR) v mesecu februarju z njim prijavil na javni razpis Ministrstva za šolstvo in šport za sofinancirnaje promocijskih projketov, ki s svojo vsebino zagotavljajo promocijo vzgoje in izobraževanja.

Malica otroka v času počitnic

 Izvajalci projekta (ZZVR: Helena Pavlič, Petra Božič, Marjana Simetinger) so s pomočjo učencev šestega razreda in gospe Jelke Kranjc, učiteljice gospospodinjstva in vodje prehrane na OŠ Franja Goloba Prevalje, na podlagi prehranske piramide sestavili enotedenske malice, pri čemer so izbrali sedem najpogostejših in hkrati najbolj zdravih malic. Le te so zapisali na posebne magnetke, ki bodo otrokom (in tudi staršem) služili kot opomniki pri pripravi zdravega jutranjega obroka. Helena Pavlič, vodja projekta na ZZVR, je bila nad skupnim projektom zelo zadovoljna in zbranim povedala, da so otroci sodelovali z velikim veseljem, saj so lahko izrazili svoja mnenja in hkrati zaupali, kaj najraje zajtrkujejo, to pa so uskladili z načeli zdrave prehrane.

Malica otroka v času počitnic

Na skupnem roditeljskem sestanku na OŠ Franja Goloba Prevalje so s projektom želeli opozoriti na izjemen pomen zdrave malice pri osnovnošolcih (tako v času pouka kot tudi med počitnicami), pri čemer morajo pomembno vlogo odigrati tudi starši, ki naj bi svojim otrokom pri tem predstavljati vzor. Poleg zdrave prehrane pa je hkrati pomembno tudi gibanje in različne športne aktivnosti, ki prav tako vplivajo na naše zdravje in počutje.

Malica otroka v času počitnic
 
Nazaj in naprej v srednji vek PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Sreda, 10 Junij 2009 23:30
Na "Super nedeljo" se je v Slovenj Gradcu poleg volitev v Evropski parlament znova odvil tudi Srednjeveški dan. Mediji so si izraz Super nedelja izposodili od Američanov, ki svoj Super torek (Super Tuesday) praznujejo, ko glasove na primarnih predsedniških volitvah oddajajo v največjem številu zveznih držav; evropska Super nedelja pa označuje oddajanje glasov (skoraj) vseh držav Evropske unije. Čeprav tudi Slovenj Gradec pri izvirnosti imena sedaj že tradicionalnega Srednjeveškega dne ni ravno prekipeval, se vseeno ni osmešil s pridevnikom "super".

Brezzobi Jack
Če se sprašujete čemu tako uboga oralna higiena tega staroveškega moža, je odgovor na dlani: masovna produkcija zobnih ščetk se je začela šele proti koncu devetnajstega stoletja in ker je gospod očigledno plebejec, ni imel služinčadi, ki bi skrbela za njegovo ustno votlino. Prve plastik-fantastik ščetke so bile proizvedene leta 1938. Tako, sedaj veste.


Dogodka očitno nista hodila pretirano v zelje drug drugemu, saj je na obeh bila udeležba bolj slaba. A če je vzroke za slab obisk slovenjgraškega Srednjeveškega dne vredno iskati predvsem v slabem vremenu, ne v slabi zasnovi ali pripravi, ima Evropska unija precej bolj resne težave. Pretežno do spremenljivo oblačno, z občasnimi plohami in nevihtami, bi lahko zapisali za oba dogodka.

Tilen Klugler, direktor Spoturja
Neuradno smo izvedeli, da je ena izmed zahtev za imenovanje na mesto direktorja Spoturja bila, da se tudi vodilna oseba vsako leto aktivno udeleži Srednjeveškega dneva. Tilen Klugler (bivši v.d. direktorja), kot je vidno tudi iz fotografije, ni imel pretiranih zadržkov in je na to z največjim veseljem pristal.


Slovenj Gradec se je torej znova vrnil nekaj sto let v preteklost (ni čisto jasno ali gre za Srednjeveški dan visokega ali zgodnjega srednjega veka), Glavni trg so zasedli kovači, vitezi, lokostrelci in dvorni norček, v katerega podobo je zlezel nihče drug kot Gašper Koruzni alias Boštjan Črešnik, s staro nošo pa se je opremilo tudi nekaj obiskovalcev. In medtem ko si je njihova gnada pripravila požrtijo svetovnega formata, so se plebejci ter tlačani namesto z zaklanim prascem morali zadovoljiti z malce skrivenčenim kovancem Mesta miru ter prigrizkom iz kakšne stojnice, ob tem pa so si lahko ogledali odiranje konja. Pardon, podkovanje konja.

Vitez
Zavzeti volilec Pahorjevih Socialnih demokratov, Rado Vitez, ni skrival svojega razočaranja ob zelo slabih vzporednih rezultatih stranke na Evropskih volitvah. Bojda so v domači vasi letele glave vseh, ki so volili napačno.


S tem je minil še šesti Srednjeveški dan zapored. Za naslednje leto si novi organizator, Javni zavod za turizem in šport SPOTUR Slovenj Gradec, katerega direktor je konec marca tudi dokončno postal bivši občinski uradnik Tilen Klugler, zagotovo želi, da bi vreme bilo tej prireditvi bolj naklonjeno, čeprav ji zaradi same narave malce temačnosti vsekakor pristoji. Ostaja pa strah, da nas zna pohod skrajne desnice že kmalu pahniti v Srednji vek za dlje časa, pa ne samo v Slovenj Gradcu.


En cieu haufn  fotografij lahko najdete v Albumu.

 
Pogrešana najdena živa in zdrava PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Sreda, 10 Junij 2009 00:30
V nedeljo so malce po prvi uri popoldan sorodniki na policijo prijavili, da pogrešajo 77-letno domačinko iz Črne, ki so jo nazadnje opazili okrog enajste na območju Javorja. Po prejetem klicu je bilo organizirano iskanje pogrešane osebe, ki je bilo zaradi goratega in težko dostopnega terena na območju Javorja in Smrekovca zelotežavno.

Zemljevid - Bele vode


Preko Regijskega centra za obveščanje Slovenj Gradec se je zato aktivirala še Gorska reševalna služba Prevalje. Več policistov z vodnikoma službenih psov, policisti Letalske policijske enote s helikopterjem, 19 reševalcev Gorske reševalne službe Prevalje s tremi psi za iskanje pogrešanih oseb in sorodniki, so nato pričeli z iskanjem pogrešane osebe na območju Javorja, Smrekovca in Belih Vod.

Malce pred peto popoldan je eden izmed sorodnikov našel
pogrešano živo in zdravo na območju Belih vod. Gorski reševalci so ji zaradi premraženosti in dehidriranosti nudili prvo pomoč, vendar večjih poškodb na srečo ni utrpela.
 
<< Začetek < Prejšnja 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Naslednja > Konec >>

Stran 96 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti