Bajta
Zgodilo se je


Poker turnir v Mežici PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: Robi Stane   
Sreda, 24 Junij 2009 16:35
V nedeljo je v Mežici natančneje, v še ne dolgo odprtem, a pri mladih navse priljubljenemu Dakar baru, potekal prvi Dakar Poker Turnir (DPT).  Glede na dejstvo, da poker zadnje čase silovito pridobiva na popularnosti in da ga igra že domala vsak, to niti ni bilo tako presenetljivo.

Okrog 14.00h, ko je bil tudi uradni začetek turnirja, se je zbralo nekaj čez 20 tekmovalcev, ki so najprej za mirnost, zbranost in srečo popili pijačo, nato pa se posedli za tri igralne mize iz katerih sta se po dva najboljša iz vsake uvrstila na finalno mizo.

Matej Mencinger, zmagovalec turnirja v Dakar baru
Zmagovalec turnirja Matej Mencinger

Zmagovalec turnirja je na koncu postal Mežičan Matej Mencinger, ki je v končnici s kar nekaj sreče ugnal Damjana Fajmuta iz Črne. Tretje mesto pa je zasedel Aleš Friškovec.

 
Življenje v preteklosti PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik, foto: Jernej Fink   
Nedelja, 21 Junij 2009 23:50
Projekt Z roko v roki - Življenje v preteklosti, ki so ga dijaki drugega letnika evropskega oddelka slovenjgraške gimnazije izvedli pod mentorstvom profesorice Alenke Kac Herkovič, je bil pred dobrim tednom z otvoritvijo razstave predstavljen v Domu starostnikov Slovenj Gradec. S projektom so v okviru predmeta Slovenija v svetu poizkušali raziskati, kakšno je bilo življenje nekoč, predvsem v času pred II. svetovno vojno, zato so se za pomoč obrnili na stanovalce doma.

Projekt Z roko v roki, udeleženci projekta
Udeleženci projekta "Z roko v roki" na otvoritvi razstave.

Kljub starostnim razlikam je po besedah dijakov bilo srečevanje s stanovalci izjemno pestro, vse pa so sprejeli zelo lepo. Na srečanjih so se pogovarjali o družini, šoli, porokah, vojni, prostem času in dvorjenju. Spoznali so ljudi, katerih življenja so bila precej drugačna od njihovih, zaznamovala pa so jih pomanjkanje, revščina in vojna, obenem pa tudi neverjetna skromnost, solidarnost in volja do življenja.

Eden izmed dijakov je dejal, da se mladim ob teh pripovedih včasih zazdi, da v takšnih pogojih ne bi preživeli. Brez dvoma so tovrstni projekti lahko dober povod za premislek o vrednotah, ki vodijo sodobno družbo ne le za najmlajše, ampak tudi malce starejše generacije.

Utrinek z otvoritve razstave

Gimnazijci so spomine stanovalcev doma premetali v mozaik in naredili razstavo, ki prikazuje življenje nekoč skozi njihove oči. Del razstave zavzemajo fotografije o postopku nastajanja projekta, nastala pa bo tudi knjižica v slovenščini, ki ji bo sledila še angleška verzija.

Kot je povedala Marjana Kamnik, vodja slovenjgraške enote doma starostnikov, je bilo odprtje razstave res
nekaj posebnega in je vsekakor vredna ogleda.


Utrinek z otvoritve razstave
 
V stanovanju imel pravo malo orožarno PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, Foto: PU Slovenj Gradec   
Sobota, 20 Junij 2009 19:36

V petek, 12. junija, slovenjgraški policisti niso zaman opravili hišne preiskave pri 53-letnem občanu iz okolice Slovenj Gradca.

Malopridnežu so zasegli puško z nameščenim daljnogledom, dušilec zvoka, dve pištoli, nabojnik za puško s sedmimi naboji, štiri možnarje, 170 centimetrov vžigalne vrvice, okoli 300 gramov črnega smodnika, 51 nabojev kalibra devet milimetrov, 272 nabojev 22 long rifle in 22 nabojev kalibra 7,65 milimetra.

Ker za nič od naštetega ni imel orožnih listin, mu zaradi prekrškov grozi globa od 200 do 1250 evrov, zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva pa 53-letnika čaka tudi pogovor s preiskovalnim sodnikom.


 
Poletna muzejska noč 2009 tudi na Koroškem PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Petek, 19 Junij 2009 19:21

Jutri, 20.6.,bo potekala že tradicionalna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih razstavišč. Prireditev Poletna muzejska noč 2009 predstavlja muzejsko-galerijske in druge umetnostne ustanove kot prostore za sproščeno in ustvarjalno preživljanje prostega časa in je že sedma po vrsti, vanjo je poleg Ljubljane vključenih še 25 slovenskih krajev, več kot 50 ustanov je pripravilo preko 160 programov za obiskovalce. Kar je posebej zanimivo za Vas bralce je to, da se bo program odvijal tudi na Koroškem in sicer v Mežici in Slovenj Gradcu.

Poletna muzejska noč 2009

V kolikor vas zanima podzemlje Pece bo Turistični rudnik in muzej v Mežici organiziral ogled stalne postaviteve v rudniku (zbor ob 18.00h pred muzejem na Glančniku, ob 18:15h pa odhod z vlakom v rudnik), nato pa še voden ogled po stalnih zbirkah v muzeju.

V Koroški galeriji likovnih umetnoti v Slovenj Gradcu pa bo ob 21.00 v atriju Galerije razstava del umetnika Pina Poggija z naslovom AU proces (video, poezija, performance) ob njegovi 70. letnici. V kolikor pa boste že enkrat tam, si lahko mimogrede ogledate tudi mednarodni trienale keramike UNICUM 09 – sodobna Češka keramika, ki bo na ogled vse do 28.junija.

Glede na napovedano slabšo vreme za soboto, bo obisk muzeja ali galerija morda res prava opcija. Več informacij o prireditvah najdete na njihovo spletni strani do katere pridete s klikom TUKAJ.

 

 

 

 
"Moj model - moja štipendija" v roke Luciji Jankovec PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, foto: Božo Svetec   
Četrtek, 18 Junij 2009 20:22

Prevent Mislinja je ob praznovanju 15-letnice delovanja izvedel natečaj za mlade ustvarjalce "Moj model - moja štipendija 2009", na katerega so se lahko prijavili dijaki (ozioma skupine dijakov) poklicnih in srednjih tekstilnih šol. Z natečajem so v podjetju želeli spodbuditi kreativnost mladih.
Prijavljenci na natečaj so morali snovati šolsko uniformo, pri čemer so morali dokazati svojo ustvarjalnost, kreativnost in izvirnost (poleg naštetih kriterijev so bili pri ocenjevanju v ospredju še izvedljivost kolekcije, možnost uporabe Preventovih materialov, uporabnost kolekcije ...). Kolekcija z največ šestimi kosi oblačil je morala vsebovati kroj, skico in opis materialov. Mladi ustvarjalci so lahko v sklopu svojega ustvarjanja uporabili tudi material iz Preventove proizvodnje v vrednosti petdesetih evrov.

Moj model - moja štipendija
Na modni reviji so predstavili tudi celoten program delovnih oblačil mislinjskega Preventa.
 

Organizatorji natečaja so do 25. aprila prejeli pet predlogov kolekcij, med katerimi je štiričlanska komisija izbrala najboljše tri kandidate, ki so se minuli teden pred sedežem podjetja v Mislinji predstavili v okviru modne revije. Po predstavitvi kreacij z opisom in razlago uporabe materialov, tematike in pomena je sedemčlanska komisija (z različnih področij - tekstilna, oblikovalska dejavnost, medijske hiše ...) izbrala najboljšo šolsko uniformo za letošnje leto.

Moj model - moja štipendija, kolekcija Lucije JankovecPrvo mesto je osvojila Lucija Jankovec iz Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, čimer si je prislužila letno štipendijo v višini 1200 eur, ki jo bo podelil Prevent Mislinja, d.o.o. (kolekcija zmagovalke je na fotografiji desno). Prvouvrščena je na modni reviji predstavila svojo kolekcijo z opisom, da  le ta "predstavlja združitev vseh mladinskih subkultur. Nevtralne barve poživijo potiskanimi dodatki, s katerimi se lahko predstavlja pripadnost v družbi. Kolekcija temelji na nesimetričnih in razgibanih krojih. Izpostavljena je tudi praktičnost uniform, ki vsebujejo mnogo žepkov za mobilne telefone, kartice in svinčnike."

Drugo mesto si je prislužila Julia Kaja Hrovat, ki prav tako prihaja iz Srednje šole za oblikovanje in fotografijo. Nagrado v višini 300 eur je Hrovatovi podelil Prevent Global, d.d.. Tretjo nagrado v višini 150 eur, ki jo je podelila občina Mislinja, je prejela Tanja Bencek iz Srednje šole Muta.

Natečaj "Moj model - moja štipendija" se v letošnjem letu izvaja prvič, vendar je njegova vizija zastavljena dolgoročno, z željo po spodbuditvi ustvarjanja mladih kreatorjev.

 
<< Začetek < Prejšnja 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Naslednja > Konec >>

Stran 94 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti