Bajta
Zgodilo se je


Koroška dobiva zastopnico pacientovih pravic PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: DanCox (Flickr, CC)   
Nedelja, 05 Julij 2009 23:28

Z jutrišnjim dnem (ponedeljek) bo v prostorih Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne z delom pričela t.i. zastopnica pacientov pravic za Koroško regijo. Naloga gospe Stanke Vauh je pacientu svetovati o vsebini pravic, načinih in možnostih njihovega upravljanja v času pred ali med zdravljenjem in kadar so te kršene ter hkrati dati konkretne usmeritve za uveljavljanje pravic ter predlagati možne rešitve.

Simbolična slika

Zastopnik daje tudi  konkretne usmeritve pri uveljavljanju pravic s področja zdravstvenega varstva, zdravstvenega zavarovanja in izvajanja zdravstvene dejavnosti. Delo svetovanja, ki je za uporabnike brezplačno in zaupno, bo potekalo po naslednjem urniku: 

Uradne ure v prostorih Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne, Ob Suhi 5b, Ravne na Koroškem:
ponedeljek in torek  od 14. do 20. ure  

Zaželena naročila na telefonskih številkah:
02/ 8705 615 ponedeljek, torek – od 14.00 do 20.00 ure
041 -624 -164  sreda, četrtek – od 14.00 do 20.00 ure

Oglejte si spletno stran Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne.
 
Ravne ne bodo mestna občina PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Petek, 03 Julij 2009 20:10
Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji seji sprejela odločitev, da je proti ustanavljanju novih mestnih občin. S tem je poleg predloga Raven na Koroškem, ki so si želele pridobiti ta status, Služba Vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko zavrnila tudi Brežice, Domžale, Idrijo, Jesenice, Kamnik, Krško, Piran, Radovljico in Škofjo Loko. Pri vseh je bil razlog, da nobena izmed občin nima zahtevanih 20.000 prebivalcev in 15.000 delovnih mest (polovico v terciarnih in kvartarnih dejavnostih), so zapisali na straneh Službe Vlade.

Ta odločitev je v skladu z Zakonom o lokalni samoupravi, ki določa vsebinske in kvantitativne kriterije za pridobitev statusa mestne občine. Vse občine so tako padle že na testu kvantitativnih kriterijev, ki se nanašajo na mesto, ki je nosilec mestnih funkcij in ne na celotno občino. Poleg kvantitativnih bi občine morale izpolnjevati še nekatere druge pogoje, kot je dokazovanje, da so središče nekega območja. Biti mora tudi gosto in strnjeno naselje ali več naselij, povezanih v enoten prostorski organizem in mestno okolico, ki jo povezuje dnevna migracija prebivalstva.

Občina Ravne na Koroškem


V Sloveniji bo očitno tudi ostalo 210 občin, kot do sedaj, saj je vlada sprejela poleg mnenja o mestnih občinah sprejela tudi mnenje, po katerem nasprotuje nadaljnjemu drobljenju občin (MO Koper bi se razbilo na več občin), in 11 mestnih občin, na Koroškem je to Slovenj Gradec.

Čeprav se je ministrica brez listnice Zlata Ploštajner že izrekla zoper ustanovitev novih mestnih občin, bo o njih 7. julija odločal tudi parlamentarni odbor za lokalno samoupravo. V njem, kot smo na Bajti že pisali (članek tukaj), od Koroških poslancev sedi le župan Slovenj Gradca, Matjaž Zanoškar. V primeru, da bi odbor za lokalno samoupravo sprejel drugačno odločitev (kar je sicer malo verjetno), bi o vprašanju mestnih občin lahko odločal tudi Državni zbor, ki ima zaradi svoje zakonodajne narave edini pristojnost za ustanavljanje mestnih občin.

Omeniti velja, da je občina Ravne na Koroškem za status zaprosila že leta 2005, kar nekaj mestnih občin pa danes ne izpolnjuje kvantitativnih pogojev za ustanovitev, med njimi morda najbolj izrazito prav Slovenj Gradec, ki ima med mestnimi občinami najmanj prebivalcev. Vendar so po starem zakonu (novi je v veljavi prav od 2005, prvi je bil napisan 1993) o lokalni samoupravi bili postavljeni milejši kriteriji za njihovo ustanovitev. V mestni občini je namreč moralo stanovati najmanj 10.000 prebivalcev, biti pa je morala še geografsko, gospodarsko in kulturno središče območja. Izjemoma bi občina lahko pridobila status mestne občine zaradi zgodovinskih razlogov.

V zakonu o lokalni samoupravi je še zapisano, da lahko mestna občina poleg lokalnih zadev javnega pomena kot svoje naloge opravlja še z zakonom določene naloge iz državne pristojnosti, ki se nanašajo na razvoj mest, v primeru da je povezana v pokrajino, pa lahko opravlja upravne funkcije pokrajine, če tako odločijo občine (22. in 23. člen). Državni zbor bi lahko z zakonom prenesel opravljanje posameznih nalog iz državne pristojnosti na mestne občine. Spomnimo, da je Zanoškar napovedal (članek tukaj), da bi v primeru novega neuspeha uvedbe regionalne zakonodaje po njegovem mnenju decentralizacijo Slovenije lahko prevzele kar mestne občine.
 
Predrzna vožnja ga je stala 1240 evrov in 7 točk PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Torek, 30 Junij 2009 19:56


V soboto okoli četrte ure zjutraj so policisti PP Slovenj Gradec izven naselja Pameče ustavili 22-letnega domačina, ki ni upošteval prepovedi vožnje.

Hitri in drzni je bil namreč že pred tem ustavljen v Bukovski vasi pri Dravogradu, kjer mu je bil odrejen preiskus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,37 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Začasno so mu odvzeli vozniško in prepovedali nadaljno vožnjo, kar 22-letnik ni upošteval. Zaradi hujših prekrškov so ga zato peljali na izstreznitev in mu zasegli avtomobil.

Storjeni prekrški so 22-letniku prinesli 7 kazenskih točk in globo v višini 1240 evrov, zaradi neupoštevanja odredbe o prepovedi vožnje pa bo predlagan še v postopek na pristojno okrajno sodišče. Grozi mu še 500 evrov kazni in 6 kazenskih točk.


 
Podelili priznanja in odprli stezo PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik, Foto: Andraž Čas   
Ponedeljek, 29 Junij 2009 16:15
V občini Mislinja, kjer so prejšnji teden z različnimi prireditvami obeležili občinski praznik, so v soboto na slavnostni seji sveta podelili občinska priznanja. Zlati grb občine je prejel Franc (Franček) Jurač, prvi urednik revije Viharnik, ki je pred kratkim praznovala 40-letnico (prispevek tukaj), in dolgoletni novinar Koroškega radia, ki poslušalcem oddaje "Od brazde do kruha" tedensko prinaša novice s področja kmetijstva. V obrazložitev izbire so izpostavili predvsem medijske prispevke o življenju in delu na vasi ter prizadevanja pri tehničnem razvoju zaselkov pod Pohorjem.

Tudi na
Tudi na "mislinjski strani" so uradno otvorili novo kolesarsko pot, ki je povezala celotno Mislinjsko dolino.


Na seji so podelili še dva srebrna grba, in sicer Francu Gašperju za aktivno sodelovanje pri delu v šoli in obšolskih obšolskih dejavnostih (zelo aktiven pa je tudi v društvu upokojencev) ter Strelskemu društvu Možnar Mislinja. Bronasti grb sta prejela športnik Duško Skarlovnik in Folklorna skupina Valdek, ob tem pa so priznanja prejeli še Drago Rutnik, Borut Mavc in ženski odbojkarski klub Mislinja. Župan Viktor Robnik je tradicionalno sprejel še najuspešnejše učence, med njimi tudi tiste, ki so bili v osnovni šoli
vsa leta odlični; priznanja je podelil trinajstim.

Že pred dobrim mesecem ste na Bajti lahko prebrali članek Maše Čas o novi kolesarski stezi naslovljen "Le kaj nam bo vlak, ko pa imamo kolo", ob tem pa smo naključne 'mimovozeče' pobarali še za mnenje o tej novi pridobitvi. Vabljeni k branju!

V okviru prireditev ob občinskem prazniku so še uradno otvorili dolgo pričakovano kolesarsko pot med Slovenj Gradcem in Mislinjo, katere vrednost so ob začetku gradnje ocenjevali na skoraj tričetrt milijona evrov. Trasa je dolga slabih deset kilometrov, v sodelovanju pa sta jo zgradili občini Slovenj Gradec in Mislinja. V planu je tudi kolesarska povezava med Slovenj Gradcem in Dravogradom (projekt je bil uvrščen med prednostne usmeritve v "regionalnih razvojnih programih"), projekt pa bo vodila občina Dravograd.

Omenimo še, da so Mislinjčani zaključili tudi prenovitev tridimenzionalnega križa na Črnem vrhu, ob tem pa je lokalno planinsko društvo pripravilo krajšo slovesnost.
 
Srečali so se pihalni orkestri PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Nedelja, 28 Junij 2009 14:00
V nedeljo, Godbi ravenških železarjev se za prihodnost očitno ni potrebno bati21. junija, je v Trbonjah potekalo že trinajsto zaporedno srečanje pihalnih orkestrov. Tradicionalna prireditev, ki se jo zadnja leta udeležujejo vsi orkestri Koroške regije, poteka vsaki dve leti, letos pa je bilo prisotnih preko 500 godbenikov in 1000 udeležencev.

Prisotnih je bilo 12 orkestrov iz Koroške in Pihalni orkester Marezige iz Kopra, srečanje pa je kot v preteklosti s pomočjo lokalne skupnosti, dravograjške občine in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, organizirala Godba na pihala Trbonje.

Po posamičnih skladbah s pihalnimi orkestri so godbeniki, kot je v navadi, zaigrali še skupaj, pred prireditvenim šotorom. Pod taktirko različnih dirigentov je odmevalo čez celotne Trbonje, nekaj godbenikov pa je ob zvokih raje kar zaplesalo. Zabava se je ob zvokih zabavne glasbe nadaljevala dolgo v noč.

V šotoru se je trlo ljudi, ki so poslušali orkestre

Vodja godbenikov iz Trbonj, Gregor Jezernik, je povedal, da se bodo v njihovem majhnem kraju zagotovo srečevali tudi v prihodnj, saj se vsi orkestri srečanja udeležujejo z velikim veseljem. Znova že čez dve leti, ko bo Godba na pihala Trbonje praznovala okroglo 100. obletnico svojega delovanja.

Najbolj zabavno pa je bilo pred šotorom med skupnim nastopom


Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
<< Začetek < Prejšnja 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Naslednja > Konec >>

Stran 93 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti