Bajta
Zgodilo se je


Pogrešanega našli mrtvega PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Petek, 31 Julij 2009 10:43

Anton Špenger64-letnega Antona Špengerja, ki so ga pogrešali vse od 16. julija, so v četrtek našli utopljenega. Policija ga je iskala že slabih štirinajst dni, včeraj pozno popoldne pa so truplo našli v reki Dravi. Po prvih podatkih PU Slovenj Gradec in prisotnega medicinskega osebja na truplu pokojnega naj ne bi bilo znakov nasilja.

 
Svetovni teden dojenja PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, ZZV Ravne na Koroškem   
Sreda, 29 Julij 2009 12:11

Svetovni teden dojenja (1. do 7. avgust 2009) je namenjen spodbujanju dojenja in izboljšanju zdravja otrok, saj je dojenje najboljši način, da novorojenčke preskrbimo s hranili, ki jih potrebujejo za rast in razvoj. Svetovna zdravstvena organizacija zato do šestega meseca starosti priporoča izključno dojenje, ki spodbuja zdravje in pomaga preprečevati bolezni.

Slogan letošnjega svetovnega tedna dojenja je "Dojenje, ključen odziv v izrednih razmerah. Ste pripravljeni?"

Svetovni teden dojenja (1. do 7. avgust 2009)Izredne razmere so vedno pogostejše in silovitejše (kot so suše, poplave, potresi, cunamiji, epidemije in vojne). Zanje je značilno preseljevanje populacije (zapuščanje domov, namestitve v zasilna bivališča,…) ter vprašljivost prehrane (pomanjkanje, slaba kakovost ipd.). Katastrofe vsako leto prizadenejo milijone ljudi širom po svetu, med najbolj ranljivimi pa so otroci, mlajši od pet let. Nega in prehrana dojenčkov ter majhnih otrok v izrednih razmerah sta pogosto ogroženi, kar prispeva k visoki stopnji obolevnosti in smrtnosti v tej skupini. Ne glede na okoliščine, še posebej pa v kriznih situacijah, mora biti poudarek na zaščiti, promociji in podpori dojenja ter zagotavljanju pravočasnega, varnega in primernega dopolnilnega hranjenja.

Cilji tedna dojenja v letu 2009:

•    Pritegniti pozornost k pomembni vlogi, ki jo ima dojenje v kriznih situacijah po vsem svetu;
•    Poudariti potrebo po aktivni zaščiti in podpori dojenja pred in med  krizno situacijo;
•    Informirati matere, zagovornike dojenja, skupnosti, zdravstvene delavce, vlade, donatorje in medije o tem, kako pomagati pri aktivni podpori dojenja pred in med  krizno situacijo;
•    Mobilizirati akcijsko in vzgojno mreženje ter sodelovanje med tistimi, ki premorejo veščine za uspešno dojenje ter tistimi, ki so vpleteni v odziv na krizno situacijo.

Temeljna izhodišča:

•    Otroci so v kriznih situacijah najbolj ranljiva skupina prebivalstva – stopnja smrtnosti je lahko tudi od 2 do 70 krat višja kot povprečna smrtnost zaradi diareje, bolezni dihal in podhranjenosti;
•    Dojenje rešuje življenja in predstavlja najboljšo zaščito za najmlajše dojenčke. Tudi v okoljih, kjer ne gre za krizno situacijo, je umrljivost med nedojenimi otroki, mlajšimi od dveh mesecev, tudi do šestkrat večja;
•    Izredne razmere ali krizne situacije se lahko zgodijo kjerkoli na svetu in uničijo tisto, kar se nam zdi »normalno« in samoumevno, s čimer se skrbniki težko spoprimejo, dojenčki pa so izpostavljeni boleznim in posledično večji umrljivosti;
•    Med kriznimi situacijami potrebujejo matere aktivno podporo, da lahko nadaljujejo ali ponovno vzpostavijo dojenje;
•    Pripravljenost na izredne razmere je ključnega pomena. Spodbujanje in podpiranje dojenja v obdobjih brez izrednih razmer, krepi sposobnosti mater, da se bodo lažje spoprijele s potencialnimi kriznimi situacijami.

Povzeto po: http://www.worldbreastfeedingweek.org/

Podatki o dojenju za Koroško

Po podatkih Oddelka za ginekologijo in porodništvo SB Slovenj Gradec je bilo v letu 2008  porodov 993, novorojenčkov pa je bilo 1004 (11 dvojčkov) in sicer 489 dečkov in 515 deklic. Začetno dojenje je bilo zelo visoko, kar 81.7%, delno dojenih pa še 15.1%. Nedojenih je bilo le 3.2% otrok.
V sklopu tega tedna bo Zavod za zdravstveno varstvo Ravne v porodnišnico Splošne bolnišnice Slovenj Gradec posredoval  knjižico »Dojenje«, ki jo je izdal Inštitut za varovanje zdravja RS. Poleg velikega pomena materinega mleka in dojenja, je bistvena tudi izvedba oz. tehnika samega dojenja, kar je v knjižici tudi natančno opisano.

 
Končno ta pravi kebab!? PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik, foto: Robert Marin   
Torek, 28 Julij 2009 13:05
Novička, ki bi si sicer najverjetneje zaslužila le krajšo omembo v našem agregatu spletnega servisa Twitter, bajtinem Čivkaču (mimogrede - če imate svoj račun, spremljajte Bajto na Twitterju) je v času poletnega mrtvila zašla tudi v rubriko Zgodvo se je.

Na Ravnah bomo namreč kot vse kaže dobili še eno izpostavo balkansko-mediteransko-bližnjevzhodne hrane in sicer v prostorih, kjer se je nekdaj nahajal sila priljubljen lokal Arkadia, tik nad še enim nekoč malikovanim zbirališčem mladih, Double Clubom. Informacija sicer ni uradno preverjena, toda daleč od resnice trditev tudi ne more biti, v kar se lahko sami prepričate ob ogledu priobčenih fotografij.

Notranjost že prenavljajo
 
Ali bo nova "kebabdžinica" s svojo ponudbo dosegla sloves slovenjegraških in mežiških konkurentov ter ali bo uspešno konkurirala drugim ponudnikom te okusne in menda tudi najbolj zdrave izmed vseh vrst hitre hrane, pa se bomo glede na videno verjetno lahko prepričali relativno hitro. V vmesnem času pa lahko poleg obiska že obstoječih "štacjonov" nekakšno različico domačega kebaba po receptu koroške blogerke pripravite kar v svoji kuhinji. Pa dober tek!
P.S. Svoje mnenje o hitri prehrani na Koroškem lahko oddate tudi v temi na forumu.
Kebab v podhodu
 
Kolesar preminil v prometni nesreči PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: PU Slovenj Gradec   
Ponedeljek, 27 Julij 2009 12:16
Včeraj okoli pol šeste zvečer se je na glavni cesti Mislinja – Slovenj Gradec zgodila huda prometna nesreča, v kateri je življenje izgubil 58-letni kolesar iz okolice Slovenj Gradca.

Kolo ponesrečenca


Nesrečnik je vozil iz smeri Šmartnega proti Slovenj Gradcu in v bližini Podhomca zavil na levo ravno v času, ko ga je po levi strani že prehiteval 27-letni motorist iz območja Dravograda. Prišlo je do silovitega trčenja - 58-letnik je na cesti obležal kar 23 metrov od kraja trčenja, v nesreči pa se je hudo poškodoval tudi motorist, medtem ko je njegova 30-letna sopotnica z Raven na Koroškem utrpela lahke telesne poškodbe.

Vsi trije so bili nemudoma pripeljani v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je 58-letnik okoli pol sedme zvečer umrl, življenje 27-letnika pa je zaradi hudih poškodb glave še vedno v smrtni nevarnosti.
 
Širitev Kulturnega doma na Ravnah PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Ponedeljek, 20 Julij 2009 18:34
Po lanski prenovi notranjosti kulturnega doma se je z deli prejšnji mesec začela naslednja faza v rekonstrukciji ravenskega kulturnega hrama. Rezultat končanih del bo Ravnam prinesel 545 m2 novih površin in 181 m2 obnovljenih površin, namenjenim kulturnemu udejstvovanju.

letošnjo poletje je precejšen del Raven takole zamrežen

Poglavitni pridobitvi novega prizidka bosta nova večnamenska dvorana s 120 sedeži in garderoba za nastopajoče, ki so se do sedaj stiskali v (pre)majhnem zaodrju. Omeniti pa gre še galerijo, bukvarno in multimedijsko učilnico, ki bodo tudi dobile prostor v prenovljenem Kulturnem domu oz. Kulturnemu centru Ravne, kot so ga poimenovali na občini.

Vrednost investicij v letošnjem letu je 655.321€, od katerih gre 136.525 iz občinskega proračuna, ostalo pa s strani EU – Evropskega sklada za regionalni razvoj.  Predviden rok za dokončanje izgradnje objekta, ki naj bi pripomogel k izboljšanju pogojev za razvoj kulturno-umetniške ustvarjalnosti ter hkrati povečal dostopnost kulture javnosti v občini kot tudi širše, je konec septembra 2009.
 
<< Začetek < Prejšnja 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Naslednja > Konec >>

Stran 91 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti