Bajta
Zgodilo se je


Pijani Dravograjčan bi razbil sorodnike in policiste PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: Flickr(cc): Victoriapeckham   
Četrtek, 06 Avgust 2009 22:20

Nasilje (slika je simbolična, avtor: Flickr: Victoriapeckham (cc)Policisti so bili včeraj (5.8.2009) na udaru v Dravogradu, ko z njimi s pestmi poskušal obračunati pijani 38-letni Dravograjčan, ki je pred tem grozil sorodnikom in jim razbijal hišni inventar.

So se v možgane 38-letnega moškega zajedle kužne klice, ki se dvigajo iz močvirja ob dravograjskem jezeru, da je včeraj zvečer grozil sorodnikom in razbijal hišni inventar? Dejstvo je, da je bil pijan in da ga tudi prihod policistov ni umiril. Še več, vehementno je nadaljeval z žalitvami in grožnjami, ter proti enemu policistu zamahnil z roko, drugega pa je želel brcniti.

Nacejenega kot je bil so policisti hitro ukrotili, ga vklenili in zvezali ter pridržali do streznitve. Kasneje so mu izdali plačilni nalog zaradi več storjenih prekrškov, prislužil pa si bo tudi kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja poskusa preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

 
Forma viva pred Gimnazijo Ravne z novo barvo PDF natisni E-pošta
Prispeval Mitja Gruber, foto: Aleš Košuta   
Četrtek, 06 Avgust 2009 14:17

Na forma vivi, ki jo je daljnega leta 1981 na prostoru pred Gimnazijo Ravne na Koroškem, postavil Američan Thomas A. Lindsey iz Seattla se sveti nova barva. Tokrat ne gre za kak hudomušno-vandalski napis, kot ga je pred časom doživela najnovejša forma viva na Čečovju (več o tem beri TUKAJ), temveč samo za nanos nove plasti barve čez staro, ki je bila že precej zbledela. 

Z novo, precej kričečo, živorumeno barvo forma viva sedaj kar izstopa in nemalo obiskovalcev, ki so se tam sprehajali z otroci, je nova barva tako pritegnila, da so se za kratek čas ustavili pred njo, nadebudni otročaji pa so z veseljem plezali po abstraktni umetnini.

Forma viva pred Gimnazijo Ravne

Večino ostalih forma viv iz Koroške lahko najdete na tem naslovu: http://www.burger.si/RavneNaKoroskem/RavneFormaViva.html

 
Koroški pokrajinski muzej na Madžarskem PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 06 Avgust 2009 08:46

Koroški pokrajinski muzej v sodelovanju z Železarskim muzejem Štore in drugimi muzeji jutri v madžarskem Zalaegerszegu odpira razstavi z naslovom Tri tisočletja železarstva na Slovenskem: Slovenska pot kulture železa in Tehniški spomeniki Slovenije.

Ob vabilu na razstavo so organizatorji zapisali:

Železo je že tri tisočletja pomemben kazalec gospodarske in vojaške moči ter ena najpomembnejših kovin, osnova vse bolj razširjeni zlitini, jeklu. Skozi zgodovino so bila posebej cenjena metalurška in tehnična znanja, nujno potrebna za izdelovanje najkvalitetnejših izdelkov. Z industrijsko revolucijo so se uveljavile številne tehnične novosti, ki so omogočile proizvodnjo velikih količin kvalitetnih in plemenitih jekel ter najrazličnejših izdelkov, uporabnih v gospodinjstvu, urbanem prostoru in industriji.


Ingot, železarski polizdelek
Ingot, železarski polizdelek izpred 2000 let, najden v bližini Lesc, hrani Gorenjski muzej Kranj.

Pri razstavi sicer sodeluje 30 ustanov in muzejev, iz naših koncev polega muzeja še Srednja šola Ravne in Metal Ravne, razstavo pa je podprla tudi Občina Ravne, Petrol Energetika, Kograd IGM in pa Ministrstvo za kulturo RS. Glavni sponzor je SIJ – Slovenska industrija jekla.

Otvoritev razstave bo ob 15 uri, v kolikor se kakšen bralec ali bralka odpravi na pot, pa naj v navigacijsko sredstvo vnese naslov: Madžarski naftni muzej, Wlassics Gyula u. 13.

 
Grozil je izvenzakonski partnerici PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: flickr(cc) Soft Star   
Torek, 04 Avgust 2009 22:52

Minuli konec tedna so policisti PP Radlje ob Dravi nekaj pred deseto uro zvečer intervenirali zoper nasilneža, ki je grozil svoji izvenzakonski partnerici.

Nasilje, foto: flickr(cc) Soft_star, slika je simbolična

Med besednim obračunom je 28-letnik partnerki grozil z ubojem, enako usodo pa je namenil tudi njenemu bivšemu partnerju. Policisti so kršitelju tudi zaradi predhodnih ekscesov izrekli ukrep o prepovedi približevanja, ki ga 28-letnik ni upošteval, saj se je ob polnoči vrnil, na silo vdrl v stanovanje in z grožnjami nadaljeval.

Osumljenemu je bila prostost odvzeta naslednji dan, ker pa se je med postopkom aktivno upiral, so bila zoper njega uporabljena tudi prisilna sredstva. Zaradi nasilja v družini in poskusa preprečitve uradnega dejanja 28-letnika čaka pogovor pred pristojnim preiskovalnim sodnikom.

 
Avstrijca kradla v muški cerkvi PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: Občina Muta (www.muta.si)   
Sobota, 01 Avgust 2009 11:04

Cerkev Sv. Marjeta - Muta, foto: www.muta.siKoroški policisti so pravočasno ustavili tatinsko dvojico iz Avstrije, ki je v četrtek zvečer (30.7.2009) kanila oropati župnišče na Muti.

Radeljska policija je bila okoli pol enajstih zvečer obveščena, da se v bližini cerkve na Muti smukata ženska in moški, ki je celo stopil v notranjost, čeprav je cerkev v tem času praviloma zaklenjena.

Kasnejše ugotovitve so pojasnile, zakaj je 49-letni moški tako zlahka vstopil v cerkev. Pred tem, okoli 20.30 ure, se je namreč oglasil pri župniku in mu natvezil, da mu je zmanjkalo bencina za vespo. Med milo prošnjo za dva evra je tako Avstrijec muškemu dušnemu pastirju izmaknil ključ. V zavetju mraka, ki pa, kot že rečeno, ni premotil ostrega pogleda občana ali občanke, sta predrzneš in njegova 28-letna pajdašica vstopila v cerkev, vlomila v železno blagajno in se založila z okoli 700 evri.

Še preden bi jo ucvrla so se pred cerkvijo znašli policisti. Avstrijec jo je popihal skozi stranska vrata zakristije in se skril v bližnjem bloku, kjer pa ga je policiji naznanil stanovalec.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja velike tatvine bodo policisti podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

 
<< Začetek < Prejšnja 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Naslednja > Konec >>

Stran 90 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti