Bajta
Zgodilo se je


VI. Abilimpijada Slovenije PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Ponedeljek, 26 Oktober 2009 19:17


Minuli petek in soboto je v Črni na Koroškem potekala VI. Abilimpijada Slovenije, ki jo je organiziral tamkajšnji Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV). Dvodnevno tekmovanje se je po desetih letih znova vrnilo v kraj, kjer so leta 1999 prireditev izvedli prvič v naši državi.

VI. Abilimpijada Slovenije
VI. Abilimpijado Slovenije je obiskalo okoli 140 tekmovalcev.


Abilimpijado, ki izvira iz angleških besed abillity (spretnost, zmožnost) in olympics (olimpijada, olimpijske igre), so pionirsko izvedli leta 1981 v japonskem Tokiu. Za organizacijo takšnega tekmovanja so se odločili v želji, da bi izboljšali sposobnosti in razvili vse potenciale oseb z motnjami v razvoju ter hkrati spodbujali njihovo sodelovanje v družbenoekonomskih aktivnostih, ki morajo temeljiti na razumevanju širše družbe.   

Slovenija se je Abilimpijade prvič udeležila v letu 1997, ko je tekmovanje oseb z motnjami v duševnem razvoju potekalo v češki prestolnici. Ekipa CUDV Črna na Koroškem se je s takratnega tekmovanja vrnila s tremi kolajnami, ki so bile poleg drugih vtisov, doživetij in izkušenj glavni povod, da se je ta prireditev razširila tudi v Slovenijo.

Na VI. Abilimpijadi se je okoli sto štirideset tekmovalcev iz skoraj štiridesetih slovenskih ustanov pomerilo v trinajstih različnih disciplinah - pletenje, vezenje (križni vbod in stebelni vbod), okraševanje torte, izdelava narezka, aranžiranje cvetja, strojno šivanje, slikanju na svilo, oblikovanju gline in umetne mase, izdelavi plakata, izdelavi uporabnih predmetov iz odpadnega materiala, oblikovanju lesa in fotografiranju na prostem.

 
Radeljčan se je hudo poškodoval PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Sreda, 21 Oktober 2009 12:07

Traktor - simbolična slikaVčeraj okrog poldneva je na območju Radelj ob Dravi prišlo do hujše nesreče pri delu. Pri delu na travniku, kjer je 73-letni domačin s traktorjem in cisterno vozil gnojevko, je ob vračanju navzgor traktor začel drseti, nakar se je po 50 metrih vozilo prevrnilo.

Voznik je nesrečno padel pod traktor, pri čemer je utrpel hude telesne poškodbe. Nesrečnika so nato z reševalnim vozilom odpeljali na zdravljenje v splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Policisti policijske postaje Radlje ob Dravi bodo po vseh zbranih obvestilih podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

 
V Slovenj Gradcu se je spet teklo PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Küzma   
Ponedeljek, 19 Oktober 2009 16:45

Tudi letos se je, kot tradicionalno, teklo po ulicah Slovenj Gradca. Tek miru, ki ga ob dnevu OZN organizira Altletski klub Slovenj Gradec, vsako leto privabi lepo število tekačev, vse od amaterjev in rekreativcev do nekaterih res odlično pripravljenih atletov. Letos so se tako ponovno pomerili v več kategorijah. Najprej so na 1500m tekli fantje in dekleta rojeni med letom 1990 in 1993, na 1000m so se pomerili rojeni leta 1994 ali 1995, ter 1996 in 1997. Letniki 98 in 99 so tekli na 500m, prav tako letniki 2000 in 2001, na isto razdaljo pa so se pomerili še v kategoriji 2002-2003. Najmlaši, torej rojeni leta 2004 ali kasneje pa so tekli na 100m. Po končanih krajših tekih, pa so bili vsi pripravljeni na glavni dogodek dneva, tek na 10 km, poimenovan Tek miru. Tekači so tekli 4 kroge po okolici Slovenj Gradca. Prijavljeni je bilo kar 96 moškiih, ter 47 žensk, med njimi tudi vsem znana redna obiskovalka tekov, Kazimira Lužnik. Tekmovalci so bili prijavljeni v več starostnih kategorijah, najstarejši udeleženec je bil rojen leta 1931, najmlajši pa 1996.

Kazimira Lužnik dobre volje in nasmejana tudi med tekom na 10 kilometrov
Kazimira Lužnik dobre volje in nasmejana tudi med tekom na 10 kilometrov

Prvo mesto v teku na 10km je dosegel Boštjan Buč, tekač AK Velenje, ki je progo premagal v 31 minutah in 33 sekundah, za njim je v cilj pritekel Peter Letnar iz AD Mass LJ s časom 00:32:26, kot treji pa David Valenti iz ŠD Turbina Selnica s časom 00:33:19. 

Boštjan Buč je za seboj pustil vso konkurenco
Boštjan Buč je za seboj pustil vso konkurenco

Med žensko konkurenco se je najbolje odrezala mariborčanka Daneja Grandovec (00:39:05), na drugo mesto se je uvrstila Mateja Golenač iz AD Kladivar, ki je za progo porabila 39 minut in 23 sekund, tretje mesto pa si je pritekla Pina Vidmajer Lihteneger s časom 00:42:23.

Po zaključenem Teku miru pa so se vsi prisotni, tako tekači, kot tudi tisti na ta dan manj športno razpoloženi, udeležili še teka na 500m, poimenovanega Tek dobre volje. Vlogo zastavonoš na čelu tekačev sta prevzela tudi slovenjegraški župan in poslanec v državnem zboru Matjaž Zanoškar ter Kazimira Lužnik. 

Tek dobre volje z Matjažem Zanoškarjem na čelu
Tek dobre volje z Matjažem Zanoškarjem na čelu

Rezultate mlajših kategorij in absolutne rezultate Teka miru si lahko »dolpotegnete« na spodnjih povezavah.

Rezultati teka v otroških kategorijah

Rezultati Teka miru 2009

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
Tretja smrtna žrtev na koroških cestah letos PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: PU SG   
Četrtek, 15 Oktober 2009 13:49

Danes se je nekaj čez sedmo na regionalni cesti Ravne na Koroškem-Dravograd, izven naselja Podklanc pri Dravogradu, zgodila huda prometna nesreča, v kateri je umrla 21-letna voznica iz okolice Raven na Koroškem.

Prometna nesreča

21-letnica je vozila manjši tovorni avtomobil znamke Nissan Navarro iz smeri Raven na Koroškem proti Dravogradu. Izven naselja Podklanc pri Dravogradu je na ravnem in preglednem delu ceste nenadoma zapeljala na nasprotno stran vozišča, kjer je brez zaviranja silovito čelno trčila v tovorno vozilo, s katerim ji je nasproti pripeljal 46-letni voznik iz Ajdovščine.

Po trčenju je ostala vkleščena v notranjosti tovornega vozila, ki se je s prednjim delom skoraj v celoti zagozdilo v prednji levi del tovornega vozila. Voznica je umrla na kraju prometne nesreče. Po razdvojitvi tovornih vozil so jo iz notranjosti vozila rešili gasilci Poklicne gasilske brigade Ravne na Koroškem.

V istem obdobju je lani na koroških cestah umrlo 6 ljudi.

 
SDS na Koroškem PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, arhiv Bajte   
Sreda, 14 Oktober 2009 13:33

V ponedeljek so se na delovnem obisku na Koroškem mudili predstavniki Slovenske demokratske stranke (SDS) oziroma njene poslanske skupine v Državnem zboru Republike Slovenije. Dvaindvajset poslancev bivše vladajoče stranke se je srečalo z župani, gospodarstveniki in drugo zainteresirano javnostjo.

V sklopu srečanja s predstavniki naše regije je poleg obiska treh koroških dolin in novinarske konference v prostorih občine Ravne na Koroškem najbolj odmevala javna tribuna z naslovom "Koroška in njene razvojne perspektive", ki se je odvila v ravenskem glasbenem domu. Na njej so sodelovali prvak SDS Janez Janša, koroški poslanec v DZ Miro Petek, bivši minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, bivša ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič in župan občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen.

Janez Janša in Miro Petek
Lansko poletje sta se Janez Janša in Miro Petek na Koroško pripeljala s kolesi, ob tokratnem obisku pa sta le te pustila doma.

Največ besed je po pričakovanju spregovoril bivši slovenski premier, ki je največji poudarek namenil vladnemu zamujanju pri vzpostavljanju pokrajin, s katerimi bi se naša država po njegovem mnenju lažje zoperstavila gospodarski krizi. Janša je opozoril tudi na težnjo vlade po centralizaciji države, ki prinaša povečevanje razlik med slovenskimi regijami. Pri tem je, tako predsednik SDS, zapostavljena tudi Koroška, ki mora čimprej zgraditi potrebno infrastrukturo - tretja razvojna os, ki bi regijo s hitro cesto povezala z avtocestnim križem -, saj je le ta ključnega pomena za razvoj regije.

Poleg Janše je na regionalne razlike opozoril tudi koroški poslanec Miro Petek, ki je v svojem govoru izpostavil občutne razlike med plačami in (ne)zaposlenostjo na Koroškem in v osrednji Sloveniji. Bivša ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je na javni tribuni izpostavila obnovo in gradnjo novega dela Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, ki se kljub zagotovljenim denarnim sredstvom še ni začela. Gospodarski minister prejšnje oblasti Andrej Vizjak je spregovoril na prekomerno trošenje vlade, ki bi morala več denarja namenjati za razvoj, s čimer lahko upamo na dolgoročne pozitivne učinke. Na javni tribuni je svoje mnenje izrazil tudi ravenski župan Tomaž Rožen, ki se je strinjal, da Koroška čimprej potrebuje tretjo razvojno os, hkrati pa mora težiti k temu, da ljudem ne bo potrebno iskati boljše službe izven meja naše regije.

 
<< Začetek < Prejšnja 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Naslednja > Konec >>

Stran 84 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti