Bajta
Zgodilo se je


Novi zapleti v Preventu PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik   
Nedelja, 01 November 2009 15:15


Kot smo ta teden že poročali, je Kozmus Zakeršniku ponudil odkup njegovega 52-odstotnega deleža po ceni 5,2 milijona evrov, kot pogoj za ponoven vstop v družbo pa je postavil odstop zdajšnje uprave in nadzornega sveta podjetja Prevent Global.

Do izteka ponudbe, ki je bila ta petek, Jože Kozmus uradnega odgovora s strani Janka Zakeršnika ni dobil, je pa slednji preko pisma, ki ga lahko v celoti preberete na tem naslovu, povedal, da je ponudbo pripravljen sprejeti, a pod določenimi pogoji.

Prevent

"Za 22 odstotkov delnic, kolikor sem jih moral kupiti od Kozmusa, želim toliko, kot sem zanje plačal, torej deset milijonov evrov. Delnice Preventa Globala , ki sem jih imel že prej, pa dam njemu in Nijazu Hastorju za evro," v svojem pismu še pove Zakeršnik.

Za svoj delež torej dejansko zahteva dvakrat toliko, kot mu je bil Kozmus ta teden pripravljen ponuditi, hkrati pa zahteva še, da Hastor in Kozmus zagotovita proizvodnjo in ohranita delovna mesta v družbi Prevent Global d.d. Slovenj Gradec za obdobje nekaj let. V pismu pa je Hastorju in Kozmusu očital tudi vrsto prevar in domnevno kriminalnih dejanj, katerih razkrivanje naj bi s šikaniranjem trenutne uprave in njega samega želela preprečiti.

Kozmus je v oziru na Zakeršnikov čustveni odziv povedal, da ta odgovor sicer ne pomeni sprejetja njegove ponudbe,  saj ni prišel na njegov naslov, je pa "korak v pravo smer, saj smo se o rešitvi nosilca gospodarskega razvoja na Koroškem naposled vsaj pričeli pogovarjati". Je tudi trdno prepričan, da je s pogovorom možno najti sprejemljivo rešitev v dobro Preventa, zaposlenih v Preventu in koroškega gospodarstva ter da se  je še vedno pripravljen pogovarjati z Jankom Zakeršnikom.

Kozmus je tudi ponovno poudaril, da se bo ob morebitnem ponovnem vstopu v družbo najprej srečal z zaposlenimi, saj da ni pozabil, da brez njih ni in ne bi bilo Preventa.

Zaposleni po drugi strani vsakodnevno trepetajo za svojo službo. Po besedah Carstena Unverrichta iz družbe Prevent DEV bo delo lahko obdržalo le 600 do 700 delavcev, ki izdelujejo najdražje prevleke. Domnevno le te namreč prenesejo stroške dela v Sloveniji. Unverricht je ponovno poudaril stališča družbe iz Wolfsburga, ki želi brezpogojen odstop zdajšnje uprave, dejal pa je tudi, da je iz Preventa Globala letos izpuhtelo šest milijonov evrov gotovine.

Po poročanju časnika Finance je Prevent Global prodal terjatev Preventa Deva , iz katere bi morale biti izplačane plače zaposlenim Preventa Globala. Terjatev v vrednosti dveh milijonov evrov so pred približno enim mesecem prodali banki LHB. Dejal je, da to pomeni, da denarja, ki ga bo Prevent Dev namenil za plače, ne bodo nakazali Preventu Globalu, ampak LHB. Majcen se na nobeno izmed obtožb ni odzval.

Podjetje z okoli 1800 zaposlenimi tik pred insolventnostjo torej še vedno čaka na konkretne rešitve oziroma dogovore glavnih akterjev, ki pa so vsak dan bolj v svojih okopih in nič ne kaže, da bi svoja stališča kaj zbližali. Časa pa je z vsakim dnem manj.

Preberite tudi : "Pismo Janka Zakeršnika"
"Gordijski vozel v Preventu – na kocki 1300 delovnih mest"
"Spor v Preventu vedno hujši – bo delo izgubilo 500 ljudi?"

 
Črna sreda za traktorista in kolesarja PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: PU Slovenj Gradec   
Petek, 30 Oktober 2009 06:38

V sredo so Koroški policisti obravnavali dve odmevnejši tragediji.

Okoli četrte ure popoldan se je na eni od kmetij v kraju Kozjak pri Mislinji zgodila nesreča pri delu s traktorjem, v kateri je bil udeležen 56-letni domačin, ki je po strmem pobočju travnika ravnal gnoj. Pri zbiranju obvestil je bilo ugotovljeno, da je zaradi spolzkega terena  prišlo do zdrsa traktorja, ki se je začel z nesrečnikom vred kotaliti po pobočju. Šestinpetdesetletni traktorist je pri tem utrpel hude poškodbe glave, rame, ključnice in prsnega koša, zato je bil z reševalnim vozilom nemudoma odpeljan v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je ostal na zdravljenju.

Dobri dve uri za omenjeno delovno nesrečo pa se je na glavni cesti Mislinja - Slovenj Gradec zgodila še prometna nesreča, ki se je za mladeniča iz okolice Slovenj Gradca končala tragično. Do trčenja je prišlo, ko je 16-letnik na kolesu izsilil prednost 59-letniku, prav tako domačinu, ki je s tovornim vozilom pripeljal iz njegove desne strani. Mladega ponesrečenca so nemudoma odpeljali v slovenjgraško bolnišnico, kjer zaradi hudih poškodb glave še vedno ostaja v smrtni nevarnosti.

 
Silovito trčenje pri Selah PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: PU Slovenj Gradec   
Četrtek, 29 Oktober 2009 06:56

Včeraj so policisti pri nas obravnavali prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami dveh udeležencev, eden pa se je "na srečo" zgolj lažje poškodoval.


Nekaj minut pred dvanajsto je na regionalni cesti Ravne na Koroškem - Kotlje - Slovenj Gradec, izven naselja Sele, 20-letnik iz Slovenj Gradca zaradi neprilagojene hitrosti pri zavijanju v levo izgubil nadzor nad vozilom in čelno trčil v prednji del avtomobila, ki ga je upravljal 55-letnik, prav tako iz Slovenj Gradca. Pri trčenju je 18-letnik, ki se je vozil na prednjem sedežu vozila povzročitelja utrpel tako hude poškodbe, da je njegovo življenje v smrtni nevarnosti. Hudo poškodovanega so v bolnišnico Slovenj Gradec pripeljali tudi 55-letnika, 20-letnik pa je utrpel lahke poškodbe. Zoper slednjega bodo policisti po vseh zbranih obvestilih in dokazih podali kazensko ovadbo na pristojno okrožno tožilstvo.


 
Pijani voznik bo hodil peš PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Sreda, 28 Oktober 2009 13:08

Pijani voznik
Včeraj malo pred enajsto uro večerno je voznik kombiniranega vozila, ki je skozi Ožbalt peljal proti Podvelki, popestril verjetno dokaj nezanimivo kontrolo prometa, ki so jo izvajali policisti Policijske postaje Radlje ob Dravi. Na znak policistov, da naj ustavi, se ni odzval in je nadaljeval vožnjo po svoji poti. Patrulja mu je seveda sledila in ga ustavila v kraju Javnik pri Podvelki.

37-letni voznik, sicer iz Slovenske Bistrice, je kazal očitne znake vinjenosti, kar je potrdil tudi alkotest. Nepremišljeni šofer je napihal 0,38 mg/l. Prav tako je bilo ugotovljeno, da vozi brez veljavnega vozniškega dovoljena in da je bil v zadnjih treh letih trikrat pravnomočno kaznovan zaradi hujših prekrškov v cestem prometu. Zaradi zbranih dejstev so policisti vozilo zasegli na podlagi člena 238.a iz Zakona o varnosti cestnega prometa, zoper kršitelja pa bodo podali obdolžilni predlog na Okrajno sodišče Slovenj Gradec.

 
Velenjčani kradli v Črni na Koroškem PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: PU Slovenj Gradec   
Torek, 27 Oktober 2009 10:00

Policisti PU Slovenj Gradec so uspešno raziskali večje število velikih tatvin v poslovne prostore na območju Črne na Koroškem.Vlomilsko orodje zaseženo med hišnimi preiskavami na območju Velenja.

Z zbiranjem obvestil in sodelovanjem občanov je bilo ugotovljeno, da so bili v Črni na "delu" trije Velenjčani, dva 24-letnika, ki jima je družbo delal leto dni starejši delinkvent. V zgodnjih jutranjih urah so nepridipravi prihajali v Črno na Koroškem prek Slemena, kjer so vlamljali v poslovne prostore in različne prodajalne, kjer so se oskrbeli s tobakom, gradbenim materialom, telefoni, avtoradiji in še čem. S storitvijo najmanj 13 kaznivih dejanj so si nagrabili za okoli 15.000 evrov premoženjske koristi, pri izvrševanju vlomov pa so povzročili še večjo materialno škodo.

Na podlagi pristojnega sodišča je bilo na območju Velenja opravljenih tudi več hišnih preiskav, kjer so možje v modrem zasegli številne predmete in sredstva za katere utemeljeno sumijo, da izvirajo iz že omenjenih kaznivih dejanj. Ovadbe sledijo.

 
<< Začetek < Prejšnja 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Naslednja > Konec >>

Stran 83 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti