Bajta
Zgodilo se je


Vendarle plače v Preventu PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Sreda, 18 November 2009 18:37

Uprava Preventa Global naj bi po poročanju Dela zagotovila plače za oktober, 1300 delavcev avtomobilskega koncerna pa naj bi jih prejelo ravno danes. S tem naj bi bila tudi preklicana stavka, napovedana za četrtek, čeprav uprava ni zagotovila prispevkov za drugi pokojninski steber. Denar za plače naj bi pomagal zagotoviti večinski lastnik Janko Zakeršnik, preostali del obveznosti pa naj bi družba poravnala v mesecu dni.

simbolična, Prevent

Včeraj naj bi se na srečanju skupine izvršnih direktorjev Preventa Global in predsednika nadzornega sveta Bilića domenili o ponovni vzpostavitvi stika s Preventom Dev, saj naj bi prekinitev sodelovanja s kupcem preden bi zanj poiskali zamenjavo bila za družbo preveč škodljiva.

Ali bo ponovno sodelovanje sploh še mogoče je zelo vprašljivo, saj so se v preteklih tednih razmere tako zaostrile, da so bila po podatkih predsednika podjetniškega sindikata Vlada Zormana pretekli teden že odpovedana nekatera naročila in naj bi nekaj deset delavcev že bilo primorano oditi na čakanje. Selitev proizvodnje v Bosno in Hercegovino in Romunijo bi se lahko po napovedih Preventa Dev ob nadaljevanju spora še nadaljevala, kar bi pomenilo izgubo dela za mnogo delavcev v Sloveniji.

Zamero naj bi, poleg zakulisnih dogajanj (o katerih smo na Bajti že poročali, relevantne povezave lahko najdete na dnu tega članka), katera si akterji medsebojno očitajo, izzvalo predvsem iskanje novega partnerja družbe Prevent Global. Da bi izboljšali poslovni položaj družbe, ki je bila odvisna od enega kupca, in da bi zagotovili delo za v prihodnje, je iskanje strateškega partnerja začela uprava na čelu z Majcnom. Pri tem naj bi bili tudi uspešni a zaenkrat o podrobnostih še molčijo.

Posledica tega ravnanja naj bi bila nezaupnica upravi s strani firme Prevent Dev iz Wolfsburga, ki je vztrajno zahtevala njihov odstop, katerega pa uprava noče ponuditi. Po njihovem mnenju je način komuniciranja podjetja Prevent DEV z grožnjami in izvajanjem pritiska prek sindikalnih predstavnikov in medijev nesprejemljiv in ga zato zavračajo.

Kako nenavaden je položaj v Preventu (dela in naročil je dovolj, a ta bodo začela usihati, če Hastorju, ki nadaljne sodelovanje s tem pogojuje, ne bo uspelo odstaviti Majcna), dokazuje tudi novica iz družbe Prevent Pur v stečaju. Stečajni upravitelj Martin Sreš je pred dnevi povedal, da je okrožno sodišče v Slovenj Gradcu izdalo sklep, s katerim je dovolilo nadaljevanje poslovanja družbe.

»Proizvodnja je polno zasedena, kupca oskrbujemo z vsemi naročenimi količinami,« pravi Sreš. V Pamečah, kjer dela Pur, so intenzivno začeli drugo fazo stečaja. Pripravljajo predlog za prodajo proizvodnje Preventa Pur, katerega lastnika polovic sta bila Global in Dev. Sodišču bo predlog predan v mesecu dni, obstajalo pa naj bi tudi zanimanje za nakup.

Preberite tudi : "Pismo Janka Zakeršnika"
"Novi zapleti v Preventu"

"Gordijski vozel v Preventu – na kocki 1300 delovnih mest"
"Spor v Preventu vedno hujši – bo delo izgubilo 500 ljudi?"

 
V novembru in decembru – poostren nadzor na cestah PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Torek, 17 November 2009 23:34

Policisti PU Slovenj Gradec so že v mesecu novembru, natančneje med 5. in 14. novembrom, povečali aktivnosti za odkrivanje vožnje pod vplivom alkohola in pod vplivom prepovedanih drog v cestnem prometu, akcijo pa bodo nadaljevali tudi decembra.

Že v omenjeni novembrski akciji, z naslovom »Alkohol ubija – največkrat nedolžne«  so policisti alkotest ponudili 894 voznikom in voznicam, pri čemer jih je 14 vozilo pod vplivom alkohola, 2 osebi pa pod vplivom prepovedanih drog.

Alkohol ubija - največkrat nedolžne

Iz statistike letošnjega leta je razvidno, da so alkoholizirani vozniki na Koroškem povzročili 62 prometnih nesreč, kar je približno 12% vseh nesreč. Ti podatki kažejo na negativen porast problematike alkoholiziranosti za volanom, zato ob tej priliki policisti ponovno svetujejo voznikom, da upoštevajo opozorila o problematiki alkohola in naj ne sedajo za volan, v primeru, da so pili alkoholne pijače.

Ponovno akcijo poostrenega nadzora na cestah bodo policisti izvajali v dneh od 1. do 31. decembra, zato v dobro sebe in predvsem drugih, ne sedite za volan v alkoholiziranem ali stanju pod vplivom drog.

 
Dobrodelno praznovanje rojstnega dne PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Torek, 17 November 2009 11:21

Za zanimivo praznovanje svojega 30. rojstnega dne se je minuli konec tedna odločil Hinko Kašnik iz Slovenj Gradca. Namesto rojstnodnevne zabave je v Kulturnem domu Stari trg pripravil dobrodelno prireditev s kulturnim programom.

Hinko Kašnik, rojstni dan
Nastopil je tudi MPZ Mohorjan iz Prevalj.

Izkupiček od licitacije treh umetniških del in srečelova, za katerega so nagrade prispevali različni donatorji, so na prireditvi pod motom »Ne moremo delati velikih stvari, le majhne stvari z veliko ljubeznijo.« namenili Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Umetniška dela so prispevali Pečko, Berthold in Geršak, prireditev pa je zanimiv zgled vsem, ki boste v prihodnje nebrzdano proslavljali okrogle obletnice.

 
Črnjanu ukradli denar preko spleta PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: Flickr(CC): Samat Jain   
Ponedeljek, 16 November 2009 13:35

Minuli teden so se policisti PP Ravne na Koroškem ukvarjali s krajo preko interneta. 26-letnemu občanu iz Črne na Koroškem je nepridiprav, ki nedvomno dobro obvlada internetne trike, vdrl na njegov osebni računalnik in mu iz osebnega računa preko sistema Klik NLB izpraznil celotni račun. Precejšnjo vsoto denarja (21.850 evrov) je zaenkrat še neznani storilec nakazal na neobstoječe podjetje in si s tem pridobil premoženjsko korist v nakazani višini.

Keyboard (foto: Flickr (CC): Samat Jain)

Da se kaj takšnega ne bi zgodilo tudi vam, priporočamo, da vsake toliko časa prečistite svoj računalnik nezaželenih virusov ali vsaj vsake toliko časa zamenjajte geslo.

 
Mati mu je bila sužnja PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: Arhiv   
Četrtek, 12 November 2009 20:39

V začetku tedna so slovenjgraški policisti intervenirali zoper "starega znanca," ki je v enem od stanovanjskih blokov na območju Slovenj Gradca fizično obračunal s svojo 70-letno mamo.

Nasilnež je ob prihodu domov od matere zahteval mobilni telefon, ker pa mu ga ni izročila, jo je pričel poditi iz stanovanja in groziti z ubojem. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je sin v zadnjem letu, najpogosteje podkrepljen z alkoholom, z materjo grdo ravnal, ji odrekal hrano, žalil, pretepal, grozil, jo preganjal iz skupnega prebivališča ter ji tako ali drugače omejeval svobodo gibanja.

Kršitelju je bil izrečen ukrep o prepovedi približevanja materi, zaradi utemeljenega suma nasilja v družini pa bodo policisti na pristojno okrožno tožilstvo podali tudi kazensko ovadbo. Zaradi kršitev javnega reda in miru so nasilneža policisti samo letos obravnavali 38-krat, odredili pa so mu tudi 16 pridržanj do iztreznitve.

 
<< Začetek < Prejšnja 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Naslednja > Konec >>

Stran 81 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti