Bajta
Zgodilo se je


Obnova Delavskega doma se bliža koncu PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, foto: Romana Lesjak   
Torek, 24 November 2009 23:10

V kraju Žerjav, ki spada v občino Črna na Koroškem, v teh dneh zaključujejo zunanjo obnovo tamkajšnjega Delavskega doma. Čiščenje fasade omenjenega objekta je eden izmed ukrepov  - med drugim so se v letošnejm letu lotili tudi prekrivanja makadamskih površin, s čimer želijo zmanjšati vsebino dvigajočega se prahu, obenem so sprejeli tudi ukrepe dopolnilne varovalne prehrane, ki pripomore k manjšemu kopičenju svinca v telesu in s tem posledično k zmanjšanju škodljivih učinkov na zdravje otrok in ostalih prebivalcev - za izboljšanje kakovosti bivalnih razmer v Zgornji Mežiški dolini, ki ga je Vlada Republike Slovenije sprejela pred slabima dvema letoma v okviru celovite sanacije s svincem onesnaženega okolja. 

Delavski dom v Žerjavu
Obnova fasade Delavskega doma v Žerjavu, na katerem so skrbno obvarovali mural, ki ponozarja vse ljudske upore na Koroškem, in spominsko ploščo za padle v drugi svetovni vojni.

Obnova fasade bi sicer predvidoma morala biti končana že v mesecu septembru, vendar so se gradbena in ostala dela nekoliko zavlekla, zaradi česar bodo lahko prenovljeni Delavski dom otvorili v naslednjih dneh, ko bo izvajalec zaključnih gradbenih del (Robert Keber s.p.) dokončal posel. Investitor obnove je Ministrstvo za okolje in prostor, projekt je vreden 38.000 evrov, arhitekturno in gradbeno načrtovanje pa je izvedel arhitekt Borut Bončina.


 
V Črni vedo vse o novi gripi PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Ponedeljek, 23 November 2009 18:11

Vse o gripi
Minuli teden so v Črni na Koroškem priredili predavanje z naslovom "Vse o gripi", ki je potekalo v poročni dvorani občinskih prostorov. O novi gripi, cepljenju, težavah s cepivom, preventivnih in kurativnih ukrepih, nasvetih ... je spregovoril dr. Evgen Janet, dr. med. spec. epidemiolog. Predavanje je organiziral Koronarni klub Mežiške doline (Klub - Črna na Koroškem). Poleg informiranja o novi gripi so organizatorji obiskovalcem prikazali tudi oživljanje in uporabo defibrilatorja (na spodnji fotografiji), opravili pa so tudi brezplačno meritev holesterola.

Vse o gripi - uporaba defibrilatorja

Več o novi gripi si lahlo preberete na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja, ki se nahaja tukaj.
O novi gripi na Koroškem se lahko informirate v temle članku.

Seznanite se tudi z zadnjimi informacijami o novi smrtni žrtvi zaradi gripe v Sloveniji. Članek lahko najdete tukaj.

 
V Ljubljani sestanek koroških poslancev PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Nedelja, 22 November 2009 14:53

V petek, 20.11.2009 so se na delovnem sestanku Kluba koroških poslancev srečali štirje izvoljenci ljudstva. Alan Bukovnik, Zmago Jelinčič P., Miro Petek in Matjaž Zanoškar so obravnavali dve točki, aktualni za Koroško regijo. Prva tema pogovorov je bila t.i. tretja razvojna os, okoli katere je vse več nejasnosti. Gradnja hitre ceste, ki se za ta konec Slovenije zdi vedno bolj ključnega pomena, se zavoljo pomanjkanja vizije in drugih prioritet vse bolj odmika.

simbolična slika

Na Vlado RS je skupina poslancev zato naslovila naslednji poziv:

Vlada RS mora v Resolucijo o nacionalnem programu izgradnje avtocest in v Nacionalni program državnih cest podrobno (terminsko in finančno) opredeliti izgradnjo hitre ceste na relaciji Arja vas - Šentrupert - Holmec.

Vladi RS predlagamo, da uskladi delovanje vseh resornih ministrstev, ki so kakorkoli povezani s pripravo dokumentov in nadaljnjo izvedbo hitre ceste na Koroško.

Od Ministrstva za okolje in prostor zahtevamo, da se pospeši izdelava državnega prostorskega načrta ter postopek umeščanja v prostor do take mere, da se posamezne uredbe sprejmejo najkasneje do leta 2011.

Ker je trasa hitre ceste razdeljena na štiri etape, predlagamo, da se za vsako etapo imenuje delovna skupina v sestavi predstavnikov občin, skozi katere poteka hitra ceste, ter predstavnikov vseh resornih ministrstev, ki so pristojni za pripravo realizacije projekta.

V luči statističnih podatkov o vseh gospodarskih parametrih na Koroškem ter v oziru na aktualna dogajanja v podjetju Prevent in napovedih stečajev nektareih drugih podjetij, se poslanci boje, da bo Koroška regija padla na zadnje mesto na lestvici nerazvitih pokrajin. Zato so glede na nedavno sprejet Zakon o razvojni podpori Pomurske regije na Vlado RS naslovili še ta poziv:

Pozivamo Službo Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko, da kot pristojna služba preventivno prične s pripravo zakona  o pomoči za razvoj Koroške.
 
Zanoškar in Gjerkeš otvorila novo obvoznico PDF natisni E-pošta
Prispeval Lucija Kac   
Sobota, 21 November 2009 15:49

Danes smo bili priča otvoritvi prvega dela severno-zahodne obvoznice v Slovenj Gradcu. Z gradnjo le-te so začeli v letu 2007, letos pa so uspešno zaključili s prvo fazo, ki je prinesla 800 metrov obvoznice ter predstavlja začetek izgradnje ringa okoli mesta Slovenj Gradec. Po besedah župana, gospoda Zanoškarja, je celotna severno-zahodna obvoznica nujna za razbremenitev prometa v samem mestu. Poleg tega pa bo prinesla tudi razvoj ob sami obvoznici, kjer naj bi v prihodnosti stal Mrežni inkubator kot pomoč intenzivnemu gospodarskemu razvoju, ter študentski kampus, ki bo po županovih besedah, ob številu visokošolkskih programov na tem koncu, kar nujen.

Zanoškar in Gjerkeš sta supaj prerezala trak

Celotna investicija je bila financirana s treh strani – s strani Evropske unije (kohezijski sklad in sredstva za regionalni razvoj), države in iz občinskega proračuna, vrednost investicije pa znaša 2.436.807,00 EUR. Župan je poudaril, da projekt z izgradnjo tega dela obvoznice še ni zaključen. Sledili bosta še dve fazi, ki bosta prinesli še dva dela k novi obvoznici in tako zaključili omenjeni ring.

Na slavnostni otvoritvi je poleg župana spregovoril tudi minister Henrik Gjerkeš, ki je pohvalil občino Slovenj Gradec, ker le-ta uspešno črpa evropska sredstva, kar pomeni, da imajo dobre in uspešne projekte. Po kratkih nagovorih obeh, župana in ministra, sta skupaj prerezala trak in tako še simbolno odprla nov del obvoznice.

 
"Prava ljubezen nikoli ne umre" PDF natisni E-pošta
Prispeval Robert Marin, Foto: Faca, Soko Skok   
Petek, 20 November 2009 15:56

Pravi Goran Todorović - Faca, 38-letnik iz Leskovca v Srbiji, ki je 18. oktobra na letališču v Slovenj Gradcu podrl guinnesov rekord v skoku s padalom v tandemu. Pripadnik 63. padalske brigade iz Niša je decembra 2003 ravno zaradi ponesrečenega skoka s padalom pristal na invalidskem vozičku, zato je njegov dosežek še toliko bolj vreden spoštovanja. Rekord je Faca naskakoval že lani, vendar izvedba ni administrativno ustrezala za priznanje, letos pa se mu je skok pri minus 50 stopinj celzija iz višine 7924 metrov nad mežiško dolino le posrečil, s čimer je za slabih 1500 metrov izboljšal dosedanji rekord paraplegika v skoku v tandemu.


Faca nad oblaki.

"Veselje je bilo veliko, srce še večje," o podvigu prove Todorović, ki mu idej in poguma za podobne adrenalinske podvige ne manjka. Konec oktobra je na Obali opravil še potop v morju, kar mu je omogočila mednarodna zveza za potapljanje ljudi s posebnimi potrebami IAHD Adriatic, sicer pa se Todorović lahko pohvali tudi s tem, da je kot prvi srbski paraplegik opravil potapljaški izpit in skok s padalom, slednjega komaj štiri leta za nesrečo, ki bi ga kaj kmalu lahko stala življenja.

Med oblake nad Koroško pa se podala tudi strokovna sodelavka Zveze paraplegikov Slovenije Barbara Slaček, ki je kot prva parapleginja v Sloveniji skočila v tandemu z višine 4000 metrov. "Sama sem bila kot predstavnica Zveze prisotna pri skoku zato, da sem spremljala Gorana po Sloveniji. Malo za šalo in malo zares sem vprašala, če bi lahko tudi jaz skočila, kar so mi tudi omogočili," pravi Slačkova, ki je skok opisala kot čisti užitek, ki ga priporoča vsakomur.


Gordan Todorović in Barbara Slaček

Zveza paraplegikov Slovenije je pri Todorovićevem skoku sicer sodelovala le kot reprezentativna organizacija za paraplegike, za uspešno izvedbo guinnessovega rekorda pa gre največja zahvala podjetju Europet (SHARK) iz Celja. Prijazno so na pomoč priskočili še slovenska vojska, Kontrola zračnega prometa Slovenije, Avtohiša A2S, Porsche Slovenija in Garni hotel Zvon. Podvig ima tudi huanitarno in dobrodelno noto, saj je namenjen zbiranju denarja za presaditev matičnih celic, ki bi jo opravili na privatni kliniki v Moskvi, s čemer bi morda lahko pomagali Todoroviću ozdraveti. "Borba da se ponovno postavim na lastne noge se nadaljuje," je zaključil Faca.


Pozdrav iz zraka.

Vsi, ki bi želeli Goranu pomagati pri zbiranju denarja za zdravljenje lahko prostovoljne prispevke nakažete na transakcijski račun s številko 542700-23-1226813885, odprt pri Komercijalni banki AD Beograd (908-20501-70). Prejemnik je Goran Todorović, ulica Strahinjića Bana 8/23, 16000 Leskovac. Ob nakazilu pripišite, da so sredstva namenjena zdravljenju. Ostali računi tukaj.

 
<< Začetek < Prejšnja 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Naslednja > Konec >>

Stran 80 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti