Bajta
Zgodilo se je


Na ravni cesti čelno v tovornjak PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: PU Slovenj Gradec   
Sreda, 02 December 2009 11:32

Na regionalni cesti med Slovenj Gradcem in Dravogradom, nekoliko izven naselja Bukovska vas, je včeraj zvečer 23-letni voznik osebnega avtomobila na ravnem in preglednem delu zapeljal na levi pas cestišča ter čelno trčil v tovornjak.

Silovito trčenje se je za mladeniča končalo s smrtjo. Ker je ostal ukleščen v zveriženi pločevini, so morali ravenski gasilci pri reševanju uporabiti pnevmatske škarje, a tudi to ni pomagalo, saj so bile poškodbe prehude.

Popolnoma izmaličen avtomobil nesrečnega mladostnika

Gre že za drugo podobno prometno nesrečo v zadnjih dveh mesecih na koroških regionalnih cestah. Petnajstega oktobra je 21-letna voznica osebnega avtomobila izven naselja Podklanc pri Dravogradu prav tako na ravnem in preglednem delu ceste brez očitnega vzroka zapeljala na nasprotno stran ceste in brez zaviranja trčila v tovornjak. Več o takratni nesreči smo poročali TUKAJ.


 
Do kradljivca s pomočjo radija PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: flickr(cc), Beau Maes   
Sreda, 02 December 2009 07:00

V ponedeljek (30. 11. 2009) je 33-letni dolgoprstnež iz okolice Dravograda iz parkirišča izpred stanovanjskega objekta v Slovenj Gradcu ukradel osebni avtomobil Renault Megane. Do ključev avtomobila je storilec prišel v stanovanju oškodovanke, katera je takoj o kraji obvestila policijo. Tokrat so možje postave pri preiskavi zadeve za sodelovanje zaprosili tudi radijske postaje.

Renault Megane, foto: flickr(cc): Beau Maes - slika je simbolična

Že nekaj deset minut zatem, se je ta poteza pokazala za odločujočo, saj je na Koroški radio poklical poslušalec, ki je takšen avto opazil na relaciji Mislinja-Velenje. Ukradeni avto so policisit PP Velenje zaustavili v Šaleku pri Velenju nato pa so primer prevzeli njihovi slovenjgraški kolegi, ki so zoper omenjenega storilca seveda vložili kazensko ovadbo zaradi suma storiteve kaznivega dejanja odvzema motornega vozila. Jeklenega konjička pa so seveda vrnili lastnici, ki je omenjenemu poslušalcu verjetno hvaležna.

 
V Podpeci asfaltirali "štajgo" PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, foto: Romana Lesjak   
Torek, 01 December 2009 15:56

Minuli teden so v občini Črna na Koroškem, natančneje v kraju Podpeca, kjer vsako leto prirejajo tradiconalne Gradove kralja Matjaža (intervju z organizatorjem Matjažem Mrdavšičem lahko najdete na tem naslovu), otvorili krajši cestni odsek, ki so ga nedavno tega prekrili z asfaltno površino.

Janez Švab - otvoritev ceste v Podpeci

Stranska cesta, ki se nahaja le streljaj višje kot bivša podpeška trgovina, ki že kar nekaj let ne obratuje več, je, tako znajo povedati (in morda malenkost pretiravati) tamkajšnji prebivalci, verjetno ena izmed najbolj strmih na svetu. Še posebej težko jo je premagati v zimskih časih, ko cestišče prekrijeta sneg in led. Domačin, ki je znan kot odličen izdelovalec klobas, je takole opisal svojo izkušnjo, ko se je nekega dne z avtomobilom peljal po nesporni strmini nizdol: "Zgora sm se usedo v avto, pa se sposto dovta po brego. Pol pa tk veš, kk je povzko pozimi. Sam, boh ne daj bremzat! Ker te takoj vrže von iz glajze. Na konco sm mev ž tejk brzine, da sm skor grta do Mitneka pršo z zaleto" (op. p. Mitnek je od novega cestnega odseka, ki meri dobrih sto metrov, oddaljen za kakšen kilometer).


Nova, asfaltirana cesta bo krajanom tako prišla prav predvsem v zimskih časih, ko se bodo (ob primerno urejenem cestišču) lažje pripeljali do svojih bivališč. V kratkem času naj bi ob rob ceste dodali tudi nujno potrebno odbojno ograjo. Cesto v Podpeci sta otvorila župan Janez Švab in predsednik vaške skupnosti Podpeca Mirko Rajzer - Marka, seveda pa niso pozabili niti na obvezen blagoslov, ki ga je opravil črnjanski župnik Tone Vrisk. Za dobro voljo domačinov, ki so se zbrali na otvoritvi, so poskrbeli črnjanski harmonikaši.

 
Preurejanje nekdanjega mejnega prehoda Holmec PDF natisni E-pošta
Prispeval Lucija Kac   
Nedelja, 29 November 2009 15:07

Zgodovinsko zelo pomemben mejni prehod Holmec je danes kraj, kjer se izvajajo gradbena dela. Zaenkrat so že odstranili bokse, urejajo pa cesto, ki je potekala skozi ta objekt. Kot zatrjuje prevaljski župan Matic Tasič, zaenkrat to še ne signalizira uporabe opuščenega prehoda za druge namene, temveč je preurejanje namenjeno zgolj lažjemu pretoku prometa na tem območju.

Dela na mejnem prehodu Holmec

Po informacijah pa naj bi te objekte, kakor tudi tiste na avstrijskem delu, slovenska in avstrijska stran skupaj uporabljali za gospodarske namene, tako naj bi državi v prihodnje ustanovili obrtnorazvojno cono. Župan je prav tako dejal, da se z ministrstvom za javno upravo dogovarjajo za prenos lastništva objektov na občino Prevalje.

Sicer je vlada junija 2009 sprejela strategijo ravnanja z nepremičnim premoženjem, kjer so posebej opredelili strateške nepremičnine, med katere spadajo tudi objekti na območju državne meje. Po tej strategiji naj bi se strateškim nepremičninam namenjalo še posebno pozornost z razlogom zaščite interesov države, obstaja pa možnost, da se posamezne nepremičnine odda v uporabo lokalnim skupnostim ali nevladnim organizacijam, ki bodo imele izoblikovane dobre programe.

Po navedbah časnika Večer naj bi občina Prevalje že zaprosila za uporabo mejnega prehoda Holmec, pri čemer je tudi predložila ustrezen program ter tako dobila pozitivno mnenje službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Potrebno pa se je zavedati, da kljub pozitivnemu mnenju procedura še ni zaključena, saj so sam prenos lastnišva in z njim povezane aktivnosti precej zahtevne.

Dela preureditve mejnega prehoda izvaja podjetje Slemenšek, ki vse udeležence v prometu obvešča, da je na omenjenem prehodu začasna delna zapora ceste, ki naj bi trajala do 23. decembra tega leta.


 
Pisma bralcev: Podoživljanje bivanja v bolnišnici PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Petek, 27 November 2009 12:24

Petek trinajsti ali vem, da danes bo srečen dan.

Podoživljanje lastne izkušnje v Bolnišnici Slovenj Gradec.

Samega sebe se zavemo največkrat v stiski ali v povsem novi življenjski situaciji.

Spremembe (pozitivne ali negativne) so del našega življenja; ne moremo jim ubežati; slej ko prej potrkajo na vrata. Navadno iz njih izidemo močnejši, bogatejši za marsikatero izkušnjo, poznanstvo in kar je gotovo vredno spomina je, da prav v stiski spoznaš 'prave ljudi' in njihovo pravo vrednost.

Bil je petek trinajsti, datum že sam po sebi za marsikoga 'scary', ko sem bila določena za operacijo ožilja. Priznam, da me je bilo malo strah, a ne petka trinajstega, ampak nove, meni  še neznane izkušnje. A že ob prihodu v Bolnišnico Slovenj Gradec (dan prej), sem naletela na same prijazne, krasne ljudi. Tu imam v mislih bolnišnično osebje- od administracije, medicinskih tehnikov, strežnic, čistilk in seveda zdravnikov, ki so enaki do vseh pacientov - izjemno profesionalni, a tudi s pravo mero empatije.

Operacija je bila uspešna (čeprav morda za koga ne preveč zahteven poseg), a ravno ob tem sem spoznala, da ni pomembna teža posega (že najmanjši je lahko usoden ), ampak od uigranosti slehernega v verigi dogodkov in tej sem bila tu priča.

In če povzamem:

V bolnišnici Slovenj Gradec ali natančneje na Oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo te bolnišnice sem se, skupaj s še tremi zadovoljnimi pacientkami v sobi 5, počutila varno, sprejeto in zadovoljno.

Hvala vsem: medicinskim 'sestram' (ta izraz mi je nekoliko bližji), tehnikom, strežnicam ... , še posebej pa prim. mag. Mihaelu Zajcu, za profesionalen pristop in odlično opravljen poseg.

Zgodba se je končala dobro in petek trinajsti se je zame, pa zagotovo še za večino pacientov, spremenil v srečen dan. Verjamem, da tu petek trinajsti ni nobena izjema.

Danes vem, da če bi bila kdajkoli postavljena v morda bolj zahtevno situacijo, nam bi s skupnimi močmi zopet uspelo, saj sem doživela zaupanja vredno nego.

Ravne na Kor., 23.11.2009

Zapisala hvaležna pacientka

Slavica Klančnik

 
<< Začetek < Prejšnja 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Naslednja > Konec >>

Stran 79 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti