Bajta
Zgodilo se je


Na koroških cestah letos manj prometnih nesreč, a več alkohola PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 10 December 2009 20:26

Od januarja do decembra 2009 se je varnost na koroških cestah glede na lansko leto povečala, na drugi strani pa beležimo slabše statistične podatke na področju alkoholiziranosti voznikov.

Alkohol ubija!

V letošnjem letu se je na Koroškem zgodilo za deset odstotkov manj prometnih nesreč kot lani, saj je število nesreč iz 591 padlo na 530. Tri prometne nesreče so se končale s smrtnim izidom (lansko leto šest), delež prometnih nesreč s telesnimi poškodbami je ostal skoraj enak lanskemu (237 oziroma 243), kar precej pa so se zmanjšale nesreče z gmotno škodo, saj so v letu 2009 zabeležili številko 290, leto poprej pa 342.

V letu 2009 so v prometnih nesrečah umrli trije ljudje (lani sedem), štirideset se jih je hudo poškodovalo (lani petinadvajset), lažje pa 292 (lani 303). Brez poškodb je ostalo nekaj pod 700 udeležencev. Največ prometnih nesreč se je v letošnjem letu zgodilo zaradi nepravilne strani in smeri vožnje ter zaradi neprilagojene hitrosti.

Vozniki, ki jim je preizkus z alkotestom pokazal preveliko vsebnost alkohola v izdihanem zraku, so povzročili več kot 13% prometnih nesreč (lani 12,20%), povprečna stopnja njihove alkoholiziranosti pa je bila 1,31 g/kg alkohola v krvi, kar je za 0,04 več kot v enak obdobju lani. 809 voznikov je bilo zaradi vožnje pod vplivom alkohola izločenih iz prometa (lani 949), od tega so jih 345 tudi pridržali od šest do dvanajst ur.

 
Otvoritev turistično informacijskega centra Topla PDF natisni E-pošta
Prispeval Irena Nagernik   
Sreda, 09 December 2009 17:12

V torek, 8. decembra 2009, je župan Občine Črna na Koroškem Janez Švab skupaj z direktorico Koroškega pokrajinskega muzeja Slovenj Gradec Brigito Rajšter svečano otvoril in predal namenu Turistično informacijski center Topla in Koroško čebelarsko zbirko.

TIC Topla

Brunarica, v kateri sta TIC in čebelarska zbirka, stoji ti pred križiščem Topla - Koprivna in je bila zgrajena ter opremljena v okviru čezmejnega projekta "Krajinski park Topla". V projektu so z Občino Črna sodelovali partnerji: CUDV, ZVN OE Maribor, Društvo za razvoj južne Koroške in številni zunanji izvajalci posameznih aktivnosti.

Projekt je bil finančno podprt s strani Občine Črna na Koroškem, Ministrstva za okolje in prostor in s sredstvi EU. V okviru projekta so bili doseženi naslednji rezultati: kartiranje negozdnih habitatnih tipov, strokovno pripravljeni in natisnjeni letaki, zloženke in zemljevidi, pripravljena je 30-minutna multivizijska predstavitev Tople, osnovane in označene so tematske poti, postavljen je TIC Topla in opremljen s pohištvom, računalniško opremo in drugo potrebno opremo za partnerje v projektu, pripravljen je osnutek upravljalskih smernic s strokovnimi podlagami za novo uredbo o krajinskem parku Topla.

Turistično informacijski center Topla je rezultat projekta Krajinski park Topla, ki pa je hkrati služil kot osnova za razvoj dodatnih vsebin in nadgradnjo vsebine TIC, ki jo predstavlja stalna čebelarska zbirka, ki so jo sodelavci Koroškega pokrajinskega muzeja iz Slovenj Gradca uredili v zgornjih prostorih brunarice. Tako se postopno uresničuje zastavljeni cilj: TOPLA - park raznovrstne narave in prijaznih ljudi in osnovno moto, ki je še vedno:
naj bo zaščiteno področje simbol razvoja in ne zavora pri gospodarjenju.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
Bodo pijanemu Vuzeničanu uničili avto? PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: flickr(CC): TelPortfolio   
Torek, 08 December 2009 13:20

Možje postave so v noči na soboto v preži za pijanimi vozniki zasačili 24-letnega Vuzeničana, ki je v domači vasi napihal solidnih 0,75 miligrama na liter izdihanega zraka oziroma 1,5 promila po starem.

Ko so policisti preverili dokumente Vuzeničana, so ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Ko pa so pobrskali še po njegovi „kartoteki“, so zavihali rokave in mu zasegli avtomobil, njega pa pridržali. Izkazalo se je namreč, da je bil predrzni Vuzeničan v zadnjih dveh letih že desetkrat pravnomočno kaznovan za storitev hujših kršitev cestno prometnih predpisov.

Uničeni avto, foto (flickr, CC): TELPortfolio. Slika je simbolična.

In kaj se zgodi z zaseženi vozili? O njihovi usodi odločajo na pristojnem okrajnem sodišču, na Koroškem torej v Slovenj Gradcu. Pretehtati morajo, ali gre za vozilo, ki je v pretežni meri namenjeno za izvrševanje cestnoprometnih prekrškov (trdovratno povratništvo), in ali ima lastnosti, zaradi katerih je podana splošna nevarnost (poškodovana vozila in vozila, ki niso tehnično brezhibna, ter vozila majhne vrednosti). Izbirajo lahko med dvema možnostima. Vozilo lahko vrnejo lastniku ali mu ga za vedno odvzamejo.

Podatki okrajnih sodišč kažejo, da se v več kot polovici primerov odločijo za odvzem. Sodišča se lahko nato odločijo, da trajno odvzete avtomobile in motorje prodajo na dražbi ali pa jih uničijo. V praksi se je izkazalo, da takšna vozila prodajo zelo redko, saj gre pogosto za tehnično pomanjkljiva in zanemarjena vozila nizke vrednosti, kar pa povzroči nesorazmerno visoke stroške.

Kot zanimivost dodajmo, da daleč največ vozil v Sloveniji zasežejo in uničijo na Dolenjskem.

 
Barbarin sejem v Mežici PDF natisni E-pošta
Prispeval Mitja Gruber, foto: Uroš Prosen   
Torek, 08 December 2009 11:26

Minulo soboto (5. 12. 2009) je v Mežici v okviru prazničnega Veselega decembra potekal tradicionalni Barbarin sejem. Sejem poteka na čast bogati in pestri rudarski tradiciji kraja (kar 330 let so v Mežici kopali svinčevo in cinkovo rudo). Sv. Barbara, po kateri ima sejem tudi ime, pa je zavetnica rudarjev.

Na stojnice, katere so bile postavljene že dan poprej, so prvi ponudniki, bilo jih je kar 26, svoje mamljive izdelke začeli postavljati že v zgodnjih jutranjih urah, ko se se ob njih začeli ustavljati tudi prvi radovedni obiskovalci sejma. Sejmarji, ki so bili večinoma locirani na Trgu svobode pred stavbo občine Mežica in v okolici avtobusne postaje Mežica, so prišli iz vse Slovenije, vendarle pa so prevladovali domačini, kar je tudi prav za sejem lokalnega pomena.

Barbarin sejem v Mežici
Ena izmed stojnic na Barbarinemu sejmu v Mežici.

Tako so ponudniki na svojih ličnih lesenih stojnicah ponujali praznične okraske primerne temu času, raznovrstno sadje, med, domači mošt, kruh, pecivo, manjkalo pa ni tudi ponudnikov z oblačili, posteljnino, vzglavniki in drugim.

Okrog desete ure, ko se je Mežica že dodobra prebudila in je bil sejem v polnem zagonu, je prisotne nagovoril tudi domači župan Dušan Krebl, ki je spregovoril nekaj besed o sejmu in njegovem pomenu za domači kraj.

Po višku, ki ga je sejem doživel okrog enajste ure dopoldne, je dogajanje začelo počasi zamirati, obiskovalcev je bilo vse manj in okrog štirinajste so pospravljali svoje izdelke tudi najbolj vztrajni sejmarji. No, takrat pa je na račun prišla “hišica”, kjer so stregli alkoholne napitke (predvsem zakuhano vino), kamor so se zatekli “na pomoč” vsi tisti, ki so se želeli malce ogreti – in takšnih ni bilo malo.

Barbarin sejem v Mežici
Tako so si obiskovalci hiteli privezati dušo k edini še stoječi stojnici - tisti, ki je stregla z (toplimi) opojnimi napitki.

Kako dolgo je obratovala še zadnja stojnica ni znano, je pa sejem vsekakor uspel, kar nam je zaupal tudi predsednik Turističnega društva Mežica, Tadej Pungartnik, ki je za nas podal svoj pogled na letošnji sejem s temi besedami: “Barbarin sejem se v Mežici pripravlja že skoraj celo desetletje, vendar lahko rečem, da je bil letošnji najuspešnejši. Zadovoljni smo bili s številom ponudnikov (sejmarjev), njihovo ponudbo, še bolj pa z obiskom, ki je vsako leto večji. Ponudnikov je bilo letos 26. Trudimo se, da je ponudba vsako leto bolj kakovostna, in da je čim manj t.i. kiča. Uspešnost sejma nas vsekakor zavezuje in vzpodbuja, da bomo sejem pripravili tudi prihodnje leto.

Pungartnik je še dodal, da Turistično društvo Mežica tudi v prihodnje ne bo počivalo, saj jih čaka koordinacija prireditev v okviru Veselega decembra, kjer je izpostavil božično-novoletni koncert v mežiškem rudniku z mednarodno jazz zasedbo in pa kasneje v februarju, tradicionalni pustni karneval.

 
Črnjanski hotel znova odpira svoja vrata PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, foto: Romana Lesjak   
Sobota, 05 December 2009 23:29

V Črni na Koroškem so znova odprli tamkajšnji hotel Krnes, ki je imel v zadnjih treh letih zaprta vrata, v tem času pa je občina zabeležila kar nekaj neuspelih poizkusov, da najde kupca oziroma najemnika in s tem ponovno oživi njegovo delovanje.

Hotel Krnes

Novi najemnik je postal koroški podjetnik Aleksander Jug, ki bo v naslednjih letih skrbel za ponudbo in razvoj črnjanskega hotela. Z občino Črna na Koroškem je podpisal najemno pogodbo za obdobje treh let. Mesečna najemnina naj bi po neuradnih podatkih znašala okoli petsto evrov. Jug je prav tako najemnik hotela Hesper v Dravogradu in Planinskega doma na Košenjaku.


Občina je sicer na zadnjem razpisu za novega najemnika izbrala domačina Janija Hercoga, ki pa se je kasneje odločil, da se v ta posel ne bo podal. Tako je priložnost dobil Aleksander Jug, ki se je za črnjanski hotel potegoval že na preteklih razpisih. Nedavna otvoritev v začetku meseca decembra se časovno zdi kot prava izbira, saj bo lahko novi najemnik veliko stavil že na smučarsko sezono v kraju. Prav zimski meseci pa bodo po vsej verjetnosti že prvi resni pokazatelj, kakšno prihodnost si hotel Krnes lahko obeta.

 
<< Začetek < Prejšnja 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Naslednja > Konec >>

Stran 78 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti