Bajta
Zgodilo se je


Prometna nesreča zaradi zasneženega in spolzkega cestišča PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: PU Slovenj Gradec   
Sreda, 06 Januar 2010 14:27

4. januarja je na cesti blizu naselja Dovže pri Mislinji prišlo do prometne nesreče v kateri sta se zaleteli dve vozili, tri osebe pa so bile pri tem lažje poškodovane.

Prevrnjen avto

Nesreča se je pripetila, ko je 65-letnik iz Gornjega Grada zaradi neprilagojene hitrosti po zasneženi in spolzki cesti izgubil oblast nad avtomobilom. Avto je nato zaneslo na nasprotni vozni pas, kjer je trčil v nasproti vozeče vozilo 59-letnika iz Mislinje. Mislinjčanov avto je ob trku odbilo iz ceste in prevrnilo na streho. Oba voznika in sopotnica so ob tem utrpeli lažje poškodbe in so bili odpeljani v Splošno bolnišnico v Slovenj Gradcu, kjer so ostali na zdravljenju.

Prometna nesreča Dovže

Zaradi nesreče je prišlo tudi do daljšega zastoja prometa na cesti Slovenj Gradec-Mislinja.

 
Ni in ni želel odnehati PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Torek, 05 Januar 2010 17:12

Nasilje v družini
Policisti so imeli od zadnjega dneva prejšnjega leta do letošnjega tretjega januarja kar precej dela s pridržanjem oseb do izstreznitve. Takšnih kršiteljev so našteli šest, od teh pa najbolj bode v oči 43-letnik, ki so ga morali varuhi reda pridržati kar trikrat.

Začelo se je na silvestrovo, ko je omenjeni Slovenjgradčan že okoli poldneva v pijanem stanju verbalno in fizično grozil svoji izvenzakonski partnerki in sinu. Policisti so mu tako izrekli sklep o prepovedi približevanja (kar se je zgodilo tudi že v preteklosti), katerega kršitelj ni spoštoval, saj je od pol šeste do pol sedme ure popoldne kar nekajkrat kršil omenjeni ukrep. Ko je 43-letnik začel še tretjič razbijati po zaklenjenih vratih, so ga policisti pridržali do iztreznitve.

Zgolj dva dni zatem je ista oseba znova kršila prepoved približevanja, zaradi česar so ga morali pridržati še drugič. Tudi tokrat je bil v pijanem stanju. Kot tudi naslednji dan, ko se je po odhodu s policijske postaje znova vrnil domov in žalil svojo partnerko. Okoli enajste ure so ga policisti odstranili na predpisano razdaljo, vendar 43-letnik še vedno ni odnehal, saj se je malo pred drugo uro popoldne zopet vrnil in razbijal po vratih, zaradi česar so ga policisti še tretjič pridržali do izstreznitve.

Policisti so kršitelju za vsak posamezen prekršek izdali plačilne naloge, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja "Nasilja v družini" pa bodo podali tudi kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu.

 
'MEGA ŽUR' na OŠ Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem PDF natisni E-pošta
Prispeval Slavica Klančnik, foto: Marija Mirnik   
Sobota, 02 Januar 2010 20:57

Kot že zadnjih 5 let je tudi pred letošnjim božičem na OŠ Prežihovega Voranca potekala kulturna prireditev za učence šole in njihove starše z naslovom Mega žur. V pričujočem tekstu si lahko preberete nekaj dejstev in občutkov, ki se porajajo pri pripravi in med samo prireditvijo.

Mega žur, kulturna prireditev, ki nudi veliko zabave tako nastopajočim kot tudi gledalcem in poslušalcem.

Sliši se prešeren smeh in sproščeno vodenje štirih mladih fantov in deklet: Ize, Žive, Petra in Mihe, ki nas vabijo na še eno zanimivo, že tradicionalno kulturno prireditev 'Mega žur'. Dobri so, res so enkratni, vsak po svoje: pogumni, duhoviti, prepričljivi. V skrbno izbranem in napisanem besedilu predstavljajo sebe, se spretno prelevijo v kakšno estradno ali literarno osebnost, obenem pa vabijo na oder mlade tekmovalce - svoje sošolce, prijatelje. Marsikateremu očetu in materi, pa dedku in babici zadrhti srce, ko na odru zagleda svojega 'junaka ali junakinjo.' In nato suveren pevski (plesni) nastop preplavi dvorano ter navduši prisotne, ki vse to nagradijo z bučnim aplavzom, saj je vsak nastop po svoje enkraten in neponovljiv.

"Poslušam, se zabavam, poplesujem in ... na  vrsti sem jaz. Srce mi zaigra, rdečica mi obliva obraz in glej, trema, ki mi je še malo prej stiskala glas v grlu, povzročala ščemenje v trebuhu, mi šibila kolena ter mi privoščljivo šepetala, da ne bo šlo, se počasi odplazi. Danes je moj dan, moram se potruditi in uspeti. Nastopil-a bom pred svojo publiko: učitelji, starši, starimi starši, sošolci, gosti - saj ne more biti res," šepeta srce pogumne drugošolke, tretješolke, pa petošolke, šestošolke in devetošolca ...; kopice nastopajočih, ki so še včeraj komajda verjeli, da so tega zmožni.

Nasmejani osnovnošolci

In zakaj  prireditev 'Mega žur'?

Zametki segajo že v leto 1994, ko smo v okviru projekta Zdrava šola pripravili prireditev z naslovom 'Mini playback show'. Bil je enkraten in nepozaben dogodek, tako za mlade pevce, glasbene skupine, plesalce in sprehajalce po modni stezi, kakor tudi za nas, učitelje in starše. Sedaj pa je to že tradicionalna prireditev naše šole. 

Cilji prireditve so priprava in opogumljanje otrok in mladostnikov za javno nastopanje, za sprejemanje novih izzivov, navajanje na koristno in ustvarjalno preživljanje prostega časa, spodbujanje kreativnosti, duhovitosti in osebnega angažmaja za predstavitev lastnih aktivnosti in stvaritev ter sproščeno vzdušje v božično-prednovoletnem času.
 
S tovrstnimi dejavnostmi mladi odkrivajo svoja močna področja (glasbena, plesna, ustvarjalna, pisateljska, voditeljska...), si na ta način gradijo pozitivno samopodobo, krepijo duševno zdravje ter ustvarjajo nekakšno doto za življenje. In kar je najpomembneje - otrok, mladostnik premaga samega sebe in izide močnejši in bogatejši za novo izkušnjo.

'Mega žur' povezuje učitelje razredne in predmetne stopnje na področju kulturnega dogajanja. Tim za pripravo prireditve (vodja
Slavica Klančnik, Andreja Keber, Marija Mirnik, Jasna Bezjak Završnik, Tanja Krivec, Bronislava Gajšek, Aleksandra Knez, zunanji sodelavec Andrej Gorenjak) skrbno načrtuje vsak korak: od idejne zasnove, motivacije otrok in mladostnikov, do predizborov glasbenih in plesnih skupin, oblikovanja žirije iz vrst učiteljev ter učencev, priprave nagrad (tu nam je v veliko pomoč tudi g. ravnatelj Stanislav Osojnik),  priznanj in pohval za vse nastopajoče, pa veznega besedila, kjer se mladi lahko dokažejo s svojimi literarnimi in voditeljskimi sposobnostmi. Svojo umetniško kreativnost in ustvarjalni duh na področju likovne vzgoje, delno tudi matematičnih delavnic, pa mladi preizkušajo v modnih kreacijah (klobuki, torbice, modna oblačila ...) in nato na pomembni javni predstavitvi.

Tudi tokrat so bili vsi cilji naše prireditve doseženi ali celo preseženi. In tisti, ki jim je že uspelo doseči laskav naziv Naj pevca-ke šole se kot nastopajoči gostje radi vračajo med nas in so zgled, da tovrstne prireditve že dajejo sadove: izvrstne mlade pevce, ki jih bodo morda glasba, ples, ali pa voditeljske spretnosti, katere so preizkušali prav na naših 'mega žurih', vodili k uspešni pevski ali plesni karieri, jim pomenili izzive za druge oblike kulturnega udejstvovanja ali pa sproščene zabave, kar tako.

In kako so priprave na "Mega žur" in samo prireditev doživljale predstavnice Tima na razredni stopnji: Marija Mirnik, Andreja Keber, Jasna Bezjak Završnik in Aleksandra Slatinšek Mlakar?

Priprave so se začele že kmalu po prvem skupnem sestanku v septembru. Najprej so motivirale učence, kolegicam predstavile svoje aktivnosti in rdečo nit, prvošolci so pod vodstvom Marije Jurgec in Jelke Šinko začeli pripravljati plesno točko s torbicami za potovanje v deželo Baja, Baja.

Nato so naredile predizbore, vse to fotografirale in novinarski krožek je, pod vodstvom Marije Mirnik, predstavil vse nastopajoče v obliki pisnega sestavka in plakata s fotografijami. Plakate je pomagala izdelati tudi Jasna Bezjak Završnik. Na njih so se, ne glede na uvrstitev, lahko našli prav vsi pogumni nastopajoči in na svoj dosežek so bili zelo ponosni. Pa ne samo otroci; ustavljali so se tudi starši, pa dedki in babice in z iskrico v očeh iskali in našli svojega otroka ali vnuka, nato  pa z nasmehom na obrazu odkorakali naprej.

"Kako prijeten je občutek, ko veš, da lahko s tovrstnimi aktivnostmi osrečiš kar največje število otrok in seveda njihove starše. Nam pa, ki  se trudimo, to daje potrditev, da šola ni le pouk, ampak veliko več in da v otrocih iščemo tudi druga močna področja, saj je lahko vsakdo uspešen vsaj na kakšnem področju in "Mega žur" je gotovo ena od priložnosti za dosego tega cilja," je za konec dodala Marija Mirnik.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
Pregled leta: Zaznamovalo Koroško v 2009 PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Petek, 01 Januar 2010 12:33

Pregled dogajanja v zdaj že preteklem letu 2009 nadaljujemo s seznamom za Koroško najbolj izstopajočih posameznikov, premikov, dogodkov.

Zaznamovalo leto: Dogajanje v Preventu

Kljub medijski osredotočenosti na Pomurje je gospodarska kriza močno prizadela tudi Koroško, najbolj pa se je stanje zaostrilo v Preventu, ki je bil v izjemno neugodnem položaju že pred recesijo. Na tem mestu zgodbe, ki je vključevala spore, vstajo delavk proti predsedniku uprave, odpuščanja, številne menjave in zaplete, nerazjasnjeno ozadje in igrice tistih, ki jih lahko igrajo, ne bomo podrobneje objavljali. Napišite besedo »Prevent« v iskalnik na Bajti in zadetkov bo več kot dovolj. Vsekakor bi si Koroška zgodba leta, ki se še razvija in bo dolgoročno zagotovo prinesla še številne preobrate, zaslužila glavno omembo tudi v rubriki »Polom leta«. Na koncu v tovrstnih zgodbah zmeraj najebejo tisti, ki so za nastalo situacijo še najmanj krivi.


Otvoritev trgovskega mega-super-duper centra

Če je na eni strani letošnje leto tudi na Koroškem zaznamovala kriza, ga je na drugi tudi odpiranje trgovskih centrov. Gradnja prostorov izoliranega skupnega izkustva se bo več kot očitno hektično nadaljevalo tudi na sodnega dneva dan. Slovenjgraški Spar 2000 z ostalimi trgovinami, ki so posejane ob njem, najbrž ni bila edina otvoritev vele-trgovine na Koroškem, vsekakor pa je bila najbolj množično obiskna; kako da ne, navsezadnje gre za največji nakupovalni raj na Koroškem, kjer si ob primerni finančni založenosti lahko uresničite vse (skoraj, po eno bo baje treba v Dravograd), še tako skrite želje. Stoglava množica, ki se je na delovni dan (dopoldan) poizkusila natlačiti v nov nakupovalni center, je bila močno simptomatična za družbo, ki se je očitno vdala v dejstvo, da potrebuje za zadovoljevanje svoje sreče le (veliko) materialnih dobrin in čim manj nepotrebnega razmišljanja. Poljski sociolog Zygmunt Bauman bi k temu dodal, da je v kapitalizmu »razvijanje porabniških spretnosti najbrž edini uspešen primer “vseživljenskega učenja”.« Očitno res.

Otvoritev trgovskega centra


Obisk Leonarda Tamaya Núñeza

Morda navidez nepomemben dogodek, ki se je odvil v slovenjgraškem Mladinskem kulturnem centru, je bil zagotovo izjemno pomemben na simbolni ravni. Obisk soborca Che Guevare, znanega tudi pod nadimkom Urbano, je pokazal, da sta Slovenj Gradec in Koroška kljub občemu poneumljanju še vedno lahko pomembno kozmopolitsko stičišče, ki seže preko razvoja, ki ga ponazarjajo gradnje trgovskih centrov. Periferija je za trenutek zopet postala pomemben prostor v širšem merilu, lokalno pa za sekundo globalno. Veliko pove že samo dejstvo, da je Urbano šele nekaj mesecev po obisku Slovenj Gradca, na povabilo obiskal Fakulteto za družbene vede v Ljubljani. Majhen, a simbolno pomemben kontradogodek torej.

Urbano


Projekt KoCeROd

Najnaprednejše kapitalistične družbe, kjer kot merilo napredka velja skoraj izključno možnost potrošnje, ustvarijo izjemno veliko odpadkov. S tem imajo težave vse družbe hiper-potrošnje, ne le naša, zato z malo karikiranja lahko zapišemo, da gozdove počasi nadomeščajo kupi odpadkov. Nič ne de, na Koroškem bo za to zaenkrat zadostovala Mislinjska dobrava, kjer bo eden izmed obratov Regijskega centra za ravnanje z odpadki (ali okrajšano: KoCeROd). Projekt, ki so ga v začetku leta 2009 tudi uradno z izvajalci in državo podpisale vse občine Koroške, bo eden izmed predvidoma štirinajstih regijskih centrov za ravnanje z odpadki v Sloveniji, služil pa bo vsemu x**Đyq Korošic in Korošcev. Svoje poslanstvo predelovanja in sortiranja z najmodernejšo tehnologijo, ki bo naše kupčke x*Đyq zgnetel v malo manjše ločene kupčke x*Đyq, bo pričel koncem leta 2011, šlo pa bo za enega največjih regijskih projektov, ki kani stati skoraj dvajset milijonov evrov. Pa na veselo x*Đyq!

Kocerod


Ukinjanje profesionalnih gasilcev

Ravenska občina se je koncem tega leta na ogorčenje številnih občanov odločila, da bo ukinila edini poklicni gasilski zavod na Koroškem. Da se je ob odpovedih pogodb s strani številnih podjetij, zaradi katerih je gasilski zavod sploh živel, znašla v izjemno neugodnem položaju, ni potrebno posebej poudarjati: na letni ravni jih je vzdrževanje tega zavoda letos stalo kar 150 tisoč evrov, petdeset odstotkov več kot lani, v prihodnjem letu pa bi stroški občine lahko narastli celo do 250 tisočakov. Dejstvo, da omenjeni gasilci vsak teden v povprečju posredujejo ob skoraj petih nesrečah, pa na drugi strani že samo po sebi priča, da bi šlo zagotovo za velik udarec varnosti na Koroškem (njihovo delo bi v celoti morali prevzeti prostovoljni gasilci), saj omenjeni gasilci posredujejo tudi v mislinjski in dravski dolini. V sredini decembra se je za ukinitev že opredelil ravenski občinski svet, na končno odločitev pa bo potrebno počakati do sredine januarja. Kako uspešno je bilo gašenje požarov doktorskega študenta in občasnega župana Tomaža, bodo volivci odločali že čez nekaj mesecev. 

Častna omemba: Obisk predsednika Danila Türka

Predsednik Danilo je uradno obiskal Mežiško dolino v začetku tega leta, seznanjal pa se je predvsem s potekom sanacije zgornjega dela doline zaradi onesnaženosti s svincem. V svet je poslal dve sporočili, da ne gre za lokalno težavo, ampak zadevo nacionalnega pomena, ter da bo naredil vse, kar lahko, da se stvari začnejo vrteti v zaželjeno smer. Na vprašanje kako bo to storil, saj nima niti zakonodajnih niti izvršilnih funkcij, je odgovoril, da bo na večerji, na katero je šel še isti dan, to težavo predstavil predsedniku vlade Borutu. Nadaljnji razvoj dogodkov še čakamo.

Danilo Türk

Kaj vse smo v pregledu zgrešili, kaj bi nujno morali vključiti? Povejte svoje mnenje na Bajtinem forumu, ki je že lep čas največji Koroški forum. Na njem se vsak dan krešejo mnenja.
 
Novoletna zabava in obdarovanje otrok PDF natisni E-pošta
Prispeval Mateja Bruder   
Torek, 29 December 2009 11:46

DPM je kot vsako leto tudi letos pripravilo igrico Dedkove zimske počitnice, v izvedbi gledališča KU-KUC iz Lendave. Obiskal nas je dedek Mraz, ki je prišel naravnost z zimskih počitnic. Da so ga otroci priklicali, so morali zaplesati in zapeti pesmice, ki jih ima dedek Mraz najraje.

Novoletna zabava in obdarovanje otrok

Nekateri otroci so mu sami zapeli pesmico na odru. Obdaril je otroke stare od enega do šestega leta, vendar le tiste, ki so bili celo leto pridni. Izkazalo se je, da je v Črni na Koroškem vseh 170 otrok, ki so bili na sprejemu dedka Mraza, zelo pridnih, saj so vsi dobili darila.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
<< Začetek < Prejšnja 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Naslednja > Konec >>

Stran 75 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti