Bajta
Zgodilo se je


Organizirani združbi vlomilcev odkleknalo PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: PU SG   
Torek, 26 Januar 2010 13:05

V zadnjih dneh so policisti na območju Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec uspešno raziskali večje število vlomnih tatvin v različne objekte na območju Koroške, ki jih je izvršila skupina osumljencev z območja Koroške.

foto: PU SG

V soboto, 23. 1. 2010, v zgodnjih jutranjih urah, so policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem, v naselju Ravne na Koroškem, pri nadzoru cestnega prometa ustavili 22-letnega voznika iz okolice Ravne na Koroškem, ki je vozil osebni avtomobil, v katerem sta se kot sopotnika prevažala 24-letni moški z območja Ravne na Koroškem in 17-letna ženska iz okolice Slovenj Gradca. V vozilu so našli vlomilsko orodje. Na podlagi najdenih predmetov in sledov, ki so bili najdeni pri ogledih krajev vlomov, so zoper vse tri na podlagi določbe 172/2 člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP-1) odredili 48-urno pridržanje.

V času pridržanje so policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem, v sodelovanju s kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Slovenj Gradec, policisti policijskih postaj Slovenj Gradec, Dravograd in Radlje ob Dravi, policisti PU Maribor in avstrijskimi varnostnimi organi, raziskali večje število kaznivih dejanj vlomnih tatvin, ki so jih območju celotne Koroške, sosednje PU Maribor in  avstrijske Koroške, izvršili navedeni voznik in mladoletna sopotnica ter 18-letni moški z območja Ravne na Koroškem in 17-letni moški z območja Slovenj Gradca. Na podlagi pisnih odredb Okrožnega državnega sodišča Slovenj Gradec so policisti pri osumljenih opravili hišne preiskave pri katerih so bili najdeni predmeti, ki so izvirali iz omenjenih kaznivih dejanj.

Pri zbiranju obvestil so policisti ugotovili, da se je navedena skupina oseb združila z namenom, da si z izvrševanjem tatvin pridobi protipravno premoženjsko korist. Kazniva dejanja velikih (vlomnih) tatvin v poslovne in individualne objekte, ki niso bili ustrezno tehnično varovani. V vseh primerih so iskali denar, odtujevali pa so tudi pijače, cigarete in vrednejše predmete (prenosni računalnik). Pri izvrševanju kaznivih dejanj so uporabljali posebne pripomočke za vlamljanje. V mesecu januarju so tako izvršili dva vloma v gostinski lokal na območju Raven na Koroškem, dva vloma v poslovna objekta na območju Prevalj, vlom v gostinski lokal na območju Črne na Koroškem in še več kaznivih dejanj vlomnih tatvin na navedenih območjih. V tem obdobju so izvršili vlome v objekte na območju  Republiki Avstriji, kjer so pri vlomu v objekt odtujili prenosni računalnik in cigarete.

V nedeljo, 24. 1. 2010, so policisti 22-letnega osumljenca iz okolice Raven na Koroškem, skupaj s kazensko ovadbo, privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča Slovenj Gradec, ki je zoper njega odredil pripor.

Policijska postaja Ravne na Koroškem bo po vseh zbranih obvestilih in dokazih, zoper vse štiri navedene zaradi utemeljenega suma storitve večjega števila kaznivih dejanj Velikih (vlomnih) tatvin (1. točki I. odstavka 205. člena Kazenskega zakonika), podala kazenske ovadbe na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

 
Poštar kradel denar PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU Slovenj Gradec   
Ponedeljek, 25 Januar 2010 18:04

Poštar kradel denarNa podlagi dalj časa trajajočega intenzivnega zbiranja obvestil in dokazov so policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem uspešno raziskali pet kaznivih dejanj s področja tajnosti občil, ki jih je utemeljeno osumljen 44-letni poštar z UE Ravne na Koroškem. Navedeni je v letu 2009 izkoristil pooblastila, ki so mu bila zaupana pri delu. Pri razvrščanju kuvert je pregledoval pisemske pošiljke, tako da jih je obračal proti svetlobi oziroma luči in nato iz njih odtujeval denar. Odprte kuverte je shranil in jih po odhodu iz službe odvrgel. Mesečno je na takšen način odprl tri do štiri kuverte v katerih so bili bankovci, običajno po 20 EUR.

Policijska postaja Ravne na Koroškem bo zoper navedenega, zaradi utemeljenega suma storitve petih kaznivih dejanj Kršitve tajnosti občil (139. člen Kazenskega zakonika) ter Poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja (209. člen Kazenskega zakonika), podala kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

Policisti ugotavljajo, da je navedeni izvršil še večje število tovrstnih kaznivih dejanj, vendar vsi oškodovanci še niso znani, zato jih prosijo, da pokličejo na interventno številko policije 113 na OKC PU Slovenj Gradec ali na anonimno številko policije 080 1200.

 
Pijanemu vozniku zasegli avtomobil PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU Slovenj Gradec   
Četrtek, 21 Januar 2010 19:21

V zadnjih dneh so policisti na območju Policijske uprave Slovenj Gradec zasegli motorni vozili kršitelju, ki je pod vplivom alkohola nadaljeval z vožnjo in večkratnemu kršitelju prometnih predpisov.

17. 1. 2010, ob 4.15 uri, so policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem, med vožnjo osebnega avtomobila v cestnem prometu, ustavili 23-letnega voznika iz Črne na Koroškem, ki je kazal očitne znake vpliva alkohola. Preizkus z elektronskim alkotestom mu je izmeril vrednost 0,52 mg/l (1,04 g/kg) alkohola v izdihanem zraku. Zaradi kršitve določb Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP-1) so mu izdali plačilni nalog za plačilo globe v višini 500 EUR in izrekli stransko sankcijo 9 kazenskih točk. Vozniku so prepovedali nadaljnjo vožnjo, vendar te ni upošteval, saj so ga ob 4,50 uri ponovno ustavili v naselju Ravne na Koroškem. Ker je obstajala nevarnost, da bo voznik z vožnjo pod vplivom alkohola še nadaljeval, so mu v skladu z določili 238. a člena ZVCP-1 zasegli motorno vozilo zasegli. Zaradi kršitev določb ZVCP-1 bodo zoper njega podali obdolžilni predlog na Okrajno sodišče Slovenj Gradec.

Alkohol ubija, največkrat nedolžne

18. 1. 2010, ob 19.50 uri, so policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem, med vožnjo osebnega avtomobila v cestnem prometu, ustavili 22-letnega voznika z Raven na Koroškem. Pri postopku kontrole so ugotovili, da je vozil osebni avtomobil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. V nadaljnjem postopku so ugotovili, da je bil v obdobju zadnjih dveh let že šestkrat pravnomočno kaznovan za storitev hujših kršitev cestno prometnih predpisov. V skladu z določili 238. a člena Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP-1) so mu policisti motorno vozilo zasegli. Zaradi kršitev določb ZVCP-1 bodo zoper njega podali obdolžilni predlog na Okrajno sodišče Slovenj Gradec.

Zaseg vozil večkratnim kršiteljem v cestnem prometu je eden izmed prioritetnih ciljev, ki so si jih v letošnjem letu zastavili policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem. Z zasegi motornih vozil večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov želijo ostalim udeležencem v cestnem prometu zagotoviti  varnejšo udeležbo v cestnem prometu.

 
Od pretepa policista do divje vožnje PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU Slovenj Gradec   
Sreda, 20 Januar 2010 10:24

Gospod policajMed odmevnejšimi varnostnimi dogodki na območju Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec so policisti obravnavali kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja policistoma, pri katerem sta bila dva policista lažje telesno poškodovana, kaznivo dejanje povzročitve lahke telesne poškodbe z nožem in ogrožanja varnosti v zasebnem prostoru ter hujšo prekoračitev hitrosti vožnje.

17. 1. 2010, ob 3. uri, so bili policisti Operativno komunikacijskega centra PU Slovenj Gradec obveščeni, da policiste pred enim izmed gostinskih lokalov v Slovenj Gradcu čaka oškodovanec, ki je bil pretepen. Na kraj sta bili napoteni policisti dveh policijskih patrulj, ki so pričeli zbirati obvestila o kršitvi. Pri tem sta dva izmed policistov Policijske postaje Slovenj Gradec pristopila do 21-letnega kršitelja iz Mislinje, ki se je v uradnem postopku do njiju najprej pričel žaljivo vesti nato pa se jima je aktivno uprl, tako da je z rokama udarjal proti njima in poskušal pobegniti, zato sta stekla za njim. Ko ga je eden izmed policistov dohitel, se je kršitelj nenadoma obrnil in policista z roko udaril po obrazu, tako da je ta padel po tleh, nakar je pobegnil s kraja. Pri pobegu mu je pomagal 23-letni kršitelj iz Mislinje, ki je drugega policista v patrulji od zadaj z rokama prijel okoli prsnega koša, ga močno stisnil in vrgel po tleh ter nato pobegnil s kraja kršitve. Okoli 4.30 ure je bil prijet in priveden na Policijsko postajo Slovenj Gradec. Pri opravljanju uradne naloge sta oba policista utrpela lažje telesne poškodbe.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Slovenj Gradec, ki so opravili ogled kraja, bodo po vseh zbranih obvestili in dokazih zoper navedena, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Preprečitve dejanja uradni osebi (299. člen Kazenskega zakonika KZ-1), podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

16. 1. 2010, ob 16.20 uri, so policisti Policijske postaje Radlje ob Dravi, na glavni državni cesti Brezno – Radlje ob Dravi, opravljali meritve hitrosti z laserskim merilnikom hitrosti. V kraju Vas, kjer je hitrost vožnje s prometnim znakom za naselje omejena na 50 km/h, so 41-letnemu tujcu, ki je v cestnem prometu vozil osebni avtomobil, izmerili hitrost 111 km/h, kar je 61 km/h več od dovoljene. Zaradi kršitve člena 32/7D Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP-1) je bil zoper tujca izveden takojšen postopek na Okrajnem sodišču Slovenj Gradec. Izrečena mu je bila globa v višini 950 EUR in 17 (sedemnajst) kazenskih točk. 

16. 1. 2010, ob 22.36 uri, so bili policisti Policijske postaje Radlje ob Dravi napoteni na intervencijo v zasebni prostor v okolici Vuhreda. Pri intervenciji so ugotovili, da je zaradi dekleta prišlo do spora med 19-letnim domačinom in 21-letnim moškim iz Vuzenice. Omenjeni je v zasebnem prostoru kršil javni red in mir, tako da je domačim grozil s pretepom. Med prepirom je prišlo do pretepa, v katerem ga je 19-letni domačin z nožem zabodel v levo ramo. Odpeljan je bil v Zdravstveni dom Radlje ob Dravi, kjer je bilo ugotovljeno, da je utrpel lažjo telesno poškodbo.

Policisti Policijske postaje Radlje ob Dravi, ki so opravili ogled kraja, bodo po vseh zbranih obvestilih in dokazih, zoper 19-letnega zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve Lahke telesne poškodbe z nevarnim orodjem (122. člen Kazenskega zakonika), podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec. Prav tako bodo kazensko ovadbo podali tudi zoper 21-letnega, ki je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja Ogrožanja varnosti (135. člen Kazenskega zakonika). Navedenemu so zaradi kršitve člena 6/1 Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1) izdali tudi posebni plačilni nalog za plačilo globe v višini 250 EUR

 
En kup snežakov PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik, Lucija Kac   
Torek, 19 Januar 2010 16:55

Po obilnem sneženju, ki je pred dnevi zajelo celotno Slovenijo, je bilo po našem pozivu prejšnji teden v Bajtinem e-poštnem predalu pričakovati kup fotografij takšnih in drugačnih snežnih kreacij. A temu žal ni bilo tako (na uredništvu krivimo včerajšnji izpad električne energije).

Zato sva se dva člana uredništva odločila žrtvovati nekaj časa in bencina, ter poslikala snežake, ki sva jih med vožnjo utegnila opaziti. Nekatere je sonce že dodobra načelo, ponekod je o snežnih umetninah pričal le večji kup snega in zaplate trave, ki so ga obdajale; prav veliko jih tako na žalost nisva več našla.

Nekaj takšnih, ki še stojijo, si oglejte na priloženih fotografijah. Snežaki so bili slikani v Starem trgu, pred osnovno šolo Sele-Vrhe, Ob Suhi na Ravnah, na Javorniku, zadnja dva pa pod Brinjevo goro nad Prevaljami.

Snežak pri Starem trgu

Snežak pri OŠ Sele-Vrhe

Snežak ob Suhi na Ravnah

Snežak na Javorniku

Snežak pod Brinjevo goro

Še en snežak izpod Brinjeve gore

 
<< Začetek < Prejšnja 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Naslednja > Konec >>

Stran 73 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti