Bajta
Zgodilo se je


Nesreče na koroških smučiščih PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU SG, foto: kokorowashinjin, flickr(cc)   
Četrtek, 04 Februar 2010 07:00

Policisti na območju Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec so v zadnjih dveh dneh obravnavali tri nesreče na smučiščih, v kateri so se štirje smučarji hudo telesno poškodovali.

V ponedeljek, 1. 2. 2010, ob 15:19 uri, so bili policisti Operativno komunikacijskega centra PU Slovenj Gradec obveščeni, da se je na smučišču Ribnica na Pohorju zgodila nesreča, v kateri se je 11-letna smučarka hudo telesno poškodovala. Na kraj so bili napoteni policisti, ki so ugotovili, da se je navedena pod nadzorstvom učiteljev, smučala na urejenem delu smučišča. Med smučanjem je prekrižala smuči in padla. Pri tem si je poškodovala desno nogo. Po nudenju prve  pomoči je bila z reševalnim vozilom prepeljana v UKC Maribor. Utrpela je zlom golenice desne noge.

Smučanje - slika je simbolična, avtor: kokorowashinjin, flickr(cc)

Na isti dan ob ob 18.35 uri, so bili policisti Operativno komunikacijskega centra PU Slovenj Gradec obveščeni še o drugi nesreči na smučišču Ribnica na Pohorju. Na kraj so bili napoteni policisti, ki so pri ogledu kraja ugotovili,  da se je pri smučanju v spremstvu staršev hudo telesno poškodoval 7-letni smučar. Med smučanjem ga je zaneslo izven urejenega smučišča, kjer je padel. Po nudenju prve  pomoči ga je oče odpeljal v Zdravstveni  dom Radlje ob Dravi, od tam pa je bil napoten na zdravljenje v UKC Maribor. Utrpel je zlom golenice desne noge.

Ker policisti v obeh primerih nesreče na smučišču niso ugotovili znakov tuje krivde, bodo o dogodku podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

V torek, 2. 2. 2010, ob 11.20 uri, so bili policisti Operativno komunikacijskega centra PU Slovenj Gradec obveščeni, da se je na smučišču Kaštivnik na Kopah zgodila nesreča, v kateri sta se hudo poškodovala dva smučarja. Na kraj so bili napoteni policisti, ki so ugotovili, da je na spodnjem delu urejenega smučišča prišlo do trčenja med 31-letnim smučarjem iz Slovenj Gradca in 40-letnim smučarjem iz Maribora. Do trčenja je prišlo okoli 40 metrov pod prelomnico in okoli 10 metrov od desnega roba urejenega smučišča po tem, ko  je 31-letni smučar po pogovoru s prijateljem zapeljal nazaj na progo, po  kateri je smučal 40-letni smučar. Zagledala sta se na krajši razdalji, vendar trčenja nista uspela preprečiti. Po trčenju sta padla po smučišču in se hudo telesno poškodovala. Po nudeni prvi  pomoči sta bila z reševalnim vozilom prepeljana v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Ugotovljeno je bilo, da je 40-letni smučar utrpel zlom ključnice, 31-letni smučar pa hudo poškodbo ramenskih vezi.

Primerjave podatkov o obravnavanih nesrečah na smučiščih na območju PU Slovenj Gradec kažejo, da so policisti v obdobju od 1. 1. 20010 do 2. 2. 2010 obravnavali 16 nesreč, v enakem obdobju lanskega leta pa skupaj 15 nesreč, kar odraža skoraj identično stanje. Kljub temu ljubitelje smučanja policisti opozarjajo na previdnost in doslednejše spoštovanje določb Zakona o varnosti na smučiščih (ZVSmuč). 

 
Otroške ustvarjalne delavnice pod Peco PDF natisni E-pošta
Prispeval Katja Gole (DPM), Jure Lesjak   
Sreda, 03 Februar 2010 16:33

Na 18. Gradovih kralja Matjaža (reportažo in številne fotografije lahko najdete tukaj) je poleg gradnje snežnih gradov potekal tudi pester spremljevalni program, v okviru katerega so v nedeljo potekale tudi otroške ustvarjalne delavnice. Po Snežnem popku, v okviru katerega sta okoli poldneva nastopila kralj Matjaž in Alenčica ter glasbeni gost Vid Jamnik, so na svoj račun prišli tudi najmlajši obiskovalci tradicionalne prireditve, ki so sodelovali v različnih aktivnostih na prizorišču, kjer stoji več kot sto snežnih umetnin.

Otroške delavnice

Otroške delavnice, ki jih je pripravilo Društva prijateljev mladine Črna, eno najbolj dejavnih in uspešnih društev v tamkajšnji občini, so sodelujočim ponudile lepo priložnost, da na svoj način izrazijo svojo domišljijo in ustvarjalnost. Otroci so izdelovali krone in snežne skulpture, ki so jih prebarvali z različnimi barvami, ter tako postali del kraljeve pravljice v Mitneku pod Peco, kjer so svoj obisk zaključili z raznovrstnimi igrami na snegu.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
Sanacija Preventa Global PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Torek, 02 Februar 2010 11:14

Prevent Global in načrt za njegovo sanacijo bosta prizadela že tako oslabljeno koroško socialno varnost. Prevent Global, katerega dolg slovenskim bankam naj bi znašal 55 milijonov evrov, mora za zagotovitev finančne stabilnosti doseči odloge odplačil dolgov, celotna sanacija pa bo zahtevala tudi odpuščanje zaposlenih ter reorganizacijo družbe. Tako naj bi brez dela ostalo med 350 in 400 zaposlenih, družbo pa bodo preoblikovali v holding z dvema divizijama – avtomobilski del in neavtomobilski del. Sanacijo nameravajo zaključiti v dveh letih, po tem času pa naj bi Prevent Global ponovno posloval z dobičkom.

Delavke in delavci v radeljskem obratu

Kot del sanacije družbe novo vodstvo Globala predvideva tudi zaprtje tovarne v Radljah. Tako nameravajo delavke premestiti v Slovenj Gradec, a vseeno obstaja prepričanje, da bodo vsaj nekatere izmed 264 delavk zaposlenih v Radljah službo izgubile. Delavke Preventa Radlje naj bi za odpuščanje in zaprtje tovarne izvedele iz medijev ter oglasne deske, kamor so nabili tri strani dolgo pismo sanacijskih ukrepov napisano s strani predsednika uprave, Renata Kranjca. Kot poroča Delo, so delavke to sprejele s pomenjljivim protestom, tako so v sneg pred tovarno zapičile črno zastavo, dodale križe in svečke ter s tem na svoj način opozorile na to, da se radeljski tovarni bliža konec.

Ob tej reakciji delavk naj bi Kranjc dejal, da so delavke reagirale preveč čustveno, saj se zaenkrat niti še ne ve, koliko delavk bo izgubilo delo. Kranjc je še povedal, da bodo pri odpuščanju upoštevali zakonske kriterije, pri pripravi programa presežnih delavcev pa bodo zajeli vse zaposlene v skupini in ne le radeljske delavke.

 
Kradli so hrano in oblačila PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: PU Slovenj Gradec   
Sobota, 30 Januar 2010 12:21

V usklajeni in hitri akciji so policisti na območju Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec, na podlagi informacij o osumljenih in podatkov o registrski številki osebnega avtomobila, po storjeni tatvini oblačil v eni izmed prodajaln večjega trgovskega centra v Slovenj Gradcu, prijeli skupino tujcev, ki je utemeljeno osumljena storitve večjega števila tovrstnih kaznivih dejanj.

Nakradena roba

V četrtek, 28. 1. 2010, ob 13.09 uri, so policisti in kriminalisti, po obvestilu zaposlene trgovke v eni izmed prodajaln večjega trgovskega centra v Slovenj Gradcu, da sta po storjeni tatvini oblačil iz prodajalne pobegnila moški in ženska, ki sta se nato usedla v osebni avtomobil tuje registrske številke, v katerem sta ju čakala moški in ženska, nakar so se skupaj odpeljali, v usklajeni in hitri policijski akciji, osebni avtomobil z osumljenci ob 13.18 uri, izsledili v bližini odlagališča odpadkov v Mislinjski Dobravi pri Slovenj Gradcu.  

Na podlagi določb Zakona o kazenskem postopku so policisti osebam odvzeli prostost in jih privedli v prostore Policijske postaje Slovenj Gradec. Na podlagi pisne odredbe pristojne preiskovane sodnice Okrožnega sodišča Slovenj Gradec so nato  opravili pregled oseb in vozila. Pri preiskavi so našli in zasegli 113 različnih artiklov, od tekstilnih do prehrambenih v različnih količinah, katerih skupna vrednost znaša okoli 3.500 EUR. V prisotnosti prevajalca za madžarski jezik so policisti, v skladu z veljavnimi določbami, zaslišali 59  in 40-letna moška ter 48 in 40-letni ženski. Po zaslišanju so bili osumljenci izpuščeni.  

Policisti so pričeli ugotavljati, v katerih prodajalnah na širšem območju Koroške in tudi sosednjih regij, so bile tatvine izvršene. Po ugotovitvah oškodovanih podjetij jim bodo odtujene artikle vrnili.

Policisti Policijske postaje Slovenj Gradec bodo po vseh zbranih obvestilih in dokazih zoper vse štiri osumljence, ki so utemeljeno osumljeni, da so v sostorilstvo iz različnih prodajaln na širšem območju, izvršili večje število kaznivih dejanj tatvin, podali kazenske ovadbe na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

 
Policista preprečila samomor PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU Slovenj Gradec   
Sreda, 27 Januar 2010 17:53

Policisti na območju Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec so s prisebnim in hitrim ravnanjem preprečili storitev samomora brezdomcu iz Slovenj Gradca.

Slika je simbolična!V petek in soboto, 22. in 23. 1. 2010, je 38-letni brezdomec, ki je sicer prijavljen za bivanje na območju Slovenj Gradca, petkrat prišel v prostore zdravstvenega doma in bolnišnice v Slovenj Gradcu ter od zdravstvenega osebja zahteval hospitalizacijo v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Kot vzrok je navajal bolezni, za katere so zdravniki ugotovili, da hospitalizacija ni potrebna, vendar je vztrajal pri svoji zahtevi in se na njihove zahteve ni hotel odstraniti iz prostorov. Pri tem se je pričel razburjati in vznemirjati osebje in paciente, zato so zaprosili za policijske intervencije. Ob prihodih so ga policisti opozorili na morebitne kršitve javnega reda in miru, nakar je sam zapustil prostore navedenih ustanov.

V zadnjem od opisanih primerov je 23. 1. 2010, ob 21.04 uri, ponovno hotel vstopiti v prostore bolnišnice v Slovenj Gradcu, vendar ga je vratar odslovil, zato je v bližini vhoda v bolnišnico razbil odpadno neonsko žarnico in se z delci stekla porezal po rokah. V tistem času sta na kraj prispela policista Policijske postaje Slovenj Gradec, ki sta ga nato pospremila v kirurški oddelek bolnišnice, kjer so mu oskrbeli manjše vreznice na roki in ga napotili iz bolnišnice. Ko je prišel do vratarnice si je z vžigalnikom prižgal bundo, ki je zaradi umetnega materiala in posebne umetne podlage, dokaj hitro in močno zagorela. Policista, ki sta v tistem času prihajala iz zgradbe bolnišnice, sta opazila črn dim, zato sta takoj stekla k njemu ter najprej z rokama in nato še s snegom pogasila ogenj. Pri tem je eden izmed policistov utrpel lažjo opeklino desne roke. Po pogasitvi bunde sta ga policista spremila nazaj v prostore kirurškega oddelka, kjer je bil še dodatno zdravniško oskrbljen, nakar je bil z reševalnim vozilom odpeljan na psihiatrično zdravljenje v UKC Maribor.

S prisebnim ravnanjem in takojšnjim ukrepanjem sta mu policista preprečila storitev samomora. Po vseh zbranih obvestilih bo Policijska postaja Slovenj Gradec podala poročilo za Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec in na Center za socialno delo Slovenj Gradec. Policista bo v naslednjih dneh sprejel dr. Jurij Ferme, direktor PU Slovenj Gradec, ki jima bo izrekel pohvalo za uspešno opravljeno delo pri nudenju takojšnje pomoči občanu.

 
<< Začetek < Prejšnja 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Naslednja > Konec >>

Stran 72 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti