Bajta
Zgodilo se je


Planinci iz Mislinje že enajstič na Črni vrh PDF natisni E-pošta
Prispeval Mirko Tovšak   
Petek, 12 Februar 2010 10:59

Planinsko društvo Mislinja že enajst let pripravlja vsakoletni spominski pohod dr. Stanka Stoporka na najvišji vrh Pohorja – Črni vrh (1543 m). Pohod je vsako leto na dan kulturnega praznika, iz leta v leto pa se nanj podaja vse več planincev in drugih rekreativcev. Organizatorji vedo povedati, da so s temi pohodi pričeli kmalu po tem, ko so na Črnem vrhu postavili kovinsko skulpturo – tridimenzionalni križ, delo domačina zdravnika in kiparja dr. Lojzeta Pogorevca. Pohod so posvetili spominu na znanega zdravnika, rekreativnega delavca in pobudnika ustanovitve domačega planinskega  društva dr. Stanka Stoporka.

Letos je bilo na dan kulturnega praznika v visokogorju čudovito, jasno vreme. Čeprav je v dolini kraljevala megla in nizka oblačnost pa nas je že nad 1000 m nadmorske višine pričakalo zimsko sonce s prečudovito zimsko idilo. Vsa drevesa so bila odeta v ivje, v snegu in ivju pa so žarele iskrice neštetih biserov od sonca osvetljene beline. Letos se je tega pohoda udeležilo preko 400 pohodnikov, ki so se vpisali v knjigo udeležencev, vsi tisti pa, ki so prehodili to pot tri krat so prejeli bronasti znak Črnega vrha, za vsaj pet pohodov srebrnega, za najmanj 10 pohodov pa zlatega. Na vrhu so planinci v počastitev praznika zapeli Prešernovo zdravico, predsednik meddruštvenega odbora PZS za Koroško Drago Horjak pa je v kratkem nagovoru pozdravil vse udeležence.


Črni vrh
Pohodniki se vzpenjajo proti Črnemu vrhu


Črni vrh
Pohoda se vsako leto udeleži tudi žena pokojnega dr. Stanka Stoporka


Črni vrh
Z vrha je lep razgled proti Uršlji gori, Peci in Kamniškim Alpam


Črni vrh
Del pohodnikov se je »ovekovečil« ob znamenju na Črnem vrhu


Črni vrh
Žigosanje kartončkov v šotoru


Črni vrh
Ponudba toplega čaja in predsednica Turističnega društva Mislinja g. Minka Koprivnikar

 
Varčne sijalke za socialno najbolj šibke PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: www.elektro-celje.si   
Petek, 12 Februar 2010 09:41

V preteklem tednu je družba Elektro Celje d.d. darovala 900 varčnih sijalk socialno šibkim družinam na Koroškem. Za to potezo so se odločili po pozitivnem odzivu, ki sta ga prejeli donaciji izvedeni v Celju in Krškem.

donacija Rdečega križa

Sijalke bodo donirali preko območnega združenja Rdečega križa v Slovenj Gradcu in njihovih 14 krajevnih organizacij. Omenjene sijalke bodo družine prejele v februarju in marcu.

Ob tem je predstavnica za komuniciranje in marketing Elektra Celje Andreja Bezjak povedala, da gre za pozornost, s katero upajo, bodo družinam prihranili kakšen evro na položnici, prav tako pa tudi denar za nakup nove sijalke. Dodala je še, da se z uporabo samo ene varčne sijalke na letnem nivoju prihrani do 10 evrov, če sijalko uporabljamo 4 ure dnevno.

Ob donaciji se je v imenu Območnega združenja Rdečega križa Slovenj Gradec zahvalila Anka Matvoz, ki je izrazila zadovoljstvo nad dejanjem Elektra Celje in dodala, da je združenje veselo vsakega prispevka, ki prinese dodatno veselje njihovim uporabnikom.

 

 
Koroška: več nesreč, a manj poškodovanih PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU Slovenj Gradec   
Četrtek, 11 Februar 2010 00:27

Policisti na območju Policijske uprave Slovenj Gradec so v mesecu januarju letošnjega leta, v primerjavi z mesecem januarjem 2009, obravnavali nekoliko več prometnih nesreč, v katerih je eden izmed udeležencev umrl, manj je bilo hudo telesno poškodovanih, bistveno ugodnejše pa je bilo stanje na področju alkohola v cestnem prometu.

Alkohol ubija, največkrat nedolžne

V mesecu januarju 2010 (2009) so policisti na območju PU Slovenj Gradec obravnavali 58 (52) ali 11,54 % več prometnih nesreč. Med temi so obravnavali 1 (0) prometno nesrečo s smrtnim izidom, 20 (21) prometnih nesreč s telesnimi poškodbami in 37 (34) prometnih nesreč z gmotno škodo. V prometnih nesrečah je 1 (0) udeleženec umrl, 1 (4)  je bil hudo telesno poškodovan, 27 (26) jih je bilo lažje telesno poškodovanih, brez poškodb pa je bilo v prometnih nesrečah udeleženih še 80 (69) oseb.

Največ prometnih nesreč se je zgodilo zaradi neprilagojene hitrosti. Alkoholizirani vozniki so povzročili 2 (11) prometni nesreči. Glede na skupno število vseh obravnavanih prometnih nesreč, je bil delež alkoholiziranih povzročiteljev 3,45 % (20,15 %), povprečna stopnja koncentracije njihove alkoholiziranosti pa je bila 0,69 (0,99) g/kg alkohola v krvi. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so policisti iz prometa izločili 56 (83) voznikov. Med  temi jih je bilo 26 (34) pridržanih po določbi Zakona o varnosti cestnega prometa. Voznikom, ki so večkrat huje kršili cesto prometne predpise, so policisti v skladu z določili Zakona o varnosti cestnega prometa in Zakona o prekrških zasegli 10 (3) motornih vozil.

 
Pijani nasilnež zopet grozil materi PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: paukrus (Flickr, CC)   
Torek, 09 Februar 2010 14:58

Nasilnež je ponovno posegel po alkoholuV zadnjih dneh so policisti na območju Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec, skupaj s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja nasilja v družini, k dežurni preiskovalni sodnici privedli stalnega kršitelja javnega reda in miru, zoper katerega je bil odrejen pripor.

V petek, 5. 2. 2010, ob 11.59 uri, je 35-letni brezposelni stalni kršitelj javnega reda in miru iz Slovenj Gradca (ki ima, to je treba omeniti, tudi svojo Facebook stran "oboževalcev"), v stanovanju enega izmed stanovanjskih blokov v Slovenj Gradcu, ponovno kršil z odredbo sodišča izrečen ukrep prepovedi približevanja njegovi materi, kateri je zagrozil s pretepom in jo nagnal iz stanovanja. Policisti so ugotovili, da je v času od 26. 1. do 5. 2. 2010 večkrat kršil z odredbo sodišča izrečen ukrep tako, da je nad materjo izvajal nasilje, ji grozil z ubojem in jo večkrat nagnal iz stanovanja.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilja v družini so policisti na podlagi določb Zakona o kazenskem postopku (ZPP) zoper njega odredili pridržanje. Po pridržanju so ga policisti Policijske postaje Slovenj Gradec 5. 2. 2010 skupaj s kazensko ovadbo,  zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja nasilja v družini, privedli na zaslišanje k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča Slovenj Gradec, ki je zoper njega odredila pripor.

Omenjenega stalnega kršitelja so policisti različnih policijskih enot PU Slovenj Gradec, v obdobju zadnjih dveh let, obravnavali za skupno kar 186 kršitev javnega reda in miru, zaradi nadaljevanja prekrškov, ki jih je največkrat storil pod vplivom alkohola, so policisti zoper njega na podlagi določb Zakona o prekrških, odredili skupno že 43 pridržanj do izstreznitve v trajanju največ 12 ur, vselej pa so mu izdali tudi plačilne naloge za plačilo globe.

 
Pri Kumru gostili srečanje koroških markacistov PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, foto: Maksimiljan Kotnik, Romana Lesjak   
Ponedeljek, 08 Februar 2010 23:58

V soboto se je na kmetiji pri Kumru v Koprivni, v občini Črna na Koroškem, odvilo srečanje koroških markacistov - le ti označujejo gorske poti s posebnim znamenjem, ki ga nedvomno pozna vsak ljubitelj gora. Okoli petdeset postavljalcev markacij in drugih gostov - srečanja so se udeležili tudi Tone Tomše, načelnik komisije za planinske poti pri PZS, Drago Horjak, načelnik MDO planinskih društev za Koroško in Romana Lesjak, podžupanja občine Črna na Koroškem - je na srečanju Odbora za planinske poti Koroške, ki ga vodi Roman Močnik, pozdravil predsednik PK Peca-Olševa Marko Kumer.

naj markacist koroške 2009 bojan šipek z dobitnikoma knafeljčevega priznanja
Bojan Šipek (na sredini fotografije), NAJ markacist koroške 2009, z dobitnikoma Knafeljčevega priznanja - levo Janez Juvančič (PD Bricnik Muta), desno Friderik Weiss (PD Dolga pot).


V pozdravnem govoru se je Kumer spomnil začetkov PK Peca-Olševa, ki je svojo pot začel pred petnajstimi leti. Takrat ga je ustanovil že pokojni Jože Kumer, ki je organiziral organiziral ureditev dveh (nekoč vojaških) poti na Peco in Olševo. Predsednik tamkajšnjega planinskega kluba je poudaril velik pomen sekcije markacistov, ki je prepogosto prezrta in premalokrat pohvaljena.

Dosedanji NAJ markacisti Koroške
Dosedanji NAJ markacisti Koroške (z desne proti levi): Malči Kvasnik 2004 - PD Ožbalt Kapla, Maks Kotnik 2005 - PD Dravograd, Vinko Kvasnik 2006 - PD Ožbalt Kapla, Roman Močnik - 2007 PD Prevalje, Roman Škrube 2008 - PD Mežica in Bojan Šipek 2009 - PD Črna na Koroškem.


Na srečanju koroških markacistov so med drugim razpravljali o poročilu vodje OPP Koroška, planu za leto 2010, delu komisije za pota pri PZS ter zakonu o planinskih poteh in katastru planinskih poti. Podelili so tudi priznanja za prejšnje leto: NAJ markacist Koroške za leto 2009 je postal Bojan Šipek (PD Črna na Koroškem), Knafeljčevo priznanje pa sta prijela Janez Juvančič (PD Bricnik Muta) in  Friderik Weiss (PD Dolga pot).


Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
<< Začetek < Prejšnja 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Naslednja > Konec >>

Stran 71 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti