Bajta
Zgodilo se je


MePZ Markovič Kristl - Mato v Črešnjevcu PDF natisni E-pošta
Prispeval MePZ Markovič Kristl - Mato   
Četrtek, 18 Februar 2010 23:25

Mešani pevski zbor Markovič Kristl - Mato je bil povabljen na 90-letnico KUD Štefan Romih v Črešnjevec na mednarodno srečanje pevskih zborov. Prireditev je bila odlično organizirana in izpeljana v telovadnici tamkajšnje osnovne šole. Le ta je bila zasedena do zadnjega kotička in publika je bila zelo hvaležna.

Mešani pevski zbor Markovič Kristl - Mato

Po končani slovesni prireditvi je bila pogostitev v kulturnem domu za vse nastopajoče. Ob glasbi prijetnega ansambla so se zavrtele številne pustne maske, ki so jih predstavljali člani nekaterih zborov. MePZ Markovič Kristl - Mato se organizatorju zahvaljuje za odlično prireditev in pogostitev.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
56-letnik v Dravogradu povozil peško PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: Arhiv   
Sreda, 17 Februar 2010 09:09

Včeraj okoli sedme dopoldan je v naselju Dravograd 56-letni domačin v osebnem avtomobilu, na zaznamovanem prehodu za pešce, v neposredni bližini odcepa ceste za avtobusno postajo, zaradi neprilagojene hitrosti trčil v 58-letno peško, ki je prečkala cesto skupaj s hčerko. Ob trčenju je nesrečnica obležala hudo telesno poškodovana, zato je bila z reševalnim vozilom nemudoma odpeljana v bolnišnico Slovenj Gradec, kjer ostaja na zdravljenju zaradi zloma obeh nog in udarnin po telesu.

Zoper 56-letnega povzročitelja nesreče bodo policisti zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve nesreče iz malomarnosti na pristojno okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

 
Stop! Prednost ima življenje PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU Slovenj Gradec   
Torek, 16 Februar 2010 17:01

Stop! Prednost ima življenjePolicisti na območju Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec bodo izvedli poostrene aktivnosti na  prehodih cest preko železniških prog in poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov.

V času med 15. in 28. 2. 2010 bodo policisti izvajali poostrene aktivnosti na nivojskih prehodih cest preko železniških prog. Namen prve preventivne akcije, ki bo na območju celotne Slovenije potekala pod sloganom "Stop! Prednost ima življenje", je zmanjšanje števila prometnih nesreč na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge, saj se ugotavlja pogostost prometnih nesreč na nezavarovanih nivojskih prehodih ceste preko železniške proge. Prav zato je dosledno upoštevanje prometne signalizacije, ključen in najučinkovitejši ukrep vsakega posameznika pri prečkanju železniške proge. Aktivnosti bomo policisti izvajali na vseh nivojskih prehodih cest preko železniških prog na Koroškem, s poudarkom na nezavarovanih prehodih, ki so označeni le s prometnim znakom "Andrejev križ".

V tem času bodo policisti tudi poostreno preverjali, ali so vozniki in potniki v vozilih med vožnjo pripeti z varnostnim pasom in če pri prevozih otrok uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme. Policisti bodo poostrene nadzore uporabe varnostnega pasu izvajali na vseh državnih in lokalnih cestah na Koroškem. Nadzor se bo izvajal nad individualnimi in organiziranimi prevozi oseb ter še posebej nad prevozi otrok. Namen vseevropske akcije glede uporabe varnostnega pasu, je zmanjšanje števila mrtvih in telesno poškodovanih oseb v prometnih nesrečah zaradi neuporabe varnostnega pasu ter povečati uporabo varnostnih pasov med vozniki in potniki v osebnih in tovornih avtomobilih kot tudi v avtobusih. V letu 2009 je bilo na koroških cestah v prometnih nesrečah udeleženih 818 voznikov in potnikov. Med temi jih 10 % ni uporabljalo varnostnega pasu. Med temi je voznik umrl za posledicami prometne nesreče, voznik in dva potnika sta bila huje telesno poškodovana, 10 voznikov in 11 potnikov pa je bilo lažje telesno poškodovanih.

 
Pustno rajanje v Črni v znamenju kankana PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Nedelja, 14 Februar 2010 23:57

Včeraj je v dvorani Kulturnega doma v Črni na Koroškem potekalo pustno rajanje in tekmovanje za najboljšo skupinsko masko v letošnjem letu. Zavidljivo število najrazličnejših ekip je nakazalo, da bo borba za najvišjo mesto tudi letos trajala vse do razglasitve rezultatov, ko bosta člana Vanago banda razkrila, katera maska je v največji meri prepričala "strokovno" komisijo. A začnimo raje lepo od začetka.

Pustno rajanje v Črni na Koroškem

Da stvar ne bo prehitro ušla izven konteksta, moram najprej ponuditi sledeči podatek: organizatorja pustne gavde v črnjanskem Kulturnem domu sta bila Turistično društvo Črna in hotel Krnes, ki so ga lansko jesen ponovno odprli (članek tukaj). Kmalu je na Bajti sledila prva ocena o njegovem delovanju (članek tukaj), ki pa je v mojem domačem kraju naletela na mešane odzive. Eden izmed očitkov se je glasil približno takole: "Zaka pa si iz drugih tut ne devaš takih norcov?". Takrat sem prijaznemu sokrajanu odgovoril, da lahko v prihodnje pričakuje kakšen podoben članek tudi ob kakšni drugi priložnosti. Človek ne more verjeti, toda naključje je več kot očitno hotelo, da se stvar ponovi ob novi prireditvi v tistem hotelu, ki je unikatno vhodno tablo (vidite jo lahko tukaj) zamenjalo z novo. Le ta za razliko od prejšnje zagotovo ne bo pisala zgodovine. Škoda.

Pustno rajanje v Črni na Koroškem

Vrnimo se k bistvu: če sem čisto iskren, je prireditev na koncu ponudila več kot so sprva domnevali ne preveč številni obiskovalci, ki so zaradi (hudega) mraza v jedilnici hotela Krnes hoteli naročiti "dve bukavi drovi". Natakarica je avtorju izjave namenila malce čuden pogled, ko pa je le ta zaprosil za cockto, je (nenašemljena) gospa izza šanka pripomnila, da je to sicer "v redu, ampak je pa malenkost čudno naročilo za Črno". Čudno je bilo tudi naslednje naključje, ki pa seveda ni v nikakršni povezavi s prejšnjo opazko, da je v hotelu morda za kakšno stopinjo ali šest premrzlo. Za sosednjo mizo so namreč sedeli smučarski trenerji, ki so skupaj s svojimi varovanci pripotovali v Črno na Koroškem na državno prvenstvo v slalomu. K njim so kar v pižamah tekale mlade smučarke, ki so bile potarnale, da v njihovih sobah ni ravno preveč toplo. A vse skupaj je na glavo postavila izjava prepotenega gusarja, ki mi je ob krajšem pogovoru dejal, da je sicer "zelo fajn, vendar prevroče". Moja teorija je na tej točki torej grdo pogorela v mrazu.


Medtem se je dvorana Kulturnega doma kar lepo napolnila. Levo oko zabeleži okoli deset skupinskih mask, posameznih je mnogo več. Za odtenek slabše desno oko zadnjo številko pozabi zapisati v beležko. Odveč bi bilo pisati, kakšne šeme vse smo lahko obiskovalci videli, saj si lahko večino teh ogledate v Bajtinem Albumu (prvi del tukaj, drugi del tukaj). Potrebno pa je povedati, da smo do četrt čez polnoč spremljali srdit boj za končno zmago. Največ možnosti je laična presoja pripisovala psom Dalmatincem in Kankan plesalkam, katerih delček bogatega repertoarja si lahko ogledate v zgornjem oziroma spodnjem video posnetku. Na koncu so morali nič hudega sluteči hišni ljubljenčki priznati premoč (dejansko!) odrskim plesalkam, ki so po končanem tekmovanju Bajti dale eskluziven intervju (prehiteli smo celo Smet na Kanalu A), v katerem je sogovornica zaupala, da za vsem skupaj stojijo tri stvari: prvič) mojstrska kreacija Lilijane Belaj (zdaj ko so maske padle, lahko izdamo imena), ki je poskrbela za perfekten outlook; drugič) asinhroni nastop energičnih plesalk (s popolno usklajenostjo je preveč dela); in zadnjič) mož v črnem z brki in cigaro v ustih (na fotografiji zgoraj), ki vedno poskrbi, da je plačilo za nepozaben obisk plačano že nekaj tednov pred nastopom.


Zlagal bi se, če bi dejal, da se je temperatura ob preigravanju starih hitov, ki sta jih iz rokava stresala izkušena glasbenika, nekoliko dvignila. Na tem mestu sicer nastane manjša dilema: ali je krivda na strani hotela Krnes, ki mu je nekoliko ponagajalo ogrevanje, ali pa sta za nizko stanje živega srebra v termometru kriva člana Vanago banda? Glede na to, da so pustne maske ravno v času, ko sem si zastavljal zgornje vprašanje, plesale po celi dvorani in odru, bi drugi del dileme verjetno moral zavreči. Kaj pa je s prvim? Poročam ob naslednji prireditvi. Verjetno pa je tako ali tako tudi ta hipoteza izpeljana iz napačnih predpostavk ...

P. S. Stopil sem iz črnjanskega hotela in si hotel zapreti jakno ter natakniti zimsko kapo. Opazil sem, da se to storil že ob prihodu. Očitno postajam nekoliko pozabljiv.

Več fotografij lahko najdete v Albumu (1.del).

Več fotografij lahko najdete v Albumu (2.del).

 
78-letnik si je v Mislinji zažgal pol hiše PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU Slovenj Gradec   
Sobota, 13 Februar 2010 00:30

Ogenj - slika je simboličnaPolicisti na območju Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec so opravili ogled kraja požara, v katerem se je lažje poškodoval lastnik stanovanjskega objekta, na katerem je nastala večja gmotna škoda.

Policisti na Operativno komunikacijskem centru PU Slovenj Gradec so bili 11. 2. 2010 ob 11:26 uri obveščeni o požaru na stanovanjskem objektu v okolici Mislinje. Na kraj je bila napotena policijska patrulja in kriminalisti, ki so po opravljeni intervenciji gasilcev, opravili ogled kraja požara. Pri tem so ugotovili, da je do požara prišlo v prostoru kuhinje novozgrajene stanovanjske hiše. V jutranjih urah je 78-letni lastnik stanovanjske hiše, v prisotnosti njegove 79-letne, ob štedilniku na trda goriva, zamenjal plinsko jeklenko. Zaradi uhajanja plina in bližine odprtega ognja je prišlo do nenadnega vžiga plina in nastanka požara, ki se je nato razširil po kuhinji in dnevi prostor. Ob nenadnem izbruhu ognja je lastnik zadobil lažje opekline rok in obraza, zato je bil z reševalnim vozilom odpeljan v  bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je ostal na zdravljenju. Požar je na objektu in inventarju povzročil za okoli 20.000 evrov gmotne škode.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Slovenj Gradec, bodo po vseh zbranih obvestili in dokazih, zoper lastnika stanovanjske hiše, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Povzročitve splošne nevarnosti, podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

 
<< Začetek < Prejšnja 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Naslednja > Konec >>

Stran 70 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti