Bajta
Zgodilo se je


S tatvino oškodoval Društvo srčnih bolnikov PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: PU Slovenj Gradec   
Torek, 02 Marec 2010 15:45

Policisti na območju policijske uprave (PU) Slovenj Gradec so na podlagi intenzivnega zbiranja obvestil in dokazov uspešno raziskali kaznivo dejanje tatvine avtomatskega defebrilatorja.

S tatvino oškodoval Društvo srčnih bolnikov

V petek, 11. februarja 2010, ob 15.40 uri, so bili policisti policijske postaje Dravograd obveščeni, da je neznani storilec vstopil v prostor Nove Ljubljanske banke v Dravogradu, kjer se nahaja bančni avtomat, ter na njem opravil dvig gotovine. Ob zapuščanju prostora je s priročne police, ki se nahaja na bližnjem zidu, v navzočnosti dveh občanov, odnesel in si protipravno prilastil avtomatski defebrilator, last Društva srčnih bolnikov, Koronarnega kluba Mežiške doline. Na podlagi ugotovitev ogleda kraja in pregleda video-posnetka ter intenzivnega zbiranja obvestil in dokazov, so policisti policijske postaje Dravograd ugotovili, da je storitve kaznivega dejanja utemeljeno osumljen 49-letni moški z območja občine Dravograd. Pri hišni preiskavi so mu policisti avtomatski defebrilator, ki si ga je želel podrobneje pregledati in v primeru potrebe uporabiti za sebe, zasegli in vrnili oškodovanemu društvu.

Policijska postaja Dravograd bo zoper nepridiprava, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja tatvine, podala kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu.

 
Snežni plaz usoden za dva planinca PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: PU SG   
Nedelja, 28 Februar 2010 18:31

Policisti na območju policijske uprave Slovenj Gradec so opravili ogled kraja gorske nesreče, v kateri sta umrla dva pohodnika, tretji pa se je lažje telesno poškodoval. Danes dopoldan so bili policisti na Operativno komunikacijskem centru PU Slovenj Gradec obveščeni, da se je na območju Male Raduhe, v bližini koče na Grohatu, zgodila gorska nesreča, v kateri je snežni plaz zasul dva pohodnika, tretji pa se je sam rešil in pozneje poklical na številko 112 ter zaprosil za nujno pomoč.  

Fotografija kraja nesreče

Na podlagi opravljenega ogleda in do sedaj zbranih obvestil so policisti ugotovili, da so trije pohodniki v dopoldanskih urah današnjega dne, hodili po zaznamovani pešpoti proti vrhu Raduhe. Med hojo po severni steni Raduhe se je okoli 9.30 ure nad njimi, pod vrhom Male Raduhe, na Celjskem območju, sprožil snežni plaz širine okoli 30 metrov, ki jih je odnesel po strmem pobočju v razdalji okoli 300 metrov. Iz plazu se je rešil 22-letni moški iz okolice Dravograda, ki ostalih dveh pohodnikov ni videl, takoj je poskušal poklicati na pomoč, vendar ni bilo telefonskega signala, zato odšel nižje do koče na Grohatu in od tam poklical na številko 112 ter zaprosil za pomoč.  

Zaradi lažje dostopnosti do kraja gorske nesreče, so bili na kraj nemudoma napoteni pripadniki Gorske reševalne službe Koroške in trije policisti PU Slovenj Gradec, ki so posebej usposobljeni za delo v gorah. Gorski reševalni so po prihodu na kraj, na spodnjem delu, ob izteku lijakastega snežnega plazu, okoli poldneva s pomočjo lavinskih psov, izpod snega rešili oba pohodnika. Kljub nudenju takojšnje zdravniške pomoči s strani zdravnika, pripadnika GRS Koroška, sta 24-letni moški iz okolice Dravograda in 24-letni moški iz okolice Vojnika, umrla na kraju gorske nesreče.

Za reševanje je bila aktivirana tudi posadka helikopterja Slovenske vojske, ki je pristajala na stadionu v Črni na Koroškem in od tam opravljala nujne polete pri prevozih reševalcev, poškodovanega in pokojnih. Poškodovani je bil z nogometnega stadiona v Črni na Koroškem z reševalnim vozilom prepeljan na zdravljenje v bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je bilo ugotovljeno, da je utrpel lažje telesne poškodbe.

V reševalni akciji je sodelovalo okoli 28 pripadnikov GRS Koroška, dva prostovoljna alpinista in trije policisti PU Slovenj Gradec.

 
Teden boja proti raku 2010 (1.3. do 7.3.2010) PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, ZZV Ravne   
Sobota, 27 Februar 2010 21:04

LivestrongLetno za rakom po celem svetu zboli več kot 12 milijonov bolnikov, 7,6 milijona jih zaradi raka umre. Po podatkih Onkološkega inštituta letno v Sloveniji za rakom zboli okrog 12.000 ljudi, umre pa jih približno 6000. Pričakovati je, da bo med rojenimi leta 2007 za rakom do 75. leta starosti zbolel skoraj vsak drugi moški in skoraj vsaka tretja ženska.

Iz podatkov Registra raka za Slovenijo za leto 2006 je razvidno, da je bilo v Sloveniji zabeleženih 11.043 novo odkritih bolnikov z rakom, od tega pri  5.799 moških in 5.244 ženskah, umrlo pa je 5284 bolnikov. Več kot polovica (56%)  vseh rakavih bolezni pri obeh spolih je na petih anatomskih mestih:  na koži -15,9%, debelem črevesu in danki - 11,6%, pljučih - 10,9%, dojki 10,1% in prostati - 7,7 %. Breme raka je različno v življenjskih obdobjih, največ ga je pri starejših. 87% bolnic in bolnikov zboli po 50. letu. Rak se izjemno redko pojavi pri mlajših od 19 let.

Pri moških je bil leta 2006 v Sloveniji najpogostejši rak pljuč - 15,8%, takoj za njim pa rak prostate -14,6 %. Sledijo rak kože - 14,5 %, debelega črevesa in danke - 12,7 %, glave in vratu - 6,1 % ter rak želodca - 4,6%. Pri ženskah je bil na prvem mestu rak dojk, ki predstavlja 21,2 %. Temu sledijo rak kože - 17,5%, debelega črevesa in danke - 10,5 % , pljučni rak -5,5% in rak materničnega telesa - 5,3 %.

V Koroški statistični regiji je v letu 2006 zbolelo 388 bolnikov: 196 moških in 192 žensk. Za pljučnim rakom je zbolelo 41 moških in 11 žensk, za malignimi raki kože 31 moških in 41 žensk, za rakom dojk 25 žensk ter za rakom prostate 24 moških. Za rakom je v tem letu umrlo 213 bolnikov, od tega 118 moških in 95 žensk, kar predstavlja 32 % vzrokov vseh smrti pri moških in 31% vseh smrti pri ženskah. V nadaljevanju prikazujemo breme raka debelega črevesa in danke in državni Program presejanja in odkrivanja raka na debelem črevesu in danki - Svit.

Marec kot mesec boja proti raku debelega črevesa in danke; Svit - državni program presejanja in odkrivanja raka na debelem črevesu in danki

Za rakom debelem  črevesu in danki v Sloveniji vsako leto zboli okrog 1200, umre pa okrog 700 ljudi. Rak debelega črevesa in danke je drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji, predvsem zato, ker bolezen ni odkrita dovolj zgodaj. Največkrat za rakom debelega črevesa in danke zbolevata oba spola po 50. letu starosti, zbolijo lahko tudi mlajši.  Na Koroškem je v letu 2006 za tem rakom zbolelo 45 ali 11,6% bolnikov ( 22 moških in 23 žensk), umrlo pa 23 bolnikov (14 moških in 9 žensk).

Rak debelega črevesa in danke je tako kot  večina rakov zahrbtna bolezen, razvija se počasi, brez očitnih bolezenskih znakov. Obdobje brez kliničnih znakov bolezni je v povprečju  dolgo od osem do deset let. V 90% se rak razvije iz predrakavih sprememb na steni črevesja - iz polipov, ki sčasoma preidejo v rakasto tvorbo. Če polipe pravočasno odkrijemo in odstranimo, s tem bolniku rešimo življenje, ohranimo mu tudi kakovost življenja.   
Polipi bolniku večinoma na povzročajo težav. Na polipih nastanejo razjede, ki povzročijo prikrito ali vidno krvavitev. Polipi lahko povzročijo oviro v prehajanju črevesne vsebine ali vodijo do popolne zapore črevesa.

Simptomi in klinični znaki, ki opozarjajo na raka na debelem črevesu in danki, so neznačilni. Odvisni so od mesta tumorja, njegove velikosti, razširjenosti in zapletov, ki jih tumor povzroča. Med najpogostejšimi znaki so:  bolečine v trebuhu, spremembe ritma odvajanja blata (pogostnost odvajanja, konsistenca blata), zaprtja, ki jim sledijo driske, sveža krvavitev iz črevesa ali črno blato, tanko blato, slabokrvnost, nenamerna izguba telesne teže, utrujenost… Če bolezen odkrijemo dovolj zgodaj, ko se rak še ni razširil iz črevesja v bezgavke ter še ni zasevkov,  je zdravljenje učinkovito in uspešno.

Tveganje za nastanek raka debelega črevesa in danke povečujejo dejavniki, kot so: nezdrav življenjski slog, premalo gibanja, nezdrava prehrana s premalo vlaknin, zelenjave in sadja, debelost, kajenje in alkohol. Ogroženi so tudi ljudje, ki že imajo prisotne kronične vnetne bolezni (npr. ulcerozni kolitis, Mb. Crohn …) in ožji sorodniki že obolelih za tem rakom. Zgodnje odkrivanje raka  debelega črevesa in danke omogoča Program Svit, ki se od lani izvaja tudi že na Koroškem. Program sta omogočila Ministrstvo za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Udeležba v programu je brezplačna za osebe z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

In kako poteka Program Svit ?

Vabila za sodelovanje v Programu Svit prejmejo vsako drugo leto osebe obeh spolov, stare od 50 do 69 let. Vabilu so priložene informacije o Programu Svit in izjava o prostovoljnem sodelovanju. Vsem, ki vrnejo podpisano izjavo, Center Svit pošlje komplet za odvzem dveh vzorcev blata. Posameznik odvzame dva vzorca blata po priloženih navodilih, pri dveh zaporednih odvajanjih v dveh različnih dneh oz. znotraj štirih dni. Oba označena vzorca blata vloži v kuverto z že plačano poštnino, ter jo odda v poštni nabiralnik.

V centralnem laboratoriju Programa Svit v Ljubljani se izvede preiskava  blata za ugotavljanje  prikrite krvavitve. Če se v vzorcu blata ugotovi sled krvi, preiskovanec in njegov osebni zdravnik dobita obvestilo o pozitivnem izvidu. Pozitiven izvid še ne pomeni raka na debelem črevesu in danki, pomeni le, da obstaja možnost, da je preiskovanec zbolel za tem rakom. Preiskovancu se predlaga endoskopska preiskava črevesja - kolonoskopija pri specialistu, ki bo ugotovila vzrok krvavitve. Kolonoskopija je preiskava, ki omogoča pogled v notranjost in je najpomembnejša diagnostična metoda za zgodnje odkrivanje in odstranjevanje polipov oziroma predrakavih sprememb. S to preiskavo se ugotovijo bolezenske spremembe: črevesni polipi, kronične vnetne bolezni črevesja in benigni/ maligni tumorji. Osebni zdravnik preiskovanca glede na njegovo zdravstveno stanje na preiskavo ustrezno pripravi. Pred kolonoskopijo preiskovanec dobi navodila za  čiščenje črevesja. Preiskovanci z negativnim laboratorijski izvidom o tem prav tako prejmejo pisno obvestilo, vključno s sporočilom, da bodo v program ponovno vabljeni po dveh letih.

Zavod za zdravstveno varstvo Ravne želi spodbuditi vse Korošce, ki so že ali še bodo prejeli vabilo za sodelovanje v programu Svit, da se odločijo za vključitev  vanj ter k temu spodbudijo še svoje bližnje, saj  s tem  rešujejo  in dvigujejo kakovost življenja.

Rak ni nujno smrtna obsodba! Čas je, da pomislite nase! Ne bojte se pogleda od znotraj!      

 
Smučar si je zlomil nogo PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: arhiv Bajte   
Četrtek, 25 Februar 2010 09:09

To nedeljo dopoldan se je na smučišču Kaštivnik na Kopah, zgodila smučarska nesreča, v kateri se je hudo poškodoval 35-letni smučar iz Mozirja. Med smučanjem z večjo hitrostjo, je ob dohitevanjem neznanega smučarja naredil oster zavoj in pri tem padel  po urejenem smučišču spodnjega dela vlečnice Kaštivnik. Ob padcu si je poškodoval nogo. Po nudeni prvi pomoči je bil z reševalnim vozilom prepeljan v bolnišnico Slovenj Gradec. Utrpel je zlom golenice noge.

Policisti Policijske postaje Slovenj Gradec, ki pri ogledu kraja smučarske nesreče niso ugotovili znakov tuje krivde, bodo o dogodku podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

tako so smučali včasih

Isti dan nekaj ur pozneje se je na smučišču Kopnik na Kopah, zgodila še ena smučarska nesreča, v kateri se je lažje poškodoval 10-letni smučar iz Krškega. Med smučanjem po urejenem delu smučišča Kopnik je padel in si poškodoval nogo. Po nudeni prvi pomoči je bil prepeljan v bolnišnico Slovenj Gradec. Utrpel je nateg kolenskih vezi. Policisti Policijske postaje Slovenj Gradec, ki pri ogledu kraja smučarske nesreče niso ugotovili znakov tuje krivde, bodo dogodek zabeležili v poročilu.

Primerjave podatkov o nesrečah na smučiščih Koroške kažejo, da se je v obdobju od 1. 1. 20010 do 23. 2. 2010 zgodilo skupaj 26 nesreč, v enakem obdobju lanskega leta pa skupaj 22 nesreč, kar predstavlja 18,18 % porast. 
Policijska garaža se polni z zaseženimi vozili PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: flickr(CC): TelPortfolio   
Ponedeljek, 22 Februar 2010 20:15

V zadnjih dneh so policisti na območju Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec zasegli motorna vozila trem večkratnim kršiteljem prometnih predpisov.

16. 2. 2010, ob 12. uri, so policisti Policijske postaje Radlje ob Dravi, v naselju Podvelka, med vožnjo osebnega avtomobila v cestnem prometu, ustavili 21-letnega domačina, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. V uradnem postopku so ugotovili, da je bil v zadnjih dveh letih že trikrat pravnomočno kaznovan za storitev hujših kršitve cestno prometnih predpisov, zato so mu motorno vozilo zasegli.  

19. 2. 2010, ob 16.20 uri, so policisti Policijske postaje Radlje ob Dravi, v kraju Gortina, med vožnjo osebnega avtomobila v cestnem prometu, ustavili 44-letnega domačina, ki je kazal očitne znake vpliva alkohola. Preizkus z elektronskim alkotestom mu je nameril vrednost 1,07 mg/l (2,14 g/kg) alkohola v izdihanem zraku. Prav tako so ugotovili, da ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja. V nadaljnjem uradnem postopku so ugotovili tudi, da je bil v zadnjih dveh letih že trikrat pravnomočno kaznovan za storitev hujših kršitev cestno prometnih predpisov, zato bo Gortinčan nekaj časa hodil peš.

slika je simbolična

20. 2. 2010, ob 1.38 uri, so policisti Postaje prometne policije Slovenj Gradec, v naselju Ravne na Koroškem, med vožnjo osebnega avtomobila v cestnem prometu, ustavili 26-letnega domačina, ki je kazal očitne znake vpliva alkohola. Preizkus z elektronskim alkotestom mu je nameril vrednost 0,57 mg/l (1,14 g/kg) alkohola v izdihanem zraku. Prav tako so ugotovili, da je vozil v času pravnomočno izrečenega ukrepa prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. V nadaljnjem uradnem postopku so ugotovili, da je bil v zadnjih dveh letih že trikrat pravnomočno kaznovan za storitev hujših kršitve cestno prometnih predpisov in tudi ta "nesrečnež" je ostal brez svojega vozila.

Primerjave podatkov o zasegih motornih vozil v cestnem prometu kažejo na občutek porast problematike, saj so policisti na območju PU Slovenj Gradec, v letih 2009 (2008), voznikom, ki so večkrat huje kršili cestno prometne predpise zasegli skupaj 27 (9) motornih vozil.

Zaseg vozil večkratnim kršiteljem v cestnem prometu bodo policisti na PU Slovenj Gradec prioritetno izvajali tudi v letošnjem letu, ker želijo s temi ukrepi vsem udeležencem zagotoviti čim varnejšo udeležbo v cestnem prometu.  

 
<< Začetek < Prejšnja 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Naslednja > Konec >>

Stran 69 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti