Bajta
Zgodilo se je


Dravograd, Mežica: nasilje v družini. Kje vse še?! PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU Slovenj Gradec   
Ponedeljek, 12 April 2010 15:54

Nasilje v družini - slika je simboličnaV nedeljo, 11. 4. 2010, ob 19:15 uri, je 55-letni moški z območja Dravograda, v močno vinjenem stanju, v enem izmed stanovanj večstanovanjskega bloka pričakal svojo 53-letno izvenzakonsko partnerko. Takoj po prihodu jo je s pestjo udaril v obraz, tako da je padla na tla. Na tleh ležečo je lasal, jo vlekel za noge in z njo grobo ravnal. Pri tem jo je lažje telesno poškodoval. Oškodovanki je nekako uspelo pobegniti iz stanovanja do sosede, od koder je poklicala na interventno številko policije 113 in zaprosila za pomoč. Kršitelj je pred prihodom policistov odšel s kraja, vendar so ga ob 22.55 uri, izsledili na območju Dravograda in mu na podlagi določbe Zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost. Pri zbiranju obvestil in dokazov so ugotovili, da kršitelj že dalj časa vrši psihično in fizično nasilje nad izvenzakonsko partnerko, ki je od  njega tudi ekonomsko odvisna. Po odpravi pridržanja, 12. 4. 2010, ob 10:58 uri, so mu na podlagi določbe Zakona o policiji izrekli ukrep prepovedi približevanja.

Policisti Policijske postaje Dravograd bodo po vseh zbranih obvestilih in dokazih zoper njega, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Lahke telesne poškodbe in kaznivega dejanja Nasilja v družini, podali kazensko ovadbo na Okrožno državno Slovenj Gradec.

V nedeljo, 11. 4. 2010, okoli 22. ure, je močno pijan 44-letni moški z območja Mežice, vstopil v del stanovanja, katerega uporablja njegova bivša 28-letna izvenzakonska partnerka in njun petletni sin. Medtem ko je otrok spal v sosednji sobi, je bivšo partnerko fizično napadel. Pri tem jo je z dlanjo roke večkrat  udaril v obraz, jo vrgel po tleh in jo vlačil za roke in oblačila po stanovanju. Med pretepanjem mu je uspela pobegniti v sosednjo sobo, kamor se je zaklenila  in od tam poklicala na interventno številko policije 113 in zaprosila za pomoč. Na kraj so bili napoteni policisti, ki so pijanemu kršitelju, zaradi kršitve javnega reda in miru v zasebnem prostoru, izdali plačilni nalog za plačilo globe. Zaradi ponavljajočih dejanj ponižanj in fizičnih obračunavanj z bivšo partnerko, so mu na podlagi Zakona o policiji izrekli ukrep prepovedi približevanja in ga odstranili iz stanovanja. Kršitelj ukrepa o prepovedi približevanja bivši partnerki in otroku ni upošteval, saj je ob 0:30 uri ponovno prišel pred vhodna vrata stanovanja bivše partnerke, kjer je zvonil in trkal ter nameraval nasilno vstopiti. Ob ponovni intervenciji so mu policisti izdali plačilni nalog za plačilo globe zaradi kršitve določbe Zakona o policiji, zaradi utemeljene bojazni, da bo v pijanem stanju nadaljeval s kršitvijo nadaljeval, so ga na pogladi določbe Zakona o prekrških pridržali do izstreznitve.

Policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem bodo po vseh zbranih obvestilih in dokazih zoper njega, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Nasilja v družini, podali kazensko ovadbo na Okrožno državno Slovenj Gradec. S poročilom bodo obvestili tudi pristojen Center za socialno delo Ravne na Koroškem.

 
Ustvarjalna delavnica na OŠ Prežihovega Voranca PDF natisni E-pošta
Prispeval Marija Mirnik   
Sreda, 07 April 2010 16:37

Za nami je mesec marec, ki je bil nabit s čustvi do mamic, babic, družine in tudi narave, saj je v deželo prišla pomlad. Na OŠ Prežihovega Voranca na Ravnah na Koroškem smo v oddelku podaljšanega bivanja s tretješolci pripravili posebno darilo za mamice ob njihovem prazniku, in sicer prtiček z rožico.

Utrinek iz delavnice

Po novem letu smo začeli s šivanjem. Naj omenim, da so me učenci že septembra spraševali, če bomo tudi v tretjem razredu šivali, saj jih je učiteljica Tanja Mavrel v drugem razredu navdušila za šivanje prtičkov. Letos smo se učili križni vbod. Najprej so zašili rob, sledila je rožica. Dela so se lotili z veliko vnemo, tako deklice kot dečki. Razvijali so spretnost, natančnost, prizadevnost, predvsem pa vztrajnost in koncentracijo. Potrebno je bilo šteti tiste drobne luknjice, pa še razmišljati, kam je treba vbadati iglo, da bo nastal križec.

Pa še prejica je rada ušla iz šivankinega ušesa in treba jo je bilo vdeti nazaj! In ko je bil rob končan, se je bilo treba naučiti »brati« sliko, da je rožica dobila želeno obliko. Šivati je bilo potrebno navzgor in navzdol, pa levo in desno in pridno šteti križce. Najprej pecelj in dva lista, potem pa osem cvetnih listov in krogec na sredini. Vsak učenec si je na svoji sliki prevlekel križce z barvami po želji in nastajale so modre, vijolične in rdeče cvetice. Ena lepša od druge!

Za nekatere je bilo delo lahko in so hitro napredovali brez posebne pomoči. Drugi so morali vložiti veliko truda, kar pa ni bilo pretežko, saj smo delali za mamice. In kaj je večja motivacija za delo kot ljubezen? In prtičke so dokončali vsi, tudi tisti, ki so v podaljšanem bivanju krajši čas ali pa imajo še druge obveznosti. Določili smo datum 25. marec. Na materinski dan so otroci ponosno nesli prtičke domov in to je bilo darilo, narejeno z veliko ljubeznijo, ki se ne da kupiti v nobeni trgovini.

Utrinki iz ustvarjalnih delavnic oddelka za podaljšano bivanje na OŠ PV Utrinki iz ustvarjalnih delavnic oddelka za podaljšano bivanje na OŠ PV Utrinki iz ustvarjalnih delavnic oddelka za podaljšano bivanje na OŠ PV

Hitrejši učenci so si naredili še knjižno kazalo, na katerega so našili svoje ime in motiv po želji. Slike so risali tudi sami. Seveda smo zraven pridno opravljali domače naloge in se posvečali sprostitvenim dejavnostim in igri. Ampak šivanje je moralo biti vsak dan na urniku! Tudi na pustni torek so maškare med plesom in igro pridno delale. In s kakšnim navdušenjem so kazali prtičke očetom, dedkom in babicam, ko so prišli po njih!

To mi je bilo v veliko zadovoljstvo in ure, ki jih preživim med mojimi ustvarjalnimi učenci, so zame nekaj najlepšega. Zame je zdrava šola tista, ki zna otroke navduševati tudi z dejavnostmi, ki niso vezane samo na računalniške igrice in televizijo, pač pa znajo razvijati tudi globlja čustva in tople medsebojne odnose.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
7. april: Svetovni dan zdravja PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, ZZV Ravne   
Sreda, 07 April 2010 11:19


7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja. Letošnja kampanja poteka pod sloganom "1000 mest, 1000 življenj - zdravje v mestih šteje" in opozarja na dejavnike, ki vplivajo na zdravje ljudi, posebej pa izpostavlja urbane probleme bivanja in življenja v mestih. Na Koroškem se bodo ob obeležitvi tega dneva odvijale različne aktivnosti, osrednji dogodki pa bodo v koroškem zdravem mestu - Slovenj Gradcu. Tam bo med drugim potekal prihod eko karavane in Tek za zdravje. Različne aktivnosti bodo potekale tudi na šolah in vrtcih po vsej Koroški. Zavod za zdravstveno varstvo Ravne je vsem vzgojno izobraževalnim institucijam posredoval poslanico, priključil se bo aktivnostim zdravega mesta, svoje aktivnosti pa bo združil z akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu, ko se bodo predstavniki zavoda kot prostovoljci pridružili lokalnim zbirnim mestom. Na Koroškem bo potekalo tudi tradicionalno srečanje zavodov s področja osnovnega zdravstva Koroške, kjer bo v ospredju tema letošnjega svetovnega dneva zdravja, beseda pa bo tekla tudi o zmanjševanju neenakosti v zdravju.

Zdravje

Zgodovina in pomen Svetovnega dneva zdravja

Svetovni dan zdravja obeležujemo 7. aprila, na dan ustanovitve Svetovne zdravstvene organizacije (SZO). SZO je vodilna globalna organizacija na področju zdravja, ki vsako leto izpostavi ključen globalni zdravstveni problem in organizira mednarodne, regionalne in lokalne dogodke na ta dan, aktivnosti na to temo pa potekajo tudi preko celotnega leta.

Namen vsakoletne kampanje je izpostaviti javno zdravstveno problematiko, ki je v določenem obdobju najbolj pereča in potrebna najširše pozornosti. Tokrat opozarja na dejavnike, ki vplivajo na zdravje ljudi. Z letošnjo kampanjo želijo usklajeno pristopiti k reševanju urbanih problemov bivanja in življenja v mestih, na osnovi strategij in smernic SZO ter Ministrstva za zdravje Republike Slovenije.   

V mestih živi vse več ljudi

Leta 2007 je v urbanih naseljih živelo že 50 % prebivalcev tega sveta, delež pa se bo do leta 2030 povečal na 60 % in do leta 2050 na kar 70 % svetovne populacije. V mestih že živi prek 3 milijarde ljudi. Zaradi tolikšnega števila ljudi, ki živijo v mestih, se povečuje pomen dejavnikov, ki v urbanih naseljih vplivajo na zdravje ljudi.

Dejavniki, ki vplivajo na zdravje ljudi, so izven zdravstvenega sektorja

Socialne determinante zdravja, ki so posledica urbanizacije, lahko imajo tako pozitivne kot negativne učinke na zdravje. Te determinante med drugim zajemajo vpliv lokalne samouprave, dostopnost šolanja, razporeditev prihodkov pa tudi ustreznost infrastrukture in nenazadnje dostopnost do socialnih in zdravstvenih storitev.

Našteti dejavniki pa tudi številni drugi dejavniki vplivajo na obolevnost in umrljivost zaradi kroničnih nenalezljivih bolezni kot so bolezni srca in ožilja ali sladkorna bolezen. Prav tako vplivajo na obolevnost in umrljivost zaradi duševnih motenj, nasilja, prometnih nesreč in nalezljivih bolezni kakršni sta med drugim HIV/AIDS ali tuberkuloza.

Kampanja 1000 mest, 1000 življenj se obrača na vsa mesta sveta, da za en dan v tednu med 7-11 aprilom 2010 odprejo ulice in s tem promovirajo telesne aktivnosti in zdravje. Vključite se v aktivnosti, ki jih prireja vaša občina.

Zdravje je naša skupna pravica in odgovornost.

Zdravje je skupna odgovornost nas samih, civilne družbe in države. Da bi zaščitili zdravje današnjih in jutrišnjih rodov je treba spodbujati sodelovanje posameznikov, civilne družbe in lokalnih skupnosti. Sodelovanje različnih sektorjev učinkoviteje zagotovi trajnostne rezultate na področju zdravja.

Pred kakšne izzive nas postavlja urbano okolje?

•    Urbano okolje praviloma zmanjša telesno dejavnost (prenaseljenost, motoriziranost, onesnažen zrak, pomanjkanje javnih in športnih površin).
•    V urbanih naseljih se praviloma poveča uživanje nezdrave hrane (energijsko koncentrirana, prehransko manjvredna hrana z velikim deležem maščob, sladkorja in soli).
•    Uporaba tobačnih izdelkov je pogosto večja kot na podeželju zaradi večje dostopnosti tobačnih izdelkov in marketinških aktivnosti tobačne industrije.
•    Promet pomembno vpliva na zdravje v urbanih naseljih zaradi prometnih nesreč, onesnaževanja zraka, hrupa, spodbujanja telesne nedejavnosti in podnebnih sprememb.
•    Pogostost in intenzivnost nasilja sta tesno povezani z ekonomskimi in socialnimi neenakostmi.

Problem neaktivnosti prebivalcev mest:

-    v Evropski uniji 2/3 oseb, starejših od 15 let, ni telesno aktivnih v priporočljivi meri,
-    manj kot 1/3 šolskih otrok pozna napotke o telesni aktivnosti,
-    telesna neaktivnost poveča tveganje za številne kronične bolezni, kot so srčno-žilna obolenja, sladkorna bolezen in rak,
-    prekomerna telesna teža je v državah Evropske Unije problem 30-80% odraslih oseb. Približno 20% otrok je pretežkih in 1/3 od teh je debelih,
-    telesna neaktivnost je v Evropski Uniji vzrok za okoli 600.000 smrti letno,
-    ekonomske posledice telesne neaktivnosti so se neposredno pokazale v zdravstvu, prav tako pa tudi pri izpadu iz dela zaradi bolezni, pri bolezenski nezmožnosti za delo in prezgodnji smrti.

Spodbujajmo aktivnosti:

•    hodimo na sprehode, pojdimo peš v trgovino, uporabljajmo kolesa,…

ZDRAVO MESTO

Ob tem bi izpostavili Zdravo mesto Slovenj Gradec. V zdravem mestu na Koroškem se bodo izvajale različne aktivnosti:

•    prihod eko karavane v Slovenj Gradec, 7. 4. 2010, okrog poldneva.
•    Tek za zdravje, 10. 4. 2010, v Mestni Občini Slovenj Gradec (vabljene vse generacije), organizator Srednja zdravstvena šola Slovenj Gradec.

AKCIJA OČISTIMO SLOVENIJO V ENEM DNEVU

Ob svetovnem dnevu zdravja bi radi spomnili tudi na akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Pridružite se aktivnostim v svojem kraju.
Tudi naš Zavod je pritegnila velikopoteznost akcije, del katere želimo biti tudi sami, saj so tudi sicer naša prizadevanja, kot regionalne inštitucije za Koroško na področju javnega zdravja, usmerjena v aktivnosti za zdravo okolje in po svojih močeh skušamo vplivati na osveščenost ljudi in izvajanje ukrepov, ki koristijo človekovemu zdravju in okolju.

Zato bomo 17. aprila na najbližjem lokalnem zbirnem mestu za prostovoljce v tej akciji tudi mi – predstavniki Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne! Tako bomo koristno pristopili k akciji, hkrati pa tudi na primeren način počastili dan zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila. Več o akciji tukaj.

 
Žegnanje na Brinjevi gori PDF natisni E-pošta
Prispeval Lucija Kac, Jan Klančnik   
Ponedeljek, 05 April 2010 19:43


Za nami je praznični vikend, za katerega marsikdo (upravičeno) pravi, da gre za vikend, ko je v središču hrana. Na mizah ljudi se, poleg tistih štirih simboličnih, znajdejo mnoge dobrote, ki se po veri oz. običaju v soboto požegnajo. 

Zbrani pred cerkvico na Brinjevi gori

Tako sva se to leto podpisana javila in odnesla hrano, lepo zloženo v novo košaro z okrašenim prtičkom, k žegnanju na Brinjevo goro. Malo pred eno uro sva se prebila do vrha, kjer se je nabralo že kar nekaj ljudi, v cerkvici pa že precej košar. Ljudje so veselo klepetali (kajpak, tudi velikonočno žegnanje je priložnost za druženje) ter čakali na duhovnika, ki bo poškropil košare, povedal nekaj besed in tako pripravil žegn na zaužitje. 

Do začetka obreda se je nabralo precej ljudi, k čemur je po vsej verjetnosti veliko pripomoglo tudi lepo vreme, ki nas je v soboto razveseljevalo. Ob prihodu duhovnika smo se zbrali okoli cerkvice, poslušali kratko »pridigo«, kolikor je zaradi manjka ozvočenja sploh bila slišna, nato pa zagrabili vsak svojo košaro in pot pod noge, domov z Brinjeve gore. 

Marsikdo je domov hitel, da poje požegnano hrano ter začne z drugimi obredi, ki pritičejo temu prazniku. Marsikdo pa je počasi odšel domov, odložil košaro na hladno in počakal do nedeljskega jutra, da je zagrizel v blagoslovljene jedi. Kakorkoli že, žegnanje ostaja lep običaj, ob sončnem dnevu pa očitno marsikdo ta običaj združi še s prijetnim sprehodom na Brinjevo goro.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
Hudi telesni poškodbi zaradi ugriza psa in streljanja s karbidom PDF natisni E-pošta
Prispeval PU Slovenj Gradec   
Nedelja, 04 April 2010 13:13

V soboto, 3. 4. 2010, ob 9.20 uri je na območju občine Ravne na Koroškem, pes pasme Kavkaški ovčar, v obraz ugriznil moškega in ga pri tem hudo telesno poškodoval. Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja kaznivega dejanja so policisti ugotovili, da sta se zakonca, doma na Ravnah na Koroškem, na območju Šrotneka v okolici Raven na Koroškem, sprehajala in nabirala regrat. Pri tem sta imela s seboj na povodcu psičko pasme hrt. V neposredni bližini kapelice na Šrotneku sta srečala 44-letnega domačina, ki je imel seboj psa pasme Kavkaški ovčar. Lastnik psa ni imel na povodcu, zato je pes takoj, ko je opazil psičko, stekel do nje in jo popadel. Da bi jo zavaroval pred nadaljnjimi ugrizi, je 58-letni lastnik psičko vzel v naročje, takrat pa je Kavkaški ovčar skočil na njega in ga pri tem ugriznil v roko, obraz in usta. Zaradi ugrizov psa je oškodovanec dobil hude telesne poškodbe, zato je bil po nujni zdravniški oskrbi v Zdravstvenem domu Ravne na Koroškem, odpeljan v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je ostal na zdravljenju. Zelo poškodovana je bila tudi psička, ki ji je bila nujna veterinarska pomoč nudena v veterinarski ambulanti.

Policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem, ki so ugrizu psa obvestili dežurno preiskovalno sodnico in dežurno državno tožilko iz Slovenj Gradca ter dežurno inšpektorico VURS iz Ljubljane, bodo zoper 44-letnega lastnika Kavkaškega ovčarja, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Povzročitve splošne nevarnosti iz malomarnosti (314. člen Kazenskega zakonika Republike Slovenije), podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

Karbid
Slika je simbolična

V soboto, 3. 4. 2010, ob 18.45 uri se je pri streljanju s karbidom na območju Bukovske vasi pri Dravogradu, hudo telesno poškodoval 32-letni domačin. Omenjeni je skupaj s 53 in 32-letnima domačinoma streljal s karbidom, tako da so v večjo kovinsko posodo, v kateri so imeli kose karbida, na njega nalivali vodo in iz varne razdalje prožili z iskro. Ob pripravi plinske zmesi za novo detonacijo, je 32-letni domačin čistil posodo in pri tem pogledal v njeno notranjost. Zaradi koncentracije plina je prišlo do nenadne eksplozije, v kateri je dobil hude poškodbe glave in oči, zato je bil v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec zdravniško oskrbovan in nato prepeljan na zdravljenje v UKC Maribor.

Policisti Policijske postaje Dravograd, ki pri ogledu kraja nesreče niso ugotovili znakov tuje krivde, bodo po vseh zbranih obvestilih podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

 
<< Začetek < Prejšnja 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Naslednja > Konec >>

Stran 65 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti